voda v bencinu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: voda v bencinu

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Okt 30, 2017 13:48

Nikola T. napisal/-a:Ne vem zakaj sploh rabiš senzor v filtru goriva ??

Senzor rabiš zato, da ne rabiš gledat v neka skladiščna območja v neko stekleno šalčko ampak maš lepo lučko in piskač na armaturni plošči. S tem lahko odmisliš vodo, ker te piskač in luč spomni na to ob pojavu vode v filtru in to ne glede na količino.

Šalčka je bistveno slabša rešitev ker jo moraš spremljati navadno v nekem skladiščnem prostoru po možnosti v temi in če je par litrov vode v igri, ti tista šalčka ne pomaga nič.

Rad bi tudi vedel koliko lastnikov napolni tank do vrha med skladiščenjem, jaz ga že ne.

Ampak če ti pravš, da je šalčka bolš, pol bo že tko.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Okt 30, 2017 22:10

Sem telim majstrom poslal mail in ni odgovora. Balkanci, ki ne berejo maila zgleda. Upam da se bodo vsaj na telefon javli. Ma kdo izkušnje z njimi?

No izgleda, da vseeno niso taki balkanci, odgovor (z obrazložitvijo zakasnitve) sem dobil. Zadeva na prvi pogled deluje zelo solidno, tudi prav poceni ni - 97.00 € je kapa s senzorjem (ki naj bi pasala na večino filtrov), 139.50 € je kpl. sestav filtra in 19.90 € je filter, ki se nenjava vsako leto oz. po potrebi. Cene so brez davka in dostave.

Skoraj 100% se bom odločil za tole, ker se mi eletrična indikacija vode v bencinu zdi zelo praktična. Ker ko potegne vodo, je čisto vprašanje ali boš gledal...

Konec koncev tudi Racor ni poceni, vendar mi tole deluje še boljše.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 30, 2017 22:26

Drenirat vodo je potrebno preventivno !
Ko zapiska je to dokaz, da ne vzdržuješ pravilno plovila.
Šalčko za vodo imajo vsi, tisti s senzorjem in tisti brez.
Gorivo v barko natočim do vrha pred vsakim zimovanjem. Prav tako cestni motor kajti drugače prične v tanku rjaveti.
Redko katero športno letalo ima senzor vode v gorivu, VSA PA IMAJO predpisan postopek dreniranja goriva pred startom motorja!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 31, 2017 08:32

Lahko ti vzdržuješ kokr češ. Če na pumpi kjer goljufajo dobiš nekaj litrov vode ti nič ne pomaga. Če maš malo težjo roko in zadaj motor z 10x večjo porabo od jadrnice, ki v tem primeru pogoltne vodo, je dober separator tisto, kar te utegne rešit pred zelo neugodnimi posledicami. Če je v takem primeru še dodatna funlcionalnost avtomatskega zaznavanja vode res ne razumem zakaj bi to bilo slabo in nekaj kar tako goreče odsvetuješ.

Večji izvenkrmni motorji določenih znamk imajo tak sistem že serijsko vgrajen. Za tistega bo potrebno dobiti še nekaj "izkušenj".
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 31, 2017 09:12

Še ugodneje pa je, da greš na avtoodpad, snameš z določenega avta filter goriva(diesel), ki je separator-filter in ima tipalo za vodo, ki je vezano na lučko, katero si sam zmontiraš na armaturo in je strošek 30€, vložek(filter)cca 7-10€.Ohišje filtra je itak ohišje, filter pa potrošnji material.Taka zadeva se dobi tudi za bencinarje.In kaj ti je narediti, ko ti sredi plovbe prične piskat senzor vode v gorivu, a se boš ustavil in pričel kopati po tanku in .....Vsake toliko časa pogledaš v motorni prostor kjer je filter-separator in spustiš tisto vodo, itak se pa voda v rezervarju ne nabira v nevem kakih količinah.Imam občutek, da ste nekateri preveč zaljubljeni v razno razne senzorje in elektroniko, ki pa na morju dela al pa tud ne, več elektronike več problemov.Za vožnjo po tem malem Jadranu, za tisto vožnjo ob obali, sem ter tja, nima smisla imet opreme kot raketoplan.Kako so pa pluli dopustniki pred 30-40 in več letih pa so se imeli mogoče bolje kot sedaj, ko samo buljimo v inštrumente in pozabljamo na užitke vožnje.Ja res sem morda bolj starokopiten, ampak zato pa uživam dopust in se mu posvetim pa ravno tako vse obletam.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 31, 2017 12:07

Kas; https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2412700637

Tale je ugoden, filtre maš komptibilne, konektor ti pa jaz šenkam.

Habibi: to je pač stvar okusa, men je všeč armatura z 20 števčki recimo.

Nt: primerjat letalo in čoln ni na mestu glih ker letalo ima na najnižjh točkah rezervoarjev v krilih ventile, ki jih pred poletom v sklopu procedure prekontroliraš s spustom goriva iz vsakega posebaj. Zato pri pravilnem postopku ni šans, da bi voda ostala v rezervoarjih. Pri čolnu to glih ne gre na ta način.

Poleg tega kot je rekel kas, mal drgač je če v neko dizel prdulico 2 kanti bencina na sezono zliješ al pa če pokuriš 500L na teden.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 31, 2017 13:21

O ja sej števčke imam tud jaz rad in mi nič(skoraj)ne manjka, le nekih senzorjev in elektronike, tega se pa otepam.Drugač pa takle filter-separator, ki ima spodaj stekleno šalčko z izpustom(šalčka skoraj za 1dcl)nova s filtervloškom, ki se menja stane 13-15€, vložek pa ca 2€, ne sprašuj kje :wink:
mašinfirer
mali brodski
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a mali brodski » To Okt 31, 2017 16:40

Zanima me kako izgleda separator vode ko tankaš diesel in naj kdo napiše imena aditivov za razbijanje vode v rezervoarju(tanku).Hvala za odgovore.
Za srečo ni tablete
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 31, 2017 19:51

Imel sem Racor filter-separator(diesel), drag k ps, samo filter vložek skoraj 40€.Zapelji se v neko kmetijsko trgovino in kupiš od traktorja, zadeva je super in cena ugodna, kupiš kot separator vode, ne kot filter goriva.Ima spodaj stekleno šalčko z izpustom.Filter vloški so napram Racorju mnogo ceneje.Jaz in še par kolegov uporabljamo to že leta in leta in je bp.Lahko pa ti pošljem sliko na sms ali gmail, če te zanima.Dal bi na forum pa se je slikomat kar zgubil.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 31, 2017 20:18

Od dneva 0 imam kot filter/separator tole zadevo:

Slika

Je original Evinrude/Johnson. Ali se da kaj od tega kar imam uporabit za zgoraj omenjeni sistem indikacije vode v gorivu?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 31, 2017 22:37

Tist z linka na ebayu je tudi evinrude z vgrajenim senzorjem in tvoja filter konzerva paše gor.

Zamenjaš in zvežeš in to je to. Najverjetneje je tudi razmak vijakov enak.

Sem ti poslikal svojega, ki je enak kot tisti na ebayu:

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Nov 01, 2017 00:29

Hvala za trud, je jasno malo več. Vprašanje pri tem evinrude/johnson sistemu s senzorjem je, kaj potem narediš ko enkrat senzor zazna vodo. Pipice za odlit namreč ni.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 01, 2017 01:34

Odviješ, zliješ ven, primaš pumpico da je trda in gas naprej.

Dobi se tudi filtre za omc navoj s šalčko in ventilom..

https://www.westmarine.com/buy/sierra-- ... --17695693

https://www.westmarine.com/buy/racor--r ... P000411504

Slika

Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 02, 2017 13:00

Slika
To je omenjeni filter-separator, ki ga imam na svojem čolnu, vložek separatorja 1.9€.
mašinfirer
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » So Feb 26, 2022 08:20

Hej Habibi VII kje se dobi tak separator vode, če lahko poveš. Je to samo filter ali tudi separator vode?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov