Tohatsu 15 ne vergla, le piska?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jul 19, 2012 09:14

Sem pogledal v živo tega tohatsuja, bo treba malo pokrov motorja dol vzeti in pošraufat zadevo, ne pa samo pit in kotlete pečt pa po forumu jamrat da ne gre. :lol: :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Jul 19, 2012 09:37

Evo zrihtal, vesel ku tranzistor.
Problem je bil v odtrganem kabelčku, ki povezuje maso z črno škatlico, predvidevam da je rele, pred štarterjem. Ker je ta kabelček tam nekje zadaj v pm ga nismo opazili...
Uglavnem zdaj prdne na ajnlaser (zaganjač za Texa) :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 19, 2012 13:09

Slika - ne, Slika

Ma povezava na tole gre v bazo znanja v kazalo o elektriki na barki zraven povezave 'nula na barki' kot eden od primerov posledic napak na nuli 8)
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Pe Jul 20, 2012 00:19

super odlično ste opravili samo tako naprej ....včasih vizualni pregled dosti pomeni

Lep pozdrav
Damjan
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jul 20, 2012 15:28

PMM, danes spet piska, zaj pa mi ni več nič jasno.....še mal pa gre na poden PMM :roll:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jul 20, 2012 19:14

Japonski Kasko- Jao pao :wink:
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Pe Jul 20, 2012 20:08

Jao, to je res smola, najbrž so ta Tohatsu med Oktoberfestom sestavljali :?: :idea: :o
LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 20, 2012 22:04

Če ti je tisti kabelček - potem ko ste ga našli - za nekaj časa pomagal, bi jaz še pomeril, če ni tisti kabelček še kje v izolaciji nalomljen in če je od tam - kjer je priklopljen na 'maso' do minus pola na akuju dober stik.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Kraken
Desetnik
Kraj: Srednjeveško mesto

OdgovorNapisal/-a Kraken » To Sep 01, 2015 11:44

Tole temo si bom sposodil, da ne odpiram nove, ker se mi zdi primerna- če ni, se oprašičujem!

Problematik je TOHATSU MFS25B

V uporabi je več ali manj vsak dan.
Skratka, ko motor enkrat vžge in je topel, dela brez kakšnih problemov, vžiga instantno, ne potresava, se ne zaganja, skratka deluje kot bi moral. Mogoče občasno ugasne ob kakšnem ostrejšem manevru (recimo precej gasa naprej in potem prestavljanje vzvratno), a bolj redko, deluje kot mora.

Težava je v hladnem zagonu. Skratka ko motor stoji čez noč je drugo dopoldne težava.
Hladnega se vse težje spravi k življenju in večinoma povsem "naključno", skratka kot bi se slučajno odločil, da zdaj bo pa vžgal.
Par tednov nazaj omenjenih težav ni bilo.
S spremljanjem težave sem prišel nekako do teh ugotovitev:

- Večinoma se ne prižge tista rdeča kontrolna lučka zadaj na motorju in pisk se ne oglasi. Takrat motor lahko kljub vsemu še vedno vergla, ampak logično, ne bo vžgal.
- Predvčerajšnjim se je tudi ob tej lučki težko zagnal, enostavno je takoj ugasnil, čeprav je zgledalo kot da nekje izgublja stik za zagon. No kasneje je pa enkrat kar vžgal, kot da nič ni bilo.
- Če se prižge ta luč, se večinoma motor tudi dejansko normalno zažene in potem pridno deluje kot bi moral.
- Svečke sem zamenjal, notri so bile še precej lepe.

Sumim pa:
- Killswitch, oziroma tisti rdeči gumb takoj pod klučavnico na komandah. Kolikor vem bi moral motor vžgati le, če bi bila tam vstavljena tista plastika, da gumb potegne ven? No tukaj je očitno to nekako prevezano, saj te plastike ne potrebuješ, da bi motor normalno deloval.
Na drugem tem rdečem gumbu na motorju (ob lučki) je ta plastika vstavljena.
Sumim to stikalo pri komandah, saj sem opazil, da če ga malo "poguncam", se včasih potem tista luč na motorju oglasi, ali pa recimo vergla z drugačnim zvokom, kot da še kaj drugega ne dobi elektrike, če ga recimo z roko med verglanjem držim v neki poziciji. Včeraj sem še dvakrat rahlo pobutal po komandah nad tem stikalom in je zadeva zopet pričela delovati.
Po tujih forumih sem bral tohatsu teme in je očitno to precej pogosti krivec.

Pregledal sem original priročnik, no notri ni nič pametnega.
Pregledal sem CDI electronics guide, not tudi tam nisem nič takega našel, razen da me usmerjajo preverit napetost akumulatorja- kar res nisem še naredil, ker sumim te stike, bom pa. Akumulator mi ni povsem jasno kako je vezan, ker sta dva + solarno polnjenje, ampak predvidevam da bi načeloma to moralo biti ok, ker če ne, potem nebi po 15 minut + matranju z vžiganjem in raznoraznim vudujem še vedno kar na lepem vžgal.

Ima kdo kako idejo?
Z elektroniko nisem ravno najbolj na TI, znam pa zadeve sam postorit in mi je to v veselje, večinoma popravljam avtomobile tako da bi verjetno znal kaj postoriti tudi na tem motorju.
Razdreti komande in očistiti okoli tega stikala oz pregledati kaj je na stvari?

Hvala in mirno morje!

EDIT: Pozabil sem še dodat, kaj me bega- namreč če je to stikalo krivec, kako zaboga potem motor kar na lepem ko se enkrat zažene deluje brez bilokakega problema in topel vžiga brez namanjšega problema? No to mi ne gre v račun, mehanske komponente se segrejejo, ja, ampak stikalo na komandah pa verjetno nima nekega vpliva?
What's amazing about the kraken stories is that, of all the sea monster tales we have, we have the best evidence that this creature was based on something real.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 01, 2015 16:19

Po moje nekje fovs maso vlece, ali jo pa zgublja. podobno kot ce je v prestav,i.poskusita direkt na starter.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 01, 2015 16:45

Po moje nekje fovs maso vlece, ali jo pa zgublja. podobno kot ce je v prestav,i.poskusita direkt na starter.
depamb
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a depamb » To Sep 01, 2015 21:56

gregor.n
če še nisi rešil preveri to stikalo ali žice okol stikala, tukaj more bit nekaj narobe.

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Sep 02, 2015 14:52

To je stikalo, da motor ne vžge, če je v prestavi. Če bi bilo tukaj kaj narobe, bi mu vžgal tudi v prestavi in nič drugega.
Kot prvo zamenjaj stop stikalo in preveri vse kontakte.
depamb
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a depamb » Sr Sep 02, 2015 15:14

Ja če to stikalo nagaja tisti brenčač cvili in štarteju prekine signal da ne štarta. vsaj pri meni je bilo tako. Če bi stop stikalo blo nebi na roko vžgal, ker ni iskre.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Sep 02, 2015 15:35

http://www.mornar.net/seawave/index.asp?broker=539&boatmake=Poobla%9A%E8en%20servis%20Tohatsu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost