Nakup in registracija čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 09, 2016 22:33

4 leta stara tema
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Sep 09, 2016 23:15

:lol:
Bolje pozno odgovoriti kot nikoli :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 12, 2016 10:29

AEgir napisal/-a:To kar proizvajalec navaja je max priporočena moč, ne pa max dovoljena moč. Izračun za te moči se izračuna po formuli glede na širino in dolžino proizvajalci pa to še malo podhranijo navadno. Torej te vrednosti ne temeljijo na nekih ultra znanstvenih testih ampak na podlagi formule.

Kateri zakon določa da motor be sme biti močnejši?

In odgovor na AEgir-ovo novo vprašanje (na prejšnji strani, v stari temi) je?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 12, 2016 13:38

Opažam da si v več temah ljudje napačno razlagajo te konje, ki jih navaja proizvajalec na čolnu.

Tist je priporočilo, kaj pa počneš je pa tvoja stvar dokler ti zavarovalnica to zavaruje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 13, 2016 10:47

Verjetno ima zadeva tehnično (kakšne sile zaradi motorja in pogona prenese plovilo) in pravno (kaj je kdo spackal v kakšne predpise) plat.

Pri obojem se reči s časom spreminjajo (in sprememba zakonodaje in/ali pravne prakse) najbrž vpliva tudi na 'tehnične specifikacije' iz določenega časa.

O prvem bi me zelo zanimalo kaj prebrati, za drugo plat pa se zavedam, da je, ampak se tej plati 'zgodovine' izogibam, dokler me kaj ne prisili, da se moram vtakniti vanjo (recimo kakšen izpit iz česa, ko ugriznem tudi v to plat).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 13, 2016 11:11

http://continuouswave.com/whaler/reference/ratedHP.html

Tukaj je dobra razlaga bistva teh predlaganih vrednosti. Glede na to, da v razvitih in tudi pomorsko bolj strogih državah ta predlagana vrednost ni omejitev, dvomim da bi bila pri nas.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 13, 2016 11:24

V primeru nesreče se bo zavarovalnica obesila številke ki jih navaja proizvajalec. In verjetno bo zavarovalnico najtežje prepričat. To tudi v zgoraj navedenem članku piše. Dokler ni nesreče je marsikaj možno...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 13, 2016 11:55

Če zavarovalnica zavaruje 350 konjski motor na 2 metrskem čolnu in pozneje ne prizna tega, je to goljufija in hkrati kaznivo dejanje, ki ga notranji organi morajo preganjati po uradni dolžnosti.

Ni pa dolžna zavarovati če se ji ne zdi posrečena kombinacija, ko pa je pogodba sklenjena je zavezujoča na podlagi dejstev na pogodbi in dokler ta veljajo, jih je zavarovalnica dolžna spoštovati, pa še tukaj je 15% lufta med navedeno in dejansko močjo, ki je po našem zakonu +/- toleranca pomorskih pogonov.

Priporočilo je tudi, da se ob slabem vremenu ne hodi na morje, torej lahko zavarovalnica pomaha z vremensko napovedjo in adijo zavarovanje. Mokre sanje zavarovalničarjev.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 13, 2016 13:11

Imaš prav. Verjetno bo težko zavarovat nekaj kar gre preko "razumne" meje nad dovoljeno močjo. Vsaj pričakovano bi bilo. Do sedaj ni bilo težav, če je bil npr čoln za 85 HP in je nekdo dal 90 HP gor. Tudi težo motorja so malo spregledali... Več takšnih primerov poznam.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov