Gaso napisal/-a:Samo to je čisto odvisno. Ti mora proizvajalec motorja izračunati kateri propeler, ali pa prodajalec propelerjev, oboji imajo profesionalne programe za izračun, to kar se zastonj dobi na internetu je "pi.kin dim", dati moraš pa natančene podatke o plovilu in motorju, če se prav spomnim sem tudi na ta forum prilepil link kaj vse je potrebno sporočiti od podatkov, pa še takrat ponavadi v prvo ne zadanejo. Bom še enkrat pripel, da ne bo kdo propeler kupoval, kot štruco kruha v trgovini, ker se to ne dela tako, ker na koncu imaš trgovino propelerjev:
Za deplasmanska plovila, je treba posredovati:
http://www.elicheradice.com/questionario-1/eng/
Za poldeplasmanska plovila pa:
http://www.elicheradice.com/questionario-2/eng/
Vse te mere je potrebno izmeriti, da se kolikor toliko zadane propeler, poznati je treba natančno težo plovila ter točne podatke in grafe motorja, te tako ima proizvajalec za vsak motor na svoji spletni strani. Idealno je da dobi motor, ko je barka čista in čist propeler, deklarirane obrate pri polnem gasu,
Za tvoj motor je:
Pomembno pa je še razmerje menjalnika, predpostavljam da imaš Technodrive TMC 40 ali TMC 60, razmerje pa standardno 2:1 ,glede na to da poznam Lombardini motorje, ker imam tudi sam na pasari LDW502 .
Nisem pa prepričan da je za tvoj motor v kombinaciji s tvojo barko pri deplasmanskih brzinah 4 kraki propeler prava izbira, zato ker ima premalo vode, saj pljuješ z deplasmanskimi hitrosti, po občutku bi prej rekel da je 3 kraki bolj pravi v tvojem primeru, ko pljuješ deplasmansko seveda z pravo pokritostjo, korakom in premerom, da hitrost vode na koncu kraka ni prevelika, to je zelo pomembno zaradi kavitacije. Točno kakšen in kateri propeler bi bil idealen, pa ne more nihče tako preko forma povedati, brez da ima profesionalen model za izračun propelerja in vse podatke o motorju, menjalniku in plovilu, vse ostalo je loterija oziroma try error sistem. Tako da ti more izračun narediti proizvajalec motorja oziroma dobavitelj propelerja. Če pri maksimalnem gasu dobiš 3500-3600 obratov, imaš pravilno izbran propeler, če ne pa ni pravi, v obeh primerih, če je obratov premalo, ali če presežeš 3600 obratov. Seveda obrate, če si sam vgradil motor moraš umeriti, predpostavljam, da ima digitalno komandno ploščo, ki je standardna pri Lombardini motorjih, kot tudi pri recimo SCAM. Ob montaži, če si sam montiral, moraš umiriti obrate na plošči, ter z laserjem izmeriti, ter potem na komandni plošči narediti korekcijo obratov, da kaže pravilno, če si motor kupil pri Expocomm, potem so ti tako oni naredili, če pa si pri kakšni Entradi, pa verjami da zna bit vse sorte, če ti niso naredili umeritve obratov mi sporoči ti bom dal kombinacije tipk na komandni plošči kako se to naredi, seveda imam tudi ostale kombinacije tipk za izbris ur in podobno navlako, da ne bo kdo mislil da so te ure na števcih svete, bistveno bolj enostavno je izbrisati ure kot na avtomobilu. Čudi me da so ti predlagali 4 kraki propeler, ker to se načeloma daje ravno za poldeplasmanske hitrosti 15- 30 vozlov, kjer je pretok morja mimo propelerja dovolj velik, pri majhnih hitrostiih do 13 vozlov, pa je večinoma premajen, še posebej če se propeler vrti tako hitro, kot pri tebi, se pravi z 1800 rpm in hitrost barke deplasmanska. Če propeler senči sam sebe ni OK, to je pa takrat ko se propeler vrti hitro in dobi premalo vode, korak propelerja in hitrost barke sta testno povezana, definicija koraka pa je koliko bi naj se barka prestavila v smeri naprej do enkratnem obratu propelerja. Se pravi če imaš korak 20" , bi okvirno morala barka prestaviti v enem obratu propelerja 20" v smeri naprej, tio se običajno imenuje teoretična hitrost, ki pa mora biti vedno različne od dejanske hitrosti barke, sedaj pa izračunaj, koliko je če imaš 1800 rpm na propelerju, so tukaj neka odstopanja, pa še marsikaj, os slip koeficienta, jaz sem malo študiral te zadeve pa me je minilo, ker je dokaj komplicirana zadeva, če se jo hoče razumeti. Če nima propeler dovolj morja dejansko sam sebe duši ali pa prihaja do kavitacije, podobno kot če daš na 4t barko 3HP izvenkrmni motor in daš ful gas, pa zakavitira, ker nima dovolj vode oziroma se barka prepočasi giblje, da bi tok morja bil dovolj velik, zato pa so v teh primerih razni big foot propelerji pa razna razmerja menjalnikov, čisto tako po domače razloženo.
V gorbem pa so odvistnosti takšne, premer propelerja je močno odvisen od obratov propelerja, korak propelerja od hitrosti barke, kot tudi ali se izbere 2kraki, 3kraki ali 4 kraki, kakšne hitre jahte imajo lahko celo več krakov, pokritost lopatic je tudi odvisna od hitrosti barke, tako kot število krakov, saj z večanjem števila krakov se veča tudi pokritos, ki pomeni če gledaš propeler koliko % je propelerja in koliko % praznega prostora v krogu, definitivno pa ti nihče ne more izbrati propelerja tako na oko, če ti kdo to trdi nima pojma o pojmu, računalniški model dokaj dobro zadane vse te parametre, potem pa se v praksi menja le še korak, ali pa se naredi korekcija koraka, da ima propeler idealni potisk glede na motor in motor dobi ravno deklarirane obrate proizvajalca, tudi do 100 obratov manj je še OK in ni treba komplicirati v tem primeru.
Kar ne vem kje naj začnem,zalagaš me z zelo zanimivimi podatki ki jih kar mal požiram.Motor sem kupil pri expotu,kar dobro se že poznava z gospo Sabino.Motor je bil nov zapakiran z armaturo in nosilci.Menjalnik je tmc 60 z razmerjem 1/2.5.Ker pa ne želim preganjati motorja do max. obratov,tistih 3400,sem si zato tudi izbral ta propeler.Z njim dosežem max.3200 obr.vozim se pa med 2000 in 2200.to mi zadostuje za tistih 7-8 vozlov motor ni obremenjen saj so to za motor umirjeni obr.ki ne povzročajo hrupa in vibracij.Ostale obrate imam pač nekako na zalogi če je kdaj mal pohitet.to mi odgovarja in bom kar na tem ostal.Imam pa občutek da na nižjih obratih tja do 2000leoše vleče kot na višjih.Saj znano pa je, da je dizlu bolj pašejo nižji obrati kot pa ga pregenjati previsoko.Pa tudi vročino bolje prenaša kot mraz.Mora pa bit obremenjen,ker navor je njegov adut.Hvaležen sm ti (kot verjetno še kdo)za vse te podatke s katerimi si mi odpru kar nekaj poglavij v razmislek.Saj človek se vedno uči in takole se marsikaj koristnega izve.Do spomladi imam še v planu zmontirat Aqvadrive sistem.Pa saj veš,je na barki vedno prostor še za kakšno noviteto.