Nakup čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

toni8

Re: Nakup čolna

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 12:17

Torej po tvoje "Včas" sploh ni bilo 15" noge?
Ker je seveda vedno bila - se je morda imenovala 15" superkratka, 20" pa kratka?
Takih trditev od tebe nisem pričakoval, z ozirom na to da veliko in uspešno šraufaš.
40 2-t Yamaho 15" sem tudi sam imel na Zodiacu 420.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 20, 2018 13:10

Včas je kratka noga pomenilo 15 inčev in dolga 20, danes pa kratka noga pomeni 20 inčev in dolga 25, ekstra dolga pa 30.
Čeprav nekateri pa to danes pojmujejo 15 kratka, 20 dolga, 25 x dolga, 30 xx dolga.

Okoli leta 86-87 so večinoma vsi ugledni proizvajalci čolnov o kakršnih je tle debata torej med nekih 4 in 6m iz plitke 15 inčne krme prešaltali na 20 inčno krmo, posledično so se v času po tem tudi motorji prilagodili in če je 15 inčni 50, 70 ipd konjski OMC iz leta 195x-198x nekaj najbolj normalnega, danes motorjev s 15 inčno peto skoraj ni več za dobit. Sicer se verjetno da marsikaj naročit in zrihtat če se hoče ampak standard se je spremenil, danes je normalna ali pa ''kratka'' noga 20''. Včasih pa je bila 15''.

Problem pa kot sem rekel v prvem postu je v tem pojmovanju, ker si vsak pod kratko in dolgo predstavlja nekaj drugega. Če greš danes v Honda ali Yamaha ali Evinrude ali kamorkoli in rečeš, da bi rad motor med 90 in 150 konji s kratko peto, noben ne bo niti za trenutek pomislil, da misliš na 15 inčno peto. Leta 1966 nebi nihče pomislil na nič drugega kot na 15 inčno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 14:30

[quote="AEgir"]Včas je kratka noga pomenilo 15 inčev in dolga 20, danes pa kratka noga pomeni 20 inčev in dolga 25, ekstra dolga pa 30.
Čeprav nekateri pa to danes pojmujejo 15 kratka, 20 dolga, 25 x dolga, 30 xx dolga.

Okoli leta 86-87 so večinoma vsi ugledni proizvajalci čolnov o kakršnih je tle debata torej med nekih 4 in 6m iz plitke 15 inčne krme prešaltali na 20 inčno krmo, posledično so se v času po tem tudi motorji prilagodili in če je 15 inčni 50, 70 ipd konjski OMC iz leta 195x-198x nekaj najbolj normalnega, danes motorjev s 15 inčno peto skoraj ni več za dobit. Sicer se verjetno da marsikaj naročit in zrihtat če se hoče ampak standard se je spremenil, danes je normalna ali pa ''kratka'' noga 20''. Včasih pa je bila 15''.[j/quote]

Tko včas kt tut dons je 15" kratka oz. normalna, 20" pa dolga.
Predlagam da ne filozofiraš in se zapletaš v protislovja.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » To Feb 20, 2018 14:58

toni8 napisal/-a:
Tko včas kt tut dons je 15" kratka oz. normalna, 20" pa dolga.
Predlagam da ne filozofiraš in se zapletaš v protislovja.

Slika
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 15:36

Oznaka motorja z 20" nogo je L - Longshaft. Long pomeni kratko/kratek/kratka. Čakaj malo, tisti s 15" imajo pa S - Shortshaft, kaj bi pa to pomenilo?

Torej pozor! Ko boste kupovali motor povejte trgovcu: dajte mi en komad Longshaft motorja s kratko nogo.
Trgovec vas bo seveda vprašal po zdravju. Vi mu pa zabrusite kaj si pa le misli, saj vendar na forumu Morjeplovec tako piše!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 20, 2018 16:04

Ne pametuj. Glih slučajno je v tem trenutku nekje med letališčem john f kennedy in brnik moja 20 inčna peta za tohatsu 90.

Z amerikanci sem se večkrat zapletel okoli točno tega in če govoriš o motorju ki ni za smetano stepat je kratka 20'' v njihovih pojmih.

Sicer pa ti bo tale stric povedal če men ne verjameš: https://www.duckworksmagazine.com/05/co ... /index.htm

Because of confusion caused by the introduction of the 25 inch engines, which are sometimes referred to as "long" shaft engines, leaving the 20 inchers to be called "short' shafts, I suggest we dispense with all the "short" and "long" nomenclature, and instead refer to the particular engines by the "inch" measurements, and since I only discuss "old"engines, that will limit us to 15 inch and 20 inch engines.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 17:32

AEgir napisal/-a:Glih slučajno je v tem trenutku nekje med letališčem john f kennedy in brnik moja 20 inčna peta za tohatsu 90.

Ja ravno to sem mislil. Ko si oddal naročilo si ziher napisal 1pc 20" Shortshaft.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 20, 2018 17:54

Kupil sem jo na ebayu in poslal iz floride v kalifornijo kjer pa so hotl 505€ za poslat v slovenijo, na srečo v kaliforniji poznam za avtobus ljudi zato sem našel najbižjega, da je šel po peto, jo prevzel in s fleksarco odrezal stran ta shaft, prepakiral in poslal proti meni.

Iskal sem pa kokr si ti grinta pametna točn po tvoje vsem sem težil z longshaft 2 meseca pa nobe ni mel na konc smo po slikah ugotovil da iščem shortshaft in da ta pa je.

Tko da ko boš mel še kakšno izkušnjo dobrodošel z njo do takrat se pa ne deli pametnega ker več kot očitno ne poznaš situacije in nakladaš nekaj v prazno.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 18:43

Nisi bil dovolj precizen. Moral bi napisat aj srč van pis 20" L!! šorttšaft. Najpomembnejša je kombinacija L in Shortshaft. Potem bi vsak takoj vedel da iščeš 20" L kratko os.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Feb 20, 2018 19:00

:D
Fanta ne se kregat.
Od nekdaj je kratka os cca +/- 40cm in nosi oznako S.
Dolga noga z oznako L pa je +/ - 52 cm.
Motorji s kratko nogo so v prodaji pri Yamahi vse do 40 KM.
Naprej od 40 pa so razne različice L nog.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 20:10

NF midva nimava pojma. Prav tako ne proizvajalci, tudi ne trgovci niti serviserji. Nihče od naštetih ne ve, da je 20" L oznaka za kratko nogo.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 21, 2018 00:08

Danes se za kratko nogo smatra 20 inčev, med drugim zato ker noben nov čoln za v morje nima več 15 inčne krme že desetletja.

Poleg tega razn malih prdulic noben motor nima več 15 inčne pete iz česar sledi, da kratka peta pri vseh motorjih ki niso razviti iz kosilnic torej pri kompletno vsej resni izvenkrmni motorizaciji pomeni 20L ker krajše opcije ni.

Če ti to ne potegne pač živi v tem prepričanju in veselo naprej gas. :) Pa ženo prepričej, da ni kratek ker so mel pred 100 leti še krajše. ;)

Pa nisem rekel da NF nima pojma, pravim da ga ti nimaš.

Oznaka S ni univerzalna nekateri jo označujejo z N kot normal, vse to pa izvira iz časov ko je to bilo normal. Danes ni več.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Sr Feb 21, 2018 07:07

AEgir ne razburjaj se nima smisla,ko bo tale pametnjakovič pokazal samo malo tega,kar si ti predstavil na forumu mu kapa dol.....

:idea: Upam,da ni v ozadju kondor88... :lol: :lol: :lol: :lol:

Še malo pa te bo učil kako se naredi generalna na motorju. :lol:
Sicer ponavadi nisem žaljiv,sam,ko je preveč je preveč!

lp
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 21, 2018 12:51

Upam,da ni v ozadju kondor88... :lol: :lol: :lol: :lol:

+1
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Feb 21, 2018 12:53

Dej toni8, mal zabremzej, se obnašaš kot bacil, ki mu tudi antibiotik ne pride do živga.Sooči se mal z realnostjo, da nisi oh in ah.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti