Izbira propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
-
samokolnica.
- Višji vodnik
Motor drugače vredu dela, edino pri speljevanju iz mesta je problem ker crkne če so na njemu več kot dve osebe (moreš pravi trenutek dodati gas, in ne preveč in ne premalo)
Je možno da je motor že naredil svoje (strošen)
Kako je to možno preverit, kompresijo še sicer ima na obeh celindrih cca 10 bar
Je možno da je motor že naredil svoje (strošen)
Kako je to možno preverit, kompresijo še sicer ima na obeh celindrih cca 10 bar
Če ma na obeh cilindrih 10 bar-ov potem je daleč od tega da je iztrošen. Nekaj ne štima na motorju, hitrosti ki jih navajaš niso ok, tole s crkavanjem pogojenim s številom oseb na čolnu pa sploh nakazuje da imam prav.
40 konjev, elan gt402 in serijski propeler gor, ma da ide. Propeler kot tak ima ključen vpliv na performanso čolna ampak če ni gor res nekaj popolnoma faljenega bi s 3 gor moral ven prit.
40 konjev, elan gt402 in serijski propeler gor, ma da ide. Propeler kot tak ima ključen vpliv na performanso čolna ampak če ni gor res nekaj popolnoma faljenega bi s 3 gor moral ven prit.
Vzrokov je lahko en kup, le nekateri od njih:
- zanič ali napačne svečke
- zanič vžigalne tuljave ali kaj drugega na vžigu
- zapacan izpušni sistem
- zabit, ali narobe nastavljen uplinjač
- napačen odstotek olja v mešanici
- težava z sesalnimi lamelami
- kako globoko v vodi je noga-kavitacijska plošča glede na dno krme?
- popolnoma napačen propeler. Z metrom preveri premer in nam ga posreduj, lahko tudi kako sliko z priloženim mizarskim metrom.
Če motor zjutraj težko vžge, kasneje ko ga sonce segreje ga pa spraviš v tek, so skoraj zagotovo krive vžigalne tuljave.
Če so svečke suhe potem, ko je ugasnil ob dodajanju plina, je treba strokovno očistit uplinjač. Jaz bi brez odlašanja zamenjal vžigalne tuljave in očistil uplinjač, ter ga po tovarniških napotkih ponovno nastavil na morju. Če ga nastaviš npr. na ptujskem jezeru, na morju ne bo prava mešanica.
@Mastnak;
Yamaha 25 je bila v resnici Yamaha 28, več podatkov nimam in še tile so le v zamegljenem spominu, saj je bil ta test okrog 1980. Glede hitrosti, ki so jih dosegali je verjetno treba imet določeno toleranco, daj takrat verjetno še Ameriška mornarica ni imela GPSa, o speedotih pa itak vemo kako nenatančni so. Sem pa prepričan, da na Kvarnerplastiki ob tvoji moči nikakor ne rabiš propelerja z premerom nad 9,5", potrebuješ pa velik korak. Verjetno nekaj okrog 9-1/4 x 16
- zanič ali napačne svečke
- zanič vžigalne tuljave ali kaj drugega na vžigu
- zapacan izpušni sistem
- zabit, ali narobe nastavljen uplinjač
- napačen odstotek olja v mešanici
- težava z sesalnimi lamelami
- kako globoko v vodi je noga-kavitacijska plošča glede na dno krme?
- popolnoma napačen propeler. Z metrom preveri premer in nam ga posreduj, lahko tudi kako sliko z priloženim mizarskim metrom.
Če motor zjutraj težko vžge, kasneje ko ga sonce segreje ga pa spraviš v tek, so skoraj zagotovo krive vžigalne tuljave.
Če so svečke suhe potem, ko je ugasnil ob dodajanju plina, je treba strokovno očistit uplinjač. Jaz bi brez odlašanja zamenjal vžigalne tuljave in očistil uplinjač, ter ga po tovarniških napotkih ponovno nastavil na morju. Če ga nastaviš npr. na ptujskem jezeru, na morju ne bo prava mešanica.
@Mastnak;
Yamaha 25 je bila v resnici Yamaha 28, več podatkov nimam in še tile so le v zamegljenem spominu, saj je bil ta test okrog 1980. Glede hitrosti, ki so jih dosegali je verjetno treba imet določeno toleranco, daj takrat verjetno še Ameriška mornarica ni imela GPSa, o speedotih pa itak vemo kako nenatančni so. Sem pa prepričan, da na Kvarnerplastiki ob tvoji moči nikakor ne rabiš propelerja z premerom nad 9,5", potrebuješ pa velik korak. Verjetno nekaj okrog 9-1/4 x 16
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Bom zdaj še jaz vprašal...
Nabavil sem inox propeler - no pravzaprav sem si ga za 50€ sposodil do konca sezone in če bo ok prodajalcu dam še preostanek do končne cene, če ne, vrnem propeler seveda v takšnem stanju kot sem ga dobil.
Gre za propeler Viper 13 7/8 x 17". SR 290, vem da se boš prijel za glavo glede premera, vendar prav veliko možnosti nimam. Motor je dvignjen do skrajnosti, ob malem trimu bo to "pravi površinc".
Mi je pa zanimivo slednje; imam 3 propelerje
alu 13.5 X 15" -> previsoki obrati
alu 13.25 x 17" -> prenizki obrati in "čuden slip"
inox 13 7/8 x 17" -> ??
Če krila propelerjev poravnam in primerjam njihov premer ni niti 2mm razlike med njimi. Po merah bi moralo biti skoraj 16mm
Uglavnem v 10ih dneh sledi test na vodi...
Nabavil sem inox propeler - no pravzaprav sem si ga za 50€ sposodil do konca sezone in če bo ok prodajalcu dam še preostanek do končne cene, če ne, vrnem propeler seveda v takšnem stanju kot sem ga dobil.
Gre za propeler Viper 13 7/8 x 17". SR 290, vem da se boš prijel za glavo glede premera, vendar prav veliko možnosti nimam. Motor je dvignjen do skrajnosti, ob malem trimu bo to "pravi površinc".
Mi je pa zanimivo slednje; imam 3 propelerje
alu 13.5 X 15" -> previsoki obrati
alu 13.25 x 17" -> prenizki obrati in "čuden slip"
inox 13 7/8 x 17" -> ??
Če krila propelerjev poravnam in primerjam njihov premer ni niti 2mm razlike med njimi. Po merah bi moralo biti skoraj 16mm
Uglavnem v 10ih dneh sledi test na vodi...
Premeri propelerjev so čudna stvar in redko res taki kot piše na pestu.
Sam si to razlagam z cupom. Zdi se mi, da merijo ravnega, nato pa natolčejo cup in mimogrede se izgubi 1/4". Tudi meni najbolj poznan stari dobri Maximus še nikoli ni videl 15-6/8" premera, raje realnih 15-1/2" in naš kao 15-1/4" ima v resnici 15 in mišjo dlako. V rokah sem držal Suzukijevega z kao 14" premera, ki je v resnici imel 14-1/4"...
Če ga dovolj dvigneš iz vode ti večji premer škodi edino pri izglisiranju, kasneje pa lahko prav pride. V kolikor se zaradi morebitnih dobrih rezultatov kasneje odločiš za nabavo tega Raptorja mu z kavitacijskimi luknjami prirediš čas izglisiranja in bo šlo. Lahko se poigraš tudi z manjšanjem trobente na koncu, ampak počasi in previdno.
Vsekakor bo potreben rooster tail, da bo klapalo.
Ob teh vaših prispevkih bom moral požret ene tri persene tako me žre zavist, ker bom letos "navtik" le na forumu.
Če ga dovolj dvigneš iz vode ti večji premer škodi edino pri izglisiranju, kasneje pa lahko prav pride. V kolikor se zaradi morebitnih dobrih rezultatov kasneje odločiš za nabavo tega Raptorja mu z kavitacijskimi luknjami prirediš čas izglisiranja in bo šlo. Lahko se poigraš tudi z manjšanjem trobente na koncu, ampak počasi in previdno.
Vsekakor bo potreben rooster tail, da bo klapalo.
Ob teh vaših prispevkih bom moral požret ene tri persene tako me žre zavist, ker bom letos "navtik" le na forumu.
Ja, ampak velikost tu šteje.
Ker bo površinc ti bo verjetno pretirano dvigalo rit in bo treba odžagat nekaj trobente na pestu, toda to kasneje skladno z rezultati testa in preudarno. Bolj ga boš rezal, lažje boš trimal in globje bo krma. Spustit jo moraš ravno toliko, da lahko ob polni hitrosti dovolj strimaš premec in nič več.
Sicer pa nikjer ne piše, da se v primeru nuje ne bi dalo malce zmanjšat premera in z cupom povečat korak, tudi do 2" gre.
Ker bo površinc ti bo verjetno pretirano dvigalo rit in bo treba odžagat nekaj trobente na pestu, toda to kasneje skladno z rezultati testa in preudarno. Bolj ga boš rezal, lažje boš trimal in globje bo krma. Spustit jo moraš ravno toliko, da lahko ob polni hitrosti dovolj strimaš premec in nič več.
Sicer pa nikjer ne piše, da se v primeru nuje ne bi dalo malce zmanjšat premera in z cupom povečat korak, tudi do 2" gre.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
evo zdaj sm nabral podatke. Čoln ima brez posadke cca 400kg. Uporablja se u glaunem za vodne športe ampak zdaj nam obrati presegajo dovoljeno območje. prestavno razmerje je 1.7:1 , zdaj je na njem prop 10 1/8" in 15P. Zavrti se trenutno do 5700RPM naj bi se pa do 5200RPM. Pa še je nekaj rezerve ker še nisem uspel naredit fine nastavitve vžiga med vožnjo ker nam je prej bencina zmanjkal in itak nismo hotl preveč gonit na prevelikih obratih... Pridejo tud trenutki ko se naložimo 4-je z povprečno težo recimo 65-70kg in bi blo dobr da to zglisira brez posebnih manevrov
Zdaj smo po GPS dosegl na dravi 32knts.
Aja pa če je na čolnu en sam pol v ovinku hitro zakavitira. motor je pa 15mm višje od dna krmne.
Aja pa če je na čolnu en sam pol v ovinku hitro zakavitira. motor je pa 15mm višje od dna krmne.
- cenejši alu prop black max 10x19 z kat. št. 48-8562A40 (ne vem kako ti paše na gred motorja?)
- ultimativno Choper II 10-3/8x18 pri njem pazi, da naročiš takega za pravo gred. Tega lahko mogočno dvigneš iz vode, pospeški so dragsterki in tudi kasneje je prav zanimiv. Žal nekaj stane in če ga želiš ga je dobro dobit iz Amerike, pri nas te bodo olupili. Mislim, da bo za tvoj motor ta z oznako 48-43592A71, je za gred z 13 utori.
To, da propeler zakavitira v zavoju je povsem normalen pojav in pred zavojem je treba motor trimat dol, da namočiš nos, potem pa gre. Če boš nataknil katerega od omenjenih propelerjev se boš itak prekucnil, če ne zmanjšaš plina pred zavojem. Aluminjast bo precej hitro kavitiral, choper se pa nalepi na vodo.
Z polnim-700 kg lahko pričakuješ okrog 35 vozlov, sam pa 42-45 vozlov.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Po Jun 02, 2014 23:42, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
elektro trima ni ker je motor letnik 73
s polno hitrostjo se že zdaj komi ovinka! gre za to ker se iz ovinka na da pospešit na hitro dokler se čoln ne zravna... Član na forumu je ponudil pomoč z izposojo 18P ampak ne vemo premera. Pa neke bajne vsote za nov propeler nebi odštevali ker že sam čoln ni tolk vredn 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti