Nakup čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Za trovaljne motorje od letnika cca 1986 naprej velja takole
- 25/50 enaka kubatura, so pa razlike med 25, 30, 40 in 50, tam cca 650 ccm
- 50 ( le ena oznaka)/70 enaka kubatura 849 ccm (razlike pri periferiji motorja 50 ima tudi nižjo kompresijo)
- 75/90 enaka kubatura - razlike v periferiji tam iz glave 1150 ccm
So pa pred 1986 tudi dvovaljni motorji do moči 55 KM.
Aja nisem poznavalec, le par teh motorjev sem imel.
- 25/50 enaka kubatura, so pa razlike med 25, 30, 40 in 50, tam cca 650 ccm
- 50 ( le ena oznaka)/70 enaka kubatura 849 ccm (razlike pri periferiji motorja 50 ima tudi nižjo kompresijo)
- 75/90 enaka kubatura - razlike v periferiji tam iz glave 1150 ccm
So pa pred 1986 tudi dvovaljni motorji do moči 55 KM.
Aja nisem poznavalec, le par teh motorjev sem imel.
https://vodovod-rh.si/
damys napisal/-a: Po osnovni strojniški logiki bi večji vsis zraka zahteval večji vsis goriva, ker bi v nasprotnem primeru bila mešanica prebogata in zadeva bi rezultirala v pregrevanju motorja.
Obratno, pa še zaklenka lahko če je presuh.
Preveč suh motor se pregreva in velikokrat se pri dirkalnih strojih pregrevanje rešuje tako, da v nekih fazah injektorji poženejo not bogatejšo mešanico. Na splošno gorivo hladi valje. Po eni strani ima gorivo nekaj stokrat več specifične toplote kot zrak. Lahko bi bilo tam okrog 800 krat, po drugi strani pa kapljice goriva izhlapevajo in z latentno toploto dodatno nižajo temperaturo mešanice.
Batov nikoli ne boš prežgal zaradi prebogate mešanice, zaradi preredke pa mimogrede izžgeš kako luknjo in tudi nit se dela čez svečko zaradi preredke mešanice in tale nit ni nič drugega kot kovina iz cilindra in bata.
Ko presežeš neko mejno količino goriva v mešanici se seveda prične pregrevat, ampak takrat je to zaradi premalo moči in motor ne pride do delovnega območja vrtljajev, zato se muči, ter greje kot bi dal gor prevelik propeler.
p.s.
Vem, da imajo tudi nekateri bigg block motorji v določenih fazah daleč prebogato mešanico in to izključno zaradi pregrevanja izpušnega ventila, ter posledičnega klenkanja.
SR 290 napisal/-a:damys napisal/-a: Po osnovni strojniški logiki bi večji vsis zraka zahteval večji vsis goriva, ker bi v nasprotnem primeru bila mešanica prebogata in zadeva bi rezultirala v pregrevanju motorja.
Obratno, pa še zaklenka lahko če je presuh.
Preveč suh motor se pregreva in velikokrat se pri dirkalnih strojih pregrevanje rešuje tako, da v nekih fazah injektorji poženejo not bogatejšo mešanico. Na splošno gorivo hladi valje. Po eni strani ima gorivo nekaj stokrat več specifične toplote kot zrak. Lahko bi bilo tam okrog 800 krat, po drugi strani pa kapljice goriva izhlapevajo in z latentno toploto dodatno nižajo temperaturo mešanice.
Batov nikoli ne boš prežgal zaradi prebogate mešanice, zaradi preredke pa mimogrede izžgeš kako luknjo in tudi nit se dela čez svečko zaradi preredke mešanice in tale nit ni nič drugega kot kovina iz cilindra in bata.
Ko presežeš neko mejno količino goriva v mešanici se seveda prične pregrevat, ampak takrat je to zaradi premalo moči in motor ne pride do delovnega območja vrtljajev, zato se muči, ter greje kot bi dal gor prevelik propeler.
p.s.
Vem, da imajo tudi nekateri bigg block motorji v določenih fazah daleč prebogato mešanico in to izključno zaradi pregrevanja izpušnega ventila, ter posledičnega klenkanja.
Se opravičujem in popravljam. Presuha mešanica lahko rezultira v preghrevanju. Hvala za popravek.
Tema je res odplavala. Te dni si grem plovila ogledat in vam javim za katero sem se odločil.
Hvala za vso pomoč
Danes sem preizkusil čoln z yamaho 30. Včeraj sem ga kupil. Z družino smo zelo zadovoljni s prikolico in čolnom. Takega smo hoteli in iskali. Pri motorju pa je težava. Motor je letnik 1990 in vizualno kot nov in resnično očuvan vendar nekaj nagaja. Cca pol ure smo se vozili na nizkih obratih. Delovalo vse ok. Motor vžge dobesedno iz prve in tudi curek je močan in enakomeren. Ko smo dodali plin je motor po 5 minutah izgubil obrate in tudi držanje plina do konca ni rezultiralo višjih obratih. Nobenega alarma ali signalne lučke. Motor sem ugasnil in znova zopet vžgal in cca 30 sekund je normalno obratoval nato se je rpm blokada ponovila. Tokrat motorja nisem ugašal in sem počasi vozil proti marini. Med tem se je motor trikrat povzpel na obrate za par sekund in nato zopet navzdol. Vsake toliko je bilo iz motorja slišati kot nekakšno kihanje.
Ko sem prispel do rampe mi e motor na standgasu crknil. Po menjavi vseh 3 svečk je vžgal iz prve zopet je bilo slišati kihanje - kot bi takt izostalin motor je ugasnil. Doma sem ga na slušalkah izpral in je 5 min delal normalno.
Olja je v rezervoarcku do vrha.
Upam da je opis problema dovolj natančen in bo naletel na nekoga ki mi bo znal svetovati, kam velja posvetiti pozornost.
Hvala.
Ko sem prispel do rampe mi e motor na standgasu crknil. Po menjavi vseh 3 svečk je vžgal iz prve zopet je bilo slišati kihanje - kot bi takt izostalin motor je ugasnil. Doma sem ga na slušalkah izpral in je 5 min delal normalno.
Olja je v rezervoarcku do vrha.
Upam da je opis problema dovolj natančen in bo naletel na nekoga ki mi bo znal svetovati, kam velja posvetiti pozornost.
Hvala.
Voda v rezervoarju je možnost. Sam sem cca 4 litrom prejšnjega lastnika dodal 10 l svežega benzina. Ne vem kako bi voda v rezervoar prišla. Motor je dobre pol ure vozil normalno na cca 2500 rpm. Bojim se, da je bilo kihanje zvok drsanja bata ob steno cilindra. Jutri bom prvo delo meril kompresijo na vseh treh cilindrih. Preveril bom tudi, ali črpalka olja- autolube sploh deluje. Dim je imel vonj po olju, tudi voda je vsebovala oljne madeže.
Če admin presodi, da tema ne spada več pod naslov bom hvaležen, če jo premakne. Po drugi strani zadeve, ki se pišejo oz se še bodo čakajo marsikaterega kupca plovil.
Kot rečeno, adminu v presojo.
Hvala za pomoč.
Če admin presodi, da tema ne spada več pod naslov bom hvaležen, če jo premakne. Po drugi strani zadeve, ki se pišejo oz se še bodo čakajo marsikaterega kupca plovil.
Kot rečeno, adminu v presojo.
Hvala za pomoč.
Svečke so bile dokaj svetle in predvsem suhe - nemastne.
S čim najbolj uspešno čistite upinjače izvenkrmnih motorjev? Nitro redčilo + kompresor?
Dejstvo, da je motor za par sekund šel na obrate, ko sem ga izključil in ponovno vžgal nakazuje na elektro blokado ( sproži se ob pregrevanju motorja, prenizkem nivoju olja ali zamašenem oljnem filtru). Po drugi strani pa dejstvo, da je motor med vožnjo v marino večkrat poskusil iti na obrate in jih zopet izgubil, pa morda kaže na zamašen uplinjač.
Tank je original yamahin in nima pokrovčka za izpust zraka. Mogoče sem tukaj kaj spregledal?
S čim najbolj uspešno čistite upinjače izvenkrmnih motorjev? Nitro redčilo + kompresor?
Dejstvo, da je motor za par sekund šel na obrate, ko sem ga izključil in ponovno vžgal nakazuje na elektro blokado ( sproži se ob pregrevanju motorja, prenizkem nivoju olja ali zamašenem oljnem filtru). Po drugi strani pa dejstvo, da je motor med vožnjo v marino večkrat poskusil iti na obrate in jih zopet izgubil, pa morda kaže na zamašen uplinjač.
Tank je original yamahin in nima pokrovčka za izpust zraka. Mogoče sem tukaj kaj spregledal?
Jutri bom sčistil z nitro redčilom in spihal vse uplinjače. Upam le, da motorja nisem pregrel do te meje, da je bilo kihanje, katero se je slišalo, drgnjenje bata ob steno cilindra. Čudno se mi zdi da potemtakem varovala motorja ni vklopilo, saj ni svetila ne lučka, niti ni piskal opozorilni signal.
Suha nemastna svečka kaže na prerevno mešanico, torej gorivo ni prišlo do cilindra, zrak pa.
Prosim za popravke.
Suha nemastna svečka kaže na prerevno mešanico, torej gorivo ni prišlo do cilindra, zrak pa.
Prosim za popravke.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov