Fishermen vs gliser
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Poglej še Quicksilver Commander 555 WA. Obvezno z najmočnejšim motorjem (115KM).
Če pa pristaviš še kakšen € pa raje 635WA!
Meni je dobro služil 2 sezoni. Na njem sem prespal tudi kar nekaj noči. Povprečna poraba pa se je gibala okoli 12l/h.
Več o čolnu si lahko prebereš pri naših plovilih (plovilo uporabnika bladzo -> http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4082&postdays=0&postorder=asc&start=0 ).
lp
Če pa pristaviš še kakšen € pa raje 635WA!
Meni je dobro služil 2 sezoni. Na njem sem prespal tudi kar nekaj noči. Povprečna poraba pa se je gibala okoli 12l/h.
Več o čolnu si lahko prebereš pri naših plovilih (plovilo uporabnika bladzo -> http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4082&postdays=0&postorder=asc&start=0 ).
lp
Letos sem na morju opazoval v plovbi enega Cap Camarat 625 WA, oziroma sva skupaj plula okrog kamenjaka. Najprej smo skupaj natankali v Puli in nato smo imeli zgleda da podobno ruto. Že na bencinski se mi je čoln neizmerno dopadu in sem si ga podrobno ogledal. Tudi pri plutju je zelo lepo rezal valove in ga je bistveno manj nabijalo kot mene (gliser s kabino 5,5m).
Imel pa je montiran mislim da suzuki 175.
Imel pa je montiran mislim da suzuki 175.
Nobenega odgovora glede omenjenih fishermanov
, očitno smo res vsi na dopustu. Vseeno, če vam ni odveč lahko napišete svojo izkušnjo ali kakšno informacijo glede omenjenih fishermanov. Takole sem jih jaz razporedil - od najboljšega navzdol....................je tako ?
1. ATLANTIC MARINE 570
2. SCARANI SOL 18
3. AS 590
4. RANIERI VOYAGER 19 S
5. JANNEAU 550 WA
6. MARINELLO 18
Lp iz dopustovanja - še 7 dni...
1. ATLANTIC MARINE 570
2. SCARANI SOL 18
3. AS 590
4. RANIERI VOYAGER 19 S
5. JANNEAU 550 WA
6. MARINELLO 18
Lp iz dopustovanja - še 7 dni...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
klaus napisal/-a:Zdaj smo prešli na vreme... Vreme ne bi smelo biti faktor pri izbiri: če opazuješ okrog sebe (in seveda veš kaj gledati), če spremljaš vremenske napovedi (ne tiste za zemeljske podgane, ampak pomorske npr na HDMZ na Hrvaškem), potem te slabo vreme ne sme ujeti na morju ampak moraš biti na varnem privezu. V resni nevihti ne bi hotel biti na 20m gliserju (sem bil, naslednjič sem šel raje nazaj na jadrnico). Noben gliser (tudi ne gumenjak) ni varen v slabem vremenu.
Res je, vreme je treba spremljati.
Ampak matematiki trdijo, da lahko dokažejo, da vremena ni mogoče zanesljivo napovedati.
Lahko narediš tako, da za področje, kjer nameravaš pluti, ugotoviš, kakšne so vremenske okoliščine 95% časa, in potem v te razmere pomeriš plovne lastnosti izbrane barke. S tem imaš dobre možnosti, da - če si pozoren na vreme - ne prideš v položaj, ki ga barka ne bi zmogla.
Če pomeriš barko v okolišščine, ki so 30% časa, recimo da bi bilo to do pol metra vala in do 15 vozlov vetra, potem pa Murpy praktično zagotavlja, da se boš prej ali slej uštel.
Torej, po mojm je plovne lastnosti in varnost na nemirnem morju še vedno je dejavnik, ki ga po mojem torej je treba upoštevati.
Praviloma plovilo tudi zdrži več kot posadka - ampak tole ni tema o primerjavi plovnih in varnostnih lastnosi različnih vrst plovil, zato za tu dovoj o tem.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Lepo povedano Marjan Tomki , 100% se strinjam s tvojo tezo o vremenu. V mojem primeru ko imam privez v kraju Rtina ki je skoraj v Velebitskem kanalu, (cca. 5 km oddaljen od kraja Ražanac in Paškega mostu) so nenadne spremenbe vremena glede na napoved kar pogoste. Zato sem v prejšnjem postu spraševal o varnosti gumenjaka vs gliser vs fishermen enakih dolžin (5-6m), v mislih sem imel ravno takšne nepredvidljive razmere. Kot si prebral sem se zaradi tega odločil za čoln tipa fishermen, če je to optimalna odločitev (za valovanje 2-3 stopnje) pa ne vem zagotovo.
Kaj vi mislite.............
Kaj vi mislite.............
gliser lupina 5,7 metra gre v 2-3 brez kaksnih vecjih tezav...
Vsasih moras malo pogoltniti slino, vendar po mojih skromnih izkusnjah se ne more narediti nobene skode na lupini, plovba pa je zmerna.
Naj bi pa imeli fishermani praviloma izrazitejsi V in se lepse rezejo valove.
Da je gumenjak na sidru mirnejsi se vsekakor strinjam, ne morem pa se strinjati, da ga v morju 2 ali 3 manj premetava, kot lupino, kakih 5 milj sva z enim dolgim med 5 in 6 plula skupaj in je imel precej vec tezav, kot jaz. Je pa res, da coln ni enak colnu...
Vsasih moras malo pogoltniti slino, vendar po mojih skromnih izkusnjah se ne more narediti nobene skode na lupini, plovba pa je zmerna.
Naj bi pa imeli fishermani praviloma izrazitejsi V in se lepse rezejo valove.
Da je gumenjak na sidru mirnejsi se vsekakor strinjam, ne morem pa se strinjati, da ga v morju 2 ali 3 manj premetava, kot lupino, kakih 5 milj sva z enim dolgim med 5 in 6 plula skupaj in je imel precej vec tezav, kot jaz. Je pa res, da coln ni enak colnu...
A ni logično da se guma najbolj obnese pri takšnem morju, že samo dejstvo da od vojske, policije, gasilcev, reševalcev, vsi imajo gumenjake, verjetno ne zaradi lepšega)
Tip tiste gumice ni znal voziti ali je pa bil kak meaestral, jaz se v morju 2-3 vozim brez kakšnih strašnih težav, 4-ka pa ni lih ugodna za potnike.5+ nekaj guma.
LP
Tip tiste gumice ni znal voziti ali je pa bil kak meaestral, jaz se v morju 2-3 vozim brez kakšnih strašnih težav, 4-ka pa ni lih ugodna za potnike.5+ nekaj guma.
LP
zdravo,
glihkar prišli z rute mimo kvarnerja...Kolega ima novomarja 530, suzuku 80, in prav lepo je plul po valovih; res da je bil oblečen kot medved, in zmantran po 2 urah vožnje....sam sem upravljal merry fishera 725... premetavalo nas je in mantral sem se z jahanjem valov...sem pa bil na suhem, ter sedel kot človek (pive nismo pili:P).... na koncu smo vsi skupaj prišli do odločitve da je gumenjak super za se vozit, takoj pa ko se sidraš je najlepše prit na kako plovilo z mizo, kabino, senco in hladilnikom. Gumenjak je za mlade ljudi, željne avanture....50 letnega tatija in 2 urnega nabijanja na morju ali pa vožnje po soncu si ne predstavljam...zelo malo jih je:))
glihkar prišli z rute mimo kvarnerja...Kolega ima novomarja 530, suzuku 80, in prav lepo je plul po valovih; res da je bil oblečen kot medved, in zmantran po 2 urah vožnje....sam sem upravljal merry fishera 725... premetavalo nas je in mantral sem se z jahanjem valov...sem pa bil na suhem, ter sedel kot človek (pive nismo pili:P).... na koncu smo vsi skupaj prišli do odločitve da je gumenjak super za se vozit, takoj pa ko se sidraš je najlepše prit na kako plovilo z mizo, kabino, senco in hladilnikom. Gumenjak je za mlade ljudi, željne avanture....50 letnega tatija in 2 urnega nabijanja na morju ali pa vožnje po soncu si ne predstavljam...zelo malo jih je:))
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov