Tohatsu 40
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Vse kar sem doo sedaj mislil ne drži. Poklical sem Gregorja v Seawave in mi je povedal da propeler ki ga imam gor in na njem piše C13.5 ima dimenzije:11X 12,4 in je standardni propeler od 50 konjskega tohatsuja. Za mojega so proporočene tele mere: 10,6X 11.3, 11,6X11. Pravi da neke bistvene razlike ni. Katerega naj vzamem?
LP, G
LP, G
Wow. Ko sem pa od admina kometar, ki je sicer brez komentar prebral sem pa kar videl kako se mu je pokadilo oi ušes od jeze moje napisane neumnosti. Ja meni je gregor tako rekel ampak verjetno se je samo slabo izrazil in mi je hotel povedati da ko nabaviš tohatsu 50 dobiš gor ta propeler, na mojega pa dajejo druga dva. Če ti pašeta na izkoistek motorja s kombinacijo čolna ok, če ne kupiš drugega, prilagodiš korak, premer.. Ne vem to je gledal po katalogu, če pa ima kaj prakse pa ne vem.
Zmotilo me je edino da mi je hotel na brzino prodati enega od propelerjev ki ga ima ravno na zalogi za 120 eur(kopija) ali original za 250 eur, iz motomarina pa mi je napisal da pri njih neoriginal stane 27 eur!!?
LP, G
Zmotilo me je edino da mi je hotel na brzino prodati enega od propelerjev ki ga ima ravno na zalogi za 120 eur(kopija) ali original za 250 eur, iz motomarina pa mi je napisal da pri njih neoriginal stane 27 eur!!?
LP, G
Hahaha, Cibro, res se mi je pokadilo iz ušes.
Ampak ne zaradi tebe, ti pač sprašuješ in se učiš, kar je povsem prav. No, če je Gregor pogledal v kakšne tabele in tudi pozna tvoj čoln (dolžino, širino, maso...), tvojo povprečno obremenitev čolna (osebe), potem je lahko za to kombinacijo ugotovil, da je to pravi propeler. Samo na podlagi motorja pa nima nobenega vpliva. Za vsak motor je na voljo cel kup propelerjev, ki se razlikujejo samo v koraku (druga številka), v premeru pa zelo zelo malo, največkrat pa nič. Torej prvo številko kar pozabi, saj je nepomembna, druga pa je zelo pomembna! Torej tvoj motor je lahko na malce večji pasari, lahko je na jadrnici MacGregor, lahko je na tvojem čolnu ali pa na 2,80 m dolgi divji gumici... Korak propelerja bo pri teh barkah bistveno različen... Mislim, da sedaj ti že razumeš zakaj se gre...
Katero mero kupiti pa je vprašanje, še vedno ne veš ali se motor zvrti v polne vrtljaje in zaradi tega ne gre več ali pa se ne more zvrteti, ker je propeler prevelik? Obratomer...!!!
LP
Katero mero kupiti pa je vprašanje, še vedno ne veš ali se motor zvrti v polne vrtljaje in zaradi tega ne gre več ali pa se ne more zvrteti, ker je propeler prevelik? Obratomer...!!!
LP
Ja sem mu dal podatke o teži. Morda je res po tem to priporočil.Sicer je ok model. Ga poznam še ko sem na seawayu delal. Ja Verjetno obratomer.
Sem tudi gledal propelerje v motomarine piranha pa mi je npr za kodo 4943311 napisal 26 pa nekaj evrov. Gregor mi je pa za propeler rekel 120 eur. Ni mi jasno ali v motomarine prodajajo za ta denar cel propeler ali en blade ker imajo neke sestavljive propelerje? Nekje mora bit catch.
Ali kdo pozna te sestavljive? A so to jajca ali kaj?
LP, G
Sem tudi gledal propelerje v motomarine piranha pa mi je npr za kodo 4943311 napisal 26 pa nekaj evrov. Gregor mi je pa za propeler rekel 120 eur. Ni mi jasno ali v motomarine prodajajo za ta denar cel propeler ali en blade ker imajo neke sestavljive propelerje? Nekje mora bit catch.
Ali kdo pozna te sestavljive? A so to jajca ali kaj?
LP, G
Motomarin ima sestavljiv propeler.
Če ga naročiš, moraš naročit 1x prop-kit in 3x lopatice.
PS
Jaz sem kupil propeler v Seawave in na oko ni nič kaj slabši od originala.
Ima pa ene federce, ki služijo za varovalko, če kaj zadaneš jih zmelje (nima gumijastega vložka).
Če ga naročiš, moraš naročit 1x prop-kit in 3x lopatice.
How to place an order:
Find out the brand name and the model of your engine.
Sort out the code of the correct Prop-Kit code and choose the blades that fit better to your requirements!
The final order will have to be composed by the Prop-Kit code, the blades code and the amount of blades to be purchased.
PS
Jaz sem kupil propeler v Seawave in na oko ni nič kaj slabši od originala.
Ima pa ene federce, ki služijo za varovalko, če kaj zadaneš jih zmelje (nima gumijastega vložka).
Ne nisem še nič poskušal, itak imam samo omenjenega na federce doma.
Glede na izvedbo (4x cca 5 cm dolgi inox federčki), stvar nebo prav hitro popustila. Vendar nebi priporočal prakticiranja, saj bo zmlelo vse skupaj.
Sicer je pa taka izvedba, da kaj več kot enkratno zamenjavo nebo prenesla (v kompletu je 8 federčkov - za 2x), saj bo uničilo ležišča.
Glede na izvedbo (4x cca 5 cm dolgi inox federčki), stvar nebo prav hitro popustila. Vendar nebi priporočal prakticiranja, saj bo zmlelo vse skupaj.
Sicer je pa taka izvedba, da kaj več kot enkratno zamenjavo nebo prenesla (v kompletu je 8 federčkov - za 2x), saj bo uničilo ležišča.
Gregorja tudi jaz poznam, je res fajn dečko. No če si mu dal nekaj podatkov o plovilu, potem je mogoče pogledal v kakšno tabelo s priporočili. Tisti, ki se ukvarja z manjšimi izvenkrmniki bo zagootovo vedel iz glave marsikaj, saj so izkustveni podatki najbolj natančni. Tako jaz natančno vem, kaj nataknit na katero Alpha, Bravo, Yamaha SP in TRP ali VP SX, za DP sem pa že malce kratek...
Glede fedrčkov, ki jih omenjate... Ko boš nekaj zapel, da jih bo podrobilo, bo poškodba vidna tudi na propelerju in takrat je zanič vse skupaj... Pač kupiš spet novega!!! Sicer pa, kateri normalen kapitan pa tolče po tleh s propelerjem? Se lahko zgodi, samo ne sme pa se to redno dogajati. Če je plitvo, pač dvigneš motor in greš na vesla ali pa še to raje ne... Upoštevaj še bibavico! Kaj boš iskal v vodi globoki 40 cm, če bo čez 3 ure tam globina 0 cm???
LP
Glede fedrčkov, ki jih omenjate... Ko boš nekaj zapel, da jih bo podrobilo, bo poškodba vidna tudi na propelerju in takrat je zanič vse skupaj... Pač kupiš spet novega!!! Sicer pa, kateri normalen kapitan pa tolče po tleh s propelerjem? Se lahko zgodi, samo ne sme pa se to redno dogajati. Če je plitvo, pač dvigneš motor in greš na vesla ali pa še to raje ne... Upoštevaj še bibavico! Kaj boš iskal v vodi globoki 40 cm, če bo čez 3 ure tam globina 0 cm???
LP
No če naviješ kakšno vrv, potem bi se propeler verjetno dal ponovno uporabit.
Sicer sem pa v desetih letih žal dvakrat oplazil podvodni kanal (malce nerodno je narejeno, tam kjer imamo privezan čoln) - rezultat je bil malenkost obrušen en krak na dveh motorjih.
Sedanji je bil pa pri miru in je jugo naredil svoje s sidri, utežjo in vsem skupaj in k sreči je propeler pokasiral najhujše ...

Sicer sem pa v desetih letih žal dvakrat oplazil podvodni kanal (malce nerodno je narejeno, tam kjer imamo privezan čoln) - rezultat je bil malenkost obrušen en krak na dveh motorjih.
Sedanji je bil pa pri miru in je jugo naredil svoje s sidri, utežjo in vsem skupaj in k sreči je propeler pokasiral najhujše ...
... da spravim to temo malo višje...
sam imam namen kupit čoln s točno takim motorjem, prosim za nasvete izkušenejših od mene, na kaj naj pazim pri nakupu?
Opazil sem, da je gor plastični propeler, to mi nekaj ne štima....
Prodajalec je drugi lastnik in pravi da je takega že dobil.
Kolikor sem malo pobrskal po spletu bi to naj bil kao rezervni propeler pri teh motorjih ali kaj?
Koliko €€ naj pripravim za nakup novega (neoriginalnega) in kje naj bo to, da bo kasa čim manj trpela?
Kako porabo (od oka) lahko pričakujem pri gumi 4m in cca 150 kg žive teže na krovu + roba za na plažo pri potovalni hitrosti (toliko da lepo izglisira), čeprav vem da je to zelo široka zadeva.
LP, El barto
sam imam namen kupit čoln s točno takim motorjem, prosim za nasvete izkušenejših od mene, na kaj naj pazim pri nakupu?
Opazil sem, da je gor plastični propeler, to mi nekaj ne štima....
Prodajalec je drugi lastnik in pravi da je takega že dobil.
Kolikor sem malo pobrskal po spletu bi to naj bil kao rezervni propeler pri teh motorjih ali kaj?
Koliko €€ naj pripravim za nakup novega (neoriginalnega) in kje naj bo to, da bo kasa čim manj trpela?
Kako porabo (od oka) lahko pričakujem pri gumi 4m in cca 150 kg žive teže na krovu + roba za na plažo pri potovalni hitrosti (toliko da lepo izglisira), čeprav vem da je to zelo široka zadeva.
LP, El barto
Nisem še videl plastičnega prpelerja na večjem motorju, ponavadi je na mikro motorčku, recimo na moji električni MinnKoti (0,36 kW).
Cena alumijastega od konkurence v Seawave (Solas - http://www.solas.com/newweb/propeller/news/default.asp) je cca 120€.
Porabil bo toliko kolikor bo hotel glede na tvoje zahteve, ti boš pa tankal, če se boš hotel vozit.
Nevem zakaj vse tako matra poraba - konje je treba nafutrat - spije kar pač spije.
Cena alumijastega od konkurence v Seawave (Solas - http://www.solas.com/newweb/propeller/news/default.asp) je cca 120€.
Porabil bo toliko kolikor bo hotel glede na tvoje zahteve, ti boš pa tankal, če se boš hotel vozit.
Nevem zakaj vse tako matra poraba - konje je treba nafutrat - spije kar pač spije.
o, soimenjak... prvič po desetih ali še več letih naletim na enega iz Slovenije.. da nebo zmede in da ne bo zgledalo, da se tu nekdo sam s sabo pogovarja, sem si dodal slikico, da se naju loči...
Glede porabe - ker druga kot porabo T4.8 ne poznam, bi bilo fino, da mi nekdo pove, če je normalno, da v testne pol ure plovbe porabi mašina 5l, ali pa da je malo čudno, če bo ta poraba 12-15 l na pol ure, se ti ne zdi?
LP!
Glede porabe - ker druga kot porabo T4.8 ne poznam, bi bilo fino, da mi nekdo pove, če je normalno, da v testne pol ure plovbe porabi mašina 5l, ali pa da je malo čudno, če bo ta poraba 12-15 l na pol ure, se ti ne zdi?
LP!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta