KRILCA za izvenkrmni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Tovar Saljski
Višji vodnik
Kraj: Sali na Dugem

OdgovorNapisal/-a Tovar Saljski » Če Jul 02, 2015 22:52

Hmmm....zanima me če ste za ta krilca http://www.navtikasport.com/index.php?productID=112...

vrtali luknje sami v antikavitacijsko ploščo ali so bile že na motorju narejene....v primeru da so luknje in ne ustrezajo zamiki med njimi ste vrtali nove pored starih...povrtavali .... etc.....ni nekih navoil le slika o ostrezni poziciji krilc nad plopelerjem... tnx

:?: :idea:
Tud wasu k se skoti v Lipici ni Lipicanc ..
Tovar Saljski
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Tovar Saljski » Če Jul 02, 2015 22:57

Na moji starini so na kavitacijski polšči na vsaki strani 4 luknjice....in se z luknjiami za pritrditev na krilcih ne ujemajo...oz, le delno....torej bi bilo za vrtati nove..povrtati stare......kako prakso imate s tem ...???
Hvala za nasvet...
:roll: :roll: :?: :shock:
Nazadnje spremenil Tovar Saljski, dne Če Jul 02, 2015 22:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Tovar Saljski
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Tovar Saljski » Če Jul 02, 2015 22:59

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jul 03, 2015 00:02

Ta krilca so od različnih proizvajalcev, tako da se luknje zmeraj ne ujemajo. Da ne boš preveč vrtal, glej da se krilce ujame na eni luknji, eno pa povrtaj. Lahko pa povrtaš tudi krilca.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 03, 2015 00:15

@Tovar Saljski
    Si prebral prejšnjo stran te teme?

Krilca v nekaterih primerih pomagajo odpraviti kak problem, a je praviloma tisti problem mogoče odpraviti s kakim drugim ukrepom, ki manj zmanjša največjo hitrost plovbe oziroma manj poveča porabo na prepluto miljo.

Le redko je to optimalen ukrep (recimo če ne moreš spremeniti težišča in brez krilc gumenjak sploh ne zglisira ampak le orje, s krilci pa zglisira, bi se lahko splačalo).

Kateri problem imaš, da misliš, da potrebuješ taka krilca?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Sr Jul 22, 2015 22:14

SR 290 je v par stavkih napisal vse. Zaradi hidrodinamičnih obremenitev noge se povečajo sile, ki delujejo na pritrdišče motorja, obenem se zaradi večje površine pri večjih hitrostih ta zaradi hidrodinamičnega upora nekoliko zmanjša in obenem se poveča poraba goriva. Letos pred sezono sem krilca odmontiral in čoln je šel enako kot lani ( do konca ga pa itak ne pritiskam, ker se zelo lahko obrne na 6000 RPM, bo pa drugo leto drugače z drugim propelerjem), le popil je manj.

Lep pozdrav.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 22, 2015 22:29

Wisdom napisal/-a: ( do konca ga pa itak ne pritiskam, ker se zelo lahko obrne na 6000 RPM, bo pa drugo leto drugače z drugim propelerjem), le popil je manj.

In če ga boš z večjim korakom ustavil nekje med 5.500 in 6.000, bo pil še precej manj.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Jul 06, 2017 15:52

Pozdravljeni vsi na forumu. Imam gumenjak s plastičnim dnom dolg 5m in 4t Yamaho 100. Čoln res leti kot sneta sekira, tudi z zgliseranjam ni nikakeršnih težav, vendar pri pristajanju pride do prehitrega ugrezanja krme. Ko enkrat hitrost pade, moram motor čisto spustiti pri manjši hitrosti, vendar je zadaj čoln očitno pretežak zaradi motorja in če ni na premcu ljudi oziroma, ko je rezervoar za gorivo(vgrajen v premec) bolj prazen začne premec siliti v zrak in ko na hitro odvzamem plin zalije krmo krmni val, tako da vedno nekaj eksperimentiram, da me ne zalije... Gledam krilca za na kavitacijsko ploščo. Mnenja na forumu so različna in tudi vsaka stran ima s svojimi argumenti po svoje prav. Po mojem mnenju so krilca, ki so popolnoma ravna in, ki dejansko povečajo površino kavitacijske plošče bolj ali manj neuporabna in res preprečujejo nagib čolna v zavojih, kar je tudi nevarno, je pa tudi res, da imajo večji vzgon in bolj pomagajo pri zglisiranju in pristajanju. Zanima me pa mnenje glede krilc, ki imajo nasprotni rob (zunanji rob) od vpetja privzdignjena navzgor in so med gliseranjem nad vodno površino. Taka krilca sem imel na prejšnjem gumenjaku s plastičnim dnom, ki naj bi imel 40 konjev in moram reči, da je stvar kar funkcionirala, vendar tudi približno ni imel takih performans kot zdajšnji čoln. Kaj te igrače pomenijo za sam ležaj vpetja motorja in krmilni mehanizem. Hvala za vaše mnenje.

Link (prva slika): https://www.navtikasport.com/index.php? ... 12...#2439
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 15, 2017 08:02

Vse pogone je treba natrimat navzdol, ko počasi glisiraš.
Menim, da je nizko hitrost glisiranja bolje iskat z ustreznim propelerjem kot z krilci. Pomaga tudi dvignjen potor, ker višje postavljen propeler bolj tolče vodo in tišči krmo navzgor. Tudi večje število lopatic, lopatice z ravnim zadnjim robom-semi clever stil, dolga trobenta pesta... pomaga k nižji hitrosti glisiranja.
Če želiš držat konstantno hitrost glisiranja, hitro izglisirat in počasi glisirat, bi morebiti ustrezal Mercuryjev High Five propeler. Ta je bil razvit ravno v ta namen. Končna hitrost bo za 2-3 mph počasnejša kot pri kakem Laserju II, vendar še vedno višja kot z alu propi.

Ob hitrem jemanju plina te bo tudi z krilci ujel krmni val. Morda kak spojler na gornji steni krme?
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Jul 15, 2017 10:56

Stanejo manj flape za trup ko ta glupa krila, se moras vrtat motor...bolano v glavo.

Kupite si flape znamke Smart tabs Sx dobite jih povsod, zelo enostavne za montazo, imajo 2 regulacije, lahko se barvajo, narejene so iz trde zmogljive plastike, jaz jih imam gor na plovilu ze vec ko 4 leta u vodi celo leto in so super.

Ko peljem veliko ljudi, jih samo dol rocno spustim...feder in hitrost pol naredijo svoje delo kot je treba. Ko pa sem sam jih dvignem ker mi ne rabijo.

Slika
free image hosting
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » To Jul 25, 2017 12:35

SR 290 napisal/-a:Vse pogone je treba natrimat navzdol, ko počasi glisiraš.
Menim, da je nizko hitrost glisiranja bolje iskat z ustreznim propelerjem kot z krilci. Pomaga tudi dvignjen potor, ker višje postavljen propeler bolj tolče vodo in tišči krmo navzgor. Tudi večje število lopatic, lopatice z ravnim zadnjim robom-semi clever stil, dolga trobenta pesta... pomaga k nižji hitrosti glisiranja.
Če želiš držat konstantno hitrost glisiranja, hitro izglisirat in počasi glisirat, bi morebiti ustrezal Mercuryjev High Five propeler. Ta je bil razvit ravno v ta namen. Končna hitrost bo za 2-3 mph počasnejša kot pri kakem Laserju II, vendar še vedno višja kot z alu propi.

Ob hitrem jemanju plina te bo tudi z krilci ujel krmni val. Morda kak spojler na gornji steni krme?

Pozdravljen! Teorija kako mora biti motor natriman po koncu glisiranja mi je popolnoma jasna, vendar fizika dela svoje, ker je motor pretežak. Čoln je starejše izdelave, homologiran za max moč 100 konjev, vendar takrat so bili bolj pogosti 2T motorji, ki so nekoliko lažji od tega, ki je 4T v Tem je težava. Čoln tudi več ali manj vedno uspešno spravim brez krmnega vala "v vodo" nazaj po končanem glisiranju vendar pri praznem čolnu v premcu in bolj praznem rezervoarju za gorivo, ki je tudi v premcu, je to včasih malo "neudobno", ker vem kako se je obnašal prejšnji čoln pri takem manevru. Krilca na motorju delujejo enako kot višinsko krmilo pri letalu. S krilci pri manjši hitrosti z njihovim vzgonom zagotovo lažje kompenziraš pretežak motor kot brez njih, ko se pod težo motorja krma prej pogrezne v vodo. Flapi so sicer dobra stvar, vendar če so električno ali hidravlično nastavljivi od krmarja čolna, ne pa avtomatski, ki so po mojem mnenju med vožnjo samo zavora, ki stalno "bremza" čoln pri potovalni hitrosti. V bistvu me zanima obnašanje čolna z močnejšim motorjem pri zavijanju, da se nebi potem peljal brez nagiba na "not" v zavoj. Vrtat pa je potrebno v vsakem primeru, ali v motor pri krilcih ali pa v krmo pri flapih...
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Sr Jul 26, 2017 10:47

Sej te ki sem napisal ki so avtomatski so cisto ok. Jaz jih imam 4 leta in so prav super, nastavis luknjo po zelji kolko pol da je trd feder, imam pa jih nastavljeno na srednje. Ker mi je slo na zivce da barka poskakuje, mi rabijo samo ko glisiran da nebi skakala...zato jo lepo ravno drzi.

Drugace pa res nebi se upal vrtat nov motor od 10.000€ ali vec..kot prvo gre ti takoj garancija...pol za vsako pizdarijo so sranja ker pol motor vec ne dela kot je treba...ker mu sila u vodi nabija pritist v leti in vsakega ki poznam ki ima to ima s casom probleme...jaz nebi se s tem zafrkaval res
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 26, 2017 12:10

Falcon-9 napisal/-a: V bistvu me zanima obnašanje čolna z močnejšim motorjem pri zavijanju, da se nebi potem peljal brez nagiba na "not" v zavoj.

Spet odvisno od propelerjeve sposobnosti dviga krme ali premca, ali obojega skupaj. Če najdeš pravi propeler in ravno prav natrimaš motor, se bo ob hitrostih, ki jih dosežeš z tako normalno opremo vsak čoln nagnil not, tudi ravne bane.

Ne vem natančno zakaj, ampak praviloma je manjše gliserje dobro pred zavojem natrimat na rit, da dvignejo premec in se lepo nagnejo, večji je gliser bolj ga je pred zavojem treba trimat na nos in mu tiščat krmo v vodo, da se nagne v zavoj.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Sr Jul 26, 2017 14:37

SR 290 napisal/-a:
Falcon-9 napisal/-a: V bistvu me zanima obnašanje čolna z močnejšim motorjem pri zavijanju, da se nebi potem peljal brez nagiba na "not" v zavoj.

Spet odvisno od propelerjeve sposobnosti dviga krme ali premca, ali obojega skupaj. Če najdeš pravi propeler in ravno prav natrimaš motor, se bo ob hitrostih, ki jih dosežeš z tako normalno opremo vsak čoln nagnil not, tudi ravne bane.

Ne vem natančno zakaj, ampak praviloma je manjše gliserje dobro pred zavojem natrimat na rit, da dvignejo premec in se lepo nagnejo, večji je gliser bolj ga je pred zavojem treba trimat na nos in mu tiščat krmo v vodo, da se nagne v zavoj.

Ja pozabil sem pripisati obnašanje oziroma nagibanje čolna z močnejšim motorjem, ki ima nameščena krilca... Nad avtomatskimi flapi nisem preveč navdušen, za s komandami nastavljivimi flapi pa se strinjam, da je to zagotovo najboljša vendar tudi najdražja opcija. Ne vem pa kaj misliš z zmogljivostjo propelerja, propeler ima vijačni korak, ki je določen s kotom postavitve krakov na os in številom krakov, zmogljivost propelerju pa da motor. Če je propeler neustrezen se motor vrti izven vrtljajev optimalnega navora, kar pa pomeni, če je vijačni korak prevelik se motor ne bo "zavrtel" do optimalno maksimalnih obratov, če pa je korak premajhen pa bo motor takoj ušel v "iberture" in spet ne bo dosegal optimalnih vrtljajev in posledično hitrosti. Ključnega pomena glisiranjqa pri nizkih hitrostih je vzgon plovila, ki je določen z dimenzijami trupa. Motor mu pa mora zagotoviti ustrezen navor pri danem vijačnem koraku, da pri tej masi še glisira in kontrolirano z počasnim zmanjševanjem hitrosti smiselno in proporcionalno tone krma s premcem v vodo ko odvzemaš potisk - plin. Če pa je čoln pretežak na krmi zaradi motorja boš po mojem več naredil s povečanjem vzgona s flapi ali krilci, kot pa s propelerjem. Propeler igra ključno vlogo ali bo čoln dosegel maksimalno hitrost, hitro zglisiral in da se bo vrtel motor v predpisanem območju vrtljajev, ki so ga določili razvojni inženirji v tovarni. Lahko pa dosežeš s spremembo propelerja to, da bi mogoče na tžjem čolnu za katerega je sicer predpisana večja optimalna moč motorja lahko na njem uporabil motor z vijakom z manjšim vijačnim korakom, ki je sicer podhranjen za njegovo težo. Vendar tak motor bi se matral v visokih obratih šel pa nebi nikamor. Povečala bi se poraba goriva in obraba motorja zaradi pregrevanja v visokih obratih. Še enkrat poudarjam moj motor je še premočan za 5m dolg gumenjak s plastičnim dnom, a je tudi rahlo pretežak, zato se ob odvzemanju plina, ko "spravljaš čoln z gladine" nazaj v vodo krma nesorazmerno s premcem ugreza v vodo, premec rine v zrak. Pri zglisiranju, samo potovalno hitrostjo in porabo goriva pa nimam z originalni propelerjem nobenih težav. Lahko bi dal gor še propeler z večjim vijačnim korakom kot je ta in bi ravno tako hitro šel nad gladino vendar pri spuščanju nazaj v vodo pa bi krma še vedno nesorazmerno tonila v vodo. Bi pa res pridobil pri nepovečanemu številu potnikov in prtljage še kakšno dodatno NM/h, nikakor pa s spremembo propelerja ne bi preprečil nesorazmernega ugrezanja krme s premcem. Z montažo krilc na motor dosežeš večji vzgon, kot ga zagotavlja kavitacijska plošča sama. S tem ji povečamo površino, katera zagotavlja večji vzgon na krmi, pa še s trimom lahko spreminjaš kot krilc in delujejo podobno kot s komandami nastavlivimi flapi.
Nazadnje spremenil Falcon-9, dne Sr Jul 26, 2017 15:32, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 26, 2017 15:16

Pri normalno spedenanem pogonu se krilca sploh ne morejo dotikat vode, še posebej pri predimenzionirani konjenici. Če se, je nekdo zgrešil domačo nalogo in to orenk!
Za tak primer je nabava primernega propelerja in hidravličnega Jack Plate smotrnejša od krilc in flapov. :D
Seveda to stane, ampak brez tega je dodatna konjenica na krmi nepotrebno breme. Če mene vprašaš je brez omenjenih prijemov bolje zamenjat motor za lažjega, ali pa zamenjat čoln za večjega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov