Povečanje obratov motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Povečanje obratov motorja
Saj pravim. Napka je drugje, ne v propelerju. Navadno je to zaraščen trup, napačno gorivo, ali okvara v motorju. poškodovan propeler bi moral biti za tak slab rezultat tako zvit, da bi cel čoln pajklalo.
Kolk hitr se pa pele pri teh obratih, ki jih navajaš?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Vem, kombinacija ni ravno idealna. Čoln je bil kupljen skupaj z motorjem. Če se peljeta dva, tri lahko zglisira brez problema, problem je, če se jih pelje več. S polno brzino doseže 25 vozlov.
Verjetno je motor fuč, ker bi z tem propelerju moralo porinit oči v jamice od pospeška na startu.
Najprej poglej svečke, če so vse lepo rjave.
Najprej poglej svečke, če so vse lepo rjave.
Vem, glede na težavo se mi je zdelo da je problem res v elisi, res pa je, da je bila ta narejena po meri prav za to kombinacijo in se mi je zdelo čudno, da bi bil to problem. Motor je letnik 2016, vsako leto je na servisu in nevem kako bi bil lahko fuč, ampak vse je mogoče. Verjertno je na koncu res kriva oblika čolna.
Ne ve se, kakšna yamaha 70 je v igri 2T/4T, prestavno razmerje,... Kakorkoli, 13.5 x 15" je za to konjažo in neko počasnejše poldeplasmansko plovilo bolj kot ne prehud. Vsekakor pa bi se tudi s takim motor moral bolj hitro vrtet, kar nakazuje na težave z motorjem.
Tak propeler imaj jaz na gumenjaku, za takrat ko smo bolj naloženi in je taprav da je zadeva suverena tudi v nekoliko slabših pogojih. In je na razpolago nekaj več konjev.
Tak propeler imaj jaz na gumenjaku, za takrat ko smo bolj naloženi in je taprav da je zadeva suverena tudi v nekoliko slabših pogojih. In je na razpolago nekaj več konjev.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne So Jun 13, 2020 12:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Jakob,
13,5x15 je standardna dimenzija za 70 hp Yamaho in to ena najbolj blagih. Če je bil namensko delan, potem daj kako sliko. Morda je kdo krivil lopatice in nabijal cup...
Na videu vidiš kako lepo tak čoln glisira z 25 hp motorjem in ti imaš trikratnik te moči in dvomim, da je oblika tako zgrešena. Saj v tem hitrostnem rangu lahko z obliko daš ali vzameš 10-15% (Navadno niti 5% razlik ni, te se pričnejo kasneje pri visokih hitrostih.), ampak da bi tako hudo falili je pa skoraj neverjetno.
Na tovarniškem testu pišejo, da z 50 hp leti 30 vozlov. Tudi, če so "po pomoti" zamenjali milje in vozle, bi se tvoj motor vseeno moral zavrtet na polno ne glede na število potnikov.
13,5x15 je standardna dimenzija za 70 hp Yamaho in to ena najbolj blagih. Če je bil namensko delan, potem daj kako sliko. Morda je kdo krivil lopatice in nabijal cup...
Na videu vidiš kako lepo tak čoln glisira z 25 hp motorjem in ti imaš trikratnik te moči in dvomim, da je oblika tako zgrešena. Saj v tem hitrostnem rangu lahko z obliko daš ali vzameš 10-15% (Navadno niti 5% razlik ni, te se pričnejo kasneje pri visokih hitrostih.), ampak da bi tako hudo falili je pa skoraj neverjetno.
Na tovarniškem testu pišejo, da z 50 hp leti 30 vozlov. Tudi, če so "po pomoti" zamenjali milje in vozle, bi se tvoj motor vseeno moral zavrtet na polno ne glede na število potnikov.
Yamaha 70? Kateri letnik? Koliko delovnih ur? Kompresija po cilindrih?
https://drive.google.com/file/d/1z1otr0 ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/15YKUtT ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1B4KO_c ... sp=sharing
To so linki do slik elise. Ali bi bil problem v premajhnih vrtljajih zaradi poškodbe, namreč enkrat se nam je vrv ovila okoli propelerja in sem moral zakriviti nazaj (niso bile skrivljene plavuti ampak zadnji del, na sliki se vidi).
Motor Yamaha 40/70 getl je letnik 2016, narejenih ima 195 ur, za kompresijo pa nevem.
https://drive.google.com/file/d/15YKUtT ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1B4KO_c ... sp=sharing
To so linki do slik elise. Ali bi bil problem v premajhnih vrtljajih zaradi poškodbe, namreč enkrat se nam je vrv ovila okoli propelerja in sem moral zakriviti nazaj (niso bile skrivljene plavuti ampak zadnji del, na sliki se vidi).
Motor Yamaha 40/70 getl je letnik 2016, narejenih ima 195 ur, za kompresijo pa nevem.
Ni dostopa do slik.
40/70 je morda nekaj drugega kot 70!
Povej koliko utorov ima gred propelerja in kak je premer pesta.
Verjetno rabiš enega od propelerjev, ki gredo na 40 hp Yamaho, verjetno nekaj v rangu 11x13 do 11x16.
Povej koliko utorov ima gred propelerja in kak je premer pesta.
Verjetno rabiš enega od propelerjev, ki gredo na 40 hp Yamaho, verjetno nekaj v rangu 11x13 do 11x16.
Maš tovarniško utež v čolnu al si jo ven dal? Kokr sm mal gledal po hrvaških forumih so kr konkretno spluval podn tega čolna, je pa menda dost odvisna plovnost od tega kvihta spredaj. 40 kil mora met v premcu.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
jakob123 napisal/-a:zdravo!
Imam vprašanje. Sem lastnik čolna Reful 490 open. Lh meri 4.37 m, Bh meri 1.85m, teža čolna je 490 kg, skupaj z motorjem pa tehta 604 kg. Na čolnu imam Yamaho 70. Že nekaj časa sem opazoval obrate, pri polni hitrosti motor doseže le 3300 rpm, čeprav bi jih moral vsaj 5300. Sklepal sem, da je problem v elisi. Trenutna elisa meri 13,5x15. Spraševal sem že na yamahinem servisu in pri proizvajalcu čolna, pa mi nihče ni znal povedati katera elisa bo bolj ustrezna, zato se zdaj obračam na vas in vas sprašujem, če bi mi kdo slučajno znal povedati vsaj približno velikost elise. Hvala.
REful 490 s kabino in 3mi na krovu z Yamaho 40 gladko glisira! in to brez problemov.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov