Trawlerji - Grand Banks, Taiwan itd.
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Kolikor sem gledal po USA forumih je na single engine, potovalka okoli 7-8 vozlov, max je nekje med 9-10 vozlov. Poraba pa je okoli 2 do 3 galone, se pravi nekje okoli 10ih litrov na uro.
Z dvema motorjema pa pri hitrostih ni neke bistvene razlike, edino pri večjih variantah, kateri ima pač daljšo vodno linijo, porabe pa pod 15 lit/h nisem zasledil.
Vsekakor zanimiva zadeva, 32ka je mogoče nerodna edino za to ker ima samo 1 kabino, ostalo pa salon.
Z dvema motorjema pa pri hitrostih ni neke bistvene razlike, edino pri večjih variantah, kateri ima pač daljšo vodno linijo, porabe pa pod 15 lit/h nisem zasledil.
Vsekakor zanimiva zadeva, 32ka je mogoče nerodna edino za to ker ima samo 1 kabino, ostalo pa salon.
LP, Uroš.
36ka nima 17t, prazna tehta 11,7t, 32ka pa 7,7t. Je pa to kar precejšnja razlika, se pravi potem prideš na nekih 14t pri 36ki in na slabih 10t pri 32ki, pripravljeni na plovbo.
Kakšen diagonalen dolg val od zadaj, pa verjamem da zna dobro "pojahati" tudi te barke, drugače pa mislim da je zadeva kar stabilna.
Kakšen diagonalen dolg val od zadaj, pa verjamem da zna dobro "pojahati" tudi te barke, drugače pa mislim da je zadeva kar stabilna.
LP, Uroš.
Jah glej, z tem sem govoril, in pravi,da ima barka 17 ton.
http://www.boatshop24.com/web/en/suchen ... alcount=28
Zelo zanimivo,ker ima od znanca trawler z 2 motorji dolžine cca 15m težo 22.5 ton. Nisem pa nobenega tehtal.
http://www.boatshop24.com/web/en/suchen ... alcount=28
Zelo zanimivo,ker ima od znanca trawler z 2 motorji dolžine cca 15m težo 22.5 ton. Nisem pa nobenega tehtal.
Tole so uradni podatki od GB, tukaj celo za 36ko 10,5t predvidevam da gre za single motor, tisti podatek v prejšnjem postu pa je najbrž za dvojno motorizacijo.
http://www.grandbanksowners.com/member_manuals/1974%20GB%2036%20CL%20Brochure.pdf
Tako da tale z 35ka iz tvojega linka ima max toliko kot GB 36 z enim motorjem, se pravi prazna dobrih 10t, kar je tudi nekakšna normalna teža za plovilo te dolžine.
kar se pa tiče 15m in 22t, je pa skoraj premalo GB49 tehta prazen 27t.
http://www.grandbanksowners.com/member_manuals/1974%20GB%2036%20CL%20Brochure.pdf
Tako da tale z 35ka iz tvojega linka ima max toliko kot GB 36 z enim motorjem, se pravi prazna dobrih 10t, kar je tudi nekakšna normalna teža za plovilo te dolžine.
kar se pa tiče 15m in 22t, je pa skoraj premalo GB49 tehta prazen 27t.
LP, Uroš.
Vem, vsak nekaj doda, potem pa izpade pri nekaterih že 2x toliko kolikor je dejansko
Jst se pri vseh stvareh bolj kot ne zanašam na tovarniške podatke, pa tudi tam z nekaj rezerve.
Kot sem napisal pa mislim da so vseeno GB in podobni trawlerji, dosti stabilne barke, katere pa tudi niso ravno imune na kakšne neprijetne valove...
Jst se pri vseh stvareh bolj kot ne zanašam na tovarniške podatke, pa tudi tam z nekaj rezerve.
Kot sem napisal pa mislim da so vseeno GB in podobni trawlerji, dosti stabilne barke, katere pa tudi niso ravno imune na kakšne neprijetne valove...
LP, Uroš.
Glede na moje znanje in izkušnje lahko potrdim večino zgoraj napisanega. Potovalna hitrost GB 36 je preverjeno med 7,5 do 8,5 z enim motorjem. Z dvema ni nobene razlike v hitrosti, pridobiš pa na okretnosti barke med manevriranjem. V sredozemlju se lastniki večinoma odločajo za dva motorja, drugje za enega. Jaz osebno bi se odločil za enega (enaka hitrost, manjša poraba, cenejše vzdrževanje, manj tresljajev,...) za manevriranje bi želel imeti vsaj en thruster, če sta oba še toliko boljše. Pri novejših trawlerjih imajo vgrajene hidravlične thrusterje, kar je sploh vrhunsko.
Glede bočnega valjanja lahko potrdim, da je na tovrstnih barkah lahko res mučno. Spet na novejših je to rešeno s stabilizatorji, ki ta problem praktično popolnoma odpravijo...
Imel sem priložnost ogledati si Selene od Yucce in lahko rečem, da je vrhunski (cena pa tudi
)
Na Punatu je GB letnik 73, ki je kompletno obnovljen in "naloadan" z opremo za katerega sem slišal, da se prodaja. Verjetno ni poceni, če te zanima lahko malo povprašam...
Glede bočnega valjanja lahko potrdim, da je na tovrstnih barkah lahko res mučno. Spet na novejših je to rešeno s stabilizatorji, ki ta problem praktično popolnoma odpravijo...
Imel sem priložnost ogledati si Selene od Yucce in lahko rečem, da je vrhunski (cena pa tudi
Na Punatu je GB letnik 73, ki je kompletno obnovljen in "naloadan" z opremo za katerega sem slišal, da se prodaja. Verjetno ni poceni, če te zanima lahko malo povprašam...
Meni nekako je najljubši GB32, zaradi klasičnega kokpita, preko katerega vstopaš v salon, se pravi je kokpit podaljšan salon, sploh če se kokpit pokrije, bodisi s tendo, ali pa trdo streho. Moti me pa prostornost, oziroma le ena kabina, kar pomeni da ob preživljanju 4ih oseb na barki morata 2 spati v salonu, kar pa je moteče. Kar se tiče kabin je GB36 v prednosti, s krmno kabino, vendar pa nima prehoda iz salona v kokpit, kar je meni zelo uporabno.
Sam bi vsekakor iskal 2 motorja, oziroma če bi se odločil za en motor, bi sigurno montiral bow thruster, pač zaradi maneverskih sposobnosti, v tem primeru je potem res mogoče boljša izbira 1 motor + BT. zaradi že prej omenjenih lastnosti (ekonomičnost, vzdrževanje, vibracije,...).
Seveda pa še zraven en dober tender, da se iz sidrišč še malo razgledaš po okolici
Sam bi vsekakor iskal 2 motorja, oziroma če bi se odločil za en motor, bi sigurno montiral bow thruster, pač zaradi maneverskih sposobnosti, v tem primeru je potem res mogoče boljša izbira 1 motor + BT. zaradi že prej omenjenih lastnosti (ekonomičnost, vzdrževanje, vibracije,...).
Seveda pa še zraven en dober tender, da se iz sidrišč še malo razgledaš po okolici
LP, Uroš.
Torej, nisem dobro zastopil lastnika,
Kje v gredlju naj bi imel Trawler vlit beton ?
Vpliva to kaj na montažo Bow thrusterja ? Glede na to da ima 1 motor, bi bil le ta kar zaželjen.
Kaj pravite na tole zadevo ? Je to za na tako plovilo ali ne ?
http://www.val-navtika.net/val-141/vzdr ... wthruster/
Kje v gredlju naj bi imel Trawler vlit beton ?
Vpliva to kaj na montažo Bow thrusterja ? Glede na to da ima 1 motor, bi bil le ta kar zaželjen.
Kaj pravite na tole zadevo ? Je to za na tako plovilo ali ne ?
http://www.val-navtika.net/val-141/vzdr ... wthruster/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov