Nakup plovila - nasveti za laika

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Maj 20, 2010 16:20

Hm, nihče ni zastopal mnenj gumenjak fanov ? Pa smo mislili, da se bo vsulo.

No takole, tudi gumice so dobri čolni. Meni se zdaj zdi fajn, da imam plastiko, zavetrje, udobje... včasih pa je bilo bolj pomembno, da sem lahko skočil v vodo s potapljaško opremo kar z roba čolna in potem še bolj, da sem kjerkoli preko boka lahko prilezel nazaj gor. Ni me bili strah kadar je pljuskalo, ker se gumica itak ne more potopiti, tudi če je polna vode. Preverjeno :wink: Pa še na vsako plažico se je dalo pristat. Preko zime nobenih stroškov in s transportom po cestah tudi ne....

Tako, da ne boš mislil, da si zmagal samo če imaš najdaljšega in je z njim najbolj udobno 8)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 21, 2010 08:44

Francelj a jaz sem zate nihče :evil: :evil: :evil:
Na prejšni strani pod tvojim postom se zastopal gumenjake ampak kaj naj prepričujem človeka naj kupi gumenjaka nekdo drugi ga bo pa naj kupi plastiko. Najbolje da kupi oboje pa naj se pelje malo s tem malo z onim.
Itak ne ve kaj bi. Dobro da je vsaj odločen da bi motor brez jader.
Jaz ne vem, da nekdo gleda za nakup in gumenjaka in cuddyja :?: wtf
Jaz če so mi bolj ok gumenjak me pri nakupu negumenjak sploh ne zanima in obratno.
Boli me k... če piha pa šprica. Ga pa lahko peljem dam kadar čem pa sam brez pomoči fliknem v vodo pa ne žre velik pa ni marine za plačevat pa ne guga se pa ne potopi se dokler so tube polne pa da je notranji motor turbo bolj praktičen sploh ni res. dvomim da imaš tam več prostora za kj popravit kot če samo kapo snameš na izvenkrmnem in imaš cel svet placa okol da se premikaš, res pa da nimaš krmne ploščadi, jaz npr je sploh ne nucam ker mi je tista polička z lojtro na krmi dovolj prostora da odcedim svojo rit in grem v čoln.
Vse je pogojeno s stroški in potrebami tudi ostalih članov in transportom in hrambo čolna. To le on ve kako in kaj. Jaz npr za cuddya za marino mi je totalna zguba denarja ker več kt 4 tedne na leto čoln itak nimam časa nucat da mi pa ostlih 48 tednov stoji tam za 2-3000 ojr pa itak ni nobene računice. Doma v bloku ga pa itak nimam kam vtaknt. Suha marina pa tudi ni đabe. Tako da se samo odloči kako ga boš vozil, servisiral, hranil ...

Pa da mi nau kdo kaj zameril slučajno ker me mal glava boli pa sem mal zoprn ampak to so neka groba dejstva. Mi je francelj z nihče mal na nogo stopil.Saj nisem več hud :lol: :lol:
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Maj 21, 2010 09:08

Hej Cibro, saj ravno nate sem se spomnil, ker se je tebe z argumenti za gumice premalo slišalo :wink:

Saj veš, ta forum bere precej takih, ki si čolne šele od daleč ogledujejo. Sami iz lastnih izkušenj še ne vedo nič o prednostih gumic ali plastike, notranjih, zunanjih motorjih... Radi bi na morju še kaj drugega kot sedeli na plaži in cedili sline. Potem pa razmišljajo tako, kot smo navajeni iz potrošništva in reklame. Kar je večje in dražje in se bolj blešči, je zagotovo boljše. Škoda bi bilo, če bi si vsak, ki prebere ta prispevek mislil, da je edini pametni cilj cuddy z notranjim motorjem in (predrag) privez v marini.

Meni se včasih stoži po gumicah, ki sem jih imel prejšnja leta. Tvojim argumentom sem dodal še kakšnega, da bodo mnenja za ta ali oni tip čolna bolj izenačena.

Evo, sem lastnik malega cuddija z nostalgijo po gumici. Cibro, če te srečam na morju, te bom prosil za en krog z gumico. :wink: Pa oprosti za pohojene žulje in glavobol.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 21, 2010 09:33

Ni problema za krog.
Ma saj glava me ne boli od tebe sem se že zbudil tako, saj sem rekel da nisem več jezen.
Ja vem za argumente, samo se mi ne da pa niti ni korektno nekoga prepričevati da je guma boljša kot plastika ali jadrnica, ker to ni res. Kot neskončne dabate o audijih in beemvejih in podobno in mesožderstvu in vegerjanstvu. Ker nima smisla na koncu se folk sam skrega kdo im prav. Jaz sem mesožder moja partnerica je vegi pa ni nobene panike, da bi pa jaz njo prepričeval da naj je meso ker so kravo že itak ubili ali pa ona mene naj ga ne ker bi potem manj krav ubil je pa itak brezveze.
Tako da dejstva član kupec (sorinemoremsezdajspomnitimena) ima pa naj se odloči.

Ja francelj nisem vedel sa nimaš več gumice če se ne motim si imel enega 4.2 maestrala.
LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Maj 21, 2010 09:56

Jp, vsak lahko izbira, različnih čolnov je na srečo veliko.

Prav moj je bil Bombard 3.80 in Tohatsu 18, 2t. Smo si pa tudi nekaj sposojali, malo čez 4m in plastično dno.

Zdaj imam plastični gliserček s kabino in zunanjim Tohatsu TLDI 115. V plovnem dovoljenju mi piše, da sem ga naredil sam 8) Pa ne me začet spraševat kako se gradi čolne, so mi drugi pomagali :wink:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Maj 21, 2010 10:49

Če že maš kabinico na plovilu, je fino, da jo tudi uporabljaš. Pomeni, da vsaj vsake tolko tudi prenočiš. Sicer je bolj v napoto, kot v korist.
Jaz je nimam in mi manjka le na ruti, ko streho improviziram, pa spomladi se je treba bolj obleči. Imam pa zato celo sezono več prostora na plovilu. Spim v apartmaju, v nestabilnem vremenu pa ne izplujem ali pa sem kje blizu, da pobegnam kaki plohi.
Z tem, da sem se odpovedal kabini sem pač malo bolj odvisen od vremena, sem pa "prišparal" 1000eurov trošarine (hr. reg) in porabo goriva (na lanjski ruti je bolid pokuril 150l goriva, jaz pa 100)
Zame kot začetnika je bila dobra izbira tudi zaradi lažjaega pristajanja in privezovanja.
mirno morje
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Maj 21, 2010 10:55

Roman 1,
v celoti se ti pridružujem, samo izkušnje si še moram nabrati. Sicer pa sva si - glede na napisano precej podobno zastavila tole pomorsko zgodbo :lol:

Edino registracijo imam jaz v SLO, pa nima veze, samo tako povem...
Mirno morje!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Maj 21, 2010 14:39

@Cibro

Se ne strinjam s tabo glede izbire. Si rekel, da ne morš izbirat med gumo in cuddyem. Lahko. Sploh, če si začetnik v navtiki. Jaz sem kupoval čoln 1 leto. Najprej cuddy, potem sem pol leta, kot prfuknen gledal za gumicami, pristal pa na 240 sea rayu. Zakaj? Zaradi dobre ponudbe. Je pa res, da cuddy in minimalno 2 toni, potegneta za sabo, popolnoma druge stroške, kot gumenjak na prikolici.

Men so gumenjaki noro všeč ampak sedaj, ko imam cuddya, nikakor nebi šel na gumenjaka. To je čisto druga navtika. Gumenjak je samo za špico sezone. Plastiko s kabino pa nucaš veliko več. Sam sem bil letos ziher že najmanj 14 dni na morju. Gumenjaka bi pa še sedaj samo gledal.

Pa tudi, ko gledam, prostor, ki ti ga da 7m gumenjak, napram dobrih 7m dolgem cuddy, je precej skromen.

Skratka, moje mnenje. Do cca 6m guma, ostalo plastika s kabino.

lp Nejc
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Maj 21, 2010 16:01

Original-one, kaj ga pa serješ. Tudi jaz sem bil letos že kar nekaj na morju. Zame se sezona začne 1.aprila in konča konec novembra pa imam žal le gumico in to ne veliko, ki pa je ne bi nikoli zamenjal za kaj drugega-mogoče malo večjo.
Pač potrebujem več adrenalina!
Ljubitelj narave
bsc46
Admiral

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Maj 21, 2010 16:01

Original-one, kaj ga pa serješ. Tudi jaz sem bil letos že kar nekaj na morju. Zame se sezona začne 1.aprila in konča konec novembra pa imam žal le gumico in to ne veliko, ki pa je ne bi nikoli zamenjal za kaj drugega-mogoče malo večjo.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Maj 21, 2010 16:24

[quote="Roman 1"] (na lanjski ruti je bolid pokuril 150l quote]

Ja ja že res, vendar moj je bil malo daljši,malo širši, malo več prtljage pa en otrok več, pa malo konjev več....
Ure dnevi leta tečejo....
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Maj 21, 2010 17:52

bsc46 napisal/-a:Original-one, kaj ga pa serješ. Tudi jaz sem bil letos že kar nekaj na morju. Zame se sezona začne 1.aprila in konča konec novembra pa imam žal le gumico in to ne veliko, ki pa je ne bi nikoli zamenjal za kaj drugega-mogoče malo večjo.

Tud z plastiko se da dobr letet, neboš verjel!

Svaka čast, kje pa spiš?

Aprila na čolnu?
bsc46
Admiral

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Maj 21, 2010 20:13

Original-One napisal/-a:
bsc46 napisal/-a:Original-one, kaj ga pa serješ. Tudi jaz sem bil letos že kar nekaj na morju. Zame se sezona začne 1.aprila in konča konec novembra pa imam žal le gumico in to ne veliko, ki pa je ne bi nikoli zamenjal za kaj drugega-mogoče malo večjo.

Svaka čast, kje pa spiš?

Aprila na čolnu?

Na morje grem predvsem da se zdivjam, lovim ribe..., ne pa da spim.
Malo heca. Jaz bi tudi aprila prespal na čolnu, moja draga pa sigurno ne.
Bova pa na ruti sigurno oba spala na čolnu.
Sem se vozil tudi s plastiko in vem da jih večina leti, samo nekako mi ne paše.
Se vidimo na ruti in upam da bo čim več gumenjakov.
Ljubitelj narave
RossiFan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a RossiFan » Pe Maj 21, 2010 20:30

Vidim, da se je vnela kar debata o prednostih gume, oz., cuddy-a.

Kakšen renome v svetu navtike (še posebej v razredu 5-7 m) ima proizvajalec Sea ray? Zasledil sem; da naj bi to bili "overall" boljši čolni, kot npr. Stingray, Glastron in Bayliner.

Ali to drži in če; v čem je prednost? V izdelavi, opremi, garanciji oz. v plovnih lastnostih samih? Kaj pa izolacija motorja in trupa samega, oz. hrupnost med vožnjo?

Hvala za topel sprejem na forumu in vse cenjene informacije

:D
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Maj 21, 2010 20:41

Original-One napisal/-a:

Svaka čast, kje pa spiš?
Aprila na čolnu?

A takole?

Slika
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov