E-TEC 130 vs. Tohatsu M140 vs. Optimax 135

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Sep 06, 2011 12:13

Dodal sem še optimaxa, katerega sem popolnoma spregledal. Vceraj sem do 4 zjutraj iskal podatke in ostalo.

Prosil bi za mnenje še vas mačkov. Na netu so mnenja zelo deljena. Nikjer nisem našel neposredne primerjave med Optimaxom 135 in recimo etecom 130, verjetno gre razlog iskati v tem, da tako malih motorjev amerikanci ne uporabljajo :) se bolj verjetno pa ne zaradi tega, ker je Merc 6 valjnik.

Nekaj stvari, ki sem jih uspel izlusciti. Merc pokuri precej več olja, kot evinrude in je tudi precej glasnejsi.
Glede porabe nisem nasel nič konkretnega, verjetno zato, ker je tezko primerjati V4 in V6.
Bi upal kdo od vas zastaviti ime in oceniti razliko v porabi med tema dvema motorjema.

Najvec se primerjajo mocnejsi motorji med seboj,nikjer ni kaj posebno izpostavljeno, da bi kateri pokuril kaj obcutno vec.
Najveckrat omenjeno je, da Merc tehniologija ze relativno stara napram Etecu, v smislu, da je e tec 2 generacija 2T einsprica.
Spet primerjave med V6 gredo performanci enkrat na stran e teca, drugicna stran merca. Morda je večkrat Merc za malenkost hitrejši.
Zaznati je, da je Merc bolj patriotska znamka od Evinruda in so servisi po ameriki bolj pogosti.
Torej kaj menite predvsem glede porabe 130 e tec in 135 Optimax pod enakim režimom. Merc je 20 kg težji, ker je V6, E tec ima 1700ccm, Merc 2500ccm. E tec 130 je zadnji model pri V4 in je močnejši brat 115HP, Merc je prvi pri V6 in je manjsi brat 150HP in 175PRO. Pri mercu 150, 175 in 135 je edina razlika v prestavnem razmerju eden 1,87:1, drugi 2:1. Vse ostalo je popolnoma enako, tudi teža!

Večja glasnost me ne moti saj sem od dirkanja itaq ze precej gluh, tudi vecja poraba olja ne. Skrbi me le, da je razlika v porabi goriva vecja za 2 in vec litra v povprecju. Za en liter se niti ne sekiram, ker je to na leto le 200€.

Cena relativno gledano je Merc cenejsi, ker je V6. Realno je cena enaka. oba sta nekaj cez 11.000

Hvala!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 06, 2011 20:22

No, optimaxa kot potencialno možnost sem ti napisal v temi naša plovila nekaj časa nazaj, očitno si spregledal. Optimax je "močna" 135-ka etec 130 je "nekoliko šibkejša" 130-ka. Po moči je optimax sigurno hujši. Bi pa rekel, da je za tvoj čoln manj primeren;

Je večji, da ne rečem "ogromna kanta" in predvsem težji. Težkega motorja zadaj pa si ne želiš(mo).

Z naslova porabe olja bo opti več pokuru, že zato, ker ma več za mazat. Olje ni nezanemarljiv strošek, sploh ne XD100 od evinruda.

Morda bo opti malo več pokuril, ker je poleg morda potencialno manj sofisticiranega vbrizga tudi močnejši.

Ne vem, če primerjava glasnosti drži. Pomoje sta oba precej enaka.

Če bi bil ti, bi (come to the dark side...) se odloču za belega eteca. Bi ti lepo pasal na čoln. Definitivno lepše kot ogromna črna kanta. Pa prosim, lastniki oz. fani mercov ne me fentat za to izjavo. Morda mi bo etec crknu in bom čez par let optija gor dal.

Sicer je verjetno etec bolj sofisticiran in posledično malenkost manj robusten, vendar pri takih uporabnikih kot si, verjetno obema ne bo hudega (tako kot tudi mojemu ni).
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Sep 06, 2011 21:41

Nekako po vsem prebranem bi se, če bi zdaj nekam nesel denar odločil za Optimaxa. V prvi vrsti zaradi možnosti nadgradnje na 175HP oz 150 z malo manj stroški. Celo imam enega novega ogledanega v Nemčiji za dobrih 8000+DDV.
Olje za optimaxa je po litru cenejse za 5€ torej v % slabih 30%, torej sem na podobnem, kot ce furam eteca.
Precej sem blesav na V, tudi furam v avtu prej V8 zdaj sicer samo se V6, da je velik me niti ne moti.
Ce pravis, da ni pretirano glasen...

Nima pa idle control, nima prikljucka za NMA 2000(al kako se ze rece) protokola. Ima jermen, torej orbitalen prenos, kar pa je precejsen minus napram ETECu

Malo me edino zdaj se moti teža, napram 130 E TECu je težji 18kg(195), dovoljeno pa imam 230kg. Recimo 4T Honda, ki je bila nekaj časa v igri tehta 217kg(135HP) Po eni strani je 18kg veliko, po drugi pa zdaj še več vozim rezerve goriva v kaluži, ki bi ga lahko pogresil, saj imam glavni rezervoar relativno velik. Imam pa tudi namen prestavit tank en meter bolj naprej pod palubo.

Glede omembe potencialne možnosti. Ne nisem spregledal, saj sem celo odgovoril, da je pretežak. Fora je v tem, da sem bil neveden in sem mislil, da gre za 4T motor... Cloveknikoli ne ve vsega.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 07, 2011 20:17

Desižn hez mejd :)

Sam se tolk pocakam, ce mi en prinese aro za mojega :)
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Sr Sep 07, 2011 21:25

..naj se malo vmešam...čist za zanimacijo kliknite na spodnjo povezavo in poglejte kaj je vse mogoče v Ameriki... mislim da bi pri nas gospoda mal pisano gledal ko bi se prpelu tole vpisat na kapetanijo
http://www.youtube.com/watch?v=UO4cw565 ... re=related

admin napisal/-a:Pri registraciji ne, ko bo šlo pa kaj narobe pa hitro...
To je kot pri avtomobilu... Nanj navesiš feltne in gume dimenzije brez homologacije. Načelno te policaj na dobrem avtu nikoli ne povpraša po homologaciji. To težijo tistim na kakem Cliotu ali Puntotu... Ampak ko boš pa povzročil prometno nesrečo z nekimi 19" feltnami, v homologaciji pa so samo 18", takrat bo pa hudič!!!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Sep 08, 2011 06:54

sinji galeb napisal/-a:... mislim da bi pri nas gospoda mal pisano gledal ko bi se prpelu tole vpisat na kapetanijo

To bi bil štos. Ne zamislim pa si obratno. Ko bi po Ljubljanici priplul do LPP in hotel homologirati za CPP :P
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Sep 08, 2011 07:21

Za optimaxa dobiš 4l olja za 33 EUR, torej se glede porabe olja z E-tecom lahko primerja. Glede porabe bencina pa tudi.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov