Prosil bi za mnenje še vas mačkov. Na netu so mnenja zelo deljena. Nikjer nisem našel neposredne primerjave med Optimaxom 135 in recimo etecom 130, verjetno gre razlog iskati v tem, da tako malih motorjev amerikanci ne uporabljajo
Nekaj stvari, ki sem jih uspel izlusciti. Merc pokuri precej več olja, kot evinrude in je tudi precej glasnejsi.
Glede porabe nisem nasel nič konkretnega, verjetno zato, ker je tezko primerjati V4 in V6.
Bi upal kdo od vas zastaviti ime in oceniti razliko v porabi med tema dvema motorjema.
Najvec se primerjajo mocnejsi motorji med seboj,nikjer ni kaj posebno izpostavljeno, da bi kateri pokuril kaj obcutno vec.
Najveckrat omenjeno je, da Merc tehniologija ze relativno stara napram Etecu, v smislu, da je e tec 2 generacija 2T einsprica.
Spet primerjave med V6 gredo performanci enkrat na stran e teca, drugicna stran merca. Morda je večkrat Merc za malenkost hitrejši.
Zaznati je, da je Merc bolj patriotska znamka od Evinruda in so servisi po ameriki bolj pogosti.
Torej kaj menite predvsem glede porabe 130 e tec in 135 Optimax pod enakim režimom. Merc je 20 kg težji, ker je V6, E tec ima 1700ccm, Merc 2500ccm. E tec 130 je zadnji model pri V4 in je močnejši brat 115HP, Merc je prvi pri V6 in je manjsi brat 150HP in 175PRO. Pri mercu 150, 175 in 135 je edina razlika v prestavnem razmerju eden 1,87:1, drugi 2:1. Vse ostalo je popolnoma enako, tudi teža!
Večja glasnost me ne moti saj sem od dirkanja itaq ze precej gluh, tudi vecja poraba olja ne. Skrbi me le, da je razlika v porabi goriva vecja za 2 in vec litra v povprecju. Za en liter se niti ne sekiram, ker je to na leto le 200€.
Cena relativno gledano je Merc cenejsi, ker je V6. Realno je cena enaka. oba sta nekaj cez 11.000
Hvala!