Izbira propelerja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Mar 01, 2015 13:42

Daki napisal/-a:SR 290.

Hvala za link. To je vse lepo in prav, samo to so tekmovalni motorji. Na njemu piše pro.

Neumnost! 60 mph leti z originalnimi 100 konji, z 150 konjih doseže skoraj 90 mph. :lol:
Gliser dolžine 5 m in z 100 hp na krmi mora mimogrede priti na 50 mph, če nima vgrajenega plavajočega sidra! Vaš tehta 400 kg, tale iz linka pa nekaj malega več. In ne mešat "tekmovalnega" dizajna z zmogljivostmi. Te so v glavnem določene z močjo motorja, ter maso plovila. Pri tebi je manjši problem v izbiri motorja, ker Yamaha zaradi prestave ni najboljša izbira za hitro vožnjo. Boljša je za hitrosti do 40 mph, kasneje se pojavijo problemi z izbiro propelerja, vendar se jih da rešit z predelavo obstoječih propov, a ne Yamahinih.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Ne Mar 01, 2015 18:24, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Mar 01, 2015 13:50

Daki napisal/-a:In še o elisah. Jaz uporabljam Yamahine. Prijatelj je vzel eno tuti fruti s snemljivimi ušesi, pa se mu je razletel menjalnik. Spet drugi je imel Solas 21 col in je vzel Yamahino 19 col, da bi pridobil nekaj obratov, pa je bilo identično. Mislim da drugače enačijo.

Narobe, "enačijo" tako kot gor piše, le hruška in jabolka se ne meša. In snemljiva ušesa na propelerju za gliser? Oprosti, ampak kaj ima tak, ki to napravi med ušesi?
Solas dela prope za Yamaho. Problem je v tem, da dela Solas nekaj tipov propelerjev. Ko boš našel enakega se bo enako obnašal kot Yamahin. Saj Good Year tudi dela vse živo gum in ni vsaka za vsak avto. :roll:
Saj tud Yamahin prop bi bil dober, če jo vzameš v roke:
- najprej je treba ujet korak vseh lopatic in po celem premeru lopatic.
- potem je treba lopatice obrezat in zbrusit na željeno aplikacijo.
- nazadnje nabiješ ustrezen cup in jih spoliraš.
Na koncu lahko dobiš propeler, ki bo imel čolnu primerne lastnosti. Namesto tega lahko nabaviš recimo Laser II in ne bo treba skoraj nič predelovat, morebiti cup.

Ne rečem, da Yamahini propelerji niso uporabni, ampak za tako specifično moč niso ravno najboljša izbira. Tu je od večjih proizvajalcev žal edino Mercury konkurenčen.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Mar 02, 2015 00:39

Glede ušes sem se trapasto izrazil. Mislil sem na snemljive lopatice.
Saj se je pri prijatelju Solas obnašal enako kot Yamahin, samo da z drugimi oznakami. Stran je vrgel denar. Ima pa rezervo.
Da bi pa lopatice brusil, se mi zdi pa trapasto. To če ni vse scentrirano v nulo in se vrti na 6000 obratov, se sigurno razleti menjalnik. Isto kot da bi obrezal in brusil alu platišča na avtu. Tukaj kar zaupam strokovnjakom.
Me pa res zanima, zakaj so Mercury elise tako dobre. Kaj imajo veliko modelov z istim korakom, boljše izkoristke, bolj tekmovalne...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Mar 02, 2015 08:42

Čeprav se mi zdi, da si se me malce privoščil vseeno še zadnjič:

- tudi jaz sem pri propelerju mislil na lopatice.
- enak model Solasa se enako obnaša kor enak model Yamahe, so pa vmes določena odstopanja zaradi netočnosti v izdelavi in to sem ti omenil kak dan prej, ko sem pisal o ujemanju korakov.
- kateri vodni propeler se vrti z 6.000 rpm?
- Mercuryjevi propelerji so v špici serijsko izdelanih propelerjev zaradi izkušenj proizvajalca in natančnosti izdelave.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Mar 03, 2015 20:44

Tudi jaz zadnjič. Nič se te nisem privoščil. Samo povedal sem svoje izkušnje tako kot ti. Mislim da se samo nisva razumela. Meni sploh ni, da bi čoln dosegal večjo hitrost. To je družinski čoln zame, za ženo in tri otroke, kjer uporabljam potovalno hitrost. Večji korak uporabljam samo zato, ker imam pri isti hitrosti nižjo porabo in s tem pač malo slabši start. Yamahine elise za 100 konjev pa imajo samo eno eliso z istim korakom, tako da tukaj nimam pa kaj kombinirati. Pa brez zamere in hvala za trud.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Mar 04, 2015 10:25

Daki napisal/-a:Tudi jaz zadnjič. Nič se te nisem privoščil. Samo povedal sem svoje izkušnje tako kot ti. Mislim da se samo nisva razumela.

Pardon in hvala za posredovane izkušnje.
Adria MK
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Adria MK » Ne Apr 19, 2015 11:32

Pozdravljeni gospodje!

Sem nov tukaj. Zanima me sledeče:

Barka je Kvarnerplastika ADRIA 790, letnik 1987, motor Perkins MD22, 2000 ccm in 68KM. Barka je bila kupljena pred letom dni in ima sigurno napačen propeler.
Po podatkih proizvajalca za motor, bi moral imeti za potovalno hitrost obrate med 1800 in 2000, maksimalni obrati pa naj bi bili okoli 2300-2400. Kakšen propeler je gor ne vem, ker nikjer ni nič označenega, vem samo da ima 3 krake. Če želim doseči potovalno hitrost 6 vozlov (te barke naj bi imele potovalno hitrost okoli 9 vozlov), se motor vrti na 2300 obratov, kar je zardi hrupa in nekaj tresljajev neugodno. Da bi se peljal hitreje ne gre, ker gre motor proti 3000 obratov, kar je mnogo preglasno in tresoče...
Morda ima kdo tako barko s podobnim motorjem ali pozna koga, ki jo ima ali pa je strokovnjak s tega področja in bo znal svetovati.

Najlepša hvala z odgovore!

LP, A.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Ne Apr 19, 2015 13:02

Ne bi te rad razočaral,ampak Adria 790(stari Adriatic) je čisti "deplasmanac"-izpodrivna barka,in potovalna hitrost 9 vozlov ni realna s temi konji motorja in če je dno klasično-brez nekih spojlerjev,brez sploščenja krmnega dela dna,tunelov,... Tako da tistih 6 vozlov bi moral doseči verjetno res z manj obratov,vse kar je več,pa mislim da ne bo šlo.
Pojdi na HR forum "Forum ribolov na moru",poišči temo o Adriatikih(mislim,da jih je kar nekaj),in tam boš po mojem našel največ. LP
Adria MK
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Adria MK » Ne Apr 19, 2015 18:00

Najlepša hvala za "usmeritev"

LP, A.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 19, 2015 18:38

Kot pravi nac. Lastna hitrost 7,6 m dolge izpodrivne barke je nekje med 6 in 6,5 vozla. Ob malce višji hitrosti se krma pogrezne v krmni val in barka mora preiti v glisiranje (na začetku polizpodrivna...)
Adria MK
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Adria MK » Ne Apr 19, 2015 18:55

Sem prebral podobne podatke na hrvaškem forumu, nikjer pa ni podatka o propelerjih... Ena od možnosti je verjetno poskušanje. Če ni ok, potop, menjava in test drugega...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 19, 2015 19:27

Za manjšo porabo bi moral dat gor večji korak, ampak težko se je pogovarjat, če nimaš nobenih znanih podatkov. Morda bi tega poslal na Reko, da mu za 20% povečajo korak in boš blizu željenega. Šlo ne bo bistveno bolj, boš pa 6 vozlov vozil z veliko manj vrtljaji in manj kuril.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Maj 11, 2015 19:22

Ali mi lahko prosim nekdo razloži, kakšna je razlika med tema dvema propelerjema:

propeler 1..........48-16544 19p (inox)

in

propeler 2..........(M) E3X 15,5X 17R (aluminij)

Kakšna bi bila razlika v plovbi ob enakih pogojih z p1 in p2?

LP
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Po Maj 11, 2015 21:38

Verjetno nisem najbolj kompetenten za odgovor a vseeno upam, da bom podal uporabno mnenje.

(Predpostavljam, da je prvi propeler laser 14*19 vsaj tako sem dobil iz interneta. )

Kar sem do sedaj prebral okoli različnih premerov v odvisnosti od korakov naj bi:
povečanje premera za 1 colo posledično pomenilo zmanjšanje koraka za 2 coli.
Ker je v tvojem primeru razlika 1,5 cole to posledično pomeni , da prvi propeler za vrtenje ( na polno) potrebuje manjšo moč (navor).
Prav tako pa se bo zaradi manjšega premera lažje zavrtel na nižjih obratih pri čemer bo njegov slip v primerjavi z 2. propelerjem veliko večji.

Ker je večji propeler iz aluminija pomeni, da motor ne smeš dvigniti previsoko. V primeru nerjavečega propelerja pa bi ga lahko delno ventiliral in na ta način prišel do ustreznega zmanjšanja potrebne moči za vrtenje (visoki obrati).

Verjetno ti ni potrebno razlagati, da bi z 1. propelerjem lahko dosegel večjo hitrost, z 2. propelerjem pa lahko večje pospeške.
Ampak na vse to vpliva še veliko drugih stvari in če boš to temo nekajkrat podrobno prebral v celoti boš videl, da je vprašanje hudo pomanjkljivo.
Poglej nekaj strani nazaj in boš videl, kateri podatki so potrebni, da lahko vsaj čez prst narediš oceno oziroma podaš mnenje tako pa je to vse bolj podobno razlagi, kaj je korak in kaj je premer propelerja.

Lep pozdrav Snezak
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » To Maj 12, 2015 16:38

Hvala Snežak za odgovor in nasvet. Sem prebral celotno temo in sedaj mi je menda res malo bolj jasno, pa tudi nekaj več podatkov bom še napisal.

-čoln je gumenjak solemar b58, dol 6m
-dno je premazano z antifaulingom
-večinoma bo skupna teža cca 1300 kg (čoln, motor, gorivo, voda, oprema, osebe, pes,...)
-motor je mercury optimax 135 z prestavnim razmerjem 2:1
-obrati motorja bi naj bili 5000-5500 rpm (tako v navodilih)

-pozicija kavitacijske plošče (merjeno na sredini plošče): trim gor---11 cm nad dnom, trim v sredini---3,5 cm nad dnom, trim dol---3 cm nad dnom

Ko sem čoln probal v mirni sladki vodi, z propelerjem: laser2-48-16544 19P (inox, ima 3 luknje za lopaticami), je bila max hitrost 36 vozlov, izglisiral je zelo hitro (3-4 sek.), max. obratov pa si nisem zapomnil, ampak mislim, da je bilo cca 5300rpm, na 4000rpm pa je bila hitrost 21 vozla. Skupna teža pa je bila cca 1150 kg (manj bencina in opreme, kot bo na morju).

V glavnem, meni se zdi, da je hitrost prenizka za tak motor, toliko sem imel z prejšnjim BSC46 in 70 KM yamaho (sk. teže cca 750 kg).

Doma pa imam še en propeler, ki sem ga dobil zraven čolna, ta pa je; SOLAS (M) E3X 15.5X17R (aluminij).

Mene pa sedaj zanima, kateri od teh dveh propelerjev je bolj optimalen za moj čoln, s katerim bom imel manjšo porabo na potovalki, s katerim višjo max. hitrost in čim nižjo hitrost glisiranja? Te tri stvari so pač nekako moja želja, najmanj pa mi je pomembna max. hitrost.

LP!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost