OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 03, 2024 18:26
Jadrnico z primerljivim bivalnim prostorom kot je v mojem bgliserju moraš pustit v marini, jaz ga pa nabašem na prikolico in odpeljem domov.
Nekateri imate veselje z jadranjemm, jaz pa sovražim počasno premikanje, guganje in kronično nagnjeno palubo.
Jaz lahko pripeljem v 0,5 m globoko vodo, en plahtar pa se nepremično zasidra v 3 m globoki vodi.
Jaz lahko iz Pule veselo in adrenalinsko v manj kot pol ure skočim na kavo na Mali Lošinj, rjuhar pa cel dan uživa v čudesih Kvarnerja.
Ene in druge argumente se da naštevat v nedogled, nima se pa smisla prerekat o njih.
Enim je všeč eno, drugim drugo ampak vsi približno enako plačamo za to kar imamo, seveda če je primerljivih dimenzij. Poraba goriva je smešen argument, ker to dejansko ni ravno glavni strošek za uporabo nekega plovila. Nakup je drag ali poceni, ampak potem se pa začne in nadaljuje pri poceni, ali pri dragem plovilu približno v istem ritmu. Industrija točno ve kako in koliko pobrat iz žepov in temu se le nekateri izognejo. Aegir, ti sam šraufaš, ampak vseeno se vsako leto nabere, ko sešteješ strošek za raznorazne bolj ali manj potrebne dodatke, ki si jih privoščiš. Tudi to je strošek, čeprav bi ga ti raje imenoval cena hobija. Mene propelerji pridejo toliko ali več kot enega dober letni dopust in tehnično je to strošek, za mene je pa cena hobija, ker se slinim, ko to preizkusim. En rjuhar bo dal za solarni sistem in razsoljevalnik večkratnik cene mojih propelerjev in tudi to je strošek. Ali pa cena hobija.
Ne prosim prešaltat teme v naše in vaše.