KATEGORIJA PLOVNOSTI "B" ALI "C"

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Nov 02, 2010 17:53

Cibro, nabavljam nekaj kar se da vozit na prikolici in imeti vez na domačem dvorišču, obenem, pa bi se z tem plovilom lahko šel navtično kampiranje po jadranu brez omejitev. Torej šotor za rezervo v predale, v sili in ob lepem vremenu pa možno spat ali pa kako hrenovko skuhat tudi na čolnu.
Torej z čolnom v Ankaran na drčo, na luško kapetanijo, pa raziskovat neznano, robinzonsko.
A vsako plovilo nekaj ima nekaj manjka. Na zadnje bom novomarine spedenu, da bo imel večino vsega. Ker mi gre res na k., da bi kupil plovilo za 20 000€, pol bi bil pa omejen na en avtocamp, pa, da delam kroge z tubo po zalivu, na otok tam za obzorjem pa nebi smel, 4NM od črte, kod tist mladiski film, Itaka ima črto a kako je že bilo :).
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Nov 04, 2010 10:53

PACEK napisal/-a:no pa sem zopet na začetku.
Smisel in nesmisel ce certifikatov je popolna zmešnjava.
Denimo gumenjak 6m z trdim dnom, brez kabine recimo ZAR 61 ima certifikat ce B. Če ima na sebi Italjansko zastavo potlej ni problema iz Ankone v Zadar.
http://www.youtube.com/watch?v=rlDn2N9Q ... re=related

Če pa ta isti čoln pripelješ v Slovenijo, nanj daš registracijo KP, IZ, PI, potlej pa z tem istim čolnom le 4NM od obale. Kajti plovilo do sedem m, brez kabine, avtomatično pade v ce C, pa četudi tak čoln denimo uporablja Nizozemska obalna straža za reševanja v težkih morjih. Pozabi rute kod so Pula - Susak, ali pa Mali Lošinj Novalja. Sploh pa rute kod so oddaljeni otoki, kod sta Vis, Lastovo....... . Torej z istim čolnom in italjansko zastravo ne delaš prekrška z slovensko zastavo pa si v prekršku.
Ni čudno, da je Ivo Boscarol preselil proizvodnjo letal na italjansko stran!!!
Pozdrav PACEK

Tega pa ne razumem...
Če ima čoln certifikat s CE B kategorijo v Italiji , potem jo mora imeti tudi pri nas...
Kje je tu caka? Mi lahko prosim kdo, ki to ve razloži?
ZAR 61 bi moral imeti doseg 12milj tudi pri nas...
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Če Nov 04, 2010 11:10

poglej joeloe, tudi meni ni bilo jasno, kako se to tepe, ampak zadeva je taka, po pojasnilu človeka iz luške kapetanije Koper.
Če čoln ni z kabino in nad sedem metrov dolg, opremljen z vso opremo, ki jo naša zakonodaja predvideva, pozabi, da ti bo v vpisniku čolna pisalo CE B, pa četudi je na čolnu deset tablic proizvajalca CE B in tud,i če je čoln prej uporabljala ameriška obalna straža na Pacifiku.
Amen, konc debate, cesar je rekel svoje in cesarju se ne oporeka. Sploh pa z gumenjakom dalj kod 4 nautične milje od temeljne črte, kje ste pa to videli, saj ste za v Vojnik ali pa za v Begunje ob takem razmišljanju!!!

Pa mirno morje PACEK
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Avg 24, 2011 21:44

Bom izkoristil kar tole temo za vprašanje...
Torej: ZAR53 ima kategorijo plovnosti B. Če bi Slovenec registriral to plovilo v Italiji (kupiš v Italiji in v istem registru narediš le prepis), potemtakem bi se lahko z njim peljal tudi npr. iz Ancone na Lošinj in ne bi bil v prekršku? In pa še dodatno vprašanje: Ali lahko ta isti čoln potem pripelješ po cesti v Slovenijo in se z njim voziš po slovenskem morju?

p.s.: verjetno ste že ugotovili zakaj sprašujem....
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 24, 2011 22:05

Če ti ga Italijani vpišejo na tvoje ime,ga seveda lahko pripelješ v Slovenijo.
Alii če imaš overjeno pooblastilo lastnika se lahko z čolnom ki je registrirano v EU
voziš kjerkoli..
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 24, 2011 22:44

1. oceansko območje: če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa A,
1. oceansko območje: namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici višja od 8 in višina valov večja od štirih metrov,

2. odprto območje: če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa B,
2. odprto območje: namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 8 ter kjer se lahko pojavijo valovi višine do štirih metrov,

3. obalno območje: če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa C z omejitvami:
3. obalno območje: namenjeno obalni plovbi, plovbi po večjih zalivih, širokih morskih rokavih, jezerih in rekah, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 6 in kjer se lahko pojavijo valovi višine do dveh metrov,

Po Slovenskih zakonih smo v bistvu vsi v prekršku razen tistih ki imajo območje plovbe A.
kaj se tiče prekrška me ne skrbi.
Problem je lahko samo pri zavarovalnici,če se ti raztrešči plovilo na 6m valovih.
Imaš pa območje plovbe B ki dovoljuje plovbo do 4m.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Avg 24, 2011 23:00

Ja Val, ampak če registriraš pri nas, ti v vpisnem listu ne piše višina valov, ampak kako daleč od obale lahko pluješ... In to je pri istem čolnu (npr. ZAR53) drugače kot pri sosedih Italijanih... Ampak pri vsem tem me čudi zakaj nima več Slovencev registriranega plovila v Italiji. Vsaj tisti, ki so ga tam uvozili.. Mogoče kdo ve, v čem je fora??
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Avg 25, 2011 08:26

Pa še en popravek na tole:
PACEK:
"Amen, konc debate, cesar je rekel svoje in cesarju se ne oporeka. Sploh pa z gumenjakom dalj kod 4 nautične milje od temeljne črte, kje ste pa to videli, saj ste za v Vojnik ali pa za v Begunje ob takem razmišljanju!!! "

Če bi na registraciji mojega čolna pisalo 4 milje od temeljne črte bi bil presrečen. Piše pa "4 milje od obale"!!!! In zato sem v prekršku če se peljem iz Medulina na Osor. Mi pa ta pot vzame slabih 20 minut.

Skratka, zakonodaja je kakršna je in taka je čisto OK, mislim pa da je njeno izvajanje morda prestrogo.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 25, 2011 10:58

Z direktivo Evropske skupnosti so zakoni več ali manj enaki po vsej EU.

I natanti con marcatura C.E. (in relazione alla categoria di progettazione A,B,C,D) sono abilitati a diversi tipi di navigazione in funzione di due parametri, la forza del vento e l’altezza significativa delle onde, come sotto indicato:
Prevod zgornjrga dela:
Plovila, označevanje C.E. (V zvezi s kategorijo A, B, C, D), so upravičeni do različnih vrst plovbe v odvisnosti od dveh parametrov, hitrost vetra in valov višine, kot je prikazano spodaj:

Categoria A:
unità progettate per la navigazione in alto mare, cioè per viaggi di lungo corso, in cui la forza del vento può essere superiore a 8 (scala Beaufort) e l’altezza delle onde superiore a 4 metri.
Categoria B:
unità progettate per la navigazione al largo, cioè per crociere d’altura, in cui la forza del vento può arrivare fino a 8 e l’altezza delle onde può raggiungere i 4 metri.
Categoria C:
unità progettate per la navigazione in prossimità della costa, cioè per crociere in acque costiere, grandi baie, estuari, fiumi e laghi, in cui la forza del vento può raggiungere 6 e l’altezza delle onde i 2 metri;
Categoria D:
unità progettate per la navigazione in acque protette, cioè per crociere su piccoli laghi, fiumi e canali, in cui la forza del vento può raggiungere 4 e l’altezza delle onde i 50 cm.

Il nuovo Regolamento di sicurezza (D.M.5.10.99 nr.478) stabilisce che i natanti, a seconda del tipo, possono navigare entro le distanze dalla costa che seguono:
-
300 metri;
-
1 miglio (1.852 metri);
-
3 miglia (5.556 metri) – (senza il mezzo collettivo di salvataggio a bordo);
-
6 miglia (11.112 metri) – (senza il mezzo collettivo di salvataggio a bordo);
-
12 miglia (22.224 metri) – (come mezzo collettivo è richiesto almeno un apparecchio galleggiante).
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Avg 25, 2011 11:30

Zdaj mam še jaz eno vprašanje meni na čolnu piše: CE celtifikat: C8/D8

Mi lazko kdo objasni kaj zdaj to pomeni?
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Avg 25, 2011 12:06

Območje plovbe C ali D ..za 8 oseb.
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Avg 25, 2011 12:14

joeloe napisal/-a:Območje plovbe C ali D ..za 8 oseb.

Hvala!

Zanima me še koliko sem lahko od obale oz. otoka oddaljen? Če prav razumem 4 milje?
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Avg 25, 2011 12:24

Poglej kaj ti v vpisnem listu piše (prometna od čolna)...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov