NAKUP PLOVILA

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 19, 2014 08:50

darkojakob napisal/-a: vidiš, da so kolesca že pustila svoj podpis na dnu.Tole nisem razumel.

Deformacije so vidne na licu mesta, če počepneš in dobro pogledaš linije dna.

Dobesedno gre pa takole:
Vroče, mrzlo, vroče, mrzlo, masa plovila in malce neenakomerna razporeditev mase po kolesih pomeni, da bodo tista, ki nosijo največ trajno deformirala dno.
Ko je toplo se poliester zmehča, ob mrazu se utrdi, ampak po deformirani obliki. Nekajkratna ponovitev vaje ti da opisan problem. Žal smole, ki se uporabljajo v navtiki nimajo spominskega efekta in po deformaciji ostanejo trajno deformirana. Nekaj na boljšem so trupi iz epoksidne smole, ampak le tisti temprani. Klasični epoksidni so še občutljivejši na temperaturne spremembe!

Pravilno podprt trup med skladiščenjem je ZAKON in kolesca to žal niso! Dobro, so ampak za gumone in 5-6 m dolge gliserje.

Kako taka deformacija vpliva na plovne lastnosti počasnejših gliserjev ne vem, pri hitrejših je zoprno ko sam hudič. Vsekakor tudi pri "počasnih" razpoke, ki ob tem nastanejo niso ravno kamilični čaj.
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Maj 19, 2014 09:01

Evo....nekaj slik čolna. Recimo, če mi uspe ceno spustiti na 5.5 ali še kaj manj, je to dober nakup?? Evo slike, da boste tudi vi videli v kakšnem stanju je čoln. Prvič je bil v vodi 2010 in takrat je tudi bil prvič registriran, na računu piše 2009, v prometnem (če tako izrazim) pa 2008.

http://www.mojalbum.com/darkojakob/galia-485
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 19, 2014 09:35

A ma tale galia še v kokpitu kako možnost shranjevanja krame? Če ne potem je to brezveze.

Tale kabina pobere še tisto malega uporabnega prostora kar ga je... Ok če se spraviš prespat je morda res plus ampak z vidika ostalega pa je neuporabna. Kolikokrat boš spal? Prav daleč se s tem ne da it, ker je v končni fazi prostora za kramo malo. Morda za 2 (mlad par :)), za družino tole ni.

Kabina prinese dodatno težo, beri rabiš relativno močnejši motor, nekje 90 KM za suvereno plovbo, na razpolago pa maš 60L tanka. To pa je spet malo glede na porabo 90-ke.

Za cruisanje glej >6m za dnevne izlete pa ta rang. Je pa pri tej dolžini kabina res vprašljiva.

Moje skromno menje.

Pa še glede cene: če čoln dobiš za 5.5k€ računaj še vsaj4 k€ za primeren motor in si na 9.5k€. Meni se to ne zdi preveč ugodno.
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Maj 19, 2014 12:12

...motor bom kupil v Italiji..sem se že odločil. Kje v bližini meje se lahko dobijo motorji Mercury, bom pa vzel M 40/70 PRO.Mislim, da bo to dovolj...cena je 5600 €, če ne pa tistega 40/60. Samo ko je trgovina blizu Benetk, bolje rečene še kakšen km dalj...

http://www.nauticacomparato.com/1/offer ... 112_1.html
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 19, 2014 12:28

Ok lej pišeš da nisi dobu odgovorov.... Saj mene boli... kaj boš naredu na koncu in vse ostale tudi.

Pale, Jean in še kdo so ti dobro povedali. V tem aranžmaju boš dal 10+k€ za nekaj, kar smo vsi komentirali bolj za ne kot ja. Za ta dnar dobiš dobrega cruiserja ki ima svoj smisel pod soncem, seveda če cruiserja dejansko rabiš.

Pomoje itak neveš kaj dejansko boš in ja, taka šola kakršno se boš šel, je največ vredna.

Good luck!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 19, 2014 12:30

In koliko kilogramov tehta tak čoln brez motorja?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Maj 19, 2014 12:51

Tako velikost raje vzemi fishermana. V nasprotnem primeru pa nekaj 6m+ s kabino. Vse ostalo je velika neumnost. Mislim, da smo ti že dovolj povedali. Nauči se kaj iz naših napak, ker tvojo lahko še rešiš, če ne boš trmast.
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » Po Maj 19, 2014 13:03

Sam sem imel fishermana 5m in ce bi se enkrat kupoval plovilo do dolzine 6 m bi bil to absolutno spet fisherman...eventuelno gumica, ce ima kdo zeljo po gumi, toda kakor vidim je na isti dolzini precej manj prostora (pri gumici govorim)....drugace pa gledano na plovilu do 6 m, ki ima se kabino spredaj enostavno zmanjka prostora za dnevno uzivanje na colnu... sedaj sem kupil cruisercka (24 cevljev) pa je dejansko uporabne "dnevne" povrsine komaj kaj vec kot na 5 m fishermanu...ne predstavljam pa si dejansko biti cel dan/popoldne na plovilu katerega kupujes...toda kot so povedali ze drugi, najvec se naucis iz lastnih izkusenj (beri napak) ampak te tudi najbolj bolijo...jaz sem do sedaj nekako poizkusal upostevati mnenja ljudi na forumu, pa sem se na ta nacin nekaj naucil, pa zaenkrat se ni nic bolelo :D .. tako da je res dobro, da smo si pripravljeni deliti izkusnje na tak nacin, upostevanje njih je pa stvar posameznika....kot bi rekli vcasih 100 ljudi 100 cudi ... al pa 100 zena 200 sisa :D
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Po Maj 19, 2014 15:23

Takle čoln ima prednost ,da se otroci vozijo v kabini, ker nič ne piha. Kopit je tudi zaprt tako, da si zaščiten pred vetrom in pršcem. Jaz fišermanov ne maram zaradi pihanja, sploh če se voziš dalj časa in tudi če je 30 C te spiha, je pa res da taka mala kabina ni primerna za spanje. Za bivanje so namenjeni cruserji in daljši od 7m. Za na čolnu čepet je pa tud 5,5m fišerman premali, sploh če maš otroke, je lepše se skipat na kopno pot kakšen borovec.
morje, morje...
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Maj 19, 2014 21:09

...evo...sem se zmenil..drugi teden grem po čoln. Ga bo zrihtal, spoliral, jaz potem srihtam samo še dno...to sem se pa tudi že zmenil :D ...mislim, da semn ga dobil ugodno...cena je šla pod 5K, tako da vsaj upam, da sem se redu zmenil.
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Po Maj 19, 2014 21:42

darkojakob napisal/-a:...evo...sem se zmenil..drugi teden grem po čoln. Ga bo zrihtal, spoliral, jaz potem srihtam samo še dno...to sem se pa tudi že zmenil :D ...mislim, da semn ga dobil ugodno...cena je šla pod 5K, tako da vsaj upam, da sem se redu zmenil.

Gor pa daj,motor vsaj 75km-2t ali 90 km 4t.,če želiš primerno plovbo,drugo leto pa boš itak že gledal za 1m daljšega kabinca,ker ti bo že pretesno,neudobno,ipd.. in želja bo neizprosna.Pa veliko užitkov ti želim. :D
LP Dani
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Maj 19, 2014 22:06

...bomo videli...upam da bo vsaj za 10 let.. :D ...najprej je potrebno začeti z malim...nimam pa ene ure s takim čolnom...če se gumica pa T4.5 ne šteje...takrat je bilo sidro en velik "štuk" kamen..bomo videli kako bo...itak to kupujem za bližnje zalivčke okoli Krka, pa na kakšen krajši izlet...ker do zdaj, smo šli z avtom....pa pa potem peš...bolj me skrbi privez...ker tam kjer sem jaz je vse zasedeno...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Maj 20, 2014 06:58

darkojakob napisal/-a:...bomo videli...upam da bo vsaj za 10 let.. :D ....
:lol: :lol: :lol:
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » To Maj 20, 2014 08:02

Potem raje vzemi tole plovilo. Boljše pa še cenejše.

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=170732
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » To Maj 20, 2014 08:16

...žal mi ni všeč...moram tudi boljšo polovico malo vprašat...in ta nama je bil všeč bolj kot kakšen QS...tako da pri tem bom ostal, samo še motor...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov