2T ali 4T motor manjše moči

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mirodj
Poročnik korvete
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a mirodj » So Feb 16, 2008 11:44

trenutno imam evinrude e-tec 50,in ga ne bi zamenjal za nobenega 4-t.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Feb 16, 2008 13:01

O telih E-Tecih sem v preteklosti napisal že kar precej na forumu, zato uporabite malo iskanja.
Glede tega, da ima Tohatsu direktni vbrizg je pa tako, da to sploh ni novo ampak je bil Tohatsu med pionirji takih motorjev, precej let nazaj, ko še ni bilo E-Tecov, je pa imel Evinrude motorje z oznako Fitch, ki pa so kot vemo najbolj pokvarljivi motorji v zgodovini...
Na splošno pa je tako, da so karakteristike 4T in recimo E-tec zelo podobne. To je tako pri moči, navoru, porabi, hrupu... Nekih strašnih razlik ni. Po eni strani je E-tec enostaven, kar vsi ponavljajo, vendar ta enostavnost gre SAMO na račun mehanike (ventili, odmične gredi, pogoni...), ki pa prav NIKOLI ne odpove. Pri vsakem motorju je največ okvar na elektroniki in raznih senzorjih, teh pa je v E-tecu še precej več kot v primerljivem 4T. Torej glede sigurnosti kar pozabite, da je kaj boljši od 4T. Mene osebno na njemu moti še smrad olja, ko si recimo še na privezu ali pa pri počasni plovbi, veter pa piha s hrbtne strani... Vse ostale lastnosti pa so pozitivne!

LP
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » So Feb 16, 2008 14:52

Aha, se je že pisalo. Sicer redno spremljam forum pa mi je očitno kaj ušlo oziroma sem že pozabil :oops:
Se mi je zdelo da ravno tople vode niso odkrili, zdaj vsaj vem zakaj :wink:
Mi je pa smešno kako je jurca pred leti zagovarjal ta motor kot neko revolucijo in da se bo potem vse postavlo na glavo. Še celo reku je da če hočem kupit 4T Johnsona (je tudi on uvoznik), da mi ga ne bi prodal ker je ta Etec tok oh in sploh da on ne bi mogu spat, če bi me zafrknil in mi prodal 'zatarelega' 4T Johnsona. :lol: :lol:
LP Blaž
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Ne Feb 17, 2008 13:08

Do 10 ali pa 15 konjev sem jaz vsekakor za 2T motor. Tukaj ima predvsem velik pomen sama teža motorja.

Pri kupovanju motorja za byboat, kateri mora biti snemljiv, ker večino časa počiva na ograji jadrnice, smo se odločili za 2T in sicer Tohatsu 9,8. Poganja gumenjaka 2,6m s trdim dnom in zadeva je zelo živahna. Z dvema 80kg osebana zglisira, brez večjih težav. Z eno osebo 80kg doseže po GPSu 22 vozlov, kar je za byboat več kot zadosti. Rokovanje je lahko, poraba niti ne vem koliko je, vendar v 14ih dneh ne skurim več kot 40 litrov, tako da niti ni pomembno. Vzdrževanja praktično ni, razen menajve olja v prenosu in rednega mazanja gibljivih delov. Vžge vedno iz prve, zelo miren tek.

Več kot zadovoljni že 6 sezon.

Moj glas do 15 konjev sigurno 2T
LP, Uroš.
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Ne Mar 02, 2008 18:52

kaj pa 25-40km?
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Po Mar 31, 2008 16:42

torej, če grem kupit novega ni več dileme, vse je 4T. Za 4,3m gumenjaka se odločam med 20 in 30 KM. Razlika je en cilinder ter 20kg teže (50 ali 70 kg). čoln bo imel okoli 100 kg, štiri osebe. Pa še to: Ali imate izkušnje,kako se to pelje z ročko. To so vendar zgornje moči ročnega upravljanja.
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Po Mar 31, 2008 17:05

Vzami 30KM, ti ne bo žal! Jest imam 25 pa se mi kolca za 30 (je pa res da sem takrat imel le tega na razpolago-rabljen)
Če imaš možnost volanske konzole za v čoln se ti splača vzet daljinske komande. Sem bil pred enako dilemo in je pač takrat bila prilika za ta motor z daljinskimi komandami in elektro štartom in sem ga vzel. Sem pa takrat moral vgradit na čoln še konzolo ter sedež, kar ni bilo poceni vendar nam ni žal. Vožnja je v večji užitek, manj utrujajoča predvsem pa veliko bolj varna.
LP Blaž
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » To Apr 08, 2008 14:00

Ja bom vzel čimveč konjev, Tohatsu 30 (71kg, 3 cilindri) ali Yamaho 25 (62kg, 2 cilindra) Ali kdo ve, kako ti motorji vžigajo ročno? že mala hondica je znala brcnit, če nisi potegnu špage do konca...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 08, 2008 14:48

Več cilindrov manj brca, saj se sunki izničujejo... Sicer pa z večanjem motorja, večjo delovno prostornino in več valji tudi potrebuješ malo več polente za zajtrk, da lahko potem čez dan vžigaš. 30 in več konjskih motorjev pač ne bodo vžigale lepotice... S tem se boš moral ukvarjati kar sam. :wink:

LP
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Sr Maj 28, 2008 22:15

No, da zaključim to temo. Sem vzel yamaho 25. Zaradi pregovorne kvalitete in razširjenosti servisov. In kot zanimivost: primerljiv Mercury stane 1000€ več. Brez dvoma dober motor, toda 30% dražji??? In hvala vsem, ki ste pomagali z nasveti.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 28, 2008 23:20

U hudiča! A tako nesramno drag je Mercury? To bi bilo pa zanimivo malo raziskati, ker se mi zdi da za 30% več ne bodo prodali niti enega! Sem bil vedno pristaš črnih strojev iz USA, no s pojavom 4T, mi je Yamaha tudi prirasla k srcu... Ampak, da bi pa dal 30% več za Merca, pa hvala lepa. Še če bi bila cena enaka, bi danes verjetno raje vzel Yamaho...

Pushmycar, odličen nakup!

LP
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Če Maj 29, 2008 10:33

Ma zagotovo je kakšen razlog za razliko v ceni. Ampak 3 ali 4 kiloevre je pa razlika, ne?
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Sr Jul 09, 2008 14:48

evo, vam dolgujem informacijo, za vse,ki ste mi pomagali z nasveti. Sem ravnokar dal Yamaho v kad in jo (prvič) vžgal. Ročno vžiganje je bistveno lažje kot pri mali Hondici. Čeprav mi je prodajalec na internavtiki zagotovil, da ga lahko vžge ženska, me je bilo vseeno strah. Pozitivno presenečenje! Škoda, ker so prodajalci tako nepoučeni, da ne znajo prepričat kupca. Vam povem, da ga lahko vžge desetletnik! Ne vem pa, ali je to standard, normalno ali kakšna iznajdba od Yamahe.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti