Spremljam ta post in mi še vedno ni jasno kaj želiš početi s čolničem.
5m ni enako 6m in to ni enako 6,5m in tako naprej.
Na 5 ali 6 metrskem čolnu je bivanje neudobno, je pa čisto dovolj za skok od otočka do otočka ali špilje in pogledat za kakšno ribico. Tudi prespat se da, banketov na njej pa verjetno ne boš delal. No, obstajajo pa tudi avanturisti, ki na 5 metrski gumici preživijo 2 do 3 tedenski dopust s 4 člansko družino. Poznam enega takega, ki ima na mopedu Evinrude nalepko Tomos. Hard.
Zgoraj sem ti navedel s kakšnim škafom sva z ženo shajala 5 sezon, cca 80 ur letno je motor predel. Najeta soba, čez dan pa morje, zvečer pa na trdo, v glavnem.
Model 555 PH je naslednik modela 500 PH, prostora v kabini pa je precej več. Obstaja pa tudi model 605, itd. Našo banjo smo imeli privezano v mandraču v Dragah pri Pakoštanah, 6 mesecev na leto, globina v srednji vodi 40cm, ob močni oseki se je čoln ulegel na mulj. Izplavljati in vplavljati sem moral z dvignjenim motorjem, a je šlo. Z izvenkrmnim motorjem se to da, samo da vleče vodo za hlajenje.
Z notranjim motorjem pozabi na plitev privez. Če imaš Z pogon mora biti noga spuščena do dna, sicer se, ko čoln miruje na hidravličnih cilindrih trima naberejo školjke in adijo tesnila . . .
LPZ