Verado - Optimax

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 23, 2011 21:57

Za izglisirat rabi približno 3 s , edino kar mu manjka so končni obrati.

Pri neobremenjenem čolnu - torej da si sam gor, tudi meni čoln skoči ko nor, če pohodim gas. Tudi sam nisem opazil večjih razlik v pospeških med 15" in 17". Ko pa je čoln obremenjen, je zgodba seveda drugačna. Res je, da nimaš ravno lahkega čolna - 1500kg?, vendar vseeno naloži še 3 osebe in prtljago pa bo druga zgodba. Js osebno bi gor dal "najmanj" strmo 15ko 3 krako in če so max obrati ok je to to.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Maj 24, 2011 14:04

Jaz sem se v začetku tudi "sekiral", ker se mi motor ni zavrtel na max. obrate(podobno kot pri tebi sem prišel na 5200 namesto predvidenih 5400 do 5600), vendar motor po treh letih še vedno prede kot Singerica.
Imam Suzuki 70 in gor 17", sem probal 15" in " pridobim cca 200 obratov, tega imam sedaj za rezervo, saj z 17" normalno izglisiram, pa tudi na testu v Burzi navtiki imajo na istem čolnu in motorju (Aquamar17+Suzuki70) gor 17", pa se pisec ni obregnil ob manko max. obratov
mirno morje
andrei
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a andrei » To Maj 24, 2011 21:39

kasaudio napisal/-a:
Za izglisirat rabi približno 3 s , edino kar mu manjka so končni obrati.

Pri neobremenjenem čolnu - torej da si sam gor, tudi meni čoln skoči ko nor, če pohodim gas. Tudi sam nisem opazil večjih razlik v pospeških med 15" in 17". Ko pa je čoln obremenjen, je zgodba seveda drugačna. Res je, da nimaš ravno lahkega čolna - 1500kg?, vendar vseeno naloži še 3 osebe in prtljago pa bo druga zgodba. Js osebno bi gor dal "najmanj" strmo 15ko 3 krako in če so max obrati ok je to to.

Lp

Moje plovilo je bilo testirano z 2 ali 3 osebami , poln tank goriva, poln tank vode, oprema.. Dejansko te vrže na rit!

Po pregledu propelerjev sem se odločil da bi naročil ENERTIA 15 X 15. Upam da bo pravi.
http://wn.com/Mercury_Enertia_Propeller

Vaše mnenje?

Hvala lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 24, 2011 23:16

Verado ima spodaj navora zagotovo več kot vsi ostali izvenkrmi konkurentje... Ima kompresor in proti temu ni protistrupa, pa če neki pametni japončki še tolko glave skupaj tiščijo...
Iz tega razloga so tudi izglisiranja hitrejša in ne tako stresna. Iz istega razloga precej dobro potegne tudi s 17"-ko, drugače pa zagotovo ne bi, če se potem ne zvrti toliko, kot bi se moral...

Pomoje bo to kar pravi propeler, glede na to, koliko ti še manjka do predpisanih max vrtljajev... Priporočam, da ostaneš na spodnji max številki vrtljajev, saj nima smisla propa še zmanjševati po koraku, če so pospeški sprejemljivi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov