prevoz plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: prevoz plovila

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 30, 2024 20:03

SR 290 napisal/-a: Ob uglašenem pogonu v tem velikostnem razredu diesel ni odločilno varčnejši od bencinarja.

Če 30% ni odločilno pol imaš prav.

Dizl ima bistveno večji izkoristek in plinsko olje vsebuje več energije od bencina.

Navadno se to kaže v ~30% manjši porabi. Zato primerljivi dizli pijejo 5 litrov dizla bencinarji pa 7 bencina.

Poleg vsega ne maram pet. Nove ajde sam nimam za novo barko, stare pete so pa ena verzija nočne more sam da je podnev. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Sep 02, 2024 08:53

AEgir napisal/-a:Hvala @mato za povabilo, morda se pa res oglasim.
@pajer to sem tudi jaz našel nisem pa našel pogojev za kat.I.

K

Za oko mi je zapel Arvor/Quicksilver 700 weekend, ki ima (s cummins motorjem, vw mi ne diši) vse kljukice, samo je 2,78m širok kar je moteče zaradi prevoza.

Kak dopust bi preživeli gor, z dvema majhnima mulcema mislim da bi moralo zadostovati.

Tole ma pa en prijatelj, pa na prikolici vozi dolj do Senja. Zanimiva barka, prostora pa primerno 7m.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 02, 2024 19:32

V živo je kar fajn zadeva. Sam to mal sanjam z odprtimi očmi. Ampak tko se začne. :)

Resnici na ljubo verjetno bolš k mam zdj ne bom imel nikoli. Vsaj kar se tiče mobilnosti.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Sep 02, 2024 22:13

Js pa s stroskovmega in uporabnega vidika bolj navijam za jadrnico. Na recimo 33 jadrnici bos nasel vec placa kot na 33 gliserju. Ce ti je OK umirjena voznja goriva pokuris malo, servis motorja lahko vec ali manj delas sam, tudi ostalo se da v lastni reziji porihtat vec ali manj ce imas malo veselja.

Jadrnica je za nakup in vzdrzevanje cenejsa, dobro se prodajajo, pa še bolj stabilna je v valovih. Ce ti je vsaj malo veselja tudi jadra ven potegnit in uzivat v tem pa sploh nimas kaj razmisljat ;)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 03, 2024 05:34

Vse je to lepo in prav sam za jadrnico moraš met čas. Morda, če dočakam penzijo.

Tole turo smo mel prejšn četrtek, štart 5:30 nazaj smo bili ob 19h.

Kolk bi rabil, da bi enako naredil z jadrnico?

Slika

Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 03, 2024 06:27

@Officer;
Apartma je še stabilnejši ob valovitem morju kot jadrnica, pa me ne gane. Če se pelješ na motor nikamor ne prideš in to mi požira živce, če jadraš imaš pa cele dneve tla poševno.
Jadrnica cenejša od enako dolgega gliserja? Morda, ampak dvomim. Na koliko let se menjajo jadra, če jih uporabljaš med plovbo?
Vsak škaf stane dolžini primerno, pa če se premika na sonce, prdece, fosilna goriva, ali vesla. Vrsta pogona navadno ne vpliva pretirano na ceno.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 03, 2024 06:45

S prvim odstavkom se strinjam, z drugim pa ne.

Jadrnice so vsaj enkrat cenejše pa niso redko 5x, 10x cenejše.
Tlele je 6.7m s štirimi posteljami plovna za 2200€.

https://www.bolha.com/jadrnice-nad-5-me ... s-12966323

V svetu motornjakov primerljiv čoln po prostornosti je vsaj še ena ničla več (10x dražji) tudi za starino. Za novejšega pa poleg ničle še eno enko spredaj. (54x dražji)

Tko da kar pretirano vpliva.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Sep 03, 2024 07:53

Sedaj ste pa začel z dobro primerjavo :cry:
Dajte primerjat en 15-20let staro 9-10m jadrnico in 9-10m motornjaka, pol boste pa videli kje so cene.

Toliko kot je Aegir vešč, bo za pameten denar dobil motornjaka in ga "porihtal" v nulo.
Glede prostora si pa primerjajte barke enakih dolžin in pa stojno višino v kabini.

Pa nimam nič proti rjuharjem da ne bo kdo mislil. Pač sem hlaponar in bom za enkrat ostal :lol:
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 03, 2024 07:54

AEgir napisal/-a:Vse je to lepo in prav sam za jadrnico moraš met čas. Morda, če dočakam penzijo.

Morjeplovci imamo ponavadi izkušnje z omejenim naborom plovil. Dva tedna nazaj sem imel priložnost se 1 uro voziti s cca. 7m gliserjem 25 vozlov po Vrbskem jezeru. Naredili smo res lepo turo in drži - z jadrnico bi naredil največ 15% takšne poti v enakem času. Ampak: če primerjam stopnjo užitka med samo plovbo na moji 9.4m jadrnici, ko gre 4 vozle ali s tem gliserjem pri 25 vozlih - vsekakor je bl lušn it z mojo jadrnico (ozek trup, ki gre zelo lepo v veter). Pa ne rečem, da je tako z vsako jadrnico ali da imamo vsi enak okus. Če je tvoj "use-case" od zalivčka do zalivčka, kot na fotki od Aegir-ja, je vsekakor boljš hitro motorno plovilo. Če pa je "use-case" popoldanska plovba, brez namena da nekam prideš, pa raje izberem jadrnico, kot glisiranje.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » To Sep 03, 2024 08:21

AEgir napisal/-a:Vse je to lepo in prav sam za jadrnico moraš met čas. Morda, če dočakam penzijo.

Slika

Slika

Mater, dober si, Aegir, da se ti da taka enodnevna tura ...jaz sem pa mislil, daje moja prilagodljiva, no ja, saj je, ker 17 dni dopusta na 5 in pol metrskem Quicksilverju bi redkokatera zdržala, ampak da bi pa enodnevne take ture delal, me pa pošlje nekam. Ker 7 ur poslušat motor je že kar muka, jaz sem se vrnil enkrat iz Vela Luke v Jezera v enem dnevu, oz. čiste vožnje nekje 5 ur, pa mi je bilo na koncu že tečno u PM, danes me pa na premike preko 20 milj ne dobiš, s tem, da jaz se pač ne vračam, ampak spimo na čolnu, 6,5m ... ostalo pa me je že minilo .
Nazadnje spremenil pinosat, dne To Sep 03, 2024 08:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
dj75
Kapitan

OdgovorNapisal/-a dj75 » To Sep 03, 2024 08:39

Uf res se radi vozite, men že po 10 minutah glisiranja teži...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Sep 03, 2024 09:04

Če nisi ravno jadralski freek imaš jadra lahko 10-15 let, tudi več. Poraba dizla je pri 9,5m 1,7 litra na uro, z motorjem, če sam narediš servis je zelo malo stroškov oz. max 50 na leto če menjaš samo olje in filtre. Kolk to stane pri gliserjih pa sami veste. Je pa seveda res, da je jadrnica počasna. Če ti je cilj v čim krajšem času naredit čim daljšo pot pol je jadrnica verjamem da paranje živcev. Po drugi strani pa poznam in vidim po morju nekaj 'hlaponarjev', ki s takega ali drugačnega razloga kruzajo z 10 vozli. Kolega je zarad tega in ostalih razlogov (2x 500 konjev mu je požrlo 10+K€ na leto) prodal jahto in šel na jadrnico, čeprav je bil vedno proti. Js osebno bi se jahte naveličal po enem tednu. Jadrnice se ne bom nikoli.

Kakorkoli vsakemu ustreza svoje niti ni pomembno, važn da se mamo fajn. Ko se zvečer dobimo na mrzlem špricerju v kakem krasnem zalivu smo vsi navtiki s podobnimi pogledi na lajf in uživancijo in to je najbl pomembno :)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 03, 2024 09:53

Tle v tem času je še slaba ura vrtenja v krogih pred osorjem in pk pk okoli zalivov in tam okoli srakan tudi kakšna ura, dve. Če nebi bilo teh zadev bi to razdaljo prevozil v 4h ali manj.

Sicer pa so za tja vsi spali kot polhi, ker po bonaci se spi v kabini bp.

Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 03, 2024 18:26

Jadrnico z primerljivim bivalnim prostorom kot je v mojem bgliserju moraš pustit v marini, jaz ga pa nabašem na prikolico in odpeljem domov.
Nekateri imate veselje z jadranjemm, jaz pa sovražim počasno premikanje, guganje in kronično nagnjeno palubo.
Jaz lahko pripeljem v 0,5 m globoko vodo, en plahtar pa se nepremično zasidra v 3 m globoki vodi.
Jaz lahko iz Pule veselo in adrenalinsko v manj kot pol ure skočim na kavo na Mali Lošinj, rjuhar pa cel dan uživa v čudesih Kvarnerja.

Ene in druge argumente se da naštevat v nedogled, nima se pa smisla prerekat o njih.

Enim je všeč eno, drugim drugo ampak vsi približno enako plačamo za to kar imamo, seveda če je primerljivih dimenzij. Poraba goriva je smešen argument, ker to dejansko ni ravno glavni strošek za uporabo nekega plovila. Nakup je drag ali poceni, ampak potem se pa začne in nadaljuje pri poceni, ali pri dragem plovilu približno v istem ritmu. Industrija točno ve kako in koliko pobrat iz žepov in temu se le nekateri izognejo. Aegir, ti sam šraufaš, ampak vseeno se vsako leto nabere, ko sešteješ strošek za raznorazne bolj ali manj potrebne dodatke, ki si jih privoščiš. Tudi to je strošek, čeprav bi ga ti raje imenoval cena hobija. Mene propelerji pridejo toliko ali več kot enega dober letni dopust in tehnično je to strošek, za mene je pa cena hobija, ker se slinim, ko to preizkusim. En rjuhar bo dal za solarni sistem in razsoljevalnik večkratnik cene mojih propelerjev in tudi to je strošek. Ali pa cena hobija.

Ne prosim prešaltat teme v naše in vaše.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 03, 2024 20:36

Jaz ne beležim stroškov s čolnom. Niti nočem vedet. :)

Kar je je to, da mi je zadišala mal večja kabina ker tole ko zaprem cerado je res fajn. Sam je še zmer plahta. Ampak nočem pa omejit radija preveč in postat pomorski zapečkar.

Men so ko je lep vreme dolgi premiki super.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta