Tahoe mnenje

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Po Dec 31, 2012 16:05

Aja, pa da ne bo kdo mislil, da nakladam:

Alison:

http://www.allisonboats.com/content/rac ... s/xr-2001/

Donzi

http://www.donzimarine.com/

Tuff

http://www.tuffmarine.com/Boat_Pages/TUFF_21.htm

Lepo prosim, če mi lahko nekdo razloži, zakaj bi bili tile čolni primerni za Jadran, udobje, dopust...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Dec 31, 2012 17:16

@Boss;
Najprej najlepša hvala za kompliment okrog tehničnega znanja. Veseli me, da si se potrudil in argumentiral svoje nestrinjanje z mojimi zapisi.
V nadaljevanju bom poizkusil odgovorit zakaj sem napisal tisto z čimer se ne strinjaš. Upam, da te bo to prepričalo v moj prav, če ne se veselim nadaljnje debate, morebiti ti prepričaš mene.

Na 6 m dolgem čolnu v nobenem primeru ne moreš pričakovat udobnega preživljanja dopusta, imaš ga lahko le kot prevozno sredstvo za krajša potovanja okrog kraja kjer počitnikuješ. (Dobro, najdejo se tudi pustolovci, ki jim je všeč dopust na taki majhni lupinici.)

Če hočeš ekonomično in udobno potovat po moje vzameš čoln tipa Tuff, Allison-Gradn sport 2003 ali mali Donzi. (Tale je zraven bolj pogojno.) Zakaj?
Zato:
- vsi imajo večji V lom dna kot enako veliki bowriderji.
- vsi so ožji in imajo sorazmerno daljšo vodno linijo.
- vsi so lažji od enako dolgih bowriderjev
- vsi potrošijo krepko manj goriva na prevoženo pot od katerega koli bowriderja, če jih pelješ z enako hitrostjo.
- vsi glisirajo z precej nižjo minimalno hitrostjo od katerega koli bowrideja in za skok v glisiranje potrebujejo precej manj moči, kar ni nepomembno v valovitem morju.
- vsi se MNOGO bolje obnašajo na valovih kot kateri koli bowrider, dokler jih z višanjem hitrosti ne postaviš na smučko.
Smučka-pad keel ob manjših hitrostih glisiranja deluje kot nekakšna sekira in poleg tega, da imajo omenjeni čolni V okrog 22 stopinj, jim ta pogruntavščina pomaga blažit udarce, če ploskovno usekajo na valov.
- za vsakim od njih se da smučat. Oče je dolgo imel le 3,8 m dolg in 1,4 m širok čoln z dnom tipa Allison in za njim sem vsak dopust na smučki napravil vsaj uro dnevno dolgih 12 let. Res, da je bilo treba vrv drseče vezat, drugače bi ga smučar kipnil v zavoju. Z le 25 Yamaho (Gor smo imeli tudi 40 hp, ampak to je bila gornja meja.) je letel precej hitreje kot Elan 402 z Yamaho 40 in čez valove je oddrsel, medtem ko se z slednjim recimo okrog Filpijakova sploh ni dalo hitro peljat po poldnevu, ko je maestral dvignil valove. Spomnim se, ko smo nekoč kampirali na Pašmanu in smo z tema dvema čolnoma skočili v Zadar "k mesarju". Mi smo se brez problema vrnili do kosila, oni drugi so morali počakat do večera, da se je morje umirilo. In mi ne trabantamo o 3,8 m, ampak o okrog 6 m dolgih čolnih. Če dobro pogledaš priložene linke boš opazil, da ti vodni dirkači sploh niso tako nizki kot izgledajo na prvi pogled, pač pa imajo med vožnjo boke podobno visoko nad vodo kot vsak klasičen bowrider.
- dovolj hitro so, da na plaži popiješ dve pivi preden se ostali zgrnejo na priljubljen pesek. Dovolj so hitro tudi za daljši enodnevni izlet, ki si ga z bowriderjem ne moreš privoščit. In če ne pretiravaš so presenetljivo varni.
- in še ena precej pomembna. Predvsem Allison in Tuff sta predstavnika lahkih, "elastičnih" in zelo trdnih čolnov. Taka stvar po eni strani nikakor ne more popustit zaradi divjanja po vodi, po drugi strani pa elastičnost hudo ublaži trde udarce. V ta namen ne uporabljajo karbona, temveč le multiaxialno steklo in kevlar. Bowriderji imajo "ledolomilsko" gradnjo, ki je težka, trda in niti približno tako trdna. Posledica je tudi zaradi tega manj udobna vožnja in pojavljanje zvezdic na gel coatu, če ga pretirano nabijaš.

Napisal sem tudi, da v primeru potrebe po več prevožene krame nabaviš klasičnega bowriderja, ampak v tem primeru se lahko zgodi, da boš šel na priljubljeno plažo zjutraj in se vrnil proti večeru, ko pojenja maestral.

Skratka, dokler teh dirkačev ne nabiješ prehitro, se po valovih peljejo precej bolje od vsakega bowrideja, so pa omejeni z prostorom, ampak tu se je treba odločit kaj želiš.
Ne mislit, da navijam za te hitre čolne, nič nimam od tega. Hotel sem le nazorno pokazat, da univerzalnega čolna ni, amak je treba izbirat glede na želje in potrebe. Vem, da je moja izbira neobičajna, ampak poglej; Zakaj bi vsi kupovali avtomobile, ki ne gredo več kot 130 km/h, saj je to največja omejitev širom evrope? In tudi z športnim mercedesom se da preklemano udobno peljat čisto po predpisih. Ko stopiš na plin in leti 250 km/h je seveda druga pesem, ampak pri tistem, ki gre le 130 km/h sploh ne moreš pospešit do 250 km/h. Je tisti počasnejši zato bolj udoben? Ne! le cenejši je in ponavadi manj udoben.
Ali drugače; Naš čoln ima končno hitrost nad 70 mph, ampak to ne pomeni, da bom na vse pretege trgal ledvice. 99% časa bom prevozil pri 30-40 mph, kar je za to konstrukcijo precej udobnejša in ekonomičnejša hitrost od vsakega enako dolgega cruiserja pri njegovih optimalnih 20-25 mph.
Upam, da sem uspel razložit o čem govorim.

p.s.
Ko sem omenil Allison sem napisal, da govorim o njihovem športnem ali ribiškem čolnu. Vsi imajo enako dno, le različne platforme. In za XS-2003 Grand Sport se vsaj med kavbojci govori, da je eden najboljših 20 čeveljskih gliserjev za večje valove. Če se ne motim se na spletni strani tudi hvalijo z tem.
In priložene spletne trani čisto slučajno zavajajo, da so to čolni na tipko on-off, pri katerih gre le tapi, tapi, ali na polno. V želji, da pokažejo kaj zmorejo njihovi čolni, so očitno marsikoga prestrašili misleč, da udobno z njimi sploh ne gre. Kažejo le, da zmorejo to česar drugi niti poizkusit ne morejo, ampak tisto drugo pa zagotovo opravijo z levo roko.
Če daš na Tuffa 21 ali na Allisona 2003 Grand Sport motor okrog 100 hp, se boš vozil kot car in kuril kot "vžigalnik". Z enako močnim motorjem enako dolgega bowriderja komaj pripraviš da izglisira, potem pa 90% vožnje poln plin. Dobro si oglej slike tega čolna in povej česa nima kar ima klasičen enako dolg bowrider. Ja, tudi hladilnik ima v opciji!

In Tuff je kolikor vem stacioniran na obali velikih jezer, ki se mi zdi, da so večja in vetrovnejša od Jadrana.

Vsa ta majhna podjetja so po ekonomiji kolikor vem večja od Elana, ali Seawaya, Donzi pohrusta oba skupaj, pa še mu ostane precej zaloge. Je pa res, da so lokalno omejeni na severno ameriški kontinent. po drugi strani to verjetno pomeni vsaj 85% svetovnega trga za gliserje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti