Barvanje motorja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

gino
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a gino » Pe Maj 13, 2011 23:06

Se kako drugo mnenje?
Kako brusite v vseh skritih kotickih?
Danes sem probal hammerite in ni pomagalo cisto nic...
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Maj 14, 2011 07:40

Če ima kdo za speskat motor ali pa kako drugo stvar (recimo kaki avto - starodobnik), je za vaše želje pravi naslov Blast Tehnik

http://www.blasttehnik.com/o-podjetju

Res da je moj dober prijatelj, vendar vem da delajo korektno in kvalitetno po celem svetu.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Maj 15, 2011 10:07

Bolj "heavy duty" varianto glede barvanja je vsekakor predlagal Rider666., vendar je treba vedeti, da v Sloveniji nisem zasledil kakšne res kvalitetne barve za barvanje motorjev zato je tista informacija zame odlična kje se dobi take specialne barve. Ko sem to delal jaz tega nisem zasledil nikjer niti nihče ni imel kaj dosti pojma o tem.
Pri nas 0bstaja samo epolor HB, ki pa ga naravnost sovražim, ker je pregost, ne moreš ga brizgat, obstaja v premalo barvah, poleg ne dobiš navodil, masno mešanje ni navedeno, navodil na netu nisem našel, skratka podn od izbire.
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Ne Maj 15, 2011 13:49

Za barve je vsekakor pravi naslov Caudec Marco v italjanski gorici, naredi ti praktično takšno barvo kot ti hočeš po barvi in kvaliteti!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 18, 2011 06:50

gino poskusi z vrtalko in nastavkom žične krtače, se tudi s tem lepo očisti rja, res pa je da je potrebno precej stvari pobrat z motorja, tako kot je storil NT.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jul 07, 2011 15:14

@Nikola Tesla - reči mi za kakšne površine barvat je še primeren tale airbrush? Oziroma kakšen curek da takšna pištolca na kateri razdalji od barvanega predmeta :?:

Kaj to lahko vseeno katero barvo noter uliješ - ali so kakšna merila?

Hvala by Dejan
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 08, 2011 07:55

Ne boš verjel, jaz sem z njim pobarval cel motor.
Mislim, da sem nastavil pritisk na 3bare (morda 2,5), Barvaš pa na razdalji 10-15cm, z nastavkom reguliraš količino barve in velikost curka. Večji kot je pritisk manjši je radij curka 3bare/10cm razdalje - 3cm, 2,5bara/10cm - 4cm... curek reguliraš s kombinacijo nastavka šobe in tlaka.

Uporabljam pa ga tudi pri restavriranju koles, ko barvam celoten okvir. Sicer sem si sedaj kupil od Sate HVLP (high volume low pressure) pištolo, ki je za te stvari profi, vendar če gledaš ceno airbrusha in če nimaš nobenih izkušenj z barvanjem potem boš z air brushem z lahkoto dosegel odličen rezultat po vseh kotih. Motor ima delovno temperaturo do 90°C zato bodo tudi navadne avtomobilske barve (dvokomponentne) dale odličen rezultat. Motorja s kakšnimi epoxi barvami pa ne bi barval, ker so goste, brez sijaja in na koncu boš nad izgledom razočaran.
LP NT
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Sep 15, 2013 18:29

Ker je do naslednje sezone še daleč, ja trenutna barva na izvenkrmnem motorju (razen pokrova) v stanju, ki ustreza letniku, .. razmišljam o menjavi barve.

Iz temno modre bi šel v svetlo rjavo (tako, kot blazine in AF).
Vprašanje, kakšne zahteve mora izpolnjevati barva? Vsaj na delu med motorjem in peto kaže, da je tremična obremenitev kar solidna (popokana barva).

Kakšen predlog?
https://vodovod-rh.si/
malar200
Kapitan bojne ladje
Kraj: Sava

OdgovorNapisal/-a malar200 » Po Sep 16, 2013 21:42

Ker sem pleskar, mi je tema še kar blizu. Sam sem svojo prikolico po popolnem čiščenju ( peskanje ) pobarval z Epolor HB 2x, čez pa kar navaden tessarol srebrni. Po treh letih občasnega namakanja še ni sledu od rjavini.

Sem pa pred kratkim kupil rabljen izvenkrmni motor ( Evinrude 115 ) in ker ga nisem imel kam postaviti, sem na hitro zvaril nosilec na kolesih. Zaščitil sem ga s 1K temeljno barvo Rezistol. S to barvo ponavadi delamo zaščitne opleske na kovinskih konstrukcijah. Tudi po pranju motorja s solno kislino, je barva kot nova.

Barvo Rezistol dobite v Mavrici,proizvaja jo Helios. Obstaja tudi v 2K varianti. Podobna zadeva je tudi Agrohel.
Zelo hitro suši ( skoraj kot nitro ), dobi pa se tudi pokrivna barva Rezistol za končni sloj.

Drugače pa včasih kako barvo odstranimo tudi takole:

http://www.youtube.com/watch?v=KRv2KZUuamo

( ni reklama, samo primer ). V tem primeru smo odstranjevali barvo s tratkorja letnik 1920.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Sep 17, 2013 09:58

Razmišljam,da bi prebarval bronast propeler na svoji barki,ker mi je že dovolj stalnega čišćenja.Po enem tednu mirovanja na vezu,je že kosmat.Odločam se o prašnem barvanju ali pa alu prajmerjem in Epolor HB.Pa bi prosil za mogoče še kako mnenje.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 17, 2013 13:53

Kaj pa, če bi ga dal kromat?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Sep 17, 2013 14:29

Ni slaba ideja,niti pomislil nisem, :shock: sam pol se bom pa bal da mi ga ne spiz... :cry:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 30, 2015 01:41

Mehanik mi je prebrusil in pobarval motor jadrnice. Mašino imam zunaj, na enem delu je bil blok malo rjav, pa da bo vse lepo in estetsko, je mehanik predlagal, da se blok pobrusi in prebarva. Vse ok.

Danes sem presenečen ugotovil, da je pošprical kar vse povprek (brez da bi kaj razstavil) - tudi preko nosilcev, pa jermenov, menjalnika, alternatorja. Na moje začundenje mi je zagotovil, da je to OK.

Se priporočam za kako mnenje. Spodaj fotka - posprejan jermen, alternator; ni videti, da bi reže kaj zaščitil. Je to res normalno?

Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 30, 2015 08:51

Nič ni narobe,če je motor v kompletu prebarval,razen alternator,ki bi moral biti zaščiten,da barva ne pride vanj,pa jermen bi lahko snel,jermenico pa kasneje očistil barve,izoliral morebitne konjektorje.Drugače pa firme, ki proizvajajo motorje za navtiko, barvajo motorje,ko so v kompletu sestavljeni,vendar brez el.inštalacije,uplinjača,altrnatorja,ol filtra in mogoče še kake malenkosti.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 30, 2015 10:06

Hvala Habibi; še nekaj podvprašanj:

Kakšna je pa potem prognoza za alternator, če je bil kar brez zaščite pobarvan?
Jermeni so najbrž tudi za stran?

Del, kjer se stikata menjalnik in motor ima tudi neke reže, a bi jih bilo treba pri barvanju zaščititi? (slika spodaj pred barvanjem).

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov