hidrostab.krilca????

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

iss-see
Višji štabni praporščak

hidrostab.krilca????

OdgovorNapisal/-a iss-see » To Maj 03, 2011 12:00

Pozdravljeni!
Prejšnji teden smo testirali novega e-teca 75KM na fishermanu 15cc.
Glede motorja zaenkrat nobenih pripomb. V samem startu pa je eksploziven :shock: , pri večjih obratih tam nekje okoli 4000 pa lepo mirno teče.
Zanima pa me naslednje, preden čoln izglisira pa kljub skoraj čisto spuščenem trimu premec kar pošteno dvigne iz vode.
Ker pa imamo namen tudi smučati, boardati itd pa me zanima ali bi bila ta krilca smiselna v mojem primeru. Flapov nebi montiral, vsaj zaenkrat?
Prosim za vaše mnenje, izkušnje s temi krilci?

http://www.navtikasport.com/index.php?productID=112
:)...enkrat pa bom tam ostal...:)
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » To Maj 03, 2011 12:06

o krilcih je bilo že ogromno napisanega, malo pobrskaj...
V končni fazi bodo prava in edina rešitev samo flapi.

Lp
Najboljši na krovu
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Maj 03, 2011 14:10

Lahko da je problem v čolnu in sicer da je krmna stena pod premalim kotom in čeprav je motor striman v nulo je še vedno premalo. Ena rešitev je konusna podložna plošča med motorjem in steno. Ta krilca pa ne bojo dosti pripomogla k spuščenemu premcu.
Drugače pa flapi, flapi, flapi..... :)
Guma je guma, zaenkrat.
iss-see
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a iss-see » Sr Maj 04, 2011 07:20

Hvala obema za odgovor.
Bom prvo poskusil s to konusno ploščo, zanima pa me ali bo ta konosna plošča res toliko spremenila kot motorja?
Če pa to ne bo dovolj potem pa ....flapi :)
Lp!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Maj 04, 2011 11:42

Jaz sem kupil čoln, ki ima gor konusno ploščo. Prodajalec je rekel, da je ful pomagala, vendar smo družno ugotovili, da brez flapov ne bo slo, ker se coln se vedno postavi pokonci.
Samo recesija ne mine, da jih naročim :)
ribič
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a ribič » Če Maj 05, 2011 22:01

Krilca ti po mojih izkušnjaj in podobnem motorju-yamaha 80 ,toplo priporocam, saj se res pozna kot je zapisano v clanku, saj pri mojem colnu se je. COLEN DOSTI HITREJE ZGLISIRA, JE BOL MIREN...
copland
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a copland » Če Maj 05, 2011 23:16

Pri elanu 15 CC je problem, da je konzola pomaknjena preveč nazaj tako, da krmar nima svojega sedeža ampak sedi na zadnji klopi. Če je na čolnu več ljudi, se morajo pomaknit naprej na premec, če pa je samo krmar pa mislim, da ga tak motor tako hitro izstreli iz vode, da takoj začne glisirat.
lp
iss-see
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a iss-see » Pe Maj 06, 2011 09:25

ribič napisal/-a:Krilca ti po mojih izkušnjaj in podobnem motorju-yamaha 80 ,toplo priporocam, saj se res pozna kot je zapisano v clanku, saj pri mojem colnu se je. COLEN DOSTI HITREJE ZGLISIRA, JE BOL MIREN...

Kakšen čoln pa imaš, dolžina? Hvala!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 06, 2011 11:20

Krilca pomagajo da se ne dviguje samo se mi zdi po izkušnjah da se pa hitros malo zmanjša.
S krilci 33kn brez 37kn, posadka in ostali parametri enaki razen 20 litrov benca manj.
LP, G
ribič
Višji štabni praporščak

DRAGO-FIESTA 540

OdgovorNapisal/-a ribič » Ne Maj 08, 2011 21:51

iss-see napisal/-a:
ribič napisal/-a:Krilca ti po mojih izkušnjaj in podobnem motorju-yamaha 80 ,toplo priporocam, saj se res pozna kot je zapisano v clanku, saj pri mojem colnu se je. COLEN DOSTI HITREJE ZGLISIRA, JE BOL MIREN...

Kakšen čoln pa imaš, dolžina? Hvala!
ČOLEN JE ZNAMKE DRAGO 5.5 M, SE PA RES MALCE ZMANJSA KONCNA HITROST
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » Pe Jun 10, 2011 19:06

iss-see napisal/-a:Hvala obema za odgovor.
Bom prvo poskusil s to konusno ploščo, zanima pa me ali bo ta konosna plošča res toliko spremenila kot motorja?
Če pa to ne bo dovolj potem pa ....flapi :)
Lp!

Kaj pa razporeditev teže?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jun 10, 2011 22:57

Nebi rad smetil teme, zanima me malo več o tem plovilu/motorju. Hitrost, obrati, korak propelerja...
iss-see
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a iss-see » Po Jun 13, 2011 13:16

Glede razporeditve teže....pod zadnjo klopjo je montiran tank, tukaj je tudi akumulator, .....razmišljal sem da bi tank montiral naprej ampak ni prostora, pa tudi vprašanje kolko bi s tem rešil svoj problem. Ali?
Hitrost doseže nekje do 35Kn pri cca 5000 obratih. Korak propelerja? :? ....gor je originalen propeler od evinruda.
Lp!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 13, 2011 14:02

Hvala za odgovor. Predvidevam da je zraven prišel črn aluminijasti propeler s 17" korakom, ki je za večino 5m čolnov ravno na meji kar se tiče max obratov. Če boš čoln malo več naložil, bo verjetno 15" boljša varianta. Vsaj pri meni je tako. Zgubil sem sicer kakšen vozel max hitrosti, pa veliko pridobil na ekonomičnosti.

Ko je v čolnu več ljudi, se eden pomakne malo bolj v špico in se čoln ne bo toliko dvigoval.
iss-see
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a iss-see » To Jun 14, 2011 09:12

kasaudio napisal/-a:Hvala za odgovor. Predvidevam da je zraven prišel črn aluminijasti propeler s 17" korakom, ki je za večino 5m čolnov ravno na meji kar se tiče max obratov. Če boš čoln malo več naložil, bo verjetno 15" boljša varianta. Vsaj pri meni je tako. Zgubil sem sicer kakšen vozel max hitrosti, pa veliko pridobil na ekonomičnosti.

Ko je v čolnu več ljudi, se eden pomakne malo bolj v špico in se čoln ne bo toliko dvigoval.

Ja točno taki propeler je bl zraven kot si napisal. Kaj točno pa pridobim če montiram propeler s 15" korakom?

Zanima pa me še to in sicer katero olje uporabljaš. Meni so zdaj ko je motor novi svetovali XD-50 potem pa XD-100. Kako je s tem pri tebi?

Ja bomo pa nekoga namestili v špico in ne bo problemov :D !

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti