Ranieri Revolution

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 11, 2012 20:20

Bom vseeno odgovoril, ker sem sam vse te misli predelal neštetokrat...

Sam sem najprej premisljevam, da bi si kupil kako pasaro. 10 konj mala poraba mali stroški... mala brzina.
Nato mi ni dalo miru sem kupil 3,5 m gliserčka z 18 4T tohatsujem, se vedno mala poraba, mali stroski... malo prostora. Ko smo ga imeli na dvoriscu, sem zlezel jaz notri, dva otroka, za zeno pa je zmanjkalo prostora...
Dal sem ga v kose in prodal posebej prikolo, motor in lupino...
In sem gledal dalje, nekaj do 5m, da ne bo davka na luksuz... En 4T cimmanjsi... Potem sem ugodno dobil tega, ki ga imam 5,7 in 90HP.
Naj tukam dam en argument zakaj ima 1. presvoh motor...
Za mojo hondo je optimalno delovanje okoli 3800 rpm. Ce se hocem lepo peljati, ga moram imeti na 4000-4100, coln pa najlepse pluje na 4400 rpm, takrat dejansko glisira samo tam, kjer naj bi glisiral. Iz tega sledi, da bi bil optimalen mocnejsi motor... Coln ima 540kg brez motorja! Da ne bo zdaj kdo rekel, da je kaj narobe, ker coln lahko glisira ze pri 15 vozlih...
Malo sem zasel...
vzemimo za primer 1. coln z tem motorjem, ki je gor in recimo, ce bi imel 90HP.
O moči, hitrosti tu ne bom zgubljal besed. Poraba bi bila na istem režimu voznje recimo 20KN, kjer imam obcutek, da coln najlepse pluje pri 50HM motorju skoraj 100% visja, ker bi ga priganjal za to hitrost na 4500+ obratih, docim 90HP moj coln poganja pri 4500rpm okoli 25-26KN, torej bi za 20 KN na "tvojem" colnu vozil na 3600rpm...
Če boš pa imel na čolnu recimo se dva odrasla odrasla poleg pa da bos hotel se vleči otroka na tubi, pa bos peljal na polnem gasu, tam pa je potem poraba okoli 35l/h.
Z mocnejsim motorjem pa se 100kil ne pozna kaj dosti...

zavarovanje za coln z 90HP stane 98€, predvidevam, da na 50 stane okoli 70€.

Servis:
Razlika je samo v tem, da ima recimo 90 en cilinder vec. Torej ena svecka vec, liter olja vec...

Na hitro sem pogledal za cene ostalih delov... Cene so popolnoma sorazmerno enake med 90 in 50HP motorjem, vendar racunati na to, da bo razbilo motor nima smisla... Prej pa razbije bolj obremenjen motor...

Colna ne kupuje vedno pamet, vcasih tudi oci in predvsem denarnica.
Vsekakor je najpametneje imeti montiran motor najvecji, kot ga je proizvajalec motorja predvidel. Ko sestejes vse je najbolje in ce je najbolje je tudi najceneje...
V kolikor ti je ta coln nepopisljivo vsec ga pac vzami, se vedno lahko kasneje menjas samo motor...

Za servis je letno 500 dovolj... Ce se znajdes celo pol tega!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
JureGL
Višji vodnik
Kraj: Celje - Poreč

OdgovorNapisal/-a JureGL » Sr Jan 11, 2012 20:56

Hvala za odgovor, mi veliko pomaga. Morda je res bolje da kupim meter večji čoln in močnejši motor. Namreč mnogo krat bo na krov prisedel še kdo. In če je ta davek na 5m+ res dobrih 70,00eur kot sem bral, še to ni takšna reč, + privez seveda. Link ki sem ga nazadnje objavil je res izbira za dušo in srce. Vendar me je malo strah za stroške. Pa tudi dvo-taktn motor.. eni pravijo da pač malo več pije ni pa velika reč saj so servisi ceneje, spet drugi da more biti štiri taktn. Tukaj je spet letnik. Kakšen je čoln in motor, ki je star 10let? Ali bo dobro deloval ali pa bom moral motor zamenjati v kratkem? Zame je to velika odločitev, navsezadnje 10k eur ni malo denarja in vsako mnenje šteje.

Hvala za odgovore in pomoč
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 11, 2012 21:22

2T naceloma je OK, ce ne bos veliko plul... V kolikor bos naredil 50+ ur pa je vredno razmisliti o 4T ali pa pa kakem TLDI, E-TEC ali optimax 2T.

Meni osebno je ta drugi coln močno predrag, poleg tega pa ni dolg 6m, ampak 5,5... Motorizacija je sicer gledano na moč fenomenalna... Vendar cena je (pre)visoka. Za ta denar lahko dobis precej več...
Ranierijev sicer ne poznam, vendar pri teh dolzinah pomojem prav veliko razlik ne more biti... Lahko se motim...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
JureGL
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a JureGL » Sr Jan 11, 2012 21:34

Ker sem se precej vpiknil v to znamko mi lahko morda pomagate z nasljednim. Kateri čoln (5-6,5m) do cca 11.00eur še ponuja dovolj sedišč, urejen prehod po čolnu in spredaj "ležišče" za sončenje dveh oseb. Seveda more imeti tudi dobre plovne lasnosti in da z njim ni težko živeti. Sem pavšalist v kampu tako da mislim da bi delal nekje do 40ur na sezono.
Teoretično bom najbolje povedal. Čoln da se bo žena s kolegico sončla na premcu, jaz pa bom s kolegom v zadnjem delu čolna sproščeno pil pivo se pogovarjal in nadziral dva malčka :) Vem da sem napisal kot da govorim o 10m čolnu, ampak upam da razumete. Lahko tudi konkretn primer iz kakšnega spletnega oglasnika. In pa optimalni motor :)

Hvala in upam da nisem prezahtevn.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jan 11, 2012 21:37

Tudi jaz sem pred štirimi leti kupoval svoj prvi čoln, kinaj bi bil za daljši čas. Iskal sem podobno kot ti 5m in 50ks. K sreči sem dobil kombinacijo 5m 70 ks in sem z izbiro zadovoljen tako stoškovno, kot prostorsko. Glede porabe goriva ni skoraj nobene razlike med 50 in 70ks, ker močnejšega manj priganjaš in glisiraš z 4000 obrati ali še malo manj, medtem ko je potrebno šibkejšega tiščat na 5000 kar ni njbolje za motor. Govorim iz izkušenj, ker ima sosed na istem čolnu 50ks.
Tudi pri dolžini z vsakim cm nekaj pridobiš in lažje pluješ v težjem morju. Z tomzem_slo sva skupaj plula skozi Senjska vrata. Jaz sem še lahko glisiral in prišel skoraj suh skozi, metem, ko on ni mogel in ga je kar močno zalivalo, pa je razlika v dolžini le 20 cm (pa je Tomaž bolj izkušen kot jaz).
Verjamem, da je Ranieri kvaliteten čoln, vendar ima boke precej nižje kot moj Aqamar (čeprav sem v enem od postov prebral, da naj bi bil Aqamar slabši) ne vem, vendar mi višina bokov daje občutek varnosti.
Fino je pri tej dolžini, če ima čoln skipersko klop in da se klop odpira na vrhu (pri meni se odpira s strani in me moti, ker ne morem da notri hladilne torbe)
Odločitev bo na koncu tvoja, vendar če kopuješ za daljši čas, potem bi bilo smiselno prej probat različe čolne, da sam ugotoviš kaj je zate najoptimalnejše, ker prodat je pa še težje kot kupit. Pa da se ne boš ustrašil davka na luksuz:za 5,05m in70ks je nekaj manj kot 50e letno
mirno morje
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Sr Jan 11, 2012 22:48

Naj te ne vstraši meja 5 m za luksuz, ker mojo mamo pred 4 leti je in je kupla 4,7 m dolg čoln namest da bi 5,2 m, ki bi imel orenk vetrobransko steklo, tko smo po prvi sezoni ugotovil, da ful piha in tud šprica. Drugo sezono smo ga hotel že zamenjat, ampak ga nismo mogli prodat. Lansko jesen smo le prodal čoln in tud se nismo mogel zment ali 5,35 m ali 6,15 m. Sta pa vsaj isti model, ter dobro zaščiten pred vetrom in špricanjem. Za dalj časa in ker boš vozu tudi druge poleg družine, premisli o večjem čolnu. Model si izberi tak ki si ga želiš, vedi pa da na fišermanih piha in šprica, valovi in veter pa so v treh tednih dopusta najmanj 14 dni, ali več in če si boš želel veliko voziti premisli o modelu ker mišlenje žensk in občutlivosti le teh je drugačna od moških, da ne bo čoln veliko privezani na boji v kempu. Če se hočeš veliko voziti moreš imeti sedeže, ki imajo dober hrbtni naslon, drugače te boli hrbet sploh ženske in če morajo kakšnega otroka pestvat. Dosti čolnov ima tudi niski naslon za hrbet samo 25-30 cm v višino, še posebej klopi. Voznik in sovoznik imata ponavadi školkast sedež, ki ima dober naslon, zadnja klop pa imajo dostikrat nizski naslon, zato sem bil pri izbiri čolna zelo pazljiv, me takoj žena upozorila da naslon zadnje klopi je prenizek. No sem mal nakladu ampak idelnega čolna tko ni so še večji kompromisi kot pri avtu.
morje, morje...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Jan 11, 2012 22:56

"Čoln da se bo žena s kolegico sončla na premcu, jaz pa bom s kolegom v zadnjem delu čolna sproščeno pil pivo se pogovarjal"

Tole pa ne gre najbolje skupaj :lol: :twisted: :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
JureGL
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a JureGL » Če Jan 12, 2012 07:39

BOJA napisal/-a:"Čoln da se bo žena s kolegico sončla na premcu, jaz pa bom s kolegom v zadnjem delu čolna sproščeno pil pivo se pogovarjal"

Če ne druga se dobro sliši :)
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Jan 12, 2012 11:54

JureGL napisal/-a:
BOJA napisal/-a:"Čoln da se bo žena s kolegico sončla na premcu, jaz pa bom s kolegom v zadnjem delu čolna sproščeno pil pivo se pogovarjal"

Če ne druga se dobro sliši :)

Dobro se sliši potem tudi žena, ko odpreš peto ali šesto pivo - tako dobro se sliši, da še na drugih čolnih v okolici slišjo, hehehehehe
:lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jan 13, 2012 08:35

Ti kupi kar daljši čoln. Ne bo ti žal.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti