Privez na bojo

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » To Avg 17, 2010 13:40

kocka napisal/-a:Jape in če imaš čoln dolg 3m ga boš privezal na 1m, kaj pa valovi in globina morja? Ponavadi ni 1/3 ampak 3 enote globine morja ali več, če si na odprtem.

Ne vem če sva se pravilno razumela .V mislih imam dolžino vrvi od čolnička pa do boje. Pusti ti dolžino ketne ali vrvi od uteži pa do boje.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 06, 2011 20:46

Zdaj bi pa spet imel se no vprasanje. Ta vikend sem nasel prostor za korpo morto. Globina vode je ca 250-280cm.

Na linku, ki ga je dal admin sem nasel podatke. Moj coln ima okolki 700kg, jaz bom naredil za 1000.

Utež bo imela dobrih 600kg, verigo bom dal 12mm, dolžino 7m in primerno bojo. Rinke bom naredil iz 25mm železa, ko ga bom dal verjetno pocinkati(tu mi je malo zal, da nisem vzel 30mm. NAredil pa bom 2 rinki(ne vem tocno zakaj in tudi verigo bom vpel na obe.

Zdaj pa 3 vprasanja.

Ali bo to OK?
Ali lahko železo segrejem zaradi krivljenja, ker na mrzlo preša jamra in se upira?
Mi bo v navtični trgovini znal povedati kako veliko bojo naj vzamem, ker je to pomembno?

Hvala in lp,
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Jun 06, 2011 21:46

Namesto verige raje uporabi najlonsko vrv, ustrezne debeline. Če imaš kje možnost nabavit debelejšo verigo, od kakšnega ladijskega sidra (kak odpad, ali se pozanimaj pri kakšnem domačinu), kot utež, 2-3m, uporabi tole in potem vrv do boje. Če boš probal z tvojo idejo, 12mm verigo, bodi pozoren. Moja veriga je bila kot nova, nekje na cca 4m globine pa mi jo je požrlo v dolžini dobre pol metra, ni je bilo več, kot 2mm. Še dobro, da sem preveril celotno dolžino. Na ostalem delu (razen školjk) je bila, kot nova.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 06, 2011 21:55

ja v bistvu to ni moja ideja. Tako naj bi bilo po "bukvi". Pu bukvi tudi pravijo, da je kombinacija vrvi in verige ali debele in tanke verige zaradi prenizke vode, oziroma, ker je ceneje. Zaradi prvega sem tudi vprasal, ker voda je le dobre 2 metra ali celo manj, ce bom sel kak meter blizje obali.

Sem premisljeval o tem, sploh, ker tam ima nekdo fetis do zbiranja verig, sploh ce so RF. PA se bojo je potem vseeno kaksno imam...

Teh 2 ali 3 metre verige naj bi bila kako debela? Ker predebela pa spet pomojem ne sme biti, toliko mora biti, da jo bo ob neurju dvigovalo.
Je pa res, da prav eksremnih valov tam ni. Mislim, da je bil lani dobre pol metra maximum.

Hvala
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jun 07, 2011 08:55

Predlagam ti, da uporabiš cca 4m debele verige ostalo pa vru. Veriga deluje kot amortizer in absorbira sunke. kakšna pa je podlaga kjer boš imel vezano? V kolikor je dno kamnito ti priporočam, da na spoju kjer je vru pritrjena na verigo oboje zelo na močno poviješ s kakšnim močnim trakom (npr od gurtne). Trek bo preprečil, da bi ti skale poškodovale špago na spoju, ki največkrat drsa po tleh. Na omenjeno mesto pa lahko tudi privežeš kakšno flašo ali pa kanto, ki bo spoj dvignila od tal in tako porblema z drsanjem ne boš imel.

Lp
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jun 07, 2011 08:57

evovii napisal/-a:Predlagam ti, da uporabiš cca 4m debele verige ostalo pa vru. Veriga deluje kot amortizer in absorbira sunke. kakšna pa je podlaga kjer boš imel vezano? V kolikor je dno kamnito ti priporočam, da na spoju kjer je vru pritrjena na verigo oboje zelo na močno poviješ s kakšnim močnim trakom (npr od gurtne). Trek bo preprečil, da bi ti skale poškodovale špago na spoju, ki največkrat drsa po tleh. Na omenjeno mesto pa lahko tudi privežeš kakšno flašo ali pa kanto, ki bo spoj dvignila od tal in tako porblema z drsanjem ne boš imel.

Lp

Sem šele sedaj opazil, da boš imel vezano na cca 2m. Potem imaš lahko verigo krajšo za kakšen meter. Vse pa je odvisno koliko prostora boš imel okoli sebe :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 07, 2011 10:20

Zaenkrat je kar nekaj prostora, ker sem se umaknil stran od ostalih...

Je pa tam veliko pacientov, lani se je eden še od zadaj vezal na sosedovo bojo. Rezultat si znate predstavljat. 5 mu je govorilo, da je naredil neumnost on pa se danes ne ve zakaj...

Nekaj zdaj ne razumem najbolje... Kolikor sem uspel razbrati je ravno zaradi "amortizacije" dobro, da je samo ketna.
Ketna-vrv, debela -tanka ketna, pa je resitev za tam, kjer je manj prostora ali voda nad 10m globine.
http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... lanka=1451 to sem vzel za sveto :) je admin pastal link :P

Joj, kolk mam dela...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jun 07, 2011 14:36

Jaz imam barko vezano na cc 4m globine in je celo leto na vodi. Imam verigo dolžine 4m in potem še kakšne 4-5m vrvi pa do sedaj nisem imel še nobenih problemov (je zdržalo tudi že kar nekaj konkretnih neurij). Pri nas so vse barke vezane na ta način... Kako se pa obnese če uporabiš celo verigo pa ne znam povedat... Ampak mislim, da svoj del amortizacije prevzame tudi vru... Predvsem zna biti problem če te dolgo ni na barki in imaš samo verigo. Ko se barka suče okoli svoje osi, ketno navije potem pa so obremenitve na člene bistveno višje. Vsekakor pa če misliš imet barko čez celo leto pivezano na boji potem pa obvezno vsake toliko časa masko gor pa vse prekontrolirat. Sosed ima poleg vrvi še tanjšo ketno ki visi zraven štrika ampak mislim, da so lahko s tem samo problemi (zatikanje za skale, itd)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 07, 2011 14:41

Hvala za odgovore...

Čoln bo v vodi samo cez poletje do konca septembra pomojem...

Bom se malo studiral kaj narediti... Vsekakor pa bom premisljeval tudi o tej varianti...
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » To Jun 07, 2011 16:27

Videl sem že kombinacijo vrvi in verige ko je bila vrv prepletena skozi člene verige. Veriga je uredu ker s svojo težo vleče barko k točki sidranja in je poredko napeta. Vrv sama večinoma lebdi v vodi in je več ali manj nategnjena stran. Brez amortizerja je velika verjetnost da jo strže. Zato se uporabljajo ketne do neke dolžine katere nato napenjanje dviguje in delujejo kot amortizer sunkov. Za preprečevanje navijanja pa se dobi posebne vrtljive karabine. Tako kot pri verigi za psa...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov