Gumenjak ali Fisherman
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Po pravici povedano sem bil prepričan da bo čez dan in noč enako trd, vendar žal ni tak. Je pa res, da so nihanja dosti manjša in imam pri vožnji ponoči dosti boljši občutek kot prej. Verjetno je v tubah, čeprav sem jih skoraj do konca zvakumiral, ostalo še kar nekaj vlage in se raztezanje in krčenje še vedno čuti.
Guma je guma, zaenkrat.
Lej.
S to ladjo smo nekaj prepluli vendar vedno ko so nas napadli valovi nismo vedeli ali bo za skakat v vodo ali ne. Z dvočlansko posadko čoln leti, z štirimi se že čuti, v šestih z nekaj prtljage pa ti povem da je zadeva popapala 70 litrov od Manfalkona do Portoroža in nazaj po mirnem morju. Ko se znajdeš med valovi pa ti rečem da moraš imeti jajca sicer se zjočeš. Enkrat so me pred Murterjem presenetili valovi, kratki valovi, visoki cca 2 do 3 metre,..bila sva le dva na čolnu, in prekleto hitro sva se naučila moliti. ne vem koliko časa je trajalo da sva od sredine murterskega morja prišla do obale in se stlačila v en mali zalivček z valobranom, ma mislim da vsaj ene 2 uri, vsaj tako dolgo je zgledalo.
Zato ti jest, ne da bi te kritiziral, ampak dobronamerno svetujem da pozabi na te tvoje zamisli vsaj za nekaj let kajti morje ni cesta. S ceste lahko bežiš in skačeš v grmovje ko gre kaj narobe, na morju pa nimaš kam. Prav lahko si soočen z matildo, ne moreš se kaj dosti upirati.
Zato si kupi en majhen čolnič in prvo leto pojdi se vozit po slovenskem morju, drugo leto si privošči morje okrog Raba, vendar le ob obali. Nato si kupi večji čolnič in s tem pojdi ravno tako najprej v našo lužo in nato šele k Hrvatom. Morda ravno tako z Raba obdelaš Pag in morda Cres. Šele nato so komajda dovoljene sanje da boš z plovilom morda ostal čez noč na morju. Sicer se raje drži kopnega.
S to ladjo smo nekaj prepluli vendar vedno ko so nas napadli valovi nismo vedeli ali bo za skakat v vodo ali ne. Z dvočlansko posadko čoln leti, z štirimi se že čuti, v šestih z nekaj prtljage pa ti povem da je zadeva popapala 70 litrov od Manfalkona do Portoroža in nazaj po mirnem morju. Ko se znajdeš med valovi pa ti rečem da moraš imeti jajca sicer se zjočeš. Enkrat so me pred Murterjem presenetili valovi, kratki valovi, visoki cca 2 do 3 metre,..bila sva le dva na čolnu, in prekleto hitro sva se naučila moliti. ne vem koliko časa je trajalo da sva od sredine murterskega morja prišla do obale in se stlačila v en mali zalivček z valobranom, ma mislim da vsaj ene 2 uri, vsaj tako dolgo je zgledalo.
Zato ti jest, ne da bi te kritiziral, ampak dobronamerno svetujem da pozabi na te tvoje zamisli vsaj za nekaj let kajti morje ni cesta. S ceste lahko bežiš in skačeš v grmovje ko gre kaj narobe, na morju pa nimaš kam. Prav lahko si soočen z matildo, ne moreš se kaj dosti upirati.
Zato si kupi en majhen čolnič in prvo leto pojdi se vozit po slovenskem morju, drugo leto si privošči morje okrog Raba, vendar le ob obali. Nato si kupi večji čolnič in s tem pojdi ravno tako najprej v našo lužo in nato šele k Hrvatom. Morda ravno tako z Raba obdelaš Pag in morda Cres. Šele nato so komajda dovoljene sanje da boš z plovilom morda ostal čez noč na morju. Sicer se raje drži kopnega.
@Lipnik, hvala na ponudbi vendar kupoval bom tam nekje januarja šele.
@tex, imam 24 let.
Ostalim pa hvala za informacije, očitno bom res raje prvo uzel neko gumico pa recimo od 20-30ks, da se vsega pomalo naučim, mislim da je to najboljša ideja da se ne zaletavam v večje stvari brez izkušenj. Do takrat pa mislim da bom tudi osvojil določena znanja ki jih imate vi, in se potem tudi lažje odločil o takih podvigih. Je pa lažje če nekdo z tabo deli izkušnje kot recimo vi ko že več let plujete sami. Drugače pa že več letim sanjarim o teh čolnih,gumenjakih itd....samo najprej sem si mogel streho nad glavo uredit, preden se lotiš določenih užitkov v navtiki
@tex, imam 24 let.
Ostalim pa hvala za informacije, očitno bom res raje prvo uzel neko gumico pa recimo od 20-30ks, da se vsega pomalo naučim, mislim da je to najboljša ideja da se ne zaletavam v večje stvari brez izkušenj. Do takrat pa mislim da bom tudi osvojil določena znanja ki jih imate vi, in se potem tudi lažje odločil o takih podvigih. Je pa lažje če nekdo z tabo deli izkušnje kot recimo vi ko že več let plujete sami. Drugače pa že več letim sanjarim o teh čolnih,gumenjakih itd....samo najprej sem si mogel streho nad glavo uredit, preden se lotiš določenih užitkov v navtiki
Dreamone napisal/-a:@Lipnik, hvala na ponudbi vendar kupoval bom tam nekje januarja šele.
@tex, imam 24 let.
Osebno mislim, da začetek z majhno gumico, če kasneje želiš na večjo barko, ne bo ravno produktiven.
Jaz sem imel gumico in imam zdaj fishermana 5,40 s 115 konjskim motorjem in ti povem, da ni primerjave.
Z majhno gumico sidrat je "tortica". Sam pa se ukvarjam s podvodni ribolovom in sem plul in sidral tudi že v malo slabšem vrmenu (burja, valovi...), ker takrat ni plavalcev in tistih, ki se z gumicami vozijo sončit in ne vedo kaj premikajoča se oranžna boja pomeni.
Menim, da si boš s fišermanom dolžine 4,5-6m nabral dovolj primernih izkušenj. Tak čoln tudi po teži ni primerljiv z manjšo gumico in se ga malo drugače sidra in vozi.
V vsakem primeru pa moraš vedno razmišljat in ne počet reči, ki bi tebe ali koga drugega privedle v težave na morju.
Aja, pa še nekaj:
Na vodi so hitrosti preko 60km/h že ekstremne. S čolni med 4,5 in 6m take hitrosti lahko dosegaš le v zelo mirnem morju, kar pa je poleti, če je lepo vreme, le zgodaj zjutraj in zvečer.
Sve će to narod da pozlati!
Evinrude je bolj zanesljiv kot Selva, oba 2T, letnik 1998, po mojih izkušnjah. Za kaj več pa svojih izkušenj nimam. Aja, pa tomos 3, ki ga imam za rezervo, ni še nikoli zatajil.
Nisem pa še doživel kaj bolj ekstremnega, kot je na primer udar strele kam v bližino, čeprav imam vedno s seboj strelovod.
Sta pa oba vžgala brez problemov, tudi ko je bilo zunaj 0 ali minus 5 in čoln pokrit z ledom.
Nisem pa še doživel kaj bolj ekstremnega, kot je na primer udar strele kam v bližino, čeprav imam vedno s seboj strelovod.
Sta pa oba vžgala brez problemov, tudi ko je bilo zunaj 0 ali minus 5 in čoln pokrit z ledom.
motorni
motorni napisal/-a:Evinrude je bolj zanesljiv kot Selva, oba 2T, letnik 1998, po mojih izkušnjah. Za kaj več pa svojih izkušenj nimam. Aja, pa tomos 3, ki ga imam za rezervo, ni še nikoli zatajil.
Strela
O zanesljivosti je bilo že veliko napisanega.
Osebno mislim, da so danes razen redkih izjem vsi motorji OK.
Pomembno pa je, da motor poznaš (kako deluje, hakeljci...), kar ti zelo prav pride v težavnih situacijah.
Če ga ne boš servisiral sam, pa je pomembno, da imaš zanj dobro servisno podporo.
Jaz svoje servisiram sam (razen zelo zahtevnih del), saj tako vedno natančno vem v kakšnem stanju je motor in kaj lahko od njega pričakujem.
Osebno mislim, da so danes razen redkih izjem vsi motorji OK.
Pomembno pa je, da motor poznaš (kako deluje, hakeljci...), kar ti zelo prav pride v težavnih situacijah.
Če ga ne boš servisiral sam, pa je pomembno, da imaš zanj dobro servisno podporo.
Jaz svoje servisiram sam (razen zelo zahtevnih del), saj tako vedno natančno vem v kakšnem stanju je motor in kaj lahko od njega pričakujem.
Sve će to narod da pozlati!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Dreamone napisal/-a:
Poglejte, kakorkoli resnično se ne zajebavam in ne drkamOčitno sem si postavil malo extremne cilje, in se opravičujem vsem, ki mislite da je to moja neresnost
Cibro, hvala za nasvet ki mi je res pomagal
sicer nisem šel merit ampak sem si samo malo bolje predstavljal. In ugotovil da bo res težka tole vse skupaj...No kakorkoli bi tako kot v naslovu teme rad izvedel kaj bi recimo bilo bolje. Pa recimo da greva zdej sama z punco oziroma da bomo občasno 4-je na čolnu, po kak teden največ
Poleg tega mam recimo dostikrat vikend prost in bi šel sam se malo zapeljat
Zato mi recimo želja še vedno nekak bolj na močnega fishermana
Evo, ima čoln zate. Zna vse, kar si si zaželu (no ja, le 50Nm in tudi 40Nm ne leti)... Ma pa tud že zvočnike, zanesljiv motor, vse v garanciji, a zvočnike sem že omenu,...
Glede gnara ni panike. Prinesi 500€ are in vse te bo čakalo do januarja, ko kupuješ.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=5002
@bladzo, sem si pogledal tvojo zadevo, samo mi oblikovno resnično ni ušeč, pa brez zamere
Pa mogoče bi od motorja tudi raje yamaho...
ps: tale mi je ušeč, pa motor 100ks, pride še okoli 10000e, in sem tam tam
http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=86162
Če bi se dalo pa sprobat oziroma če bi me kdo drug povabil na kakšno manjšo turico,bi bil zelo hvaležen. Seveda pokrijem vse stroške bencina plus častim kako kosilo
ps: tale mi je ušeč, pa motor 100ks, pride še okoli 10000e, in sem tam tam
Če bi se dalo pa sprobat oziroma če bi me kdo drug povabil na kakšno manjšo turico,bi bil zelo hvaležen. Seveda pokrijem vse stroške bencina plus častim kako kosilo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov