nasvet pri nakupu čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Sep 01, 2012 20:09

Oj Pajer,

v vpisnem listu res piše, da sem samograditelj. V resnici pa sem tudi jaz kupil čoln v dobri veri, da je za njim dobra firma, z garancijo, servisom...
Izkazalo se je, da gre za prototip sicer zelo luštnega in še kar kvalitetnega čolna, da pa prav velikih serij ta firma ne bo naredila. Beri, obstaja moj primerek, eden pred tem, ki je malo drugačen in mislim, da še eden za mojim. Upam, da bo še kdaj kakšen. Čolnov ne znam delati niti prodajati ;-)

Vsaka šola nekaj stane. Če že piše, da sem si čoln sam naredil, sem se s pomočjo Morjeplovca naučili marsikaj postoriti. Na novo sem napeljal elektriko, Pale mi je zmontiral tuš in popravil nekaj prask, na novo imamo malo mizico v kokpitu... vsako leto kaj. Tudi tvoji nasveti so mi že večkrat prav prišli.

Ni, da bi se preveč razburjal in tožil nad usodo, če se prodajalec ravno ne izkaže v poprodajnih aktivnostih. Saj imamo Morjeplovca, ane ;-)
2011
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a 2011 » Ne Sep 02, 2012 08:48

Spoštovani morjeplovci

Pajer1 hvala za namige ki sem jih dobro razumel in bom mal bol pozoren pri določenih stvareh.

hvala tudi vsem drugim, čeprav je večina komentarjev na žalost medsebojno obračunavanje, in bolj malo konkretno napisanega glede moje prošnje......

če ima kdo resen namen glede pomoči in nasvetov bi ga še vseeno prosil za kak konkreten namig......

p.s. pa prosim če upoštevate naslov teme
lp
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Sep 02, 2012 10:20

Še najbolj enostavno bi bilo,če daš čoln v vodo in sprobaš.Tako boš videl kako bo šlo.Pa še ene 3 možake po 90kg gor.
Tako mislim da boš najlažje sprobal in videl če je motor dovolj močan.
In se boš po tem lažje odločil.
Še zmeraj lahko kasneje motor zamenjaš z močnejšim in tega prodaš.

LP
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Ne Sep 02, 2012 10:33

Moj sodelovec ima 6m fišermana in Yamaha 40/60, ki jo je kupil iz Italije, da se bo mal vozil mal pa zaslužu z prodajo. Njegov fišerman je zelo lahek cr. 500 Kg prazen brez motorja in 4 članska družina izglisera. Se pa vozi bolj malo eno plažco okol ovinka in mu zadostuje. Mi smo imeli 4,7m gliser z Yamaho 60 4-T in teža čolna 380 kg. motor 110 kg in naloženi osebe in prtlaga 550 kg + gorivo in je izgliseral. Čoln z 60Km izglisera skupne teže dobro tono, tko da preveri težo čolna, motor 60 4-t težak 110-120 Kg + osebe, prtlaga in gorivo. Če nimaš neke želje pluti daljše rute in smučarije bo zadosti močan motor, ne bo pa optimalen. Glede izjave da italjani pa nimajo močnih motorjev pa ne drži, samo ti manjši zaradi zakona so podhranjeni, na 7m dolgi gumici imajo pa italjani najman 200 pogosto pa 250 Ps ali še več kot je dovoljeno, bolj podhranjeni oz. racionalni so Nemci 5,5m kabinar 60 4-T motor, je pa res, da se vozta dva opokojenca in ne jemleta nobenih prijatlov gor in za dva je pa zadost. Slovenci pa peljemo še kakšnega prjatla, pol pa ne izglisera.
morje, morje...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Sep 02, 2012 12:35

Da ne bo izpadlo, da hočemo biti najhitrejši in nam zato 115 konj ni dovolj. Za plovbo z družino je fajn. Z zdaj že tretjim propelerjem sem nekako našel kompromis, da čoln dobro zglisira, hkrati pa je potovalka pri približno 4000 obratih. Višje gor postane precej hrupno.

150 konjskega, ki ga je proizvajalec najprej imel na tem čolnu nisem vzel, ker svojo 115ko dobil bistveno ceneje, pa še čisto nova je bila, pa projalcu sem bolj zaupal.... Če bi se še enkrat odločal, originalnega motorja ne bi menjal. Ne zato, ker bi krvavo potreboval dodatno moč, ampak zato, ker je menjavanje motorja lahko tudi zapleteno in zamudno, kar je tik pred sezono lahko zoprno.

Čoln, ki ga gledaš je malo lažji od mojega, ker nima kabine, zato po svojih skromnih izkušnjah menim, da bi bilo 90 konj ok. Če bo tudi 60, boš moral pač poskusiti.

Najbolj mi je dalo misliti zakaj je malo konj zoprno ravno iz Pajerjevih izkušenj, ki jih je predstavil tukaj:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0

pa še v enem prispevku o ribolovu, ki ga zdajle ne najdem. Oba se splača prebrati, veliko koristnih informacij od nekoga, ki barke uporablja in ne prodaja.

Na svoji barki ima zunanji motor s 115 konji, barka pa je precej težja od moje. Najbolj sem si zapomnil, kako je svoje prijatelje za ribičijo moral poslati po kopnem iz Istre do Lošinja, ker je barka kljub svoji velikosti lahko prepeljala čez Kvarner le dva odrasla in enega (manjšega) morsketa psa. Sem si prav zapomnil Pajer, ali bom moral zamenjati tablete ;-)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Sep 02, 2012 13:09

francelj napisal/-a:Oba se splača prebrati, veliko koristnih informacij od nekoga, ki barke uporablja in ne prodaja.

To si dobro napisal francelj... Pajer1 se ne ukvarja s prodajo čolnov, ga pa zato precej uporablja :wink:
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Ne Sep 02, 2012 17:10

..ampak zato imamo mi kateri samo uporabljamo svojo barko znanje precej omejeno za razliko od prodajalcev kateri sanjajo barke in to raznovrstne še ponoči, s tem namreč živijo in se preživljajo, kot Kozmos, če bi imel samo eno kladivo in ga vrgel vsake toliko ne bi bil svetovna špica
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Sep 02, 2012 18:09

adrian napisal/-a:za razliko od prodajalcev kateri sanjajo barke

Prav imaš Adrian... večina prodajalcev samo sanja barke... pa kupce tudi :wink:
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Ne Sep 02, 2012 18:40

Brane, malo bolj optimistično, čigave barke lahko tipaš in meriš, sedaj celo na 3 sejmih, od Pajera?, od mene in nekega kvazi Braneta proizvajalci pa prodajalci ne bodo moglei preživet, na žalost
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Sep 02, 2012 19:07

adrian napisal/-a:čigave barke lahko tipaš in meriš, sedaj celo na 3 sejmih

Na naših sejmih je vse večja revščina... že par let ponujajo ene in iste barke, ki jih ne morejo prodat. Večina prodajalcev je itak propadla, ostali so pa obupani in ne izbirajo sredstev, da bi nekako preživeli... takle pač imamo.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Sep 02, 2012 19:23

Glej malo Italjanske internetne strani................plovil je ogromno.................cene pa zelo različne.

Nesmeš pa pozabit,da z Italjani je treba močno barantat.Tako,da tudi tiste visoke cene lahko ratajo normalne. Barke so pa po večini kar dobro vzdrževane in to v servisih. Niso oni kot mi k vse sami neki flikamo. :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 02, 2012 19:24

adrian napisal/-a:Brane, malo bolj optimistično, čigave barke lahko tipaš in meriš, sedaj celo na 3 sejmih, od Pajera?, od mene in nekega kvazi Braneta proizvajalci pa prodajalci ne bodo moglei preživet, na žalost

od koga pa?
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Ne Sep 02, 2012 19:35

Micka, obišči sejme pa poglej, vsaka čast pa tem, kateri so se obdržali,
sanja se nam ne kolikšni so stroški: prevoz, dvigala, sejem. Obubožani trgovec si tega enostavno ne more privoščiti, a se vam ne zdi? ali bi raje videli, da pri nas navtika popolnoma zamre, pol pa le še v Italijo,Nemčijo ipd.?, hlapčevsko
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 02, 2012 19:43

Verjetno te nisem razumel, ker si malo čudno napisal...

Po mojem prodajalci in proizvajalci zivijo ravno od takih, kot si ti, pajer, brane, jaz in se vsaj 100 morjeplovcev poznam, ki imajo coln, katerega so KUPILI in PLAČALI ne pa ukradli ali kako drugače na škodo proizvajalca in prodajalca ga prilastili...

ali pa se motim, ne vem...
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Ne Sep 02, 2012 19:57

mamaMicka napisal/-a:Verjetno te nisem razumel, ker si malo čudno napisal...

Po mojem prodajalci in proizvajalci zivijo ravno od takih, kot si ti, pajer, brane, jaz in se vsaj 100 morjeplovcev poznam, ki imajo coln, katerega so KUPILI in PLAČALI ne pa ukradli ali kako drugače na škodo proizvajalca in prodajalca ga prilastili...

ali pa se motim, ne vem...

Tako je mamaMIcka. Vsak ki ima čoln ga je moral nekje kupiti. Kje pa ga vsak posameznik in za kakšen denar kupi pa je njegova stvar. Jaz osebno lahko povem da je Slovenija trenutno zelo slab trg za prodajo. Če je recimo dobra cena in dober čoln ga boš prej prodal v tujino kot pa v Sloveniji. Je pa definitivno dejstvo, da so čolni, vsaj tistih dimenzij ki jih prodajam jaz, se pravi od 24 do 28 ft trenutno najcenejši pri nas, oziroma si pri nas lahko priboriš najugodnejšo ceno...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov