Čoln z kabino HERMITA

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

Re: Čoln z kabino HERMITA

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Sr Sep 19, 2018 07:17

Morosito jaz ne zaničujem nobenega samo sem dal idejo če že veš za dobre motorje lahko Sandiju posreduješ kontakt potem se bo že sam odločil za nakup.

Ne štekam pa naslednje oz na koga je letelo

morosito napisal/-a:Aja...ti pa tvoja plovila sem vidu da imas kar nekaj na parceli....tako da si tu verjetno za prodajat

Kajti jaz imam en čoln ga ne prodajam ga vsako leto obnavljam nisem pa se ga še naveličal.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 19, 2018 07:38

Montaža flapcev na podizpodrivno barko je tista tema, ki sem jo omenjal tule, in v kateri boš lahko dobil predstavo o polizpodrivni barki, njenih treh načinih plovbe in tem, kaj pomeni pluti v 'napačnem' režimu, ko se mučita barka in motor (mislim da je to tam v zaporednih prispevkih opisal glens).

Počasneje od tega je OK (to je izrivna plovba ozrima deplasmanski način in za to ne rabiš niti 15 KM), hitreje od tega je OK (glisiranje; za zglisiranje najbrž rabiš vsaj 50 KM in najbrž nekaj iskanja rešitve, kot je bilo opisano v temi na povezavi zgoraj).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 12:49

Uauu, Marjan Tomki, hvala za vse te odgovore in linke, res konstruktivno in ne nekaj brezveze v stilu (večje je boljše je).
Glede na to da sem se skoraj že odločil za Tohatsu 20 KM, pa sem spet v dilemi. Namreč res ne mislim glisirati z tem čolnom, ampak priti od točke A do točke B ,brez pretiravanja in nabijanja gasa( ponavljam obalni ribolov in nedeljsko namakanje na Belih skalah v Izoli, do tam imam cca 10 -15 minut).
Se pravi če vzamem motor okoli 20 KM, je priporočljivo voziti z polovico gasa zaradi porabe. Zadjič sem izmeril z GPS-om okoli 8 km na uro z precej gasa, se pravi okoli 4,5 Nm motor z kratko nogo motor 6 KM. Kaj potem motor z 10 KM bo z polnim gasom šel okoli 7 Nm in porabil precej več bencina ali se motim?

l.p
Sandi
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Sep 19, 2018 12:54

Upoštevaj še ta vidik - dati jurja ali dva več za močnejši motor, pa potem voziti na pol gasa, ker bo poraba nižja...če se splača oz. ti to toliko pomeni, + manj hrupa še zraven.

Primer: prijatelj je imel na dalmatinki 25km, zadaj spojlerji, a pri polnem gasu seveda ni glisiralo, bilo je nekje vmes, zelo potraten režim vožnje. Pri tretjini gasa je šlo v izpodrivnem režimu cca 6 vozlov, idealka, poraba pa minimalna. Sam oceni, a je bil nakup 25km motorja namesto 10km glede na razliko v ceni smotrn ali ne.
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 14:15

Primer: prijatelj je imel na dalmatinki 25km, zadaj spojlerji, a pri polnem gasu seveda ni glisiralo, bilo je nekje vmes, zelo potraten režim vožnje. Pri tretjini gasa je šlo v izpodrivnem režimu cca 6 vozlov, idealka, poraba pa minimalna. Sam oceni, a je bil nakup 25km motorja namesto 10km glede na razliko v ceni smotrn ali ne.

Se pravi če prav razumem, mi ti priporočaš manjši motor ker je cenejši in dovolj močen za tisto kar jaz potrebujem, ker tudi če kupim 25 KM bom dal dosti denarja več in ne bom nič kaj več na boljšem, ker itak glisiral ne bo in za voziti na tretjini gasa je dobro tudi z 10 KM motorjem. Sem prav razumel?

l.p Sandi
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Sep 19, 2018 14:43

Tako jaz razmišljam glede na povedano in izkušnje s tiste dalmatinke, s katero smo prevozili kar nekaj milj okoli Kornatov in okoliških otokov. Ker hitrost je bila na tretjini gasa samo za kak vozel ali dva manjša kot pri polnem gasu, enostavno se je krma vkopala kljub spojlerjom, bilo je pa premalo moči za polizpodriven način vožnje. In glede na tvoje namene uporabe bi jaz osebno vzel 10km, max 15, če dobiš ugodno in ohranjeno.
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 14:48

Evo to sem nekakor želel zvedeti. Zdaj pa bi te prosil še eno stvar, če mi lahko odgovoriš.
Gledam 15 ali 20 Km in počasi ugotavljam da je to identičen motor, ker imajo isto kubikažo(ccm), zdaj pa me samo zanima če je 20Km v istem motorju bolj navito in posledično več pije ali pa je boljše 15 km v isti prostornini.

l.p
Sandi
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 15:04

Tako je stvar cene, govorim o novih motorjih za volansko upravljanje.

Tohatsu MFS 9.8BEPL 2.370 eur 209 ccm 5 let garancije

Tohatsu MFS 15E EPL 3.220 eur 333 ccm 5 let garancije

Suzuki DF 9.9 ARL 2.950 eur 327 ccm 3 leta garancije

Suzuki DF 15 ARL 3.130 eur 327 ccm 3 leta garancije

Cenovno je na boljšem tohatsu za 9.8 Km .
Edino kar mi ni jasno, kako to da ima suzuki pri 9.9 km isto ccm, kakor motor z 15 in 20 Km.

l.p
Sandi
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 19, 2018 15:25

Vedno je bolje, če je več ccm pri danih konjih. Pravzaprav tisti konji pomenijo bolj malo, to kar ti čutiš je navor. Navora ima večji motor več, ne glede na to kolk konjev je deklariranih.

Pa 3 jurje za tako malo prdulico a ni to mal škoda dnarja? :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 15:28

Se pravi, je zato razlika v ceni pri suzukiju majhna, ker ima isto prostornino na obeh motorjih.

Pa 3 jurje za tako malo prdulico a ni to mal škoda dnarja? :)

Ja ok sem razumel da je dosti denarja, ampak kot povem vsakemu, ne rabim močnejšega motorja, pa tudi denarja nimam več kot toliko na razpolago in za isti denar bom dobil mogoče nekaj močnejšega in pa predvsem starejšega ki je že zguncan. Ampak kot so mi že povedali za glisirat bi rabil vsaj 50 km, vse kar je manj bo pa samo večja poraba in brez glisiranja.
l.p
Sandi
Nazadnje spremenil Sandimoto, dne Sr Sep 19, 2018 15:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 19, 2018 15:33

Jaz bi kupil en rabljen dober ne prestar motor in bistveno več konjev, recimo 40-60. Oziroma največ kar banja dovoli.

Moderni 4 taktni in dvotaktni DFI motorji pri nizkih obratih res malo pijejo in se lahko vozikaš skoraj pod štandgasom kolikor hočeš, ko je treba pa tisti ekstra konji nikoli niso odveč.

Je pa res, da pri takem tipu trupa so tle drugi strokovnjaki, jaz še nisem imel poldeplasmanca tako da obstaja velika verjetnost, da sem brcnil v temo. Kakorkoli, ko prideš do moči motorja je več vedno bolje. :D
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 16:22

Je pa res, da pri takem tipu trupa so tle drugi strokovnjaki, jaz še nisem imel poldeplasmanca tako da obstaja velika verjetnost, da sem brcnil v temo. Kakorkoli, ko prideš do moči motorja je več vedno bolje. :D

Popolnoma štekam kaj želiš povedati, ampak res nima smisla pretiravati z Km, ker itak sem pogledal da gre gor največ 40 Km, pa še čoln ima svoje leta, tako da ne vem če bi prenesel takšno moč ali celo glisiranje. Nisem tip za hitrosti na morju, jaz uživam v navadni plovbi in še to bom nadgradil na volansko upravljanje. Sploh pa,kar mi je najpomembnejše je to da ko grem na čoln se mi ne mudi nikamor, tako da ne vidim poante v tem da bom prišel na točko B nekaj minut prej in skuril 8-10 litrov goriva v eni uri. Kapito? :D :D

l.p
Sandi
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 19, 2018 17:00

Jap bencin je drag :)

Poanta je to, da pri motorju za 3 jurčke za katerega ti ko ga odneseš iz trgovine nihče ne bo dal niti jurja več, je zelo dobro fino premislt če je res to tisti pravi moped za na tako banjo al ne, ker če se ušteješ te bo napaka stala okoli 2k€. :mrgreen:

Slika
Uporabniški avatar
Sandimoto
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sandimoto » Sr Sep 19, 2018 17:20

Razumem, ampak novo je novo! In če bi ga že kupil, pa bi ga guncal kar nekaj časa, mislim.
Ampak poglej za tisto kar jaz iščem(dolga noga,volansko upravljanje), ne najdem nič pametnega, razen starejše motorje 10+ let, ki pa me res ne vlečejo ne glede na več konjev.

l.p
Sandi
Ne vem če si prebral tale post ki govoti o 25 KM motorju in podobnem čolnu:

Tako jaz razmišljam glede na povedano in izkušnje s tiste dalmatinke, s katero smo prevozili kar nekaj milj okoli Kornatov in okoliških otokov. Ker hitrost je bila na tretjini gasa samo za kak vozel ali dva manjša kot pri polnem gasu, enostavno se je krma vkopala kljub spojlerjom, bilo je pa premalo moči za polizpodriven način vožnje. In glede na tvoje namene uporabe bi jaz osebno vzel 10km, max 15, če dobiš ugodno in ohranjeno.

Govori o motorju 25 Km.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 19, 2018 17:47

No jaz upam da boš zadovoljen. Vsekakor poročaj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov