Elan T 401 s Tohatsu 18

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Ne Maj 10, 2009 10:59

Ker sprašuješ glede skakanja po valovih je moja izkušnja taka, da sem se z 4,2 m Zodiakom z napihljivo kobilico vozil bolj mirno kot z Elanom GT 402. Pri gumici je bilo sedišče bolj na krmi in tudi skakanje na gumi je nekoliko mehkejše kot s plastiko. Res pa je, da za osebe, ki so sedele na tubah nekoliko bolj na premcu ni bilo ravno prijetno:)

Se pa strinjam z predhodnikom, da je Elan 402 za kakršnekolil valove zelo zelo poskakujoč.

Vendar če na svojem motorju nimaš komand, potem je izbira za plastiko najbrž res bolj skopa. Morda bolje, da dodaš komande in volan k svojemu motorju.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 11, 2009 06:54

Tohatsu 18 in 401 bo čisto dovolj za potrebe "normalne vožnje" po manjših valovih (do 0,5m), po večjih bo malo skakanja. Po mirnem pa boš lepo užival. Je pa odvisno od tega za kaj boš uporabljal čoln, če se boš vozil v sosednji zalivček in krajše izlete bo zadeva več kot dovolj, za daljše podvige 1h in več v eno smer, pa bi potreboval kaj večjega. Jaz bi ti priporočal to, potem pa boš videl, če ti zadostuje. Res bi bilo boljše 7-8m gliser s kabino in kakih 300KM, ampak vsak si tega ne more privoščit.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Maj 11, 2009 08:47

ko sem prebral vse komentarje sem videl, da so v glavnem negativni oz. proti.
ne vem sicer kakšne izkušnje imajo drugi z elanom 401, zase pa lahko povem o njem dosti dobrega. Imam ga že 6 let. Prvo s tomosom 10, vožnja z ročico. Je bilo v redu, samo dva odrasla in dva majhna otroka ni glisiralo, če sem bil sam ali še z enim otrokom je pa fino letelo.

Potem sem zamenjal motor za mercury 20. zadeva z obtežitvijo moje familije glisira, torej s kakimi 250 kg obtežitve. ni sicer neka velika hitrost, je pa nekje med 15 in 17 miljami na uro. če sta na čolnu dva odrasla pa zelo lepo glisira, če si sam, pa se je potrebno držati.

glede plovbe....ni primerjave z gumenjakom z napihljivo kobilico. Lepo reže valove, ker ima spredaj kar oster kljun. brez problema pelješ po valovih do 1 metra. skakanje....seveda ga je nekaj, ampak še zdaleč ne toliko kot v gumenjaku, ko pluješ vedno po vrhu valov, pri tem čolnu jih čoln lepo reže. Skakanja je pa nekaj zaradi kratkega čolna, ker gre samo preko enega vala oz. največ dveh.

pri tem čolnu je tudi zelo pomembna razporeditev teže. krmiljenje z ročico ni v redu, ker je potem preveč teže zadaj ( mora nekdo sedeti v kljunu, da lepo pelje).Tistega v kljunu tudi nekoliko bolj premetava po valovih.
sam imam volansko konzolo ( kot fišermani) s to konzolo lepo glisiram tudi ko sem sam na čolnu (teža je dobro razporejena) pa tudi ko je familija gor ni potrebe, da je nekdo prav v kljunu) . žena in mulci sedijo okoli konzole iz se pelejmo zelo udobno.

skratka, priporočal bi ti nakup, meni se zdi prava stvar za nadgradnjo gumenjaka.
Sama uporaba pa ti bo pokazala ali res rabiš še večji čoln, kot je ta.

prednost tega čolna je tudi teža in okretnost....popolnoma sam ga lahko spustič v vodo in povlečeš ven, zelo enostavno ga premikaš po raznih parkingih itd. Kar lahko samo sanjaš pri kakem 4-5 metrskem fišermanu ki ima skupaj s prikolico že od 700 kg naprej.

če te zanima poglej moj čoln pod moja plovila, pa si ustvariš boljše mnenje.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Po Maj 11, 2009 12:52

Gaso napisal/-a:Glede tega upogibanja itd..., je sigurno boljše, ampak za glisiranje pa ta barka ni. Že T10 je premočan motor za to barko, glisira pa sigurno ne, saj je tip trupa čisto deplasmasnki.

Recimo če bi hotel imeti napol gliser, bi priporočil motor 25KS, sicer bi tudi tvoj tohatsu bil za silo in
ARBA 500:
http://www.vemaxnautika.com/arba500.html
Venda s tem ne bo šlo smučati.

ali pa kakšen odprt fisherman 4.5m, Elan T401, T402, je bol tako, vsaj kar se težkega morja tiče, je bil pa zelo vredu pred 20leti, da se nebi narobe razumeli. T401 pogosto zaliva, dobro pa je, da nekdo sedi na špicu, saj je zelo občutljiv na razporeditev teže, skrata bolj tako tako vse skupaj, nekateri vključno z mano pa mislijo, da sploh ni primeren za morje in valove. Danes pa imaš bistveno boljšo konkurenco.

Npr:
http://www.poseidonboats.com/
Podobnih plovil je še ogromno, to sem postavil samo za primer. Maš pa na vsakem sejmu dobro ponudbo podobnih čolnov.

Opcija pa je tudi gumenjak s plastičnim dnom.
Mogoče je že kar na začetku dobro razmišljati, v kolikor boš smučal, motor cca 40HP, gliser 5m, ker mislim da si že na dobri poti, da boš vsakih 5let kupil za 1m daljši čoln :D

Hvala za nasvete. Vendar omenjeni čolni so kar nekaj cenovnih razredov dražji. Smučanja zaenkrat ne planiram, se pa bojim, da imaš prav, ko praviš, da bom vsako leto želel kak meter daljši čoln. :D
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Po Maj 11, 2009 12:58

plinko napisal/-a:Vendar če na svojem motorju nimaš komand, potem je izbira za plastiko najbrž res bolj skopa. Morda bolje, da dodaš komande in volan k svojemu motorju.

Mogoče veš, koliko (vsaj približno) bi takšna nadgradnja stala?
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Po Maj 11, 2009 13:03

weta napisal/-a:ko sem prebral vse komentarje sem videl, da so v glavnem negativni oz. proti.
ne vem sicer kakšne izkušnje imajo drugi z elanom 401, zase pa lahko povem o njem dosti dobrega. Imam ga že 6 let. Prvo s tomosom 10, vožnja z ročico. Je bilo v redu, samo dva odrasla in dva majhna otroka ni glisiralo, če sem bil sam ali še z enim otrokom je pa fino letelo.

Potem sem zamenjal motor za mercury 20. zadeva z obtežitvijo moje familije glisira, torej s kakimi 250 kg obtežitve. ni sicer neka velika hitrost, je pa nekje med 15 in 17 miljami na uro. če sta na čolnu dva odrasla pa zelo lepo glisira, če si sam, pa se je potrebno držati.

glede plovbe....ni primerjave z gumenjakom z napihljivo kobilico. Lepo reže valove, ker ima spredaj kar oster kljun. brez problema pelješ po valovih do 1 metra. skakanje....seveda ga je nekaj, ampak še zdaleč ne toliko kot v gumenjaku, ko pluješ vedno po vrhu valov, pri tem čolnu jih čoln lepo reže. Skakanja je pa nekaj zaradi kratkega čolna, ker gre samo preko enega vala oz. največ dveh.

pri tem čolnu je tudi zelo pomembna razporeditev teže. krmiljenje z ročico ni v redu, ker je potem preveč teže zadaj ( mora nekdo sedeti v kljunu, da lepo pelje).Tistega v kljunu tudi nekoliko bolj premetava po valovih.
sam imam volansko konzolo ( kot fišermani) s to konzolo lepo glisiram tudi ko sem sam na čolnu (teža je dobro razporejena) pa tudi ko je familija gor ni potrebe, da je nekdo prav v kljunu) . žena in mulci sedijo okoli konzole iz se pelejmo zelo udobno.

skratka, priporočal bi ti nakup, meni se zdi prava stvar za nadgradnjo gumenjaka.
Sama uporaba pa ti bo pokazala ali res rabiš še večji čoln, kot je ta.

prednost tega čolna je tudi teža in okretnost....popolnoma sam ga lahko spustič v vodo in povlečeš ven, zelo enostavno ga premikaš po raznih parkingih itd. Kar lahko samo sanjaš pri kakem 4-5 metrskem fišermanu ki ima skupaj s prikolico že od 700 kg naprej.

če te zanima poglej moj čoln pod moja plovila, pa si ustvariš boljše mnenje.

Hvala za temeljit opis in mnenje! Tudi sam sem si predstavljal stvari nekako tako, kot praviš. Pogledal sem tudi slike tvojega čolna in zgleda res super! Kater letnik pa je čoln? In ali si ga kaj obnovil?
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Maj 11, 2009 15:07

moj čoln je letnik 91, čolna samega nisem nič obnavljal, ker ni potrebe. Sem pa kupil golega in vse kar je gor sem sam naredil, razen ograje, ki mi je delal en "mojster". Je pa zdaj čoln in motor še malce bolj dodelan, pač vsako leto se nekaj naredi.

na tem čolnu pa moraš obvezno imeti deske med prednjo in sredinsko klopjo. Tako imaš lepo ploščad za sončenje, pod njo pa ogromno prostora za kramo.

aja...smučal z njim še nisem. tubo pa lepo vleče, oz. dovolj hitro, da je zadosti užitka.

glede komand....lahko kupiš rabljene ali pa nove....nove so od 150 EUR plus...verjetno se dobijo tudi nastavki za priklop ultrafleksovih komand na tohatsuja...lahko pa tudi sam narediš..jaz sem sam to zrihtal, pa me še ni pustilo na cedilu.
Nazadnje spremenil weta, dne Po Maj 11, 2009 15:12, skupaj popravljeno 1 krat.
bodul
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a bodul » Po Maj 11, 2009 15:10

http://www.ii2.org/user.php?nick=zele&s=images

Jaz imam tudi ELANA 401 z Tohatsu 15 na sliki, kaj se tiče teže ti povem rešitev za 2 €. Kupiš meter plastične cevi za vodo tako da jo lahko natakneš na ročaj se vsedeš na sredino in pridno glisiraš, res je da te na valovih malo meče, ma pa tudi prednosti, glisiraš z pol gasa, med otočki nerabiš niti sidrat saj ma vgrez do gležnja in ga dobesedno lahko potegneš provo na suho, no ni za kake dolge rute, za kašno potepanje med otoki pa je najboljši saj za 1000 € sigurno neboš dobo kaj boljšega. Vinjeta 400 kn drugo pa je gratis z gorivom vred :). LP Žele
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » To Maj 12, 2009 16:56

Pozdravljeni,

berem vaše prispevke pa moram tudi sam opisati svojo izkušnjo;

že tri sezone imam namreč čoln Elan T401 z motorjem Tomos 18, volanom in konzolo ter komandami. Čoln je več kakor odličen vožnja z njim je kar udobna prostora ima dovolj tako za prtljago kakor za ribolov. Kakšnih strašnih minusov čoln za neko normalno uporabo nima tako da ga zelo priporočam.

Sam imam edino težavo s tem, ker se ne da na čoln vpisati Yamahe z 28 konji. Pridobil sem potrdilo iz Elana z katerim potrjujejo, da lahko na čoln vpišem motor do 25 KM a glej smolo ko ima moja Yamaha 3 konje preveč. Žal mi jo je prodati, ker je motor odličen in z vsemi dokumenti pa čeprav mi Tomos 18 več kakor odlično služi.

Če ima kdo kakšno idejo za vpis 28-tke na Elan 401 anj napiše...

Pozdrav.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Maj 13, 2009 08:51

avtokamp....kako pa si prišel do potrdila iz elana in kako to izgleda? je individualno za vsak čoln posebej ali generalno za vse 401ke?
si glede tega kaj kontaktiral s kapetanijo?
sam sem se pred tremi leti zanimal, da bi dal 25 konjev, pa mi je g. Ban iz kapetanije gladko zavrnil tako možnost, me pošiljla na ateste, k Loydu in še kam....istočasno pa vsake toliko vidim kako 401ko, ki ima 25 konjev registriranih.
moja 401ka ima sicer na ploščici napisano max moč mootrja 20 km.

se mi zdi, da bi 25 konjev zelo pašalo na ta čoln, sploh če je familija gor.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 13, 2009 08:57

To tudi mene zanima kako imajo nekateri na 402 tudi po 70 KM tovarna pa dovoljuje 40KM Max. Povprašajte fante iz Borovnice(Špedfers), tam so mi lani rekli, da lahko uredijo precej stvari!
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Sr Maj 13, 2009 10:47

Še enkrat najlepša hvala vsem za mnenja. Če nekako povzamem, bo kombinacija 401 in Tohatsu 18 čisto v redu, nekih čudežev pa vseeno ne smem pričakovati. :D To mi vsekakor popolnoma zadostuje in verjetno si bom za naslednjo sezono kupil Elan 401.

Če ima kdo kašnega (dobro ohranjenega) na prodaj, se priporočam. :wink:
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Maj 13, 2009 10:59

Lebowski napisal/-a:
plinko napisal/-a:Vendar če na svojem motorju nimaš komand, potem je izbira za plastiko najbrž res bolj skopa. Morda bolje, da dodaš komande in volan k svojemu motorju.

Mogoče veš, koliko (vsaj približno) bi takšna nadgradnja stala?

Glede na to, da sem imel T401L z tomos T18 4leta, lahko o njemu povem samo dobre izkušnje kot sta to napisala Weta in Avtokamp. In za začetek je to odlična izbira.

Če boš pogledal pod rubriko moje plovilo, čoln uporabnika klemzi boš videl kako zgleda preurejen v fishermana, zadaj je dodana klop, tako da se težišče prestavi proti premcu, kar je idealno, pa še sedi se višje in je bistveno boljši pregled.
Cenovno te stvari niso poceni če boš dal to delati mojstrom in je potem bolje da si omisliš kakšnega fishemana.
Če pa boš večinoma delal sam potem se ti splača pa še veliko se boš naučil.
Za sredinsko konzolo v mojem primeru potrebuješ: vezano ploščo 2,5m2, tkanino v katero jo boš oblekel, pleksi, volan, polž volana, zajla za volan, enoročno komando, 2x zajla za plin in menjalnik, nosilec za volansko zajlo (v primeru Tomosa), luči in še kar nekaj malih dodatkov.
Vžiganje je bilo ročno. Po moji oceni na oko bi zadeva te stala okoli 400 do 500 eur, če boš delal sam.

Ravno delam sredinsko konzolo za moj naslednji čoln in sicer iz vezane plošče, ki jo bom oblekel v poliester in nato pobarval. Samo poliester in vezana plošča sta me do sedaj stala 80E, barva okoli 20E, sredinske konzole mojih dimenzij se prodajajo okoli 400E.

Če nimaš dveh levih rok, se kar pogumno loti zadeve, tukaj pa ti bomo pomagali po najboljših možnih močeh, ker gradiva na tem forumu je res ogromno.

Uradno na T401L ne moreš dati večji motor kot 20KM. To da lahko daš gor več kot to je tudi zame uganka in me zanima kako je mogoče gor dati 25KM.

LP klemen
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Maj 13, 2009 13:00

klemzi...ne vem zakaj delaš konzolo iz vezane plošče in jo nato oblačiš v poliester......če uporabljaš poliester, pote narediš konzolo iz lesonita, ki je skoraj zastonj, na vogalih, ko zbijaš skupaj pa daš letvico 2x2 cm ali kaj podobnega. zadevo nato oblešeč s tremi do štirimi plastmi poliestra. Na spodnji strani, kjer je odprto nato kalup oz. lesonit ven vzameš. za tem lahko še spodnji del zapreš s poliestrom. Zunanjost za tem kitaš in barvaš.

vse to je veliko lepše za narditi, če ti uspe narditi kalup v negativu, potem imaš v poliestru pozitiv in že lepo ravno površino na zunanji strani.

sam sem naredil svojo konzolo na kalupu( pozitivu), če bi še enkrat delal, bi delal kalup v negativu.
konzola je pa zelo lahka( par kil).
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Maj 13, 2009 13:15

Niti nisem pomislil da bi jo delal iz drugega materiala. Vezana plošča je le lepljena in ima bistveno manj raztezkov in skrčkov. Poliester sem mislil nanesti samo enkrat in še to samo iz zunanje strani, notranjo bi pustil iz vezane plošče, da les lahko diha in se suši, ker je konzola že sedaj dovolj trdna brez poliestra. Lahko bi jo tudi oblekel v belo tkanino kot pri prejšnjem, vendar mi je vizuelno bolj všeč polister.

Za negativ pa mislim da imam premalo izkušenj z nanašanjem poliestra v negativ, ker ni vse ravno in horizontalno. Pa rabim samo eno konzolo specifičnih mer.

Še eno vprašanje?
Ali naj mate dajem na stik ali na priklop?

LP Klemen

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti