Izpodrivna barka (a la Adria)

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

nac
Admiral

Re: Izpodrivna barka (a la Adria)

OdgovorNapisal/-a nac » Ne Okt 18, 2020 10:39

Grašo 20 mislim da ga že ima tam ispod “kormilarnice”.
Ima ga pa Galeb 6,75 sigurno.
Ampak to so bolj “wecejčki”. Kakorkoli-funkcijo opravljajo.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 18, 2020 10:52

nac napisal/-a:Grašo 20 mislim da ga že ima tam ispod “kormilarnice”.
Ima ga pa Galeb 6,75 sigurno.
Ampak to so bolj “wecejčki”. Kakorkoli-funkcijo opravljajo.

Grašo 20 mislim da ima odprt wc. Sej teh variant ej kar nekaj. Mene pa zanima zaprt. Se pravi “kopalnica”
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Okt 18, 2020 11:38

Al, bark je kar nekaj v tem rangu ampak je precej odvisno od tega koliko te je skupaj :twisted:

Paco ti je dobro svetoval :)
Drugače paje ena simpatična tudi Betina 700
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Ne Okt 18, 2020 12:32

....pa tražio si ti “zahod”,a sada bi imo i kupatilo.... :D :D
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Okt 18, 2020 13:23

moj sosed pri vikendu in bivši sosed na privezu je imel adrio 1000, sedaj imam SAS Vektorja 950. Adrio je imel cca. 8 let.

zamenjal jo je, ker je prepočasna. tudi meni osebno je bilo prepočasi, da smo s Paga do Suska porabili pol dneva v eno smer. Drugače je bila lepo izdelana barka, 2x Yanmarčka, prostor zadaj, spredaj kokpit lepo svetel itd..

max je imela cca. 15 vozlov, takrat je pila nekih 30L, kar prinese 2L/miljo, kar je zame absolutno preveč za tako brzino (gliser pri 25-27vozlih pije isto), potovalka je bila 8 vozlov, poraba pa okoli 9, se pravi liter na miljo.

dovolj težka, da se ne maje na vsakem valu, ko si privezan.

ampak je tako, ko si cijaziš naokoli s 6 vozli, si v bistvu na istem, ko če bi bil na jadrnici. meni iz tega razloga jadrnice ne potegnejo, ker je prepočasi, in ker sem rad nekje v zalivu, na rtu, ali na pličaku zasidran in uživam dopust. da bi plul cel dan, za kar porabim lahko eno uro, mi na kraj pameti ne pade. poleg tega, če pluješ počasi, ni odpuščanja za napake, kot npr. da si pozabil pogledat vremensko napoved. si že pašteta.

letos sem bil 5 tednov na dopustu, od tega neprekinjeno dobre 3 tedne samo na čolnu, naredil nekih 750 milj..od tega sem plul 30 ur recimo v režimu glisiranja in 10 ur s 6-7 vozli pa porabo 8L/h. da bi te milje moral odvozit v kompletu s 7 vozli, to je 110 ur plovbe. če na dan pluješ 6 ur, je to 18 dni. pa kaj si ti nor, da boš plul vsak dan nepretrgoma po 6 ur? en šiht na dan za krmilom. brez zamere, ampak ti bo familija pokazala, da nimaš vseh koleščkov na pravem mestu.

Vpraši Habibija kako je it iz Pule do Korčule pa nazaj v 3h tednih. po cele dneve plutja. ni to zame dopust. če iščeš avtodom, poglej še za kakim potovalnim gliserjem, z njim lahko tudi počasi pluješ z nizko porabo.

ne rečem, da bom čez 20 let mogoče sam neko staro lesenjačo poganjal do 1200 obratov pa pil bevando...zaenkrat sem še na pivu in gliserjih. pa sem jadrnice že dal čez 16 let nazaj.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 18, 2020 13:42

hvala za izčrpno poročilo

Najprej naj povem, da ostajam na jadrnici in svojih grških avanturah.
In ne mi zameriti, ker sprašujem nekaj o polizpodrivnih škafkih in tudi če ne bom takoj kupil (da ne bi kdo rekel, da kradem čas) a idejo imam že nekaj sezon, da v nek slovenski mandrač vežem eno tako zadevo (glede veza v mandrač mi je vse jasno tko da naj o tem ne teče debata prosim).. Rad bi, da ima ločen wc, možnost spanja v zimskih večerih za 4 (torej ležišča ter dodal bi webasto).
Kot praviš, neke vrste avtodom. Mogoče bi prej temu rekel brunarca na vodi. Torej performanse in poraba so mi zadnja briga.
Dal bi zunaj narest zimski kokpit pa dva stola postavil ter dal žar na ograjo/krmo.
Vseeno mi je kako izgleda. Tako ali tako bi si to pripeljal blizu doma in barčico porihtal.

Smo si različni. Tudi jaz začel z gumenjakom, sea rayem a sem hitro (pri 33ih) “dvignil jadra”.
Kakor komu paše, jaz pravim.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Okt 18, 2020 14:38

Potem ti Piculjan verjetno ne pride v postev, je predraga barka, da bi bila namesto brunarice :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Okt 18, 2020 14:49

um...

jaz sem stopiju pisal :) ampak ok, če ti je moj zapis razširil ali zožil pogled na ta segment, še toliko bolje.

je res da smo si različni, pa še vsak se spreminja. jaz bom ostal zaenkrat na gliserjih, mogoče kak m dodal. si pa lahko predstavljam sebe vkombinaciji z menorquin 120 ali 160, čez nekih 15 let. 14 ton solidne barke in čuka-čuka naokoli. samo ne še danes.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 18, 2020 15:40

CAR napisal/-a:Potem ti Piculjan verjetno ne pride v postev, je predraga barka, da bi bila namesto brunarice :D

true:)

zelo lepa barka a ne za moj namen in budget, ki je namenjen temu namenu :D

@kr3mn1
počas, počas :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Okt 18, 2020 15:48

Prav zaradi plutja preko dneva, ko družina raje uživa na kakšni lepi plaži smo mi prakticirali daljše premike ponoči, ko so že vsi zaspali, krajše pa zgodaj zjutraj ali pozno popoldan. Ob pravem vremenu pa občasno tudi preko dneva, če je bilo zares ugodno vreme - predvsem veter, ker če na jadra nismo pluli vsaj 5 vozlov smo jih raje pospravili in se kopali v kakšnem lepem zalivu.

Al moj nasvet.
Ne si nakopat še ene barke. Raje uživaj in izkoristi to katero imaš !!! :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 18, 2020 16:44

Nikola T. napisal/-a:
Al moj nasvet.
Ne si nakopat še ene barke. Raje uživaj in izkoristi to katero imaš !!! :wink:

vem... a vseeno vsaj malo opazujem, razmišljam...
prav z užitkom si, kjerkoli že sem na obali, pogledam po mandraču.
človek ima sto in eno idejo. :D
nekdo bi moral napisat knjigo “Pasara na Jadranu”
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Okt 18, 2020 17:28

ena malce z obrobja, če ti je mandrač tako všeč....ti naredimo ponton (katamaran), pa gor postavimo brunarico, za premike pa eno Đamaho 70KS 2T, k jo pocen dobimo. prednost - lahko imaš še gašperja na drva, če bi ti burja preveč nabijava.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 18, 2020 17:31

podpišem!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Ne Okt 18, 2020 18:39

+1
pojdi se z bikom bost!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 19, 2020 18:19

V Umagu je neurje obrnilo enmu Italijanu 8,5 m katamaran.Zlomilo jambor in jasno potopilo notranjost,sam je pa plaval na vodi z krmili v zrak.Sedaj je nekje v Umagu privezan,lastnik je precej star in po moje ga ne bo na veliko rihtal.Morda bi se splačalo pogledat,ker za idejo za te Al bi bil pa idealni temelj za tvojo potujočo kučico.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov