dvo ali štiritaktni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » So Feb 05, 2011 21:46

[quote="damjanr"]Zdravo majstri,
evo, da se še jaz malo vmeša. Motoroznanstvo in šraufanje mi ni tuje, tak, da lahko rečem, da o teh stvareh kar nekaj vem, pa ne da bi se hvalil. Vsi imate skoraj vse prav, kar pišete, le ne razumete se popolnoma, zato vam bom napisal par dejstev, po katerih bo lažje.

----4 t motor klasišen fergazerc ima sesalne ventile, novejši 4t motorji z direktnim vbrizgom jih več nimajo, ker se goribo vbrizgava direktno v cilinder

:?: :?:
zdaj pa ne vem več a jaz narobe berem oz.vidim,al ste res končno odkrili -toplo vodo :?: ker če mpi motorji nimajo več ventilov,ti pa dam vse kar mam :shock: :shock:
Lp CC
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 05, 2011 22:01

LIPNIK napisal/-a:
damjanr napisal/-a:Zdravo majstri,
evo, da se še jaz malo vmeša. Motoroznanstvo in šraufanje mi ni tuje, tak, da lahko rečem, da o teh stvareh kar nekaj vem, pa ne da bi se hvalil. Vsi imate skoraj vse prav, kar pišete, le ne razumete se popolnoma, zato vam bom napisal par dejstev, po katerih bo lažje.

----4 t motor klasišen fergazerc ima sesalne ventile, novejši 4t motorji z direktnim vbrizgom jih več nimajo, ker se goribo vbrizgava direktno v cilinder

:?: :?:
zdaj pa ne vem več a jaz narobe berem oz.vidim,al ste res končno odkrili -toplo vodo :?: ker če mpi motorji nimajo več ventilov,ti pa dam vse kar mam :shock: :shock:

Lipnik to je neka nova tehnologija, nam nerazumljiva ! :lol: :lol:
A ne veš, pr tanovih 4T dobiš kompresijo tud v prašku, pa zrak v piksni...
Vse pa se potem "direktno vbrizgava" :lol: :lol: :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 05, 2011 22:11

damjanr
Oprosti da te popravljam, ampak žal pišeš berdarije...
KIPS sistem, pri kawasakiju, je sistem kateri odpira izpuh, in daje več moči dvotaktnemu motorju pod nizkimi obrati oz se prilagaja za boljši izkoristek...
Nahaja se v cilindru, in odpira in zapira, oz manjša in večja pretočnost izpušnih plinov...
To je bilo pri "kawlnu" že leta 90, morda celo prej,
Suzuki ima poimenovano SIPS,
Honda mislim da HSS...
Torej, pod nizkimi obrati je sistem zaprt, ( manjša luknja za izpuh)
pod visokimi pa se odpre, in (izpušna "lukna" se poveča, ter pretok plinov je tako hitrejši, in motor da več od sebe)
Vse isti drek, le drugo ime, torej tudi to ni topla voda...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
CC
Admiral

OdgovorNapisal/-a CC » So Feb 05, 2011 22:12

Tex :lol: :lol: :lol:
majstri,ko bom mel čas dobite lekcijo motoroznanstva od -ginekologa :lol: :lol:
Lp CC
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 05, 2011 22:16

lipnik, kaj pa un tvoj Explorer, je pa baje 5 takten ?
1.Veslo levo,
2.premik na desno
3.veslo desno,
4.premik na levo
5.pijača
.....
SlikaSlika

Uporabniški avatar
CC
Admiral

OdgovorNapisal/-a CC » So Feb 05, 2011 22:22

5 taktni z 6 sesalnimi,da pride CC čimprej not in brez izpušnih,da slučajno ne izhlapi iz cilindra-vesoljska tehnika :lol: :lol:

tex zdaj pa nehiva,da naju Admin ne poradira,pa se raj prijav na smučarijo,da vidiš kako bo explorer letel po hribu :lol: :lol:
Lp CC
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 05, 2011 22:26

Žal, bi prišel prevert Explorerja, in ostalo, pa imam delo na čolnu, grem šraufat mal, da bom lahk na Ruto šel...
No Mitja gre šraufat, jaz grem dren delat, bi reku on :lol:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
CC
Admiral

OdgovorNapisal/-a CC » So Feb 05, 2011 22:32

a Mitja na novem tud propeler pili :lol: na ruti bo zgleda spet jadralc edino če ga boš šlepal :lol: ok se vidimo drugič :wink:
Lp CC
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Feb 05, 2011 22:42

No fantje zdej se pa moram umešat !!!!

Teli patroni tuki gor streljajo kozle na veliko, sem se nasmejal do solz z temi raznimi ventili, ki jih sploh ni, ali pa ne obstajajo ali pa so na počitnicah, oz karkoli.

Jaz imam za toplo vodo ponavadi bojler, prižgeš, počakaš 15 min in teče.
No tukaj bo trajalo malo dlje, da jo boste segreli.

In pa ja Lipnik, letos prideva z Texom vsak z svojo kračo na ruto, kdo ga bo pa komu vlekel se pa še ne ve čisto točno.

Lp Dr prop.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 05, 2011 22:48

No jst nam nič vlekel... :lol:
SlikaSlika

dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Feb 05, 2011 22:54

Dejmo strokovnjaki....napišite še kaj...tako se že dolgo nisem nasmejal.
Kje zraste vsa ta znanost??? Na domačem zelniku ali v gostilni!!??
:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 06, 2011 00:38

damjanr napisal/-a:
4 t motor klasišen fergazerc ima sesalne ventile, novejši 4t motorji z direktnim vbrizgom jih več nimajo, ker se goribo vbrizgava direktno v cilinder, prav tako pri E-tec u.

R Clio 1.61 6V
Ford mondeo 2.0 16V

Modeli 2011, cemu ima potem 2 SESALNA in dva izpusna! Vsi 4T imajo sesalne ventile :)

damjanr napisal/-a:Sesalni ventil in sesalna lamela ni isto. Sesalne lamele so montirane za vplinjačem in zapirajo sesalni kanal, da zmes goriva in zraka pri delovanju motorja ne "zabija"nazaj v vplinjač, posledično se izboljšajo lastnosti motorja.

O tem ze 3 strani govorimo, ventile ima 4T, lamele 2T

damjanr napisal/-a:Samo z zamenjavo teh lamel za kvalitetnejše stekloplastične ali karbonske, se pri skuterju da pridobiti cca 5 - 10%.

Na samo moči ni omembe vredne razlike. Problem lamel je največji v tem da pri visokih obratih lamela "izgubi ritem", to pomeni, da lamela ne more več tako hitro zapirati, torej predno se zapre, jo nov takt ponovno odpre. Posledično prihaja do slabih eksplozij, saj se plini med tem utekočinojo in se utekočinjeni vračajo v karter motorja. Poleg tega pa prihaja do premalo dovedenega plina pri visokih obratih. Zaradi tega motor navadno zariba(nazorno se to vidi, ko lamela poči)
Karbonske lamele so vsekakor boljše, saj zdajšnja tehnologija omogoča trajnost le teh, slabost njih pa je, da ni mogoče spreminjati strukture vlaken, ker so pretanke, torej se ne da korigirati togosti lamele. Mogoče je le narediti trše lamele, sepravi narediti debelejšo(pomen debeline bom opisal spodaj).
Še evdno so najpogostejše fiberglas lamele, katere so ugodne in enostavne za izdelavo v različnih debelinah.
V letu 2010 je Malossi prvi na trg spravil lamele 2x45, 1x45, to pomeni, da so vlakna v lamelah tkana pod kotom 90 stopinj, oziroma pod kotom 45 stopinj. Sam tehnološki postopek je izredno zahteven, zato se takšne lamele veliko dražje in se jih uporablja samo v dirkaškem športu.
Slabost fiberglas lamel je v tem, da niso trajne. Govorim o tem, če so optimalne debeline. Kawasaki, Tomos itd... uporablja fiberglas lamele, vendar so po strukturi in debelini podrejene temu, da so trajne, torej navadno predebele.
Da opisem pomen debeline lamel. Tanjsa lamela ni trajna, se hitro zlomi. Dobra lastnost je v tem, da je potrebno izredno malo sile, da se odpre, to pomeni majhno izgubo na hitrosti plinov iz karburatorja do cilindra. Problem nastane v tem, da pride do tega, ker je tako mehka, da na visokih obratih ni sposobna slediti taktu, torej se ne zapira do konca.
Trša(debelejša) lamela se veliko hitreje zapre, vendar je za odpiranje le te potrebna veliko večja sila, kar pomeni precejšnjo izgubo na hitrosti plinov.
V dirkaškem športu "pogovorno" velja, da tam, kjer je ovinkasta proga se uporablja tanke lamele, saj je motor bolj odziven na nizjih obratih, ker za odpiranje lamel ni potrebna prevelika sila.
Na progah z ravninami se uporablja trše, saj moč na nizkih obratih ni tako pomembna. Na višjih obratih pa je izguba moči realno glede na hitrost plinov manjsa. Poleg tega ne prihaja do tega, da lemale ne uspajo slediti taktu. Pri mopedu se ta pojav sliši tako nekako, kt da bi motor vsak drugi takt spustil, kot bi na najvishih obratih trokiral.
damjanr napisal/-a: Upam, da sem bil koristen, sicer je pa na drugi strani mamaMicka odlično razložil, animacija pa sploh odlična, super prikazano delovanje resonance(izpuha) saj primerno uglašena resonanca lahko preformanso 2t motorja izboljša tudi za 30%

l.p.d.

One slike iz EUMOTO so zgrešene, saj ne prikazujejo bistva delovanja 2T motorjev(izpuh).
Jaz ne govorim iz knjig vendar iz kar nekaj letnih izkusenj tunanja 2T motorjev. Med drugim tudi sam dirkam, torej sem prvi, ki vsak poseg lahko realno ocenim.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 06, 2011 00:45

Mitja P napisal/-a:No fantje zdej se pa moram umešat !!!!

Teli patroni tuki gor streljajo kozle na veliko, sem se nasmejal do solz z temi raznimi ventili, ki jih sploh ni, ali pa ne obstajajo ali pa so na počitnicah, oz karkoli.

Jaz imam za toplo vodo ponavadi bojler, prižgeš, počakaš 15 min in teče.
No tukaj bo trajalo malo dlje, da jo boste segreli.

In pa ja Lipnik, letos prideva z Texom vsak z svojo kračo na ruto, kdo ga bo pa komu vlekel se pa še ne ve čisto točno.

Lp Dr prop.

Moram priznati, da si se zelo produktivno vključil v debato. Povedal si nič, no nekaj neumnosti pač.
Upam, da bos naslednjic vsaj povedal, kaj je neumnost. Meni osebno bi bilo vsec, ce bi to tudi argumentiral.

PA brez kake zamire, samo neko pisanje, ki je samo sebi namen me pa zmoti. :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 06, 2011 00:47

dinksi napisal/-a:Dejmo strokovnjaki....napišite še kaj...tako se že dolgo nisem nasmejal.
Kje zraste vsa ta znanost??? Na domačem zelniku ali v gostilni!!??
:lol: :lol: :lol:

Ja kaj?... To kar sem pisal sem vceraj slisal na Radio Ena... :)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Feb 06, 2011 01:14

MM spet maš preveč časa... :wink:

Sicer pa vsi, ki imate izpit za voditelja čolna, bi morali vedeti razlike med 2T in 4T saj je bilo to eno izmed vprašanj, ki so ga "kapetani" dovolj privijali !
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov