OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Sep 28, 2013 15:23
tomaz_slo napisal/-a:simon74 napisal/-a:.........,da o porabi ne govorimo cca 6l/uro.
Spet ena lovska... Moj ima čez zimo porabo cca 0l/uro.
Lovska ali ne-lovska...
Po mojem ni 'lovska', ampak je spet eno povprečje pri nekom od izplutja do priveza, vmes pa verjetno nekaj stanja, precej počasne plovbe v izrivnem načinu, nekaj glisiranja (pri lahkem bremenu) na pol plina ali manj in komaj kaj, če kaj na polno.
To je tisto, ko se pogovarjamo o povprečjih, ki tudi če so natančno odmerjena nič ne povedo, če natančno ne napišeš, za kakšno povprečje gre.
Porabe za primerjavo med motorji se da primerjati pri polnem plinu (WOT, Wide Open Throtle - primerjava med motorji v litrih na uro, litrih na uro na konjsko moč in podobno). Včasih je zanimiva tudi poraba (isti kazalniki kot zgoraj) pri vrtljajih, kjer motor razvija maksimalni navor (in seveda pri tem želimo vedeti, pri katerih vrtljajih je to, koliko kW je to in tako naprej).
Poraba za primerjavo med ploviliPorabe med plovili se da primerjati pri maksimalni hitrosti, ali pa pri potovalki (idealno pri hitrosti, kjer je za kombinacijo motor-trup-breme poraba najmanjša mogoča) - po možnosti v litrih na miljo, pri čemer na tako odmerjeno porabo znatno vplivata vreme in stanje morja. Za primerjanje med plovili litri na uro nimajo dosti smisla - če sem natančen, tudi litri na miljo omogočajo primerjavo predvsem pri enako težkih (z bremenom, gorivom, vodo in posadko vred) plovilih.
Povprečna poraba na uro za primerjave ne pove nič uporabnegaBreme, vreme, način uporabe... na 'povprečno porabo na uro' vpliva toliko, da primerjave tega podatka za različne okoliščine brez dobrega razmisleka in podatkov o stanju vsega, kar vpliva, za primerjave in podobno nimajo smisla.
Lovska - če misliš s tem izmišljen, neresničen podatek - pa tista o 6 l na uro, na eno določeno uro - po mojem ni.
Edit: urejeno za boljšo preglednost in berljivost. Tudi nekaj manjših popravkov (nezaprt oklepaj in podobno) in še kaka dopolnitev.
Nazadnje spremenil
Marjan Tomki, dne Ne Sep 29, 2013 10:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...