PIČULJAN 830,

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

urbi

PIČULJAN 830,

OdgovorNapisal/-a urbi » To Sep 06, 2011 09:05

DRAGI MORJEPLOVCI!
ZANIMAJO IZKUŠNJE S ČOLNOM PIČULJAN 830? KATERI MOTOR JE PO KVALITETI NAJBOLJŠI WW, VOLVO PENTA, STAYER,..? KAKO STE ZADOVOLJNI S SERVISOM PIČULJAN? KAKO JE Z REZERVNIMI DELI ZA WW MOTORJE PO JADRANU??
sebtop
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sebtop » To Sep 06, 2011 13:09

Izven naše lige :)
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Sep 06, 2011 13:22

Za PIČULJANA je pa admin stručko :wink: samo počakaj da se razpiše :wink: Urbi pa z malimi črkami piši
Ure dnevi leta tečejo....
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » To Sep 06, 2011 14:05

Za moje pojme so pičuljani precenjeni!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Sep 06, 2011 15:41

Za Stayer vem, da je kar problem s servisi, kolega je imel hude probleme z rezervnimi deli in bil brez motorja par mesecev. VW načeloma ni ne vem kaj v navtiki, Volvo penta tudi ne blesti najbolj vsaj zadnjih 15let imaš pa servise povsod. Imaš pa potem še Yanmar, VM Motori, Nanni, pa še Lombardini, vsi imajo servise dobro zastopane, Yanmar ima ekstremno drage rezervne dele. Po mojem je best buy in glede na zastopanost servisov po Jadranu in moči ki jih gledaš, VM Motori, seveda je pa odvisno kakšno ceno dobi proizvajalec plovila za motor, tako da je čisto odvisno kaj je najbolj ugodno. Sicer pa menim, da če kupuješ takšno plovilo +-5k€ pri motorjih itak ne igra vloge.

Se pa strinjam, da je Piči precenjen, je pa od Hrvaških plovil tudi najbolj jahti podoben in vsekakor je kvaliteteno plovilo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Sep 07, 2011 22:42

Ne mislim pisat tukaj preveč na dolgo in široko, je pa nekaj dejstev. Prvo ste že ugotovili, plovila Pičuljan so ekstremno draga in res precenjena. Kvaliteta izdelave je res dobra, bolj vrhunska, tudi trdnost in izbrani materiali. Vendar pa vseeno, tudi pol cenejša "kanta" čisto lepo in varno pluje!!! Je pa res, da nima nekega prestiža, ki pa si ga je Pičuljan z leti naredil... Kupec mora biti malo poseben, malo trčen, malo pa tudi pripravljen na razgovor z lastniki ladjedelnice, ki so polni sami sebe... Jebi ga, takle mamo.

Glede motorjev je tako, da smo o tem že večkrat rekli, da so vsi dobri. Tole kar je napisal Gaso je zelo res v nekih bolj delovnih motorjih, pri nekem "pleasure" programu pa je stvar malce drugačna. Volvo Penta je tukaj zagotovo glavni igralec, motorji so vrhunski, polni elektronike, od začetka so crkovali, sedaj pa je to mimo... Rezervni deli enormno dragi.
Yanmar ima večino motorjev predpotopnih, vendar to niti ni slabost. Zato so bolj zanesljivi, vendar manj uglajeni... Izjema je le serija BY2, kjer najdemo sodobne motorje. Rezervni deli za vse Yanmare so spet dragi, skoraj kot Volvo Penta.
VW marine je res, da ni močno razširjen, vendar so njihovi motorji več kot odlični. Zadeva je preizkušena, po cestah se vozijo v vseh kombijih VW transporter, kjer vemo, da crkne vse prej kot kak motor. To je tisti 5 valjnik v navtiki poznan po 165 KM. Marinizacija je odlična, vse BP. V Pičuljanih pa boš našel Audijev motor 3.0 TDI, ki pa ga je na cesti tudi kot listja in trave. Vgrajen je pomoje v 70% modelov A6, pa v 80% modelov Q7, pa ziher 50% A5, pa kakih 5% A4, zadnje čase tudi v veliko A8. Najdeš ga tudi v praktično vseh Touaregih, pa v Phateonu... V glavnem motor, ki se proizvaja že skoraj 10 let z minimalnimi spremembami na vbrizgalnem sistemu... Tudi v navtiki je poznan in zanesljiv. V prid temu govori tudi podatek, da se je VW umaknil in gre sedaj vse skupaj pod blagovno znamko Brunswick oziroma Mercury/Mercruiser... Rezervni deli bodo res problem, saj je po Jadranu servis za VW izjemno slab ali pa ga sploh ni!!! Te pa rešuje to, da je motor popolnoma identičen avtomobilskemu, torej lahko vse dele kupiš kar pri Porsche Slovenija na Verovškovi v LJ... :wink: Izjema so le deli marinizacije in pa računalnik, ki je modificiran...
Steyr je motor, ki meni osebno ni všeč, ker je čisto posebne zasnove. To povzema po ruskem MAZ-u, torej blok in glava v enem odlitku... Če nekaj krepne, gre narazen povsem cel motor!!! Motorji Steyr v navtiki nimajo veze s tistimi odličnimi traktorji! Tam so nekdaj imeli svoje motorje, zdaj pa lepo vtaknejo notri kar talijansko zadevo FPT ali po domače Fiat... No, pol pa reči, da si kupil pravi stroj...?!?!?!?! V glavnem Steyr v navtiki je še vedno avstrijski z ruskim znanjem, vendar bi se ga jaz ognil. Servis relativno slab, motor pa malo poseben... Tudi vsak mehanik ne bo hotel tega šraufat! Če recimo hočeš zamenjati en ventil, potem je treba dati cel motor na pol, izvleči bate in preko cilindra opraviti menjavo... Hudoooo!!!!

Kakšnih ostalih motorjev pa v Pičuljanu ne boš našel. Razlog je v tem, ker se pač niso nikoli hotli ukvarjati z raznimi neresnimi igralci, kot so recimo Sole, Nanni, VM, Lombardini in podobni... To v resno barko pač ne paše... Zato pa so VP, Yanmar in VW vsi hudimano dragi... Seveda je tukaj še nekaj igralcev, ki pa so pri nas manj zastopani. To je lahko še Caterpillar, pa Cummins, MAN, MTU... Vsi omenjeni razene Cumminsa so doma pri večjih močeh, torej spet tukaj bolj ali manj odpadejo...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 08, 2011 16:17

Admin, eno je enak motor v avtu drugo pa so problemi zaradi malo improvizirane marinizacije, ki je skoraj bolj pomembna od samega motorja.

Npr. 1. proizvedena barka, ki jo imam sam, je imela vgrajen Yanmar BY150 1. verzija, motor so morali čez par mesecev dvignitni in na servis, preveč se je pregreval, previsoka delovna temperatura, te prve verzije BY 4 in 6 cilindorov, so imeli vse spoje iz ABS plastike, npr enako za povratni vod, ki je imel samo nataknjeno cev na zbirnik povratnega voda, zopet iz plastike, pod tem sta bile montirane turbine, izpušni plini pa imajo pod obremenitvijo cca 320-400°C, na motorju pa je bilo ogromono plastičnih delov. Prvi modeli tih motorjev so tudi večkrat zagoreli, zato so potem vse spoje menjavali z kasneje z kovinskimi. Enake probleme je imečla 1. proizvedena barka, enak tip moji, ki je bila testirana v Burzi Navtike, OM, in lasnik sam pravi da zaradi problemov nikoli več ne bo kupil Yanmarja. Poleg tega, pa je hitrost zelo nihala ob malo večjih valovih, zaradi slabega navora BY150 2.0L, To je res le en slab ponesrečen model, BY2 ima to rešeno, ampak vseeno je tudi BY Yanmar in je prišel iz tovarne Yanmar, konkreten motor pa je bil popolna polomija in da se Yanmar tako blamera, je malo smešno. Recimo v tem rangu do 200HP lastniki, ki ne kupujejo barke le tako da plačajo, ampak sami sodelujejo pri izbiri motorja, pri kupovanju vsakega detajla, npr. to so takšni lastniki, kot smo mi na forumu, ki se vsaj malo pozanimajo, vsaj v zadnjih 5 letih praviloma se ne odločajo za Yanmarja, ampak za kaj drugega, glede na zalo slabe izkušnje ostalih, ki so to sporočili tako ali drugače in cen rezervnih delov, pa tudi sam motor ni kaj bolj vzdržljiv od ostale konkurence, vsaj ti do 200HP. Npr. kolega je za alternator original Yanmar 45A plačal 600€.

Res je, da bo vsak starejši mehanik striktno zagovarjal Yanmarja, pa naj bo karkoli, čeprav menim da je ta mit o Yanmarju malo neutemeljen, je pa to verjetno malo zaradi zgodovine, saj včasih nisi dobil kaj drugega, kot DMB, Rakovica, Torpedo, Perković, tisti z malo več denarja pa so si lahko privoščili VP ali Yanmar, drugega v preteklosti tako nisi mogel imet na Jadranu.

MTU, MAN, Caterpillar, ..., ti tako ne delajo manjših motorjev, so odlični zelo dragi in za profi uporabo, ampak tudi niso namnjeni za 4000 ur do generalke, tako ali tako mislim, da ne pridejo v upoštev za 8m plovilo in so izven ranga navadnih smrtnikov, so pa to pravi motorji, ostalo je vse kofe mlinček.

Sicer nisem za Italjane, vsaj pri avtomobilih ne, priznati je pa treba Italijanom, da so izumili Common rail, ne pa švabi, :lol: , ampak osebno menim da je Lombardini zelo podcenjen motor, ker večina na našem področju pozna le Yanmar in VP in ostale Yu proizvajalce, DMB != LOMBARDINI, kar večina misli, tudi jaz imam v plovni Lombardinija, pa vem kaj je bilo prej in mogoče od tod slab predznak. Dejstvo pa je da je originalni Italijanski Lombardini zelo siguren motor in ni nekih kapitalnih napak in reklamacij, vsaj zaenkrat ne poznam kakšnega lastnika, da bi tako ali drugače sporočil, da je nezadovoljen z Lombardinijem. Recimo ti manjši imajo celo poseben sistem vbrizgavanja, za vsak cilinder svoja pumpa, kar seveda dodatno prispeva k sigurnosti na morju, če pri ostalih motorjih ureže boš pumpa, motor stoji, tukaj se pač z enim cilindrom manj pripelješ na varno. Tudi z VM, koliko sem se lahko pozanimal pri lastnikih ni nekih problemov in so zelo zadovoljni z motorji, sicer itak je jasno da so VM industrijski motorji, pa da so v kombijih itd..., ampak to niti ni kakšna posebna obremenitev za test motorja, dokler 150HP motor porabi 10l, ko porabi 150HP 30l potem je to obremenitev, takšna kot je običajno na barki.

Res pa je da so zastopniki na HR za Lombardini, VM, Nanni manjše firme od VP, Yanmar, ker je pač to že dosti več let prisotno na Jadranu, vendar se to počasi malo normalizira. Po pogovoru s proizvajalcem moje barke, on odsvetuje da se v njegove barke vgrajuje Yanmar, saj je imel dosti dela, ko je bila barka že v vodi in problemi z motorjem in je imel zaradi motorja sitnosti, ker je moral tudi plastične tanke za gorivo zamenjati, narediti prisilno prezračevanje itd... Vgrajuje pa vse kar kupec želi, tako ali tako druga ekipa vgrajuje motor in nima neke pogodbe z nobenim niti ni odgovoren za garancijo motorja in mu je čisto vseeno kaj si kdo izbere.

Pač stvar je osebna odločitev vsakega, jasno pa je da če sprašuješ zastopnika za VP, bo trdil, da je VP najboljši, zastopnik Yanmarja bo trdil da Yanmar itd...., tako da je težko od takšnega dobiti objektivno mnenje, tudi v svojih barkah za osebno uporabo imajo motorje, ki jih prodajajo, ker si lahko uredijo kakšen popust itd... Tudi Pičuljan ima par napak, tako kot vsako plovilo, zraven mene je privezan RAB720 cca 5 let star, pa me marsikaj moti na njem, miga ko se usedem mam 78kg, odprtina v ograji je preozka, da s pomola normalno skočiš na premec(špirun), sem se že večkrat udaril, sidrni vitel in veriga ni skrita, tako se lahko spotakneš, okoli kabine je premalo prosotora pa je treba malo postrani iti iz krme na premec, cela barka se mi ne zdi dovolj stabilna ko hodiš po njen, se kar dosti nagiba, napram moji, kot zadnjo pa je za RAB720 potrben 200HP motor za normalno plovbo, moja zglisira prej in je dovolj 150HP za normalno uporabo, pa je nekoliko težja od RAB-a. Je pa res da ima dizajnersko lepše detajle, lepšo bolj luksuzno notranjost, samo ne predstavljami si da bi potem lahko lovil lignje s takšno jahto, da bi bilo črnilo po tikovini na krmi in oblazuinjenem skaju. Pač hočem povedati, da vsake oči imajo svojega malarja in vsak lastnik ima svoje potrebe :wink:
Najbolje pa je pred nakupom vedno testirat barko na morju, ne samo kataloge gledati.
Pri barkah je tako kot pri nepremičninah, šele ko jo deset let uporavljaš veš kaj bi rad imel, potem pa menjaš ali renoviraš :)

Moje osebno mnenje glede izbire motorja je, da je najpomembnejše za uporabnika, servisna mreža, ki je dostopna na Jadranu, ne da se kupuje nek eksotični motor, ko bo kaj narobe med dopustom, bo pa treba 3 tedne ali več čakati na rezervni del. Ti turistični motorji so vsi tu nekje po kvaliteti, tudi po ceni nebi ravno rekel da je Yanmar BY150 dražji od Lombardinija, Nannija, v cenah se razlikujejo max 5-10% . Smo imeli debato na HR forumih, o cenah manjših motorjev do 80HP in izkazalo se je da je Yanmar ob sejemskem popustu, ki je vsako leto, eden izmed cenejših, pa še osovinski vod dobiš zdraven. Trenutno pa se v tem rangu do 80HP kar dosti odloča za Vetus, ker ima kar ugodno ponudbo. Za PD plovilo bi se jaz kljub temu odločil, za malo večjo kubikažo in malo več navora. Se pravi dva motorja, z 2.5 - 3l prostornine in max 3600 obratov, po mojem je to bolj primerno kot dva 2l motorja in 4000 obratov.

Jaz nimam nobene profesionalne veze z navtiko, imam pa enega Lombardini 14HP, Nanni 165HP common-rail, nimam nobenih problemov in bi se še enkrat odločil za enaka motorja imel pa sem še prej Nanni 155HP TD, BY150 je bil malenkost dražji ko sem kupoval, ampak to ni igralo vloge, gledal pa sem tako Cummins, VP, VM, LOMBARDINI, Stayer. BY150 ima NMEA izhod Nanni(Toyota) pa ne, ampak mi je pa za to čisto vseeno pri motorju.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta