Poglej od kod pridejo deli za BMW, ali od kod pride ogromen del elektronike...
Seaway, rubež in stečaj.
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Res je. Ampak BMW ima imidž premijskega proizvajalca in lahko svoje avtomobile proizvaja tudi na Kitajskem, pa bo tak avtomobil še vedno veljal za premijski izdelek. Kitajska znamka avtomobila pa verjetno še dolgo ne bo (če sploh kdaj) premijski izdelek.
Podobno je v navtiki. Ferretti ali Sunseeker sta lahko narejena na Kitajskem, pa bosta še vedno ohranila svoj imidž. Greenline je pa pač no name plovilo iz vzhodne Evrope.
Podobno je v navtiki. Ferretti ali Sunseeker sta lahko narejena na Kitajskem, pa bosta še vedno ohranila svoj imidž. Greenline je pa pač no name plovilo iz vzhodne Evrope.
-
al
Sej so znamko registrirali na Danskem (Skagen)...Shipman ne vem kje...
Ko omenjaš Turčijo. Celo Oyster je gradnjo nad 100feetnih jadrnic preselil tja.
Prav tako se ogromno custom mega jadrnic (cene nad 30mio eur) dela tam.
Aja. zdaj sta pa že nekaj napisala vmes...
No kakorkoli. Ceno bi morala ojačat po mojem
Ko omenjaš Turčijo. Celo Oyster je gradnjo nad 100feetnih jadrnic preselil tja.
Prav tako se ogromno custom mega jadrnic (cene nad 30mio eur) dela tam.
Aja. zdaj sta pa že nekaj napisala vmes...
No kakorkoli. Ceno bi morala ojačat po mojem
SR290, če je Shipman 63, letnik 2011, vreden okoli 1,5 mio usd, je to za mene znanje pa imenuj to kakor koli hočeš. Nihče, ki je naročnik prototipa ali določenega projekta, ti ne bo zaupal izdelave, če ne boš svojega znanja dokazal z izdelkom ali prototipom - to velja v vseh industrijskih panogah in ne samo v navtični industriji.
Zakaj je Seaway zašel v težave, je lahko dolga debata. Iz supervizorja so razvidni vsi podatki, Seaway je dobil v 12. letih 11,3 mio €. Kot je rekel že Grega295 - koliko so pa prispevali v proračun?
Moje mnenje pa je, da je v vsakem razvojno tehnološkem podjetju, ki se ukvarja z posebnimi panožnimi izdelki, najlažje zapreti proizvodnjo, odpustiti delavce in poslati vse skupaj v stečaj. Nihče pa ne pomisli o znanju, ki odide z ljudmi.
Kot primer se bom vrnil v bližnjo preteklost. Bivša YU je izdelovala podmornice. Misliš, da jih lahko sedaj katera koli država iz bivše YU še izdela? Po moje ne. Vidiš, to je tisto, kar imenujem znanje.
Zakaj je Seaway zašel v težave, je lahko dolga debata. Iz supervizorja so razvidni vsi podatki, Seaway je dobil v 12. letih 11,3 mio €. Kot je rekel že Grega295 - koliko so pa prispevali v proračun?
Moje mnenje pa je, da je v vsakem razvojno tehnološkem podjetju, ki se ukvarja z posebnimi panožnimi izdelki, najlažje zapreti proizvodnjo, odpustiti delavce in poslati vse skupaj v stečaj. Nihče pa ne pomisli o znanju, ki odide z ljudmi.
Kot primer se bom vrnil v bližnjo preteklost. Bivša YU je izdelovala podmornice. Misliš, da jih lahko sedaj katera koli država iz bivše YU še izdela? Po moje ne. Vidiš, to je tisto, kar imenujem znanje.
NIL napisal/-a:Seaway je dobil v 12. letih 11,3 mio €. Kot je rekel že Grega295 - koliko so pa prispevali v proračun?
Tole je pa kar "domača naloga" - poglej v Ajpes vse bilance za nazaj, seštej dobiček in preko stopnje davka od dobička vplačila državi iz tega naslova.
Če ne bi bilo Seaway-a, ne bi bilo XY zaposlenih. Dobiti cifro, pomnožiti s številom let, dobiti njihovo povprečno plačo in preko tega skupno vsoto pobranih davkov in prispevkov.
Kontroverzno, ampak po moje fer, da bi se vedno naredila taka primerjava; recimo tudi Pipistrel se pere zaradi pobranih subvencij, pa že samo hiter pregled njihovih dobičkov pove, da so v proračun dali mnogo več, kot so prejeli subvencij.
Nazadnje spremenil Grega295, dne To Maj 12, 2015 13:57, skupaj popravljeno 2 krat.
Grega295 napisal/-a:NIL napisal/-a:Seaway je dobil v 12. letih 11,3 mio €. Kot je rekel že Grega295 - koliko so pa prispevali v proračun?
Tole je pa kar "domača naloga" - poglej v Ajpes vse bilance za nazaj, seštej dobiček in preko stopnje davka od dobička vplačila državi iz tega naslova.
Če ne bi bilo Seaway-a, ne bi bilo XY zaposlenih. Dobiti cifro, pomnožiti s številom let, dobiti njihovo povprečno plačo in preko tega skupno vsoto pobranih davkov in prispevkov.
Kontroverzno, ampak po moje fer, da bi se vedno naredila taka primerjava; recimo tudi Pipistrel se pere zaradi pobranih subvencij, pa že samo hiter pregled njihovih dobičkov pove, da so v proračun dali mnogo več, kot so prejeli subvencij.
Za zaključek: kapo dol tistemu, ki iz nič naredi podjetje in s tem dal delo določenemu številu zaposlenih (seveda ob predpostavki, da so delovne razmere okey, plače ustrezne itd.). Ta del našega gospodarstva se sploh ne ceni; enega pohvalnega članka iz tega zornega kota še nisem zasledil pri nas. Pač posledica socializma, ko so službe itak "padale z neba".
Grega 295, popolnoma se strinjam z tvojim razmišljanjem.
Kar pa se tiče subvencij; zopet govorimo na splošno - o Muri pa o navtični industriji pa.... Večinski delež subvencij prihaja iz EU. Določen del "primakne" naša država vendar je tega v posameznem razpisu le okoli 20% ( vzel sem povprečje, odvisno pa je od razpisa ). Po domače; določen delež moraš dati sam, določen delež dobiš od EU in določen delež od RS.
Načeloma gre pri subvencijah za enkratne investicijske ali druge projekte in le redko za redno izplačljiva sredstva ( kot subvencije pri fotovoltaiki ali subvencije pri kmetijstvu ).
Z subvencijami se torej ne financira proizvodnja različnih panog ( primer Mura ), lahko pa se financira npr. energetska obnova proizvodne stavbe Mure tako da je manjša poraba energentov. In če pri tem vzamemo še sinergijo z drugimi podjetji ( ki naredijo sanacijo, ki naredijo obnovo, ki znova pokrijejo streho...), je vprašanje enostavno: EU ponuja denar. Nekdo ga bo porabil. Zakaj pa to ne bi bili mi in kaj je z tem narobe?
NIL napisal/-a:EU ponuja denar. Nekdo ga bo porabil. Zakaj pa to ne bi bili mi in kaj je z tem narobe?
Narobe je to, da EU mlati s tujim (beri davkoplačevalskim) kurcem po koprivah. Zaradi teh subvencij vsi državljani EU plačujemo višje davke. Btw, tudi slovenski davkoplačevalci polnimo evropski proračun.
H20, v blagajno EU plačujemo visoke davke, ker so nas z zakonodajo EU v to prisilili. Da si EU "umije roke", vrne del denarja v gospodarstvo v obliki subvencij. In ti predlagaš, da enostavno rečemo, ne, mi pa tega nočemo ker .... pač ker ne...ker to ni prav... .in naj ta zastonj denar poberejo drugi?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost