Mešanica za T4...

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » To Jul 24, 2007 20:44

sasiti napisal/-a:Ta vikend sem bil na otvoritveni vožnji s T4,5 in sem imel eno težavo. Namreč po kakšni uri vožnje mi je motor začel cukati oz. neenakomerno vleči (kot bi ga dušilo) - na momente se je v motorju slišalo kovinsko "sikanje". Nekako sem uspel priti nazaj v kamp. Naslednji dan je na začetku še malo dušilo, potem pa sem začel voziti bolj zmerno (z nekje 50% moči) in naslednje dni je delal brez problema tudi več ur. Je možno, da sem ga prvi dan pregrel, ker ga nism kej posebno šparal? Drugače pa sem zamešal 4% mešanco z oljem za dvotaktnike (piše da je za žage ipd).

Se mi je podobno zgodlo kaki mesec nazaj isto na 4.5tomosakiju :lol:
Mel mesanco med 2in3procente, kr zatrokiral, dusit ga zacelo. Na koncu vec nikak ni hoto uzgat. Svecko odsraufam pa je bla dobesedno crna oz mastna.
Bom probo z malo bolj revno mesanco ce se bo isto slucajno pojavilo.
Je pa mozno da je blo krivo tudi neko staro olje za kosilnice in zage ki je stalo kar nekaj let v kleti.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 24, 2007 21:01

Pa naredite točno tisto, kar napišem da ne počnite!!!! :twisted: :twisted:
Ne vem a mi nihče ne verjame ali slabo berete. Ne bom pisal še enkrat, ker sem vse že povedal. Koga zanima, bo lepo prebral in sam ugotovil v čem so problemi prebogate mešanice...

LP
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » To Jul 24, 2007 21:04

Sem prebral ja - zdej ko je prepozno:). Upam da ni kej škode ostalo in da je res sam svečko za zamenjat...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 24, 2007 21:11

Zamenjaj svečko, motor T4 pa je zelo trpežen, tako da tudi če je naredil manjše rise zaradi pregrevanja ne bo problemov. Po kakšnih 10 urah se bo "razlaufov". Pa upam, da mu boš privoščil TTS za tistih nekaj EUR več...

LP
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » To Jul 24, 2007 21:32

Bo pa dobu TTS, če je res tak dober...

Btw tale forum je res špica za "navtične informacije" - ažuren, brez "smetenja" z nepovezanimi posti in prepiranja... kar tako naprej, fantje (pa tudi punce že opažam da berejo in pišejo). Skratka - ga že priporočam naokoli. :wink:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Jul 25, 2007 09:29

Kar dost ste napisali. Sam sem mnenja, da je T4 dokaj neobčutljiv za nepravo mešanco (seveda v rahlih odstopanjih) in zaradi zastarele konstrukcije motorja bi prisegel na mineralna olja ( seveda kaj boljšega kot Dvotaktol). Navadno mora biti mešanica z mineralnim oljem 2X močnejša kot s sintetičnim, TO PA NE VELJA ZA VSE MOTORJE!!!!! Za Tomosove motorje (mopedi, izvenkrmni motorji, razni pogonski agregati) so bile predpisane mešanice med 3% in 4%, seveda mineralnega olja. Sam si pri Tomosovem motorju ne bi upal prepoloviti mešanice, pri uporabi sintetičnega olja. Dvotaktol vsebuje tudi mnogo mineralov. Tisti, ki ste že odpirali motor po uporabi dvotaktola, gotovo poznate značilno "kamnito" oblogo na glavi motorja, svečkah, zamašene izpušne kanale,....
Druga pesem pa so moderni dvotaktni motorji, tam pa bi priporočal, da se natančno držite navodil proizvajalce, tako glede kvalitete kot znamke olja. V tak motor sigurno ne bi vlival dvotaktola! Prebogata mešanica vam poleg pregrevanja lahko posledično uniči tudi svečko (zlasti, če uporabljate kakšno Bosno ali podobno kombinacijo).
Poleti pa je pomembno tudi dejstvo, ki ga mnogi zanemarjajo. Bencin hlapi v poletni vročini neverjetno hitro, olje pa ne! Če imate mali motorček, ki ne požre dosti in 10 l rezervoar, boste po par dnevih že imeli nevede in nehote močnejšo mešanico. Upam, da je nepotrebno opozorit, da mešanico, ki vam je ostala od lanske sezone, raje zavrzite, če nočete imeti težav na morju.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 25, 2007 18:39

Brez problema lahko daš mešanico ne samo na polovico ampak celo na četrtino. Iz 4% Tomosovega predpisa daj notri 1 do največ 1,5% TTS in problemov s pregrevanjem, nabiranjem saj in podobnim ne bo več!!!
Da pa ne bi govoril o vzdržljivosti motorja. Pred leti mi je T4 med dopustom deloval vsak dan po najmanj 5 do 10 ur. Brez problemov. Pa da ne govorim o navitih mopedih iz mladosti... Olje pa vedno Motul 600 ali vsaj TTS!!!

LP
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Ne Avg 12, 2007 15:40

Kaj pa če npr za mešanico uporabimo dva različna outboard olja? Bo kaj narobe? Pa ne za T4...
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Avg 12, 2007 17:40

Po mojih iskušnjah ne bo nič narobe.
Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 25, 2007 19:06

Ni strašno, vendar ni priporočljivo mešati različnih olj, še posebej ne sintetičnih in mineralnih. Najprej pokuri gorivo do konca, potem nalij novo mešanico. Lahko ostane nekaj litrov, raje pa ne mešaj 50% enega in 50% drugega...

LP
Bull
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bull » Pe Jul 16, 2010 06:44

Malo odpiram staro temo.

Imam Motul Scooter Power 2T. Ali je OK, če v svojega T4 dam samo 2% mešanico?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jul 16, 2010 06:51

To je čisto zadosti. Če se iz motorja vsaj malo pokadi pomeni da že maže in bo tomos zadovoljen. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Bull
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bull » Pe Jul 16, 2010 07:45

Hvala za odgovor janadino.

Sprašujem pa zato, ker mi je na Tomos servisu na Dolgem mostu zatrdil, da mora biti nujno 4% mešanica. Seveda sem upošteval njegovo navodilo, naredil z Motul Scooter Power 2T 4% mešanico, zalaufal T4, pa je kadil kot...
vitranc
Kontraadmiral

oj

OdgovorNapisal/-a vitranc » Pe Maj 16, 2014 07:21

kako je z mešanico pri tomos 10 iskušnje in nasveti vem da se je nekaj že pisalo vendar vačinoma tomosi do 4.5in tomos 18 saj mogoče je isto vndar bi biu rad siguren
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Maj 16, 2014 08:19

Kot pri Tomos 18, jaz dajem 2,5% outboard TC W3.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost