Lastna masa prikolice 750

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 10:11

@janadino vseeno pa vzami nazaj "zavajanje", ker je vse ostalo točno tako, kot sem napisal. :)
Predvsem, ker ni prav, da pavšalno vse označiš, kot zavajanje, kljub temu, da si nasel samo eno napako in potem v "macho" slogu zamahnes z roko in ne argumentiras ostalega.
:)
Meni je ušlo, ker do sedaj nisem imel primera, da je nekdo imel 3500kg avto in zadaj prikolico za krompir :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 10:13

janadino napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Samo dodal bi, da mora paziti tudi na to, da ne presega skupna teža priklopnika s zavoro teže, ki je določena na avtomobilu(v homologacijskem kartonu avta piše, do kaksne teze prikolico lahko pripne). Ta ne sme preseči v nobenem primeru.
EkB izpit pa potrebuje še, če je skupna teža priklopnika večja od skupne teže avtomobila(tudi, če je pod 3500kg).
Pa še malo bom popravil @bostjan9
Pri določitvi teže se upošteva skupna največja dovoljena masa prikolice(v homologaciji) in skupna največja dovoljena teža avtomobila(v homologaciji) in je popolnoma vseeno, ce je v avtu sam ali pa ima kombi z 9 osebami in prtljago. Pomembno je, kaj piše v homologaciji.
En banalen primer. Recimo tovoren kombi podaljsan povisan, ki je skoraj praviloma 3,5T skupne ne sme vleči za sabo prikolice niti do 750kg brez izpita, saj je njegova skupna teža v tem primeru 4250kg. In sta lahko kombi in prikolica prazna.

Je pa treba v prvi vrsti gledati na varnost. Ni brez pomena določena NDM 750kg brez zavore. V kolikor bi prišlo do prometne nesreče z malo večjo materialno škodo ali celo do poškodb in če bi policaj posumil, da bi lahko bila krivda zaradi pretežke pri ali nasploh zaradi prikolice ali voznika z prikolico bo policaj vse skupaj poslal na vago...
O posledicah verjetno ne rabim pisat.
Pa še nekaj bi dodal. Registracija prikolice z zavarovanjem pride okoli 100€ na leto. Prikolica ima svoje zavarovanje in svoje "kupone".
Večina tega ne ve... Pri prikolicah do 750kg se skoda krije iz avtomobilskega zavarovanje VENDAR LE, če je bila povročena zaradi "napake" avtomobila ali voznika.
Če bi se prikolica odpela, se zlomilo kolo na prikolici, se zlomil priklop, odpadla stranica iz prikolice in bi pri tem nastala škoda pri tretji osebi zavarovalnica teh škod NE KRIJE!!!
Torej, pri prikolice s svojim zavarovanjem pa je tudi ta škoda krita, enako, kot recimo iz avtomobilske odgovornosti.

Jaz bi priporočil enako, kot @glens, 750kg prikolice so bolj, kot ne igrače. Malo glej tudi na udobnost vožnje. Z 750kg pretežko prikolico bos vedno pazil, da ne zapeljes v kako luknjo(da se kaj ne zlomi, kar sploh ni redkost), v ovinkih se bo prevec nagibalo, zaradi preslabega vzmetenja itd... Skratka voznja bo mučna in počasnejša. Dobra zavirana prikolica ne zahteva nikakrsnih omejitev. Prikolica sama sebe zavira in ne avto, torej rabis poskrbeti samo za to, da bo coln dobro privezan na prikolico... potem pa sam gas... Mislim, da že samo to odtehta teh 100€ na leto.

Zdaj me bo spet kdo mel za budalo, ampak sem nov na forumu in bi rad pomagal...
Kar lincajte me :)

Ne rabim brati vsega, ker sem že po tem postu ugotovil, da zavajata ostale. Kdo je neumesten, pa naj presodijo ostali, saj je član vprašal za težo prikolice, nastala pa je doktorska disertacija, ki je niti ti ne razumeš prav, kaj šele ostali.

Kaj pa ne drži pri prvem delu označenem rdečem delu?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 10:16

Se to bi dodal

Obremenitev vozila

69. člen

(1) Skupna masa vozila ne sme presegati največje dovoljene mase vozila. Tovor ne sme obremenjevati posameznih osi vozila nad dovoljeno osno obremenitvijo po določilih proizvajalca vozila.

(2) Voznik, ki opravlja prevoz v nasprotju s tem členom, in oseba, ki naloži tovor v nasprotju s tem členom, se kaznujeta za prekršek:

a) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso od 3 do vključno 10 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca od 3 do vključno 10 odstotkov, z globo 200 eurov;

b) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 10 do vključno 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 10 do vključno 20 odstotkov, z globo 300 eurov;

c) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 20 odstotkov, z globo 600 eurov.

(3) Če se opravlja prevoz v nasprotju s tem členom na zahtevo naročnika prevoza, se ta kaznuje za prekršek:

a) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso od 3 do vključno 10 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca od 3 do vključno 10 odstotkov, z globo 200 eurov;

b) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 10 do vključno 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 10 do vključno 20 odstotkov, z globo 300 eurov;

c) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 20 odstotkov, z globo 600 eurov.

(4) Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki opravlja prevoz v nasprotju s tem členom, in pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki naloži tovor v nasprotju s tem členom, se kaznuje za prekršek:

a) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso od 3 do vključno 10 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca od 3 do vključno 10 odstotkov, z globo 600 eurov;

b) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 10 do vključno 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 10 do vključno 20 odstotkov, z globo 900 eurov;

c) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 20 odstotkov, z globo 1.800 eurov.

(5) Če se opravlja prevoz v nasprotju s tem členom na zahtevo naročnika prevoza, se pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki je naročnik prevoza, kaznuje za prekršek:

a) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso od 3 do vključno 10 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca od 3 do vključno 10 odstotkov, z globo 600 eurov;

b) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 10 do vključno 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 10 do vključno 20 odstotkov, z globo 900 eurov;

c) če skupna masa presega največjo dovoljeno maso nad 20 odstotkov ali če osna obremenitev presega dovoljeno osno obremenitev po določilih proizvajalca nad 20 odstotkov, z globo 1.800 eurov.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Feb 09, 2011 11:41

Pri prvem rdečem pišeš o skupni teži in o tem sta se tudi nekaj pogovarjala, to nima veze sploh. Važna je NDM in ta je zapisana v dokumentih, takih in drugačnih in samo ta velja, pa če si ti prazen ali imaš poln avto ljudi in prtljage. Takrat si v drugem prekršku. Ko pa ti ne štimajo NDM-ji pa si v prekršku oz. brez ustreznega izpita. In Mike ja, lahki priklopnik lahko priključiš k avtomobilu, tovornemu vozilu ali avtobusu in ne rabiš posebaj dodatnega izpita "E" pa še to ti mora pisati v homolgacijskem kartončku. Meni naprimer piše, da lahko vlečem lahki priklopnik brez zavor največ do 650kg, čeprav zakon predpisuje, da je lahko lahki priklopnik do 750kg brez zavor. Saj sem vse prebral, vendar je bilo kar nekaj nepravilnosti, zato tako pisanje. In če ne veš točno kako si na koncu branja totalno zmeden.

Boštjan9, z rdečim sem podčrtal pisanje, s katerim se ne strinjam in s tem pokazal mamiMicki, da sem zadosti prebral prvih nekaj postov, da sem ugotovil da so zadeve malo drugačne. Tistih seštevkov pa itak ne, ker sem že napisal kako gre.
8)
Guma je guma, zaenkrat.
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Feb 09, 2011 18:28

No pa mam jaz še eno vprašanje.

Moj avto ima NDM 1660. In recimo da imam čoln 6m dolg in ma po prospektih 700kg. Se pravi rabim potem prikolico NDM 1300? In glede na to lahko jaz vozim brez problema takle čoln?

Hvala :P
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 18:44

Potrebuješ teža čolna z opremo+teža prikolice, to so pač minimalne zahteve.
V tvojem primeru je lahko ze tudi 1000kg, samo, kot je rekel eden prej, je cena prikolice 1000 in 1300 prakticno enaka...
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Feb 09, 2011 19:15

Blaze: paziti moraš kaj ti piše v homologaciji: koliko je maksimalna dovoljena teža priklopnika
mirno morje
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Feb 09, 2011 19:55

Avto ki ima NDM nekaj čez 1600kg po homologacili 100% ne sme vlečt 1300kg prikolice. Poglej v homologacijo, pa boš videl.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 20:06

glens napisal/-a:Avto ki ima NDM nekaj čez 1600kg po homologacili 100% ne sme vlečt 1300kg prikolice. Poglej v homologacijo, pa boš videl.

ja to je osnova, kaj mu piše zadaj. Jaz sem mu računal tezo prikolice in tovora. PA povrsno sem prebral, sem mislil, da ima priklop 1600kg.
Drugače pa je moj Jeep imel NDM 2480kg, priklop pa homologiran na 3500kg :) Tako, da gre.
Ali pa avtomobili pred 2000 letom so imeli skoraj, da poljubno. Sosed ima Audi A4 1.8 1996, priklop ima homologiran 2800kg :S pa bodi pameten.
Če v homologaciji ne piše morda pise pod opombam, ce se tam ne pise, pise na ploščici na kljuki. Če pa še tam ne sta pa dve varianti... Ali 3500kg ali pa gres vprasat tam ko delajo kljuke ali pa na uvoznika...
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Feb 09, 2011 20:12

Evo sem pogledal in res piše da lahko priklopim največ NDM 1000 kg.

Orka ja pa kako bom potem čoln vleku 6m??

Morm pogledat kolk ma astra karavan dovoljeno prikolico. Upam da kaj več a :roll:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 20:14

prikolica ima med 150-180kg, recimo 200+700coln je 900kg, torej je dovolj?! Ali ne?
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Feb 09, 2011 20:16

Ja jaz upam da maš prav ja :wink:

Še to. Ko prebereš težo čolna v prospektu a to je teža brez motorja? Gre se za konkretno drago 600 model
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 09, 2011 20:17

To ti bo pa kdo drug moral odgovoriti... Ne vem, oprosti.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Feb 09, 2011 20:24

Mislim, da je to čisto suha teža čoln, ker ima kolega drago 540 in piše na ploščici, da je težek 500kg.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Feb 09, 2011 20:29

Ok sem našel. Evo 650kg je brez motorja. Se pravi da potem prištejemo še motor 120 kg kot sem našel na internetu in 200 še prikolico in pridemo na: 970 kg

Hja lih za glih :oops:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov