Izbira propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
Daki
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
Pozdravljen SR290.
Zanima me a je propeler ki je na motorju Yamaha 15hp 4taktni kompatibilen za izkoristek motorja kar se da na gumici.
Čoln je: gumica Zodiac cadet 340 (52kg)
Motor: YamahaCMH 25hp 4 taktni z propelerjem 9 1/4 x 11-J1 (teža 51,7 kg)
prestavno razmerje menjalnika (gear ratio) 2.08 (27/13)
Rezervoar imam 25l.
Hvala za vse odgovore in priporočila.
LP
Zanima me a je propeler ki je na motorju Yamaha 15hp 4taktni kompatibilen za izkoristek motorja kar se da na gumici.
Rezervoar imam 25l.
LP
Nazadnje spremenil sinji galeb, dne Pe Feb 27, 2015 19:04, skupaj popravljeno 1 krat.
...vesel sem kot tornado med kamp prikolicam... 
Daki napisal/-a:Z eliso 10x15 bi pridobil boljšo končno hitrost za kakšne 2-3 milje in manjšo porabo goriva zaradi manjših obratov. Izgubil pa bi boljšo štartno moč.
Oprosti, ampak narobe.
Z eliso 10x15 bi bistveno hitreje skočil iz vode, dobil bi vsaj 300 rpm več, zato in zaradi malce več koraka bi bil hitrejši, manj bi pa porabil preprosto zaradi motorju in gliserju primernejše elise.
10 colska elisa ima čez glavo potisne sile za izglisiranje takega čolnička, obenem pa rabi bistveno manjši navor kot 11-1/4 colska, zato jo motor lažje zavrti in rukne čoln iz vode.
V obeh primerih se ob dobrih nastavitvah ob tej hitrosti in velikosti plovila, ter alu propu ne približaš 10% slipa, bil bi med 13 in 15%, ali še slabši.
@Jeri;
Imaš fantastične podatke. Hudo se mi zdi, da bi na okrog 450 kg težkem gliserju z 40 konji zavrtel propeler 11-1/4x14 na 3.000 rpm, ki so minimum za 33 vozlov. Ne rečem, da ni res, ampak prosim še enkrat za naslednje podatke:
- predvidena masa takrat, ko je letel 33 vozlov.
- so resnično bili vozli, ali morebiti mph?
- kako visoko je kavitacijska plošča?
- je bilo to merjeno z speedometrom, ali gpsom?
Lepo prosim za podatke, ker je rezultat na moč zanimiv in ga tudi z dobro stunanim propelerjem težko presežeš.
Merjeno je bilo z gps-om. Notri sem bil samo jaz, čeprav po občutku ni razlike, ko sem imel notri še dodatnih 55kg.
Teža (čoln?+motor(85kg)+bencin, oprema(30-40kg)+mojih 65kg)=~185kg+čoln
Po spominu je kavitacijska plošča malo nad linijo dna (mogoče 1cm). Točno zdajle ne morem videti, ker je motor na stojalu da ne tlači prikolice. Lahko pa grem pomeriti kako pride.
Gre se pa za ta čoln:
Lp
Teža (čoln?+motor(85kg)+bencin, oprema(30-40kg)+mojih 65kg)=~185kg+čoln
Po spominu je kavitacijska plošča malo nad linijo dna (mogoče 1cm). Točno zdajle ne morem videti, ker je motor na stojalu da ne tlači prikolice. Lahko pa grem pomeriti kako pride.
Gre se pa za ta čoln:
Lp
-
Daki
SR 290.
Ne moreš istočasno dobiti večjo štartno moč in večjo končno hitrost, razen v primeru, da bi bila prejšnja elisa popolnoma neprimerna. Saj veš da elisa deluje podobno kot menjalnik. Manjši korak je kot nižja prestava, kjer dobiš moč in obrate. Z večjim korakom pa dobiš večjo hitrost z nižjimi obrati. Sicer je pa najbolj idealno, da motor dobi od 5000 do 5500 obratov pri polni hitrosti. Smo delali cele študije z elisami.
Prosim, da me popraviš, če se motim.
Ne moreš istočasno dobiti večjo štartno moč in večjo končno hitrost, razen v primeru, da bi bila prejšnja elisa popolnoma neprimerna. Saj veš da elisa deluje podobno kot menjalnik. Manjši korak je kot nižja prestava, kjer dobiš moč in obrate. Z večjim korakom pa dobiš večjo hitrost z nižjimi obrati. Sicer je pa najbolj idealno, da motor dobi od 5000 do 5500 obratov pri polni hitrosti. Smo delali cele študije z elisami.
Prosim, da me popraviš, če se motim.
@Jery;
V mislih sem imel drug čoln. Ta je na dnu bistveno drugačen od kvarnerplastike in z sliko si vse povedal. Daj gor propeler 10x15 in bo precej bolj letel. Verjetno bi tudi 10x16 dobro delal. Pobaraj malo po forumu in morda ti ga kdo posodi za test. Vsaj za enega vem, ki ima vsaj tri primerne propelerje.
@Daki;
Imaš prav, ampak ne potrebuješ večje startne moči, zmanjšat jo moraš, da se motor lažje zavrti. To najlažje napraviš z zmanjšanjem premera propelerja. Ko je dovolj majhen, da med glisiranjem nudi okrog 15% slipa se lotiš koraka. Tega določiš tako, da se motor zavrti na približno 1/3 območja vrtljajev ob največji moči. Če je to med 5.000 in 6.000 bi bil najprimernejši korak, ki ga spusti na okrog 5.300 rpm. V kolikor si malce zahtevnejši se poleg koraka in premera lotiš še oblike lista in pesta, da dosežeš ravno prave navore za lepo glisiranje čolna. Če imaš srečo lahko zaradi tega dodaš tudi 2" koraka, ali nekaj več cupa, pa bo motor še vedno vrtel, le letelo bo bolj.
Z takim propelerjem dobiš najboljše razmerje med ekonomiko, končno hitrostjo in izglisiranjem. Če je glavna želja izključno hitrost še zmanjšaš premer, da prideš z slipom na okrog 18%, ter daš gor korak, ki spusti motor na 2/3 dovoljenega območja rpm ob največji moči in bo letelo, ampak na potovalki bo bolj kuril in minimalna hitrost glisiranja se bo povišala, bo pa še prej usekal iz vode.
10x15 ali 10x16 bi bil za čoln na sliki idealen propeler in iz vode bi prišel prej kot z 11-1/4x14, končno bi imel višjo, ter pokuril bi manj. Kateri od predlaganih dveh je ravno pravi ne vem.
Objavi prosim vaše študije, morda komu prav pridejo. Predvsem sistem študije bi morda komu prav prišel, da se ne lovi kar na počez z alkimijo.
V mislih sem imel drug čoln. Ta je na dnu bistveno drugačen od kvarnerplastike in z sliko si vse povedal. Daj gor propeler 10x15 in bo precej bolj letel. Verjetno bi tudi 10x16 dobro delal. Pobaraj malo po forumu in morda ti ga kdo posodi za test. Vsaj za enega vem, ki ima vsaj tri primerne propelerje.
@Daki;
Imaš prav, ampak ne potrebuješ večje startne moči, zmanjšat jo moraš, da se motor lažje zavrti. To najlažje napraviš z zmanjšanjem premera propelerja. Ko je dovolj majhen, da med glisiranjem nudi okrog 15% slipa se lotiš koraka. Tega določiš tako, da se motor zavrti na približno 1/3 območja vrtljajev ob največji moči. Če je to med 5.000 in 6.000 bi bil najprimernejši korak, ki ga spusti na okrog 5.300 rpm. V kolikor si malce zahtevnejši se poleg koraka in premera lotiš še oblike lista in pesta, da dosežeš ravno prave navore za lepo glisiranje čolna. Če imaš srečo lahko zaradi tega dodaš tudi 2" koraka, ali nekaj več cupa, pa bo motor še vedno vrtel, le letelo bo bolj.
Z takim propelerjem dobiš najboljše razmerje med ekonomiko, končno hitrostjo in izglisiranjem. Če je glavna želja izključno hitrost še zmanjšaš premer, da prideš z slipom na okrog 18%, ter daš gor korak, ki spusti motor na 2/3 dovoljenega območja rpm ob največji moči in bo letelo, ampak na potovalki bo bolj kuril in minimalna hitrost glisiranja se bo povišala, bo pa še prej usekal iz vode.
10x15 ali 10x16 bi bil za čoln na sliki idealen propeler in iz vode bi prišel prej kot z 11-1/4x14, končno bi imel višjo, ter pokuril bi manj. Kateri od predlaganih dveh je ravno pravi ne vem.
Objavi prosim vaše študije, morda komu prav pridejo. Predvsem sistem študije bi morda komu prav prišel, da se ne lovi kar na počez z alkimijo.
-
Daki
Študije smo delali kar praktično na vodi z različnimi čolni ter motorji in ne teoretično na papirju, tako da tukaj ne morem pomagati. Lahko pa delim svoje izkušnje. Sam na primer na našem 5m čolnu (prazen brez motorja ima 400 kil) in Yamaho F100 uporabljam elise 21, 22 in 23. Najbolj se obnese 22. Poizkusil sem tudi 19, pa je bil čoln čisti gokart.
Mislim pa, da korak 16 za Yamaho 40 ne obstaja. 15 obstaja, ampak se redko uporablja in je tudi dražji od ostalih. Najbolj univerzalen je 13. Res škoda, da se ne da izmeriti obratov. Jery190, svetujem ti, da si nabaviš obratomer, ker je res skoraj nujen. Bolj kot brzinomer.
Mislim pa, da korak 16 za Yamaho 40 ne obstaja. 15 obstaja, ampak se redko uporablja in je tudi dražji od ostalih. Najbolj univerzalen je 13. Res škoda, da se ne da izmeriti obratov. Jery190, svetujem ti, da si nabaviš obratomer, ker je res skoraj nujen. Bolj kot brzinomer.
Daki napisal/-a: uporabljam elise 21, 22 in 23. Najbolj se obnese 22. Poizkusil sem tudi 19, pa je bil čoln čisti gokart.
Mislim pa, da korak 16 za Yamaho 40 ne obstaja. 15 obstaja, ampak se redko uporablja in je tudi dražji od ostalih. Najbolj univerzalen je 13. .
Zakaj le o koraku? Najprej je treba najti čolnu ustrezen premer in dogajanje okrog ušesa kraka. Ko to dodelaš šele lahko razmišljaš okrog koraka.
Za Yamaho 40 hp obstajajo prav vsi propelerji, ki imajo ustrezen premer pesta in ustrezno pušo za gred. Najmanjši korak je če se ne motim 10", najde se pa tudi korak 18", 20" in več, le da ni "original", pa saj tudi originalni Yamahin prop ni od Yamahe, temveč Solas ali PT.
Verjetno se res največ uporablja 13" korak, ampak to ne pomeni, da je najbolj univerzalen. Dober je za 700 kg težke krave, neuporaben za 500 kg težke gliserje in povsem neprimeren za 300 kg težke mrcine.
V tvojem primeru bi recimo poizkusil z Mercuryjevima propelerjema Laser II 13,5x26, lahko tudi 24" koraka, ali Trophy Plus 13,75x25, letet bi pa moralo vsaj okrog 50 vozlov, oziroma 5 več, če je vse optimalno spedenano-tudi dno gliserja.
Laser II bolj dviga premec, drugi krmo.
Glede na moč motorja bi bilo smiselno pričet razmišljat o hidravlični Jack Plate, ali vsaj dvigovanju motorja precej visoko.
sinji galeb napisal/-a:Pozdravljen SR290.
Rezervoar imam 25l.
LP
Je, vse kar gre na gred motorja je kompatibilno. Mislim, da bi ti rabil korak okrog 13-14 col in premer okrog 9".
Izbira je Mercury Black max 10-1/4x13 48-19640A40, ki ga zmanjšaš na 9-1/4, ali 9-1/4x12-1/2 48-86900A40
Če imaš mehko dno bo slednji pravi, če imaš trdo dno V oblike bo boljši z 13" koraka, oba pa bosta primerna.
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
-
Daki
SR 290.
Pri Yamahinih elisah večjih dimenzij obstaja le ena elisa z istim korakom. Za liha številke so aluminijasti, za soda rostfrei, tako da tukaj nimam kaj dosti kombinirati.
Mi pa gre z 23 eliso 46 milj, če dvignem trim precej visoko. Mislim da je to kar max za ta čoln, ker je precej lahek za te konje. Pri tej hitrosti je v vodi skoraj samo še motor, volan je čisto trd, stabilnosti ni nobene. Poraba pa skoraj 30 litrov.
Sinji galeb.
Pozabil si napisati koliko oseb se bo peljalo, kar je pomemben podatek pri tako lahkem čolnu. Drugače pa tudi jaz mislim, da bi bil 13 col kar pravi, če bo za dve osebi. Ampak prvo preizkusi tega, da boš videl kako se bo čoln obnašal.
Pri Yamahinih elisah večjih dimenzij obstaja le ena elisa z istim korakom. Za liha številke so aluminijasti, za soda rostfrei, tako da tukaj nimam kaj dosti kombinirati.
Mi pa gre z 23 eliso 46 milj, če dvignem trim precej visoko. Mislim da je to kar max za ta čoln, ker je precej lahek za te konje. Pri tej hitrosti je v vodi skoraj samo še motor, volan je čisto trd, stabilnosti ni nobene. Poraba pa skoraj 30 litrov.
Sinji galeb.
Pozabil si napisati koliko oseb se bo peljalo, kar je pomemben podatek pri tako lahkem čolnu. Drugače pa tudi jaz mislim, da bi bil 13 col kar pravi, če bo za dve osebi. Ampak prvo preizkusi tega, da boš videl kako se bo čoln obnašal.
@Daki;
Nima veze kaj ponuja Yamaha, izbrat je treba propeler, ki je primeren za kombinacijo:
- plovilo
- moč in vrtljaji na gredi.
Tu nima veze kake znamke je agregat, ki vrti to gred!
Verjetno si že opazil, da se ob vseh debatah izogibam Solasovim propelerjem? Yamaha uporablja te in PT, za moje poznavanje razmer na tem področju so pa mercuryjevi precej pred tema dvema proizvajalcema. Kakršno koli slabo mnenje imam o ameriški industriji in predvsem o Mercuryju, so pa pri propelerjih izjema, ki je ne gre podcenjevat.
Morda še v razmislek okrog 46 mph:
Tale iz linka ima vašemu primerljivo maso, je daljši in z 100 hp leti okrog 60 mph. Pri tem pozabi na različno obliko, na športni dizajn in kaj vem kaj še, kajti plovila so dovolj počasna, da lahko aerodinamiko skoraj zanemariš. Glavna je hidrodinamika in ta je podobna pri vseh dobro stunanih čolnih, ne glede na vizualne razlike in prodajno dizajnerske prijeme. Če imaš dva gliserja enakih osnovnih gabaritov in moči, morata imeti zelo podobno končno hitrost ne glede na dizajnerske fore!
Špica kot tale na linku zaradi pad kela in jack plate res leti 10 mph več od pričakovanega, ampak malo nad 50 mph bi pa vsak V čoln lahko prilezel tudi brez teh dodelav.
http://www.allisonboats.com/content/spo ... randsport/
Nima veze kaj ponuja Yamaha, izbrat je treba propeler, ki je primeren za kombinacijo:
- plovilo
- moč in vrtljaji na gredi.
Tu nima veze kake znamke je agregat, ki vrti to gred!
Verjetno si že opazil, da se ob vseh debatah izogibam Solasovim propelerjem? Yamaha uporablja te in PT, za moje poznavanje razmer na tem področju so pa mercuryjevi precej pred tema dvema proizvajalcema. Kakršno koli slabo mnenje imam o ameriški industriji in predvsem o Mercuryju, so pa pri propelerjih izjema, ki je ne gre podcenjevat.
Morda še v razmislek okrog 46 mph:
Tale iz linka ima vašemu primerljivo maso, je daljši in z 100 hp leti okrog 60 mph. Pri tem pozabi na različno obliko, na športni dizajn in kaj vem kaj še, kajti plovila so dovolj počasna, da lahko aerodinamiko skoraj zanemariš. Glavna je hidrodinamika in ta je podobna pri vseh dobro stunanih čolnih, ne glede na vizualne razlike in prodajno dizajnerske prijeme. Če imaš dva gliserja enakih osnovnih gabaritov in moči, morata imeti zelo podobno končno hitrost ne glede na dizajnerske fore!
Špica kot tale na linku zaradi pad kela in jack plate res leti 10 mph več od pričakovanega, ampak malo nad 50 mph bi pa vsak V čoln lahko prilezel tudi brez teh dodelav.
http://www.allisonboats.com/content/spo ... randsport/
-
Daki
SR 290.
Hvala za link. To je vse lepo in prav, samo to so tekmovalni motorji. Na njemu piše pro. Mi smo imeli včasih Yamaho 100 pro, ki je imela uplinjače od 130 konjske. Ti motorji so najmanj 30% močnejši. Sicer ga pa dam do konca le kakšne pol ure na leto, ker vožnja res ni več prijetna in ne vidim potrebe po več. Najbolj idealno mi je od 24 do 27 milj z porabo od 12-15l.
In še o elisah. Jaz uporabljam Yamahine. Prijatelj je vzel eno tuti fruti s snemljivimi ušesi, pa se mu je razletel menjalnik. Spet drugi je imel Solas 21 col in je vzel Yamahino 19 col, da bi pridobil nekaj obratov, pa je bilo identično. Mislim da drugače enačijo. So pa Solasovi skoraj pol ceneje. Bom pa malo preveril Mercury Elise, da vidim kako in kaj. Hvala ti za nasvete. Vidim, da res veliko veš o teh stvareh.
Hvala za link. To je vse lepo in prav, samo to so tekmovalni motorji. Na njemu piše pro. Mi smo imeli včasih Yamaho 100 pro, ki je imela uplinjače od 130 konjske. Ti motorji so najmanj 30% močnejši. Sicer ga pa dam do konca le kakšne pol ure na leto, ker vožnja res ni več prijetna in ne vidim potrebe po več. Najbolj idealno mi je od 24 do 27 milj z porabo od 12-15l.
In še o elisah. Jaz uporabljam Yamahine. Prijatelj je vzel eno tuti fruti s snemljivimi ušesi, pa se mu je razletel menjalnik. Spet drugi je imel Solas 21 col in je vzel Yamahino 19 col, da bi pridobil nekaj obratov, pa je bilo identično. Mislim da drugače enačijo. So pa Solasovi skoraj pol ceneje. Bom pa malo preveril Mercury Elise, da vidim kako in kaj. Hvala ti za nasvete. Vidim, da res veliko veš o teh stvareh.
-
Daki
Daki napisal/-a:Pa še nekaj. Mislim da je 23 col max, ker z petimi odraslimi pridem komaj iz vode, pa še to samo če je eden na špici. Več bi bilo komaj za dva.
Lej, mi smo z 25 hp Yamaho na 3,6 m dolgem gliserčku zlezli iz vode. Na kljunu sem sedel jaz z takratnimi 50 kg, na prednjih sedežih fotr in stric vsak po 85 kg, zadaj pa mama in teta vsaka z vsaj 65 kg. Ker ni bilo prostora, se je na smučkah peljal brat z takratnimi 35 kilogrami. Oče in stric sta se nagnila naprej, oče je malo manevriral v levo in mimogrede zlezel iz vode. Ptropeler sem že v tistih časih nekaj brkljal in ga zmanjšal nekaj pod 9" premera ob 11" koraku. Original je imel mere 9,5x10.
In ti imaš 100 hp!
Brez zamere, ampak propeler ima premer in korak, ti pa venomer omenjaš korak, o premeru še nobene številke ali besede.
Upoštevaje vse skupaj boš ugotovil, da se je možno 46 mph peljat z bistveno manjšo porabo od 30 l/h in ob bistveno stabilnejšem čolnu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov