KATERI MOTOR IZBRATI ZA NOVO PLOVILO ??
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
kr en napisal/-a::wink:
Vsak, ki je kdaj ponoči dvignil pokrov ob delujočem motorju je lahko videl kako se okoli kablov rado zaiskri
Torej poleg moči se splača premisliti tudi o varnosti .[/quote]
Vsak,ki redno servisira motor, in menja kar je predpisano, in vso stvar tudi kdaj preveri, ko ni nujno, ne vidi ponoči isker okoli kablov.
Definitivno varnostni vidik, ki sem ga omenil že v prejšnjem postu je na strani dizla.
Glede zaprtega tokokroga na bencinskem Merc-u, je to največje sranje, kar ga lahko dobiš. Zaprt je samo motor, kolektorji so še vedno hlajeni morsko, torej nisi naredil nič. Dobiš pa zraven še en del, to je izmenjevalec, ki spet lahko odpove ali pa se zabije s kakšno umazanijo, travo, koščkom impelerja... Če greš na MAG 350 ali MAG 377, potem obvezno odprt sistem. Je ceneje in boljše! Če pa boš šel na MAG 496, potem je dvokrožni sistem serijsko, pa spet na njemu za "blažev žegenj". Res je, da je tukaj vsaj kolektor iz inoxa.
Razlika v porabi med recimo MAG 350 in MAG 496 na omenjenem Chaparralu bo minimalna, mogoče celo popolna ničla. Z večjim motorjem je barka res nekaj težja, ne vem trenutno iz glave, se mi zdi, da je to 80 kg. To pa je zanemarljivo pri 3 tonah suhe teže in potem še prtljagi, gorivu, osebah... Motor bo deloval pri nižjih vrtljajih, da bo dal enako moč, s tem pa bo tudi poraba ostala v istih okvirih.
LP
Glede zaprtega tokokroga na bencinskem Merc-u, je to največje sranje, kar ga lahko dobiš. Zaprt je samo motor, kolektorji so še vedno hlajeni morsko, torej nisi naredil nič. Dobiš pa zraven še en del, to je izmenjevalec, ki spet lahko odpove ali pa se zabije s kakšno umazanijo, travo, koščkom impelerja... Če greš na MAG 350 ali MAG 377, potem obvezno odprt sistem. Je ceneje in boljše! Če pa boš šel na MAG 496, potem je dvokrožni sistem serijsko, pa spet na njemu za "blažev žegenj". Res je, da je tukaj vsaj kolektor iz inoxa.
Razlika v porabi med recimo MAG 350 in MAG 496 na omenjenem Chaparralu bo minimalna, mogoče celo popolna ničla. Z večjim motorjem je barka res nekaj težja, ne vem trenutno iz glave, se mi zdi, da je to 80 kg. To pa je zanemarljivo pri 3 tonah suhe teže in potem še prtljagi, gorivu, osebah... Motor bo deloval pri nižjih vrtljajih, da bo dal enako moč, s tem pa bo tudi poraba ostala v istih okvirih.
LP
Vse je res,vedno lahko pride do nesreče, tudi procentoalno gledano naj bi bil dizl bolj varen, toda vseeno nekateri malce pretiravajo !
Če bi bilo tako nevarno,bi bencinske motorje že zdavnaj nehali vgrajevati ?
Seveda pa tudi vzdrževanje vseh stvari na motorju pripomore k varnosti ! ( ne pa samo olje pa filter) pa folk misli da je vsega rešen !
Seveda pa tudi vzdrževanje vseh stvari na motorju pripomore k varnosti ! ( ne pa samo olje pa filter) pa folk misli da je vsega rešen !
Admin prav lepo pozdravljen
Prosim za majhno pomoč
Super si vse obrazložil okoli tega 496 MAG
Samo iz radovednoisti glede tega zaprtega tokokroga
Ali to velja tudi za volvo penta 8.1 gi ali ima vse enako kot mercruiser 496 mag
Moja radovednostne ne pozna meja.
Hvala lepa za prijazen odgovor že vnaprej.
Prosim za majhno pomoč
Super si vse obrazložil okoli tega 496 MAG
Samo iz radovednoisti glede tega zaprtega tokokroga
Ali to velja tudi za volvo penta 8.1 gi ali ima vse enako kot mercruiser 496 mag
Moja radovednostne ne pozna meja.
Hvala lepa za prijazen odgovor že vnaprej.
Res je bencinc sranje, kar se varnosti tiče. sam poglejmo, tja do 8m, kaj pa imamo od dizlašev na razpolago????? Za enako moč dobimo zraven kakšnih 150kg.
Zelo pomembno je redno servisiranje in preverjanje dovodov goriva in seveda brezhiben tank.
JAZ PRED VSAKIM VKLOPOM ELEKTRIKE NA PLOVILU, PA TUDI PREDEN OBRNEM KONTAKT, ODPREM POKROV MOTORJA IN POMOLIM NOT NOS.
Res je včasih zoprno, ker to napravim tudi par krat dnevno, ampak tega ne izpustim
zlatko83 napisal/-a:Tex napisal/-a:Vse je res,vedno lahko pride do nesreče, tudi procentoalno gledano naj bi bil dizl bolj varen, toda vseeno nekateri malce pretiravajo !
JAZ PRED VSAKIM VKLOPOM ELEKTRIKE NA PLOVILU, PA TUDI PREDEN OBRNEM KONTAKT, ODPREM POKROV MOTORJA IN POMOLIM NOT NOS.
Res je včasih zoprno, ker to napravim tudi par krat dnevno, ampak tega ne izpustim
Zoprno je na plovilih, kjer moraš razkopati salon in mizo v kokpitu, da se dokoplješ do motorjev. Sigurno pa je pametno čekirati motorni prostor čim pogosteje.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Fojki, nisem popolnoma prepričan za najnovejše volvo 8.1 motorje, samo se mi zdi, da imajo enako kot Merc samo polovično zaprt sistem. No vsaj do sedaj so imeli. Nekako sem 99%, da je še sedaj tako.
Američani temu nekako rečejo Half System FWC, popolnoma zaprtemu tokokrogu, kjer je tudi v kolektorjih antifriz pa Full System FWC. Kratica FWC pa pomeni Fresh Water Cooling. Obstajajo sicer neke aftermarket nadgradnje Half sistema v Full, samo ne vem kako je s tem, pomoje spet še en problem več, ker kjub vsemu to ni neka original rešitev.
Američani temu nekako rečejo Half System FWC, popolnoma zaprtemu tokokrogu, kjer je tudi v kolektorjih antifriz pa Full System FWC. Kratica FWC pa pomeni Fresh Water Cooling. Obstajajo sicer neke aftermarket nadgradnje Half sistema v Full, samo ne vem kako je s tem, pomoje spet še en problem več, ker kjub vsemu to ni neka original rešitev.
-
brodski mali
- Naddesetnik
- Kraj: Maribor
Fantje ojla
Ker je ravno tema kateri motor izbrati za novo plovilo
me pa še zanima kaj mislite o motorju
volvopenta 8.1 gi DPS 375 ks Je to ok ali rajši mag 496 .
Verjeli ali ne novi volvopenta motorji so cenejši od 800 - 1800 € od mercruserja. Tukaj se pa že malo zamisliš.
Mi je zelo zanimivo ,da veliko prodajalcev po novem nudi samo volvopenta ,ko pa vprašaš za mercruiser rečejo no lahko pa tudi to ampak kar naenkrat vsi po vrsti ponujajo volvota . .npr tak primer je fourwin stingray.monterej in drugi itd..
Res zanimivo.
Ker je ravno tema kateri motor izbrati za novo plovilo
me pa še zanima kaj mislite o motorju
volvopenta 8.1 gi DPS 375 ks Je to ok ali rajši mag 496 .
Verjeli ali ne novi volvopenta motorji so cenejši od 800 - 1800 € od mercruserja. Tukaj se pa že malo zamisliš.
Mi je zelo zanimivo ,da veliko prodajalcev po novem nudi samo volvopenta ,ko pa vprašaš za mercruiser rečejo no lahko pa tudi to ampak kar naenkrat vsi po vrsti ponujajo volvota . .npr tak primer je fourwin stingray.monterej in drugi itd..
Res zanimivo.
Ponavljam pa, da Volvo ni nič slabši od Merc-a, je čisto isto. Merc ima prednost tudi kasneje, ko so rezervni deli nekaj cenejši in pa predvsem lažje dostopni, se pa v zadnjem času precej obrača na bolje okrog založenosti serviserjev z deli, okrog cene pa še zaenkrat ne.
Da pa nekateri prodajalci in proizvajalci nudijo predvsem eno znamko motorjev sta pa razloga dva:
1. Prodajalec-zastopnik se najraje orientira na eno znamko, motorje pozna, nekateri imajo tudi svoj servis, na zalogi imajo najbolj pokvaljive dele, lažji je support, v glavnem vse se poenostavi, zato vztrajajo na tem. Če pa si ti izrecno zaželiš drugo znamko, ti bodo po večini tudi ugodili, čeprav jim ni ravno najbolj všeč. No nekateri pa res vgrajujejo samo en tip motorjev, samo so zelo zelo redki, ker so želje pač različne.
2. Proizvajalci so razdeljeni v tabor Brunswick, Genmar in pa ostali... Omenjeni Four Winns, Stingray, Monterey, Larson, Glastron.... so vsi v lasti recimo Genmar korporacije ali pa so samostojni. In ker je Mercury v lasti Brunswick korporacije, jim njihovi motorji pač ne dišijo. Če kupijo Merca in ga vgradijo, so denar dejansko nesli h konkurenci!!! V lasti Brunswick-a sta recimo Sea Ray, pa Bayliner, tudi Maxum dokler je obstajal, pa Meridian Yacht, pa sedaj tudi Sealine! Torej Four Winns naprimer noče delati dobička Sea Ray-u, ampak raje motor kupi pri neodvisnem Volvo Penti... Enostavna matematika...
LP
Da pa nekateri prodajalci in proizvajalci nudijo predvsem eno znamko motorjev sta pa razloga dva:
1. Prodajalec-zastopnik se najraje orientira na eno znamko, motorje pozna, nekateri imajo tudi svoj servis, na zalogi imajo najbolj pokvaljive dele, lažji je support, v glavnem vse se poenostavi, zato vztrajajo na tem. Če pa si ti izrecno zaželiš drugo znamko, ti bodo po večini tudi ugodili, čeprav jim ni ravno najbolj všeč. No nekateri pa res vgrajujejo samo en tip motorjev, samo so zelo zelo redki, ker so želje pač različne.
2. Proizvajalci so razdeljeni v tabor Brunswick, Genmar in pa ostali... Omenjeni Four Winns, Stingray, Monterey, Larson, Glastron.... so vsi v lasti recimo Genmar korporacije ali pa so samostojni. In ker je Mercury v lasti Brunswick korporacije, jim njihovi motorji pač ne dišijo. Če kupijo Merca in ga vgradijo, so denar dejansko nesli h konkurenci!!! V lasti Brunswick-a sta recimo Sea Ray, pa Bayliner, tudi Maxum dokler je obstajal, pa Meridian Yacht, pa sedaj tudi Sealine! Torej Four Winns naprimer noče delati dobička Sea Ray-u, ampak raje motor kupi pri neodvisnem Volvo Penti... Enostavna matematika...
LP
brodski mali napisal/-a:Fojki zdravo
omenjaš kolektorje iz inoxa. A je to prednost ?
Inox kolektor je slabost in nikakor ne prednost!!! Dobra varianta iz inoxa je samo kakšna dirkalna cevasta, ki gre po sistemu 4-2-1 ali pa 4-1, podobno kot recimo vidiš pri cestnih motociklih. Vsi ostali kolektorji so običajno iz sive litine, nodularne litine in podobnih legur. Inox se uporablja samo za izlive, kjer se mešata izpuh in voda!
Še nekaj je velika slabost inoxa. Je namreč izjemno slabo toplotno prevoden, bistveno slabše od navadnega oglikovega jekla ali sive litine. Drugi veli problem je toplotno precej nestabilen material, ki ne mara raztezkov, še posebej pa ne različnih! To se ti hitro zgodi, saj ima izpuh na različnih mestih lahko precej različno temperaturo, to pa potem pomeni pokanje varov... Inox na marine motorjih nima kaj iskat, razen že omenjenega izliva ali pa dirkalnih izvedb, ki so razred zase!
LP
admin napisal/-a:Definitivno varnostni vidik, ki sem ga omenil že v prejšnjem postu je na strani dizla.
LP
Admin prav lepa hvala za pojasnilo
Zanima me zakaj potem dajejo inox na nove motorje če ni to ok.??
Ter kot vemo vsi redno posprejamo motorje npr z wd 40 in sprejom crown moje vprašanje.Ali se ta izmenjevalec na 496 mag tudi lahko šprica.Jaz sem do sedaj na drugh motorjih vse kompletno dobesedno povsod šprical razen jermena sevada.In motor je zmeraj kot nov.
496 mag ima pa ta izmenjevalec ali se lahko ta tudi spreja ali ne.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov