OdgovorNapisal/-a debitel » Po Mar 10, 2008 10:36
Ok, še par vprašanj. Pardon, morda bodo komu smešna.
1)Admin, v prejšnem odgovoru ste mi omenil, da naj bi 3.0 motor pri potovalki pupal nekje 22 litrov, 4,3 pa kakšen deci več. OK. V nekem drugem postu, pa ste nekomu odgovoril, da naj bi 4,3 motor (sicer MPI, ki naj bi porabil še manj) pupal pri potovalki pod 3500 obrati čez 30 litrov. Šlo je pa za Stingray-a 205, ki je 30 cm daljši od čolna kot ga sam gledam in par 100 kil težji. A se teh 30 cm tolk pozna pri porabi? Govorim o potovalni hitrost, saj se strinjam, da je to najbolj pomemben podatek.
2) Zanima me: razmerja in velikosti propelerjev, ki so opisana na tistih testih, ki sem jih prej priložil, ali se to da spreminjat, ali je to treba prej naročit, ok za velikosti propelerjev mi je jasno, kaj pa rezmerja v nogi?
Napisali ste mi, da naj dam na 3.0 motor gor 19 propeler, original je pa 21, na 4.3 motorju pa 23. Ali naj za boljši potovalni izkoristek pustim original razmerja v nogi in original propelerje?
3) Zanima me glede teh antifoulingov. Torej, je treba ves čoln, preden se spusti v vodo premazat s to stvarjo, sam motor, pogon, pa zaščitit z neko barvo? Je treba to tud spolirat in katera je najboljša, mislim, kakšne so vaše izkušnje?
4)Glede flapov: Bennett je izdal nov model flapov in sicer M80 in M120. Zanima me, če se ta nakup splača al je boljše vzet klasične flape. Je montaža preprosta ali je bolje, da jo opravi nek strokovnjak namesto mene? Pa montaža sonde za temperaturo vode?
5) Kaj je po vašem mnenju "must have" oprema na čolnu? Rešilni jopiči, kakšni, sekira, svetilka, rezervno gorivo.... kaj vse?
6)Imam predlog: Mene bi zelo zanimale zanimive točke na jadranu, od recimo ugodnih privezov vse do juga, kot tudi takih gostiln, kjer plačaš večerjo in je privez zastonj, do lepih točk, zalivčkov, znamenitosti,ki so must see za pogledat. Morda navodila ali route. Predlagam neko novo temo, kjer bi vsak lahko dodal ali napisal svoje mnenje, pa se opravičujem, če sem kaj podobnega spregledal.
7) Verjetno bom vzel 4.3 motor. Tudi sam sem pristaš zaloge moči, poleg tega je cenovno zelo privlačen. Če koga zanima, cene v USA so res smešne napram evropskim.NOV gliser, ki ga gledam je v USA 3.0 motor 18.000 USD z DDV in 4.3 motor 21000 USD. Za preračun v evre tečaj 1,5. Zato sem se odločil, da bom raje kupil novega, čeprav bo to moj prvi čoln, kar je razvidno iz mojih postov. Če koga zanima, mu lahko posredujem več informacij.
Hvala za odgovore, se opravičujem, ker sem siten, ampak me res ogromno stvari zanima. Do sedaj se mi zdi, da je ta forum daleč najboljši vir informacij, zato ga s pridom izkoriščam.
Lep dan vsem skupaj!