KRILCA za izvenkrmni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Falcon-9
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

Re: KRILCA za izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 13:37

kr3mn1 napisal/-a:pozabil je napisat, da se mu je še poraba prepolovila.

Sama krilca na motorju ne zmanjšajo porabe goriva, verjetno pa se normalizira ("zmanjša") poraba, če spraviš čoln v pravo geometrijo s pomočjo krilc med plovbo, da se čoln pelje kot je predvidel konstruktor z ustreznim kotom na vodno gladino in ne pluje kot podivjan mustang na zadnjih nogah z dvignjenim premcem v zrak, s krmo pa poriva vso vodo pred sabo s tem pa se poraba goriva drastično poveča, ker se motor matra in ga je potrebno priganjati. :) Mogoče sta proizvajalec in prodajalec mislila to o zmanjšanju porabe... logika fizike je ena preprosta stvar filozofija pa vse zakomplicira...
Nazadnje spremenil Falcon-9, dne Če Sep 07, 2017 13:41, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 07, 2017 13:39

NE! Krilca ti VEDNO povečajo porabo. V tvojem primeru bo poraba konkretno narasla in največja moč bo padla kot bi motorju vzel 20-30 konjev. Kakšen trim motorja potrebuje nek gliser se določi z lastnostmi propelerja, ki sem ti jih opisal na prejšnji strani.
Mase je zadaj preveč šele takrat, ko začne normalno striman gliser sam od sebe poskakovat-porpoising. Idealni vpadni kot gliserja je med 3 in 5 stopinjami. Dvomim, da je bila kobilica med glisiranjem dvignjena čez 5 stopinj, ker bi imel konkreten porpoising.

Z tvojim zadnjim stavkom se prekleto strinjam.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 07, 2017 13:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 13:44

SR 290 napisal/-a:NE! Krilca ti VEDNO povečajo porabo. V tvojem primeru bo poraba konkretno narasla in največja moč bo padla kot bi motorju vzel 20-30 konjev. Kakšen trim motorja potrebuje nek gliser se določi z lastnostmi propelerja, ki sem ti jih opisal na prejšnji strani.

Na končni hitrosti in plovbi tvoje teorije ni opaziti ... Logika fizike je enostavna, a kaj ko filozofija vse zakomplicira.... 8)
Nazadnje spremenil Falcon-9, dne Če Sep 07, 2017 13:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 13:46

Samo to bi vprašal vse komentatorje, ki toliko kontrirajo, če je kdo v praksi preizkusil krilca ali komentirajo na pamet po črednem nagonu? :shock:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 07, 2017 13:48

Falcon-9 napisal/-a:Na končni hitrosti in plovbi tvoje teorije ni opaziti ... Logika fizike je enostavna, a kaj ko filozofija vse zakomplicira....

Torej imaš povsem napačen propeler, ali pa lažeš. In spet se strinjam z tvojim zadnjim stavkom. Zdaj se pa sam pasi in ne se preveč izgubit. :mrgreen:
Ta teorija ni moja, kot fizika ni moja pogruntavščina.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 14:01

SR 290 napisal/-a:
Falcon-9 napisal/-a:Na končni hitrosti in plovbi tvoje teorije ni opaziti ... Logika fizike je enostavna, a kaj ko filozofija vse zakomplicira....

Torej imaš povsem napačen propeler, ali pa lažeš. In spet se strinjam z tvojim zadnjim stavkom. Zdaj se pa sam pasi in ne se preveč izgubit. :mrgreen:

Jaz navajam dejstva, prisegam na prakso in dejanske izkušnje. Če ne bi bilo tako kot sem opisal nebi tega tako objavil in bi ravno tako napisal post, da se stvar ne obnese. Lažem pa ne, navajam zgolj dejstva in ugotovitve v praksi, če pa misliš, da si edini, ki imaš prav pa tudi prav. Mirno morje!
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 14:02

Falcon-9 napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:

Uh očitno sem nekoga zbodel tam kjer misli da je alfa in omega!
Propeler je originalen od motorja. Dimenzije pa lahko objavim kasneje, ko pridem nazaj v apartma. Jaz navajam zgolj in samo dejstva, prisegam na prakso in dejanske izkušnje. Če ne bi bilo tako kot sem opisal, nebi tega tako objavil in bi ravno tako napisal post, da se stvar ne obnese. Ne lažem, navajam zgolj dejstva in ugotovitve v praksi, če pa misliš, da si edini, ki imaš prav s prebrano TEORIJO, praksa pa da ne pomeni nič, pa tudi prav. Mirno morje! 8)

Nekje je napisano(ni težko uganiti): Mnogo poklicanih, a malo izvoljenih....
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Sep 07, 2017 14:17

Falcon-9 napisal/-a:Uh očitno sem nekoga zbodel tam kjer misli da je alfa in omega!

A res ne gre brez osebnih žaljivk? Pa še posebej, ko krcaš nekoga, ki se ukvarja s tvojim problemom.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Sep 07, 2017 14:28

Falcon-9, kakšno eliso pa imaš in koliko obratov dosežeš ko si sam na čolnu?
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 15:08

Grega295 napisal/-a:
Falcon-9 napisal/-a:Uh očitno sem nekoga zbodel tam kjer misli da je alfa in omega!

A res ne gre brez osebnih žaljivk? Pa še posebej, ko krcaš nekoga, ki se ukvarja s tvojim problemom.

Nikogar nisem žalil, ampak, ko mi nekdo reče, da lažem mi tudi ni vseeno. Dobronamerno sem napisal ugotovitve testiranja in to ne z namenom pametovanja, možakar pa trdi da lažem. Če se je z obrekovanjem lotil mojega problema, ki sploh ni več problem, je to samo še nabijanje svoje volje. Brez zamere. Mirno morje.
Falcon-9
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Falcon-9 » Če Sep 07, 2017 15:09

Daki napisal/-a:Falcon-9, kakšno eliso pa imaš in koliko obratov dosežeš ko si sam na čolnu?

Sedaj se odpravljam lovit ribe, ko se vrnem sporočim. :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 07, 2017 15:27

@falcon9,

:D Sklepam, da te še ni bilo v načrtu, ko sem se že vozil z površincem, ki sem mu sam priredil propeler.

In zapisal sem da imaš povsem napačen propeler, ali pa lažeš in za tem tudi stojim, ti boš pa morebiti nekoč ugotovil, da imam prav. To, da imaš originalen propeler nič ne pove, ker je originalnih propelerjev malo morje in skoraj vsak gliser rabi malo drugačen originalen propeler. Navadno se razlike kompenzirajo z povprečjem in so ljudje zadovoljni, ti si pa izpostavil vprašanje, navajaš nelogične trdiutve, se ob njih sklicuješ na fiziko in me imaš za teoretika.
Naj bo. Nima veze, saj imaš ti problem z plovilom ne jaz.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Sep 07, 2017 16:27

Na pamet bi rekel 22tko inox, ali 23tko aluminij. Vprašanje katerega ima sedaj gor in koliko obratov dobi.

Falcon-9, pa dober prijem 8)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 07, 2017 16:37

Čist eno intermezzo vprašanje za SR920; če imam namen kupiti jack-plate in se igrati z dvigovanjem motorja, a je najbolje kupiti SS cleaver prop in ali je pri tem glede na cleaver obliko bolje mal na dol al na gor zaokrožit korak? (zdaj imam 14x17).
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Sep 07, 2017 17:21

Kolk maš ripen na gredi?
Xilinx Vivado HLx trainee

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost