Ehhhh SR290, malo preveč živiš ti v idealih in misliš kaj vse je mogoče. Pa žal ni, vsaj realno ne. Motrji so kakršni so, iz litra bencina pače ne moreš dobiti 2x več mehanske energije, kot ti to predstavljaš tukaj po forumu! Pri tvojem pisanju je en bataljon ČE-jev, ki pa niso realni. Ne to zamerit, tehnično jaz verjamem, da imaš ti čisto dobro začrtano v glavi, vendar realno še enkrat, nimaš prav.
Zakaj?
Kot prvo, ti misliš da bo kdo kupil kanto, ki bo po tvoje lahka ko sam hudič in seveda zato malo kurila? Ne prijatelj, nihče je ne bo kupil! Tukaj nas je veliko, ki se ali pa smo se z navtiko tudi profesionalno ukvarjali, vemo kaj išče trg... Na koncu mene koncept tvojega čolna zanima, je zanimivo, samo kupil pa spet ne bi! Boli mene kolk pokuri, pa a je 500 kg lažji, nima veze! Zakaj ne? Zato, ker moja rit ma še vedno skoraj 90 kg, pa par kartonov vrbničke žlahtine je pri meni enako težko, kot pri tebi, pa baksa žuje tudi... Torej na koncu boš en klinc lažji. Govorimo o turizmu, ne o dirkanju!
Druga stvar okrog motorjev, tisti tvoj sestavljen mlinček je vse prej kot ekonomičen proti kateremukoli dizlu. Ma ti povem da ga vsak KAD43 ali pa KAD44 poreže, o kakšnem 6LP-STP pa sploh ne bi izgubljal besed, tudi D4 in D6 sta v vrhu. Malo preštudiraj te zadevein boš hitro videl svojo zmoto s sodobnimi motorji! V navtiki se ta pravi gredo upsize in ne downsize na kubaturi, končni vrtljaji pa se zmanjšujejo. Lep primer je KAD44 v D4-260, specifična poraba je kar konkretno padla, nekje 15%.
Ne vem kaj imaš toliko proti dizlom in favoriziraš bencinca, ko še vrabci vedo, da iz litra nafte pač dobiš več koristnega dela in manj toplote. Tukaj res nima smisla filozofirat. Če pa misliš da je dizel 3x težji od bencinca, se pa malo zakoplji v tehnične podatke, pa boš videl, da ni ravno. Marsikateri je celo krepko lažji, seveda na račun zastarelih bencincev, pa vendar...
En avtomobilski (katerikoli nemški) 3.0 dizel ima danes okrog 300 KM brez težav, večina tudi že konkretno preko, pogooglaj malo koliko tehta.
Tvoja ideja o manjši omočeni površini je čisti kiks, pojdi na morje, pluj z REALNIM plovilom, pa ti bo jasno da brcaš v temo. To mogoče drži na tvoji barki, ki je koncipirana za dirkanje in idealne pogoje...
Že samo en vsis za agregat na barki pri 22 vozlih dela cel kažin pod trupom, kaj pa dela pri 35, pa raje ne razmišljaj... Na realni barki je teh vsisov in izpustov cel kup... Pa sonda od fishfinderja, torpedo in cela noga... Ja, res je, nimamo vsi površinskih pogonov!
Razporeditev teže, stalno ljudem pišeš traparije, da dajo težo nazaj. Pa veš da to ni res? Seveda je, če se greš dirkanje, ne pa na morju. Še vsak, ki je to poskusil, je hitro videl, da je hudičevo bolje, če je več teže spredaj ozrioma pač težišče nekje na pametni dolžini, da čoln še vedno izglisira normalno in pa potem tudi pluje normalno.
Nekako je vse to tako, kot tista stara fora, ko jo ljudje še vedno poskušajo pri potapljanju... Doma vzame masko in na šnorkel s power tape-om namota še 3 metre cevi in glej ga hudiča, normalno diha. In potem pametno v vodo/morje in si misli, da bo pa sedaj lahko 2m pod vodo plaval in dihal...

Pa ni še nikomur uspelo, hahaha.