Sessa 19 Rapala

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Tjaz
Kapitan bojne ladje

Re: Sessa 19 Rapala

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Sr Feb 17, 2021 20:37

Kumaj cakam! Bom pa pred tem moral napraviti se izpit za BE in za vhf :lol: V vmesnem času bom pa barko malo porihtal da bo prijaznejša na pogled. Hvala vsem za predloge! Bom pa seveda poročal kako napredujem :mrgreen:
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Feb 18, 2021 06:59

Tjaz napisal/-a:Kumaj cakam! Bom pa pred tem moral napraviti se izpit za BE in za vhf :lol: V vmesnem času bom pa barko malo porihtal da bo prijaznejša na pogled. Hvala vsem za predloge! Bom pa seveda poročal kako napredujem :mrgreen:

Kar poročaj, pa za BE pa kar hitro, ker je in bo gužva...
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Če Mar 11, 2021 08:01

Evo. Kot rečeno sem čoln kupil. Moram pohvalit Primoža iz AHV, ki mi je brez dodatnih stroškov (samo strošek registracije in homologacije) uredil prepis in registracijo čolna, poservisiral prikolico (in spremenil homologirano nosilnost prikolice), preložil čoln na prikolico in jo nastavil, dostavil čoln na servis motorja k Navti Rožej.... Tako da ko sem prišel po čoln je bil le ta registriran na moje ime in poservisiran. Potrebno je bilo edino narediti prepis prikolice in ga pripeti na avto. Skratka res pozitivno presenečen. Pohvalil bi rad tudi Davida iz navtike Rožej ki si je vzel čas in pogledal motor pred nakupom (in povedal vse kar bo potrebno zrihtat+cene) in ga kasneje tudi poservisiral!

Čoln sedaj že nekaj dni stoji pred hišo in čaka na lepše vreme da se ga lotim. V tem času pa malo prebiram forume, iščem ideje in material ki ga bom potreboval.
Zanima me par stvari. Kakšen pomožni motor priporočate za takšno barko? Mehanik mi je predlagal novega suzuki 2,5 konja vendar se mi zdi to malo malo.
Kakšne dimenzije bokobranov naj nabavim? po občutku bi rekel, da bo 6 bokobranov dimenzije 155x580 mm ok?
Ker so vsa stekla že močno načeta od UV in na fino razpokana bo verjetno zamenjal vsa stekla. Razmišljal sem, da bi enostavno naročil ploščo lexana primerne debeljine in jih izrezal po dimenzijah starih oken. Priporočate kaj drugega kot lexan? Kakšna ideja kje se to dobil najceneje?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Mar 11, 2021 08:12

Tjaz napisal/-a:Pohvalil bi rad tudi Davida iz navtike Rožej ki si je vzel čas in pogledal motor pred nakupom (in povedal vse kar bo potrebno zrihtat+cene) in ga kasneje tudi poservisiral!

David je bišvi forumaš (Daki), ki je na žalost zaradi nestrpnežev zapustil ta forum :cry:
dj75
Kapitan

OdgovorNapisal/-a dj75 » Če Mar 11, 2021 11:11

Tjaz napisal/-a:Evo. Kot rečeno sem čoln kupil. Moram pohvalit Primoža iz AHV, ki mi je brez dodatnih stroškov (samo strošek registracije in homologacije) uredil prepis in registracijo čolna, poservisiral prikolico (in spremenil homologirano nosilnost prikolice), preložil čoln na prikolico in jo nastavil, dostavil čoln na servis motorja k Navti Rožej.... Tako da ko sem prišel po čoln je bil le ta registriran na moje ime in poservisiran. Potrebno je bilo edino narediti prepis prikolice in ga pripeti na avto. Skratka res pozitivno presenečen. Pohvalil bi rad tudi Davida iz navtike Rožej ki si je vzel čas in pogledal motor pred nakupom (in povedal vse kar bo potrebno zrihtat+cene) in ga kasneje tudi poservisiral!

Čoln sedaj že nekaj dni stoji pred hišo in čaka na lepše vreme da se ga lotim. V tem času pa malo prebiram forume, iščem ideje in material ki ga bom potreboval.
Zanima me par stvari. Kakšen pomožni motor priporočate za takšno barko? Mehanik mi je predlagal novega suzuki 2,5 konja vendar se mi zdi to malo malo.
Kakšne dimenzije bokobranov naj nabavim? po občutku bi rekel, da bo 6 bokobranov dimenzije 155x580 mm ok?
Ker so vsa stekla že močno načeta od UV in na fino razpokana bo verjetno zamenjal vsa stekla. Razmišljal sem, da bi enostavno naročil ploščo lexana primerne debeljine in jih izrezal po dimenzijah starih oken. Priporočate kaj drugega kot lexan? Kakšna ideja kje se to dobil najceneje?

Jst mam za pomožnega na Drago Fiesta 600, Yamaho 2.5 pa ga porine skoraj do 4 kn, uporabljam pa ga pretežno za panulo od 1do 2,5 kn, tko, da je 2.5 Suzuki čist Ok
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Mar 11, 2021 13:54

Z 2,5, ali z 10 hp boš v mirnem morju verjetno dosegel povsem enako končno hitrost, ker ima gliser kratko vodno linijo in zato tudi valovna dolžina ni velika. Razlika je v burji in valovih. Ker je to pomožni motor, ki ti rešuje rit bi bilo morda smiselno nataknit nekaj okrog 6 konjev, da ne boš imel v burju premca proti obali, peljal se boš pa na odprto.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » So Mar 13, 2021 18:49

H2O napisal/-a:
Tjaz napisal/-a:Pohvalil bi rad tudi Davida iz navtike Rožej ki si je vzel čas in pogledal motor pred nakupom (in povedal vse kar bo potrebno zrihtat+cene) in ga kasneje tudi poservisiral!

David je bišvi forumaš (Daki), ki je na žalost zaradi nestrpnežev zapustil ta forum :cry:

Vem. Škoda! Se ga pa se vedno lahko najde na konkurenčnem forumu kjer je zelo aktiven :wink:

Hvala vsem za odgovore, bom malo spremljal ponudbo in nabavil ko se kaj pametnega pojavi :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Mar 13, 2021 21:25

Zakaj rabiš pomožni motor?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » So Mar 13, 2021 21:37

Glavni motor je že malo v letih, in ga še ne poznam. Nočem ostati kje brez pogona. Druga stvar pa je počasno panuliranje in držanje pozicije ob jiganju..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Mar 13, 2021 21:58

Jaz sem hondo 2.3 ene 6 let vozil na krmi. Čoln visi na eno stran zarad tistih 20kg na strani, ker je lahka tarča ga moraš skoz nekaj prekladat in prenašat, še ena stvar, ki jo je treba servisirat, pol ko mi je pa res crknil motor v totalni burji in me je neslo v skale, je pa še ta zatajil prvič odkar sem ga mel in so me pol policaji reševali. Pol sm se ga znebil.

Prvo sezono si ga sposodi od koga da vidiš če res ne moreš brez. Definitivno je dopust kot tak lepši brez pomožnega motorja.

Btw: dej mal poslikaj pa naloži, take teme brez slik so bolj tako.. :D
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Mar 14, 2021 20:29

AEgir napisal/-a:Jaz sem hondo 2.3 ene 6 let vozil na krmi. Čoln visi na eno stran zarad tistih 20kg na strani, ker je lahka tarča ga moraš skoz nekaj prekladat in prenašat, še ena stvar, ki jo je treba servisirat, pol ko mi je pa res crknil motor v totalni burji in me je neslo v skale, je pa še ta zatajil prvič odkar sem ga mel in so me pol policaji reševali. Pol sm se ga znebil.

Prvo sezono si ga sposodi od koga da vidiš če res ne moreš brez. Definitivno je dopust kot tak lepši brez pomožnega motorja.

Btw: dej mal poslikaj pa naloži, take teme brez slik so bolj tako.. :D

Ta komentar pa zmaga :mrgreen: iskreno iz prakse :lol:

Za začetek že želim imeti nek back up. Če si bom lahko kje kaj sposodil super, drugače bom pač nekaj kupil. Slike pa naložim takoj ko ga bom začel urejat in poleg tudi fotografirat. Zaenkrat lahko samo pokažem kako počiva pred hišo 8)
Slika
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Mar 15, 2021 19:59

Za panulo bo dovolj 2,5 konja, ko pa pihne pa ne. Jaz imam na podobnem, malo manjšem čolnu (bellingardo 550 kabin) Yamaho 2,5 in sem z njo zelo zadovoljen, še boljše bi bil suzuki2,5 ker je nekoliko lažji,...pa dolgo peto nabavi
Če hočeš močnejši motor, mislim, da Bojan11 prodaja tohatsu 5 praktično nov in precej ugodno,...
mirno morje
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Po Mar 15, 2021 21:45

Hvala vsem za nasvete glede motorja!
Danes sem se lotil konzole. Pri original konzoli me moti da pod njo ni prostora in je posledično polovica ležišča neuporabno kratkega.
Slika
Zato sem se odločil, da bom konzolo spremenil v takšno obliko, da bo spodaj luknja za iztegnit noge. Idejo sem dobil na spletu.

Slika

Prvi korak je za mano! :shock: :mrgreen:
Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Mar 16, 2021 09:11

Ko boš spreminjal konzolo pomisli na trdnost. Ne vem kako funkcijo ima originalna, ampak vpeta je zgoraj in spodaj. Lahko, da je nosilni-vezni element med palubo in dnom, ampak tudi če ni, je tako vpetje močnejše kot če ti visi kot zavesa iz palube.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » To Mar 16, 2021 11:23

O tem sem razmišljal tudi sam. Prosti vogal se sedaj ob obremenitvi moje teže posede za slb centimeter. Moj plan je da jo bom povezal in naslonil na spodnji del na desni strani. Na tak način bi sicer diagnonalno podprl sredino konzole in pridobil na trdnosti.

Slika

Novo konzolo bom izdelal spredaj iz 2cm okuma vezans plošče iz zdanje in spodnje strani pa iz 1cm debele plošče. Vse skupaj bom pritrdil prvo z vijaki na obstoječo konzolo zgoraj in desno na stranico in spodnji del, ter vse skupaj zlaminiral s poliestrom in stekleno tkanino. Upam da bom na ta način dobil dovolj trdnosti?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 8 gostov