1. motor, 3 x problem

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Sep 24, 2009 15:51

klemzi napisal/-a:Kot prvo bi se strinjal z plinkotom in na tvojem mestu preveril, če imaš slučajno vodo v čolnu oziroma napit purpen v čolnu.

Glede nastavitve motorja. Če ti v prostem teku deluje brez zaletavanja in tam okoli 800 obratov in če nimaš kakšnega oljnega madeža okoli motorja ko stoji bi po mojih izkušnjah deloval b.p.

Elisa je v tvojem primeru originalna, tako da bi to bil vzrok težko verjamem.

Drugače pa sem imel jaz T18 na elanu 401, ki je bil predelan v fishermana in težji cca 70kg, pa je zglisiral z tremi odraslimi. cca. 330kg.
Samo za primerjavo.

LP Klemen

Jaz sem imel T 18 na treh čolnih, Sport Beograd 3,3 in 3,5 m in Elan 401, povsod se je dobro obnesel. Zato se vedno oglasim ob trditvah o 13 konjih.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 24, 2009 16:18

Oznake propelerja kot si jih napisal povedo da imaš zelo velik propeler po premeru in po koraku M D 10.38x13P J. Prva številka(10.38) je premer elise, druga(13) pa korak. Lahko ti iz lastnih izkušenj povem da je tako. Sam imam Tohatsu 4T 30km in imam eliso 9.9 X13, če sva na čolnu 1-2 je raketa, 3 je še uporabno, če smo 4 postane čoln pasara. In tako sem nabavil eliso z manjšim korakom 11 namesto 13 in ni več problemov. Tvoj in moj motor je premalo močan da bi z tako eliso porinil ven poln čoln medtem, ko z 1-2 osebami ni problemov. Če imaš med ploščo in propelerjem le 3mm prostora je propeler gotovo prevelik po obsegu in ti vleče zrak(sploh pri polnih obratih).Poglej slike motorjev na netu koliko je odmaknjen zgornji rob propelerja od spodnjega roba plošče. Po tabeli od mercury-a je to največja elisa za ta motor (za zelo lahek in prazen čoln) in bo potrebno vzeti še enega s korakom 12 ali 11(za primer ko boš poln) končna hitrost bo malo nižja, problem pa rešen. Eliso kupiš za cca 90eur.
Še tabela za primerjavo in izbor propelerja:

M25 & M30
Light 9.9 14.2 3
9.6 13 3
Moderate 9.8 12 3
9.8 11 3
9.7 10 3
Heavy 9.8 9.3 3

1 številka je premer, 2 korak, 3 kraki
Nazadnje spremenil kocka, dne To Nov 03, 2009 16:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 24, 2009 23:58

Ja bi predlagal, da poslušaš izkušnje drugih, drugače pa kavitacija ni čisto enostavna za razložit. V bistvu to ni zajemanje zraka(propeler pod vodo), ampak nastane zaradi tega ker pred propelerjem pride do pod tlaka in zato voda zavre, se pravi dobimo plinasto stanje ob stiku morja s propelerjem, ampak s prednje strani, zato pride do podobnega efekta kot če bi propeler zajel zrak. Je pa res da boš po vsej verjetnosti rešil problem če zmanjšaš korak, tvoja barka se prepočasi giblje(je pretežka) glede na tvoj trenutni korak.
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Ne Sep 12, 2010 20:17

Najprej zahvala vsem, ki ste se potrudili z nasveti!

Poročilo:

Samo po občutku sem nastavil motor.
Konkretnih meritev ni bilo, je pa poraba padla!

Po vseh prebranih nasvetih in nekaj različnih izračunov z različnimi "Propcalci" sem se nekako odločil za nakup krajšega propelerja.

Sledila je zamenjava propelerja s "krajšim" in malenkost manjšim.
Rezultat:
Poraba cca 6 - 7 l/h
Max hitrost 24,5 kn
Smučarja "izstreli" iz vode (voznik 80 kg, na štriku moja malenkost 75 kg)
O štartu raje ne bi :), morda kdo ne bi verjel.
Test izglisiranja: Jaz za volanom (cca 75 kg), 2 x ~ 90 kg na zadnji klopi. Kljun v višave, motor zajame sapo in gremoooo!

Pri potovalni hitrosti 18 kn je ročica za plin precej više. Prej nekako po občutku malo čez 1/2 zdaj pa precej pod 1/2. Občutek pač. Ali pa cca 15° manj plina. Kotomera pa nimam s seboj.

Skratka z zamenjavo propa in nastavitvami je to zdaj TO, kar sem pričakoval od te kombinacije.

Hitrost, razdalja in čas pa merjeno z Garmin 550 (se mi zdi) + blue chart.

Še enkrat HVALA VSEM, ki ste mi dobrohotno svetovali in si vzeli čas za moje težave.

Mirno morje in veliko vetra onim, ki "na rjuhe" vozite! :)
Vsem pa obilo užitkov. Če ne letos pa drugo leto! In naslednja seveda.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Sep 16, 2010 23:48

Neverjetno lepo je tole prebrat

ko na začetku teme je bil tko jezen ko nič ni bilo uredu,da bi najraj motor u smetnjak vrgu...Na koncu pa zamenja prop,in glej ga zlomka vse se čudežno pozdravi in motor funkcijonira še bolje kot bi moral.
Super da si rešil zadevo in da je bil samo prop
(Je pa res zanimivo prebrat celo temo naenkrat,sploh če te par dni ni na furumu in ne slediš temam)

Mirno plovbo

Lp
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » To Nov 01, 2011 18:20

Dolžan sem še poročilo z zadnjega preizkusa.

V čolnu 2+2 osebi. Dva "midva" (85 + 75 kg) spredaj +
dve 2x~65kg zadaj.

Še nekaj. Ta Opatija je predelan čoln, tako da vsi gledajo naprej (v originalu sta zadnja dva potnika gledala nazaj. Torej potniki s hrbti skupaj. Težišče je zdaj hudimano drugje kot si ga je zamislil in izračunal avtor! Kar verjetno ni izboljšalo plovnih lastnosti

Malo s strahom. Polni plin. Čoln zaorje nekaj metrov. Nakar Merc zajame sapo s polnimi pljuči. Izglisiramo! JuHHHUu! S polnim plinom ~ 20-21KN, (garmin) zmanjšam plin na 3/4. Še vedno glisiramo.

Sem pa prepričan, da smučarja ne bi ven potegnil! :D

Še zaključek.

Vsem, katerim "bi čoln moral it pa ne gre". Poizkusite z drugačnim propom.
Morda boste tudi vi pozitivno presenečeni.

Sicer malo kasno, vendar iz srca.

Skeptikom pa sporočam. Če kdo ne verjame, lahko pride na preizkus. Stari prop je še v rezervi. Pa gajbo za stavo naj pripelje s seboj!

Skratka! Kombinacija: plovilo - motor - prop. Prava je :D , ostalo pa :( ali :?

Lp in mirno morje. Kapitan orehove lupine Bojan. :)
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » To Nov 01, 2011 18:56

Še tole. Nekako moram dobiti zastavico morjeplovca. In vsi, kateri ste mi dobrohotno pomagali ste vabljeni na pijačo.

Imel sem T-18 2x. Prvi počen "karter", po servisu zaribal. Drugi zlat! Kljub vsemu TRDIM, da je t-18 eden najboljših motorjev v svojem razredu. Zakaj?
Povozil sem vrečko. (prvi T- 18 zaribal niso pravilno vstavili zaskočke v batni sornik), na preizkusu drugega po prvih 5-ih minutah plovbe. Čoln pade, motor grgra in cuka. :twisted: pa Tomos! Kaj češ. Ustavim, kaj bi drugega. Pa priplava izpod pete motorja vrečka. Po sistemu "al bo al ne bo" probam vžgat motor. Vžge ampak samo na en cilinder. Po par sekundah pa zakašlja in zapoje normalno. Šele kasneje mi je mehanik pojasnil DA IMA T-18 TERMOSTAT, KI IZKLOPI 1 CILINDER ČE SE MOTOR PREGREVA!!!!!!!!!!!! Tomos = Mercedes!!!!

Moj Merc danes bi veselo pel do bridkega konca. Nima termičnega varovala.

Nee nee metat pvc vrečk v vodo. PLIS!

Vsem tistim, kateri svetujete najmočnejši motor, ki je še dovoljen za plovilo pa tole. Optimalno ujeto razmerje med potisno močjo motorja s plovilom da bolše rezultate kot max moč motorja in napačen prop!

Mislim, da sem z vašo pomočjo, + nekaj interneta in malenkost moje kmečke logike prišel do nekega ~optimuma za mojo orehovo lupino.

ps. Bolš je slab glisirat kt dobr plavat. Al pa. Raš žejen 20 milj glisiram kt s polno gajbo piva 10 km veslam. :D

Fantje. Vzemte tole mal za hec, mal pa tud resnice vmes.

Še enkrat H V A L A vsem!
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » To Nov 01, 2011 22:47

Bojan5 napisal/-a:Najprej lep pozdrav in zahvala vsem, ki ste mi svetovali.

Še nekaj dodatkov.

Naj povem. Motor je letnik 2000. Prvi zagon 2008! To vem! Zaščitne nalepke tipa " NO OIL", "FIRST START SHOUD BE...". so bile bele, po prvem zagonu pa rjave, danes pa neraspoznavne. Prepričan sem, da ja ta motor kupljen tovarniško nov.

Podatki o propelerju: M D 10.38x13P J, in pa 19640A40P13 MERCURY.

Propeler je nov! Tovarniško nov, pa barva odstopa. Na vlečni strani. To me skrbi.

Muči me še primerjava s T18. ravno tako težko izglisiranje s smučarjem, čeprav ima T18 ene 13 km na propelerju, jaz pa naj bi imel 25 km. Pa enak čoln! (če bi jaz tako prej vedel sin ne bi tistega čolna vohal"! Gumica proti.... . Sem sam potem dobil Opatijo.

Da, prevelik trim je tukaj! Malo sem uporabil sive celice. Pa še nasvet nekoga. Bo treba probat.

Za merjenje obratov sem uporabil brezkontaktni merilnik. 5200 RPM pri 22 kn, 2 osebi. Ko sem sam 23 kn. Na motorju piše:" 25 km- 5000 - 6000 RPM. Sklepam, da je propeler "predolg" ali pa motor ni pravilno nastavljen -poraba-.
Sem sam "nekaj" nastavljal, pa ni bilo morja za preizkus. Občutek, kako je motor "prijel" na plin. Da mislit. Nastavitev pa mora bit prava!

Skratka. Rad bi mehan.. ne MEHANIKA, ki se spozna na to vrsto motorjev. O plačilu pozneje. Pripeljem tudi na dom :D . Ne bi rad plaval :D

Vode pa mislim, da ne vozim s sabo, sem kar nekaj doz purpena spustil v dvojno dno.

Hvala v naprej vsem, ki boste tole premleli in še kaj pametnega predlagali.

Pomagam pri reševanju polnjenja akumulatorjev. Rad.

če ima tvoj T 18 13 konjev na propelerju je potrebna generalka ..
TOMOS 18 ima na propelerju 16.9 konja ... in ne vsak svoj podatek se izmišljevat . So že pred leti serviserji iz tomos kopra mi izdali ta podatek ..
še kot zanimivost .
tomos 18 so probali naviti na vsaj 25 konjov.
probali so vse živo od kromiranja kanalov ...
in več kot na 20 konjov ga niso mogli spravit ..
ne me sedaj napasti , da to sploh ni res ...
Serviser v tomos kopru mi je to povedal ..
potem so pa naredili tomos 20 . kateri ima premer bata 60mm in ne 55mm kot 18 ka
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Nov 02, 2011 09:43

No glede kvalitete Tomosa. Ko so vgrajevali original Mahletove bloke (tisti črni, pa ne Mercury) so bili odlični. Zadnja leta je Tomos vgrajeval kopijo Maleta (modri bloki) so bili za en ku.......!

Tomos je naredil še verzijo 20KM. Lahko si jo ogledate v Bistri.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Nov 02, 2011 10:01

Tudi 40KM tomosa si lahk v Bistri ogledate.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Nov 02, 2011 10:07

Bojan5 napisal/-a:
Fantje. Vzemte tole mal za hec, mal pa tud resnice vmes.

Tale je najbolj resnična, in svetovna !

Bolš je slab glisirat kt dobr plavat. Al pa. Raš žejen 20 milj glisiram kt s polno gajbo piva 10 km veslam. :D

Ostalo bomo pa res vzeli bolj za hec... ;)

Nekoč je nekdo že napisal, za koga je Tomos ( Tovarna Odpadnih Materijaloc Oziroma Smeti ) najboljši motor !
Za nekoga,ki drugega motorja še ni imel ! ;) žal je tudi tukaj nekaj resnice.. ajde tomos ni slab, ampak tudi dober ni ;)

Sicer pa so vrečke v morju res svinarija...

Pa tudi tole je lovsko razmišljanje :
Vsem tistim, kateri svetujete najmočnejši motor, ki je še dovoljen za plovilo pa tole. Optimalno ujeto razmerje med potisno močjo motorja s plovilom da bolše rezultate kot max moč motorja in napačen prop!

Zakaj bi dal nekdo Max moč motorja in napačen prop ? Ali pa recimo takole, vseeno je boljše max motor z napačnim prop, kot optimalen motor z napačnim prop ;)
Res je včasih ni potrebe po max, vendar se v navtiki žal hitro pokaže, da smo ga usrali, ko smo dali prešvohoten motor :( daš na optimum, še dva prjatla na barko, pa je to že prešvoh ;) Max motor se tudi manj matra, in posledično se zgodi lahko tudi da manj pije, in se manj obrablja ;)
No vsak po svoje...

Sicer pa je najbolj važno, da si ti rešil problem, ostalo je le debata...

lp.Tex
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Nov 02, 2011 10:09

kasaudio napisal/-a:Tudi 40KM tomosa si lahk v Bistri ogledate.

A je tomos kar takoj za bistro začel delat ? :twisted:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Sr Nov 02, 2011 10:50

klemzi napisal/-a:No glede kvalitete Tomosa. Ko so vgrajevali original Mahletove bloke (tisti črni, pa ne Mercury) so bili odlični. Zadnja leta je Tomos vgrajeval kopijo Maleta (modri bloki) so bili za en ku.......!

Tomos je naredil še verzijo 20KM. Lahko si jo ogledate v Bistri.

vem . začeli so proizvajati bloke sami in so bile same okvare , slabe kompresije , izgube moči .. od 5 blokov ki jih imam , so vsi original mahle .
Mahle je tudi tožil tomos ker si proizvajali bloke sami in gor napisali mahle ..
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Pe Nov 11, 2011 17:19

[quote="Tex"][quote="Bojan5"]

Nekoč je nekdo že napisal, za koga je Tomos ( Tovarna Odpadnih Materijaloc Oziroma Smeti ) najboljši motor !
Za nekoga,ki drugega motorja še ni imel ! ;) žal je tudi tukaj nekaj resnice.. ajde tomos ni slab, ampak tudi dober ni ;)

Samo tole. A ni bil TOMOS 4 nekoč motor leta. Motor leta na zemlji!

Sin ima T18 s serijko številko 178. Ni napaka! 178! Pa dela "ko grom". Ne me narobe razumet. Nimam nič proti TOMOSU. Samo razlika med T18 in Merc 25 na enakih "podvozjih :D " je pa prevelika! Sem že prebral, da enaka čolna in T18 proti Yamahi 20 izgubi popolnoma. Pa na vodi se razlika 2 km ne pozna, a ne? Zanimiv pa je podatek, ki sem ga zasledil samo pri TOMOSU. Za vsak svoj motor so podali tudi statični potisk. To je to, kar potrebujemo. Potisk!

Če kdo zna , in se mu da, poiskat te podatke. Bi bilo zanimivo.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Nov 11, 2011 18:14

Ko smo že glih pri taki temi bi si jo mal sposodil. Kdo bi znal izračunat kak propeler je idealn za G-370 in 50HP motor?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta