Obdelava propelerjev

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 25, 2011 23:29

vedran84 napisal/-a:
goahead napisal/-a:Lepo bi bilo, da bi morjeplovci kaj več slišali o tem projektu. Razen če ni prevelika tajna.
lp,
Iztok

http://www.boote-marian.at/de/index.php?/Video.html
tu lahko pogledaš za kakšno vrsto čolna gre, dejansko gre za proizvodnjo in ne projekt. Je pa res da je ta 88kW v tem trenutku prvi primerek in potrebujemo optimizacijo propelerja. Z zadnjim propelerjem smo dosegli 24 vozlov kar pa je kar v redu za električni pogon.
Sem pa potreboval hitro informacijo in sem pač uporabil forum in moram povedat, da sem presenečen nad odzivom.

Madonca, pa tole čudo sem jaz opazoval v Düsseldorfu lasnko leto... Je tudi v poročilu na sliki, tako čoln, kot njegov Piktronikov pogon... :D
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Maj 26, 2011 00:07

Nihče ti ne bo optimiziral serijskega propelerja ker se s tem nihče ne ukvarja oz. ni kaj optimizirat. Če želiš nek high performance je edina pot da stopiš v kontakt z neko ekipo ki se ukvarja z dirkaškimi čolni. Tam se uporabljajo propelerji ki niso kaj veliko podobni našim vsakdanjim mlinčkom.

http://www.mertenmarine.com/servlet/the ... Categories
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Maj 26, 2011 08:44

Nekdo, mislim, da celo admin je pisal, da pri Puli una firma to dela, da popravljajo korak. To, ce sem jaz razumel @vedran84 potrebuje...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 26, 2011 09:16

Če je to razvojna reč, pa še jaz malo zraven okrog zgodovine.

Do okrog leta 1930 so bili letalski propelerji s fiksnim korakom, tako kot je zdaj večina na motorjih na čolnih, ki jih večinoma uporabljamo.

V naslednjem desetletju je tam prišlo do razvoja propelerjev z nastavljivim korakom tako, da so propelerji dobili stalno hitrost vrtenja in spremenljiv korak. S tem so dobili vrtljaje motorja večinoma v področju, kjer je ta imel največji navor. Eno od letal z največjo serijo (mislim da več kot 15 000) od tedaj dalje je DC-3, in jih po svetu še vedno precej leti (nekateri posodobni na turbopropelerski pogon, http://www.baslerturbo.com/, kolikor lahko vidim s slike tudi s spremenljivim korakom.

Mogoče je propeler z variabilnim korakom ena od naslednjih možnosti optimizacije tudi pogona plovil?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta