Lexmar 6 SC

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Maj 28, 2008 21:40

Admin,

kaže, da se srečanju naslednji teden ne bom mogel pridružiti, zato še par vprašanj tukaj.

Z notranjim motorjem za "spodoben denar", si mislil kaj takega?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=54398

Tale sicer ni ravno mlad, zgleda (sumljivo) lepo spoliran, posebej peta, pozabili so napisati moč motorja, dolg pa je malo več kot 6m.

Šel sem pogledat OM 19 SCO na Vrhniko. Mimogrede, Domen je bil videti zelo zadovoljen, ko sem mu posredoval tvoje dobro mnenje s foruma o njegovem čolnu 8) Ta čoln je manjši, 5,65m in 10 cm ožji od zgornjega. Meni se je na suhem zdel primerno velik, nisem pa ga videl v vodi in predvsem ga nisem imel s čem primerjati.

Oba čolna bi rad primerjal še s tistim iz prejšnjega prispevka s 150KM Johnsonom ( http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=53226 ), ki je dolg 6m. Gliser torej, dolg 6m, malo več, malo manj. Na forumu je večkrat zapisano, da vsak feet šteje, posebej pri malih čolnih, hkrati pa se mi Lexmar (spet dobrih 6m in zgolj na suhem na sejmu) ni zdel kaj bistveno bolj prostoren kot OM 19. Kako je splovnimi lastnostmi? So te pri teh čolnih bolj odvisne od njihove dolžine ali od kvalitete trupa? Koliko pa ima kateri od teh višje boke in manj zaliva ? Mogoče primerjam ananase s pomarančami, vendar res nimam izkušenj in bi mi nasvet prišel zelo prav.

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 28, 2008 23:17

Ja mislil sem nekaj v tem stilu ja. Ni nujno Bayliner, je pa teh največ na trgu. No tale s slike je mogoče res dobro ohranjen. Če je bil vsako leto v vodi le 3 ali 4 tedne, potem je možno, da je tudi noga še original taka, lahko pa je prebarvana in ima novo nalepko... Ampk to niti ni problem. Je za pogledati. No če pa boš šel na OM19 ali pa na tega Lexmar, je pa to precej več denarja, je pa novo...

Plovne lastnosti različnih čolnov so precej različne. Če pogledaš ameriške gliserje, so vsi podobni, no so razlike, ampak ni to neka strašna razlika. OM19 ima zelo dobre plovne lastnosti za svojo dolžino, tega Lexmar-a pa kot veš ne poznam. No tako čez prst glede na videno na suhem in moje "inženirsko oko", bi rekel, da je barka na slabem morju kar dobra. Je pa to težko ocenjevati na daljavo, saj je tu polno malenkosti, ki dosti dodajo. Kot prvo je zagotovo togost trupa, nič manj pomembno ni težišče. Pa kot na prehodu iz premca v zadnjo polovico trupa, vzdolžne tokovnice...

Glede zalivanja je pa tako, da višji bok res pomeni manj zalivanja, samo izogniti se pa temu ne da. Če imaš veter z boka boš moker, pa če si še na tako velikem in visokem čolnu. Precej je tudi odvisno od položaja trupa med glisiranjem. Če imaš premec bolj dvignjen, potem čoln bolj pumpa, vendar glisira bolj na zadnjem delu, vodo pa meče bočno bolj nazaj in tako težje pride v kokpit. No če spustiš premec je vožnja bolj udobna, vodo pa razmetava tudi bolj spredaj, kar pa lahko hitro dobiš tudi v kokpit... Potem je tukaj tudi kakšen je kot spredaj. Bolj ko ima čoln spredaj izrazit V trup, bolj mirno pluje čez valove (lepše reže), vendar pa tudi bolj zaliva, saj premca ne dviguje ampak se zarije v val in obratno... Pač večni kompromisi...

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Maj 29, 2008 08:03

Admin, hvala za hiter odgovor.

Zdaj samo še organiziram vse štiri čolne, pa še kakšnega zraven, v vrsto v morju pred Koprsko kapetanijo, in mi bo jasno ali so razlike v velikosti pomembne ali ne :wink:

Lexmar je trenutno še precej dražji od OM in predvsem ni dobavljiv.

Domen je prvega OM preizkušal s 115 KM motorjem, ki se mu je zdel premalo močan. Tudi Evinrude 150 je po njegovem premalo, čeprav ga v testu ocenijo "za več kot dovolj močnega" in dodajo nakaj, kot da je nevarno in neprijetno pluti s polnim plinom, in da je pri tem je hitrost že skoraj nespodobno visoka. Sam imam v mislih 115 KM. Mislim, da vem kaj boš odgovoril, ampak zanimivo, tudi Lexmar v charterju je opremljen s 115, čeprav naj bi imel ostrejši kot na krmi in potrebuje nekaj več moči pri izglisiranju, kar piše celo v testu.

Pri obeh novih čolnih me moti še, da sta proizvajalca doslej neznana, da sta njuna izdelka, bolj kot ne, še prototipa. Kako se bo tak čoln prodajal rabljen po nekaj letih? Če bosta firmi uspeli, bo šlo, sicer pa kot kak Merlin?

Skratka, vem da se ne boš odločil namesto mene, za posredovane izkušnje sem ti pa zelo hvaležen. Tudi v obliki piva, ki se tu na forumu pojavlja kot vrednostna enota :wink: Upam, da se bo le našlo kaj časa in se vidimo.

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 29, 2008 15:45

Hehe, veš kaj bom rekel za motor? :D Ja očitno si prebral že veliko mojih postov in prišel do sklepa, da "od viška ne boli glava". Saj to je res, ni pa vedno tako. Na OM19 sem plul tako s 115 kot tudi s 150 konjskim motorjem. S 115 je čoln še vedno hiter, pospeški in prehod v glisiranje s 5 osebami na krovu, pa vzame nekaj sekund in počutiš se, kot da si na malo večjem čolnu. No s 150 konji je čoln bistveno bolj poskočen, končna hitrost je res visoka. S tako motorizacijo spadaš med hitrejše čolne v Jadranu. Za normalno vožnjo in ob omejenem proračunu bi jaz rekel, da je 115 konjev zadosti.
No za moj okus pa bi se temu športniku podal 225 konjski motor, s katerim ti 60 vozlov ne uide! To pa je prava formula na vodi. :D :D
No to zadnje nikakor ni primerno za družinsko uporabo ampak samo za "zajebancijo". Tak motor je tudi krepko težak in bi precej potlačil krmo majhnega čolniča.

Kako bo z rabljenimi čolni čez nekaj let, pa ve samo Bog. Nekaj je zagotovo res tako kot praviš, precej je odvisno od uspešnosti posamezne firme v prihodnosti. No na nivo Merlina pa mislim, da ne bo prišlo niti pri Lexmar-u niti pri Obsession-u. Oba sta precej bolj kvalitetna od Merlinov, to pa je nek regulator cene.

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Jun 21, 2008 19:45

Takole, prikolico zdaj imam.
Marsikje ste že pisali o prevozih čolna na prikolici, o položaju motorja npr. Nisem pa našel, kako čoln na prikolico privežete. Pajer je omenjal privezne spone, Admin pa večkrat, da mora biti čoln na prikolici s pasovi privezan nazaj.

Na moji prikolici ni nobenih pasov. Zelo lepo bi prosil, mi lahko svetujete kakšni naj bodo, kje jih dobiti in kako naj bo z njimi čoln privezan. Najboljša bi bila slika, če je kdo fotografiral svoj čoln pred prevozom.

LP Francelj
Nazadnje spremenil francelj, dne Ne Jun 22, 2008 23:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 22, 2008 12:37

Spredaj iz rinke, kjer je zapet vitel vežeš s trakom cca. 1 do 2 m nazaj na spodnjem delu prikolice. Ta trak (gurtna) ti drži čoln, da ga pri zaviranju ne boš dobil na zadnje sedeže avtomobila, poleg tega pa premec tišči k tlom, da ne poskakuje. Zadaj vežeš ali okrog in okrog ali iz zadnjih bitev in pod prikolico, trak pa naj bo približno vertikalno. Tukaj ni potrebe po kotu...

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Jun 22, 2008 23:38

Admin,
hvala za opis. Sem privezal.

Prvi vtis o prikolici je, da je zelo poskočna. Prazne je nisem prav nič z veseljem peljal. Je treba na podvozju kaj nastaviti? Ima menda neko vzmetenje (torzijsko?), vendar se mi zdi, kot da je vse skupaj kar togo zvezano. Seveda nima nobenih blažilnikov, ampak tega verjetno nima nobena prikolica.

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 22, 2008 23:57

Francelj, vse je OK, pač prikolica ni avtomobilsko podvozje in na slbi cesti tudi malo poskakuje, tako da se ne sekiraj...

LP
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Jun 23, 2008 06:54

pomagalo bo če boš pri prazni prikolici malo spustil gume.
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » Po Jun 23, 2008 06:55

No tako imam jaz privezanega...
Tole je bilo ko sem ga prvič domov pripeljal in tako ga vežem tudi sedaj.

Zadaj...
Slika

Spredaj...

Slika
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Jun 24, 2008 00:43

Oooo, hvala za vse nasvete, še posebej pa za sličici s ljubko malo mornarčico. Tudi moja hči je zdaj približno tolikšna.

Sicer pa, danes sem peljal čoln, zaenkrat še brez motorja, brez večjih težav dobrih 50 km do dobavitelja motorja.

Imam pa resne težave sedaj drugje, čisto formalne, ki pa ne sodijo v to temo in (sa sedaj) tudi ne v javnost, da ne bi škodil komu od vpletenih. No ja, morda bom pa še eno sezono morjeplovec na gumici, večji čoln pa kdaj kasneje :( :( :(

LP Francelj
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » To Jun 24, 2008 13:34

Ma pri papirjih se vedno zaplete. Jaz sem mojea kupil pri prodajalcu plovil iz okolice maribora in mij e zagotavljal da je vse uredu da imam pol preveč papirjov in da če kaj ne bo vredu bo on zrihtal, ker kao pozna na kapetaniji in ...

Uglanem, seveda se je zapletlo in sem šel iz Cerklej na Gorenjskem 4X v Maribor za prazen nič, na koncu sem znorel in mi je stric sam pripeljal dokumente ki sem jih rabil v Ljubljano kjer je bil tehnični pregled... no seveda se je zapletlo tudi pri prikolilci, ki je bila zraven čolna.... namreč avstrijsk ahomologacija pri nas ne velja in tako sem moral še namontirat svetleče oranžne lučke ob strani ker samo odbojniki niso dovolj in zopet vse dvakrat vlačit v Ljubljano...

Edino srečo sem imel to, da sem dosti kmallu začel vse urejat... Že aprila.
PAG
Višji štabni praporščak
Kraj: Ljubljana-PAG-PAG

OdgovorNapisal/-a PAG » So Apr 09, 2011 17:07

A se je mogoce ze kdo do zdaj vozu z lexmar colnom.Zdaj se nov prodaja za 12000e.Jaz sem ga uzivo vidu in je lep samo plovne lastnosti nepoznam.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti