KRILCA za izvenkrmni motor
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Za potrebe sejma v Izoli sem za Benetau peljal 6 meterski fisher z kabino in sem bil zelo navdusen nad vodljivostjo in razporedom prostora na barki.Edino kar ni bilo optimalno in bi spremenil je bilo ravno pomankanje flapov in pozicija plovila, ko je le-to doseglo max. hitrost. Z vgrajenim Volvo motorjem in osovinskim pogonom sem dosegel 18,6 vozla, vendar je coln "visel" proti krmi in sem imel obcutek, da krma "rije".
Ce bi imel coln flape, bi bistveno prej izglisiral in bi se premec spustil na vodo. To seveda velja samo za osovinski pogon, kjer se z podlaganjem motorja ne da spremeniti plovnih lastnosti.
Ce bi imel coln flape, bi bistveno prej izglisiral in bi se premec spustil na vodo. To seveda velja samo za osovinski pogon, kjer se z podlaganjem motorja ne da spremeniti plovnih lastnosti.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
krilca
krilca sem prvič sam poiskusil pa mvse nagibe na motorju pa mnisem zglisiral z njim kakor brez njih sam sem dal vprašanje zdaj dam odgovor
hi
Moram priznati zelo zanimivo
imel sem novega bovriderja 3.0 mercruiser 1300 kg sedaj prodan.kupil večjega
ko sem zglisiral sem je čoln dvnignil kar precej res kar precej.
drugo leto sem dodal krilca .Ne boste verjeli zadeva deluje zelo dobro vsaj pri meni je .Prednosti so da čoln hitreje zglisira ter se sploh ne dvigne več tako visoko kot se je prej.Resnično deluje.
to pomeni potovalna hitrost je sedaj npr 2700 obratov prej je bila 3000 obratov . To pomeni na kratko manjša poraba pri potovalni hitrosti
Sam sem jih kar sam naročil iz amerike plačal eurocard in še ceneje je kot .da bi jih kupil pri nas.
prilagam link
http://www.sesport.com/5_32.asp
Moram priznati zelo zanimivo
imel sem novega bovriderja 3.0 mercruiser 1300 kg sedaj prodan.kupil večjega
ko sem zglisiral sem je čoln dvnignil kar precej res kar precej.
drugo leto sem dodal krilca .Ne boste verjeli zadeva deluje zelo dobro vsaj pri meni je .Prednosti so da čoln hitreje zglisira ter se sploh ne dvigne več tako visoko kot se je prej.Resnično deluje.
to pomeni potovalna hitrost je sedaj npr 2700 obratov prej je bila 3000 obratov . To pomeni na kratko manjša poraba pri potovalni hitrosti
Sam sem jih kar sam naročil iz amerike plačal eurocard in še ceneje je kot .da bi jih kupil pri nas.
prilagam link
http://www.sesport.com/5_32.asp
Hmm, tole pa tehnično ne zdrži. Krilca ti seveda pomagajo dvignit "rit" čolna in tako manj dviguje premec in seveda hitreje izglisira. Da pa si imel potovalko pri manjših vrtljajij ti pa pomaga edino zamenjava propelerja s takim, ki ima večji korak, vse ostalo, so pa samo tvoji občutki. Ti si motorju dal gas za lepih 3.000 vrtljajev in ker si imel nogo malo preveč v vodi (premalo dvignjeno), ti je premec "zabilo" do konca v vodo, motor se je začel mučiti in seveda padejo obrati. To ne pomeni manjše porabe goriva, ampak okvirno enako, s tem da pa zelo mučiš motor, ki tako ne bo nikoli videl 3.000 ur pred generalko.
Mogoče sem narobe razumel in si hotel povedati, da je čoln glisiral pri manjših vrtljajih in s tem tudi manjši hitrosti. To pa je res in je res posledica krilc. Vendar pa taka plovba ni ekonomična, saj trup potrebuje neko hitrost. Trup dolg 6 m potrebuje za lepo glisiranje 22 vozlov, pa potem ni važno s kakšnimi krilci je opremljen...
Še nekaj okrog krilc! Namenjena so lažjemu izglisiranju, ko pa čoln enkrat izglisira so samo še v napoto! Več sranja v vodi, pomeni tudi večjo površino na kateri se ustvarja zastojni tlak, ta pa povzroča silo upora. Torej kar koli porinete v vodo, je to dodatno breme in dodatna poraba goriva! Vse kar pa govorijo razne reklame za ta in oni dodatek, je pač marketinška fora. Fizika je enoznačna in tukaj je tlak enako sila deljeno s površino:
p = F / A
Poglejte na večjih plovilih in naj se najde frajer, ki mi bo pokazal barko, ki ima na nogah krilca? Krilca morajo biti hidravlična (ali električna) na obeh bokih, pri izglisiranju jih porineš v vodo, potem pa dvigneš ven in pluješ kot da jih ni. Uporabljaš jih le za izravnavo plovila (zaradi vetra) ali pa prisiljenja barke v to, da glisira tudi še pri manjših hitrostih. Prav pridejo tudi v slabšem morju, kjer lahko dodatno pritisneš premec v vodo in s tem ublažiš poskakovanje čolna...
LP
Mogoče sem narobe razumel in si hotel povedati, da je čoln glisiral pri manjših vrtljajih in s tem tudi manjši hitrosti. To pa je res in je res posledica krilc. Vendar pa taka plovba ni ekonomična, saj trup potrebuje neko hitrost. Trup dolg 6 m potrebuje za lepo glisiranje 22 vozlov, pa potem ni važno s kakšnimi krilci je opremljen...
Še nekaj okrog krilc! Namenjena so lažjemu izglisiranju, ko pa čoln enkrat izglisira so samo še v napoto! Več sranja v vodi, pomeni tudi večjo površino na kateri se ustvarja zastojni tlak, ta pa povzroča silo upora. Torej kar koli porinete v vodo, je to dodatno breme in dodatna poraba goriva! Vse kar pa govorijo razne reklame za ta in oni dodatek, je pač marketinška fora. Fizika je enoznačna in tukaj je tlak enako sila deljeno s površino:
p = F / A
Poglejte na večjih plovilih in naj se najde frajer, ki mi bo pokazal barko, ki ima na nogah krilca? Krilca morajo biti hidravlična (ali električna) na obeh bokih, pri izglisiranju jih porineš v vodo, potem pa dvigneš ven in pluješ kot da jih ni. Uporabljaš jih le za izravnavo plovila (zaradi vetra) ali pa prisiljenja barke v to, da glisira tudi še pri manjših hitrostih. Prav pridejo tudi v slabšem morju, kjer lahko dodatno pritisneš premec v vodo in s tem ublažiš poskakovanje čolna...
LP
Sam imam elan 495f in krilca uporabljam tudi med normalno plovbo, le da so toliko v vodi, da tvorijo podaljšek linije trupa, ali pa da je zadnji rob le nekaj mm globlje v vodi. To še ne vpliva zaznavno na hitrost, z dvignjenimi krilci pa čoln pumpa tudi v povsem mirnem morju.
motorni
Ja bo že res, vendar je tukaj govora o dodatnih krilcih, ki se montirajo na nogo izvenkrmnega ali Z pogona. Če pa govoriš o flapih, pa jih malenkost lahko tudi pustiš spuščene in tako preprečiš "pumpanje" in še marsikaj, kar sem opisal že zgoraj.
Nauk tega pa je:
Flapi sodijo na vsak čoln, če vam to le omogoča proračun, o krilcih za na peto motorja pa bi jaz vedno rekel NE. Mogoče res samo pri manjjših gumicah, pa še to je vprašljivo. Če bi bilo to res tako dobro, potem bi imeli vsi izvenkrmni motorji že v originalu večje kavitacijske plošče, kar bi bilo ob enem tudi precej bolj hidrodinamično, kot pa razni plastični dodatki.
LP
Nauk tega pa je:
Flapi sodijo na vsak čoln, če vam to le omogoča proračun, o krilcih za na peto motorja pa bi jaz vedno rekel NE. Mogoče res samo pri manjjših gumicah, pa še to je vprašljivo. Če bi bilo to res tako dobro, potem bi imeli vsi izvenkrmni motorji že v originalu večje kavitacijske plošče, kar bi bilo ob enem tudi precej bolj hidrodinamično, kot pa razni plastični dodatki.
LP
Kaj pa Lifterje je že kdo preizkusil ?
Moram priznati, da mene precej 'mikajo'...
Link:
http://www.allinflatables.com/shopping/lifters/
http://www.maximarine.com/products/lift ... ochure.PDF
Moram priznati, da mene precej 'mikajo'...
Link:
http://www.allinflatables.com/shopping/lifters/
http://www.maximarine.com/products/lift ... ochure.PDF
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: ljubljana
lifterji
Tole je pa po mojem bolj učinkovito od krilc na peti, pa tudi raje vidim da je dodatno obremenjena krmna stena kot nosilci motorja.
Ima kdo mogoče kakšno informacijo kaj povzroči uporaba krilca na peti čez čas na motorju .
Zdrava kmečka pamet mi pravi, da brez posledic ne gre.
Ima kdo mogoče kakšno informacijo kaj povzroči uporaba krilca na peti čez čas na motorju .
Zdrava kmečka pamet mi pravi, da brez posledic ne gre.
Montaza
Zdravo!
Prosil bi ce mi lahko kdo pove kako se montira ˝krilca na izvenkrmni motor˝, kaj je treba vrtati v peto?
Hvala za nadaljne odgovore!
LP
Prosil bi ce mi lahko kdo pove kako se montira ˝krilca na izvenkrmni motor˝, kaj je treba vrtati v peto?
Hvala za nadaljne odgovore!
LP
Zdravo!
Imam vprašanje glede krilc. Skratka, imam čoln elan t 300 in pred kratkim sem na čolnu menjal motor(prej:tomos 4/sedaj: tomos 10), odkar imam nov motor mi ob vožnji preveč dvigne sprednji del čolna. Poskušal sem tudi že z nastavitvijo trima, vendar ne pomaga. V mislih sem imel tale krilca: http://www.navtikasport.com/index.php?productID=112. Zanima me če bi krilca kaj pripomogla pri izravnavi celega čolna.(teža čolna okoli 70kg)
Lep pozdrav, Rok
Imam vprašanje glede krilc. Skratka, imam čoln elan t 300 in pred kratkim sem na čolnu menjal motor(prej:tomos 4/sedaj: tomos 10), odkar imam nov motor mi ob vožnji preveč dvigne sprednji del čolna. Poskušal sem tudi že z nastavitvijo trima, vendar ne pomaga. V mislih sem imel tale krilca: http://www.navtikasport.com/index.php?productID=112. Zanima me če bi krilca kaj pripomogla pri izravnavi celega čolna.(teža čolna okoli 70kg)
Lep pozdrav, Rok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov