Potrebujem pomoč pri izbiri

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Ne Feb 24, 2008 19:56

debitel napisal/-a:E46 320Ci-ja, letnik 03, z vso opremo. http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1903918#

lep je lep kaj bos dalje kupo
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Ne Feb 24, 2008 19:57

in gobbi, katermu pa ti pedal pritiskaš?
gobbi
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a gobbi » Ne Feb 24, 2008 20:08

bmw 525d 2004 in z4 3.0i smg 2004
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 24, 2008 21:11

OK fanta, z avtomobili "smirita živce", ker tega na forumu nočem! Naj ostane navtični, avtomobilskih pa imamo že cel kup...

Glede propelerja, je pa tako. Ni vse v koraku!!! Enako pomembno je prestavno razmerje v nogi!!! Če si pozorno prebral, boš videl da sem ti jaz napisal 1.97:1, na testu pa je bilo razmerje 1.79:1... Če pa je slučajno napaka v zapisu, potem bo res, da večji korak propelerja načelno zmore nekaj več, ampak le do neke mere. Ko greš predaleč, začneš izgubljati... Pa še nekaj je... Bistvena razlika je, ali je čoln v sladki ali slani vodi. Če si v slani vodi, je neko pravilo, da se mora korak propelerja zmanjšati za cca. 1 colo, ker pa običajno ni mogoče, saj obstajajo razmerja le po 2 coli... Potem pa lovimo kompromise... Na splošno pa je tako, da se mora s pravim propelerjem 3.0L motor do konca zverteti na cca. 4600 do 4700 vrt/min. To je z 2 osebama in cca. polovico goriva...

LP
gobbi
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Feb 25, 2008 13:14

pardon se opravičujem sem se čisto spozabo no not sem pado ker tema je bla pa prava
debitel
Kapitan
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Po Feb 25, 2008 14:27

Aha, kaj pa 4,3 motor, namreč tehtnica se je začela nagibat k temu? Mislim tile razkoraki pa to?

A je tista opcija na tabeli ok al ne?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 25, 2008 18:43

Seveda je OK. Oba motorja bi morala zadostovati, potovalka pri takem čolnu MORA biti 24 do 25 KN, kar je manj (priporočilo v tabeli), pa je neugodno, premec je visoko, motor se muči... Če vzameš močnejšega ni to zato, da boš "juril" na polno med galebi ampak zato, da boš križaril z manj hrupa in manj vibracij... Šestak je vsekakor zanimiv, je pa za ta čoln, kot sem že nekajkrat rekel, tudi 3.0L dovolj. Jaz osebno bi vseeno vzel 4.3L, ker imam zalogo moči zelo rad...

LP
debitel
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Po Mar 03, 2008 09:31

Še eno vprašanje, a je tole smiselno dokupit, ali raje kakšno hidravljično verzijo ali sploh ne? So fiksni, zato me zanima?

Slika
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Po Mar 03, 2008 14:58

Nevem, če bo ta zadeva pri tako malem čolnu prišla do efekta. To je namenjeno predvsem high performance gliserjem. Če pa že potem pa seveda hidravlične! :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 03, 2008 21:43

Efekt je in to ne majhen. Krilca so super stvar na vsakem čolnu... Če pa so fiksna, so pa brez veze, tako da ne meči denarja za to. Če boš rabil dobra krilca, potem nastavljiva. Lahko so hidravlična (Benett) ali pa direktno električna (Lenco). Oboje je zelo dobro.

LP
debitel
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Če Mar 06, 2008 22:20

Da še par stvari vprašam glede tehle flapov.

Če prav razumem, med samo vožnjo uravnavaš višino premca z trimom Z-pogona, power trim, torej flapi naj bi bili predvsem v pomoč pri izglisiranju, če prav razumem. Mislim, a mi lahko nekdo razloži recimo funkcijo auto trima tabs oziroma flapov, če pa to itak nastavljaš z trimom pogona, ne razumem, oziroma ni mi logično, da bi to lahko imelo kakšen doprinos. Ok razen če je ena stran čolna težja, da jo lahko recimo izravnaš, a ostalo je pa bolj lari fari? Mislim, če mi lahko nekdo tole malo bolje razloži, me res zanima.

Morda še kakšna razlika med električnimi in hidravljičnimi, nekaj berem po tujih forumih, da imajo električni problem zaradi vode in hrupa...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 06, 2008 23:22

Glede hrupa Lenko krilc je larifari... Bolj hrupni so hidravlični, ki imajo črpalko v barki, vendar nič od tega ne boš slišal, ko deluje motor.

Krilca so pomembna, power trim omogoča samo delno uravnavanje čolna, pa še to na račun neoptimalne postavitve propelerja. Power trim je OK za manjše čolniče, kaj bolj poštenega pa rabi krilca... V grobem bi lahko rekli, vse kar je čez 2.000kg mora imeti nujno krilca. Smiselna so nekje okrog 1.000 kg, lažji čolni pa jih ponavadi ne rabijo, ker je zadosti že motor. Seveda pa ne škodi...

LP
debitel
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Pe Mar 07, 2008 09:00

aha,

kako pa veš kje je optimalna nastavitev propelerja in flapov, mislim kje je najboljša kombinacija. Kako to veš? Ali avto trim tabs sistem kaj pomaga pri optimalni nastavitvi krilc? A se ga splača kupit?

P.S.:Koliko enih detajlov, super. Še dobro, da nimam časa koga povabit na kavo, ker bi ga izčrpal z vsemi vprašanji...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 07, 2008 18:17

Autotrim tabs so bolna natega! Nastavitev je optimalna taka, kot tebi odgovarja. Ko čoln glisira flape popolnoma dvigneš, kar pomeni, da jih praktično ni. Potem nastaviš nogo na optimum, to zelo dobro slišiš kdaj je OK. Ponavadi je to le malenkost nad najbolj spodnjim položajem. No potem pa glisiraš in vidiš kako čoln "pumpa" (premec poskakuje). Vse je zelo odvisno od hitrosti. Pri večjih rabiš manj krilc, pri manjših nekaj več. No krilca spustiš le toliko, da se premec umiri, kar ti vzame le malo hitrosti. Običajno je to nekje med 0.1 do 0.5 vozla, plovba pa je bistveno bolj prijetna. No pri zelo slabem morju, malce zmanjšaš hitrost, potem pa dodaš malce več flapov, kar spet potlači premec v vodo. To vzame precej več hitrosti, vendar je spet plovba mirnejša ali pa dostikrat sploh postane mogoča...

No to je tako na hitro, vse ostalo pa se ne da napisati... Občutil boš šele na barki!

LP
debitel
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Po Mar 10, 2008 10:36

Ok, še par vprašanj. Pardon, morda bodo komu smešna.

1)Admin, v prejšnem odgovoru ste mi omenil, da naj bi 3.0 motor pri potovalki pupal nekje 22 litrov, 4,3 pa kakšen deci več. OK. V nekem drugem postu, pa ste nekomu odgovoril, da naj bi 4,3 motor (sicer MPI, ki naj bi porabil še manj) pupal pri potovalki pod 3500 obrati čez 30 litrov. Šlo je pa za Stingray-a 205, ki je 30 cm daljši od čolna kot ga sam gledam in par 100 kil težji. A se teh 30 cm tolk pozna pri porabi? Govorim o potovalni hitrost, saj se strinjam, da je to najbolj pomemben podatek.
2) Zanima me: razmerja in velikosti propelerjev, ki so opisana na tistih testih, ki sem jih prej priložil, ali se to da spreminjat, ali je to treba prej naročit, ok za velikosti propelerjev mi je jasno, kaj pa rezmerja v nogi?
Napisali ste mi, da naj dam na 3.0 motor gor 19 propeler, original je pa 21, na 4.3 motorju pa 23. Ali naj za boljši potovalni izkoristek pustim original razmerja v nogi in original propelerje?
3) Zanima me glede teh antifoulingov. Torej, je treba ves čoln, preden se spusti v vodo premazat s to stvarjo, sam motor, pogon, pa zaščitit z neko barvo? Je treba to tud spolirat in katera je najboljša, mislim, kakšne so vaše izkušnje?
4)Glede flapov: Bennett je izdal nov model flapov in sicer M80 in M120. Zanima me, če se ta nakup splača al je boljše vzet klasične flape. Je montaža preprosta ali je bolje, da jo opravi nek strokovnjak namesto mene? Pa montaža sonde za temperaturo vode?
5) Kaj je po vašem mnenju "must have" oprema na čolnu? Rešilni jopiči, kakšni, sekira, svetilka, rezervno gorivo.... kaj vse?
6)Imam predlog: Mene bi zelo zanimale zanimive točke na jadranu, od recimo ugodnih privezov vse do juga, kot tudi takih gostiln, kjer plačaš večerjo in je privez zastonj, do lepih točk, zalivčkov, znamenitosti,ki so must see za pogledat. Morda navodila ali route. Predlagam neko novo temo, kjer bi vsak lahko dodal ali napisal svoje mnenje, pa se opravičujem, če sem kaj podobnega spregledal.
7) Verjetno bom vzel 4.3 motor. Tudi sam sem pristaš zaloge moči, poleg tega je cenovno zelo privlačen. Če koga zanima, cene v USA so res smešne napram evropskim.NOV gliser, ki ga gledam je v USA 3.0 motor 18.000 USD z DDV in 4.3 motor 21000 USD. Za preračun v evre tečaj 1,5. Zato sem se odločil, da bom raje kupil novega, čeprav bo to moj prvi čoln, kar je razvidno iz mojih postov. Če koga zanima, mu lahko posredujem več informacij.

Hvala za odgovore, se opravičujem, ker sem siten, ampak me res ogromno stvari zanima. Do sedaj se mi zdi, da je ta forum daleč najboljši vir informacij, zato ga s pridom izkoriščam.

Lep dan vsem skupaj!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov