bryant 210

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lukach
Poročnik korvete

bryant 210

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 12, 2008 00:53

Pozdravljeni...

Na Internautiki sem se zagledal v bowriderja pod imenom BRYANT.Posebej model 210 mi je bil zelo pri srcu.Skratka z prodajalcem sem se ze vse dogovoril edino glede motorja se nisem cisto prepričan kaj bi.Glede na to, da nimam izkušenj z notranjimi motorji bi prosil lastnike, ki imate izkusnje z temi motorji, da mi malo svetujete.Predvsem ADMIN vidim, da ima veliko izkušenj na tem področju. :lol:
Torej studiram o Mercrusierju z 4.3 MPI motorjem ter 220hp
Za Merc sem se odločil izključno zaradi supporta.
Probelm nastane pri nogi.Pojma nimam kaj je tisto, ki bo delalo dobro na čolnu dolgem 21ft.Čoln se uporablja za skakanje sem ter tja iz zalivcka v zalivcek, oz smučanje ipd.
Duo prop , da ali ne?Alpha so baje stare noge, ki se vedno preizkuseno delajo, podobno kot stari golfi dizli.Kaj pa Bravo noga?

Kot drugo pa me je vseeno malo strah.Trenutno posedujem 20 let starega Glastrona dolgega 4.3m z Johnson 70 2T motorjem.(bo naprodaj) Smo dejansko prvi lastniki z motorjem ni bilo nikoli ampak res nikoli nobenega problema, kar pa za notranje motorje močno dvomim.Odločil sem se za prodajo izključno zaradi same dolžine in dizajna.Strah pri tem novem čolnu me je samo tega, da bom imel iste probleme z motorjem kot uporabnik, ki je kupil novega Chaparalla.Res nebi rad novega čolna popravljal, ker ravno to je razlog, da sem se odločil za nakup novega.

zatopnik za BRYANT je http://www.acm-boats.com/ (hrvasko podjetje z sedezem v Zagrebu) izkusnje?

- pozna kdo BRYANT ? kolikor sem nasel po forumiih je zadeva zelo kvalitetna in dosega v USA kar velik trzni delez

- kako je z registracijo, plačilo DDV, imam d.o.o. je kaksna varianta, da ne plačam DDVja razen ce ga vzamem na firmo kot rentanje.Videl sem, da nekateri plujejo pod USA zastavo ali pod katero koli drugo ravno zaradi plačila DDVja?

- kako je s petami, kaj mi priporočate?

- nov čoln kupujem izključno zaradi tega, da ne bom imel problemov z popravili motorjev.(seveda se lahko zgodijo, ampak pri novem motorju je moznost zelo majhna)

- moram biti pri nakupu na kaj posebej pozorn?

- kako je temi prikolicami, nekaj sem 1x zasledil, da te USA prikolice kao pri nas niso dovoljene oz se jih ne da homologirati, je to res.Sicer bo ta coln v kompletu z eno-osno prikolico.

pa še slike

http://www.calgarypowerboat.net/New2/100_2661C.JPG
http://www.calgarypowerboat.net/New2/100_2664C.JPG

Hvala za vse konstruktivne odgovore.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 12, 2008 11:16

Na kratko:
-teh čolnov ne poznam prav dobro, zato ti glede izbire plovila ne morem kaj dosti pomagat; upam, da si si dobro ogledal razstavljeni primerek in kvaliteto izdelave; meni osebno ima malce slabo izkoriščen kokpit, pa tudi sam nisem navdušenec bowriderjev (kabina je zlata vredna, predvsem za hranit vso kramo, ki jo vlačimo s seboj na dnevne izlete)
-motor, mislim je prava izbira, težave so lahko z vsemi, vendar mislim, še najmanj z Mercom
-noga, za tvoj čoln in motor Alpha one čisto dovolj, vse ostalo podraži kar za nekaj $, če pa imaš dovolj $$$, pa Bravo duoprop, inox propelerji,.....Sam malce preveri, ta noga je precej težja, da ne bo potem pol krme pod vodo, žal ne poznam plovnih lastnosti tega plovila
-lahko se izogneš DDV (PDV) in carinskim dajatvam (te so tako minimalne), da plovilo "izvoziš" in registriraš v USA; sam potem boš lahko plul samo na Hrvaškem, pa še sami ne vemo, kako dolgo; Ko bo CRO v EU, adijo USA zastava, potem pa uvoz ravljenega plovila, CE certifikat, dodatni stroški,.... glede na "skorajšen" vstop CRO v EU, ti priporočam, da lepo plačaš dajatve, plovilo registriraš v SLO ali CRO, obvezno zahtevaj CE certifikat, bo nekoliko dražje, a še vedno ceneje v končni varianti
-prikolice "made in USA" ne moreš registrirat na območju EU, ker imajo hidraulično naletno zavoro (mora bit mehanska), luči niso skladne,..... s takšno prikolico lahko prevažaš plovilo samo "na črno", recimo od vikenda do marine,...nikakor pa čez mejo; ne vem, kakšna je opcija nakupa, skupaj z prikolico??? če se le da, vzami plovilo brez prikolice in kupi novo ustrezno prikolico (to te bo stalo cca 3500 E, lahko tudi manj)
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 12, 2008 11:59

Hvala za odgovor.

Torej pravis, Alpha one, druga opcija pa je Bravo III duo prop.

Zanima me še ena stvar.Suha teža plovila je 1395kg..Recimo malo študiram 4.3mpi z 220 hp bo dovolj močan za tale čolniček?

Logično študiram, če bi bil motor pri potovalni hitrosti preveč obremenjen bi tudi poraba goriva bila bistveno večja kot pa če vzamem večji (močnejši) motor in razvijem potovalno hitrost s 50% plinom.Bo to drzalo?

Ali je 5.0mpi dejasnko pozresnejsi in vzdrazevanje bistveno drazje.
Nekako iscem za to tezo plovila nek idelen motor z idealno peto.

Mogoče nebi bilo slabo, če bi kdo od vas poznavalcev spisal kaksen FAQ o petah, recimo alpha one, + in -, se jo splača vgrajevati v plovila do x ft recimo.Potem za bravo I, II, III, duo prop itd.Če je mogoče kdo ze to spesnil se opravicujem in prosim za link :lol:
Blo bi pa seveda za tiste, ki smo na inboard motorjih se zelenci zelo priročno, da si malo v glavi raztolmačimo vse skupaj in da na koncu res najdemo cost effective varianto.

Hvala
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 12, 2008 13:01

lukach napisal/-a:
Torej pravis, Alpha one, druga opcija pa je Bravo III duo prop.

Alpha ti je osnovna verzija, Bravo III duoprop pa po moje že prestiž za tvoje plovilo; seveda so še vmes ostali Bravoti

Motor bo kar pravi za tvoj čolniček, seveda lahko daš močnejšega, ampak to spet pomeni večja teža na krmi; vedi, da se bo na tvojem čolnu poznal vsak kg.
Sem ževidel na morju 18ft gliserček, z 4.3MPI in Bravo III duoprop, krma mu je komaj štrlela malce nad gladino. Preveri, kako je z polvnostjo in kakšno maso lahko še natrpaš v motorni prostor.
Jaz bi se verjetno odločil za 4.3 in Alpha one gen II, to se mi zdi optimalna rešitev med močjo motorja, težo motorja, čolna in dolžino plovila. Po mojem boš ob pravilni izbiri propelerja komot glisiral nekje okrog 3600 obratov, 26+ Mp/h, tudi čoln ti bo normalno zglisiral (seveda je marsikaj odvisno od razporeditve teže v plovilu), je pa vse skupaj premalo, če bi se ukvarjal npr. z profesionalno vleko smučarjev.....
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 12, 2008 13:54

alpha one gen II, lahko kaj več napišeš o "gen II"

Kako je res z vleko smučarjev, z tem Johnsonom 70, sem z lahkoto vlekel smučarja teže 80kg poleg tega smo bili še 4ije v čolnu...
Ne predstavljam pa si kako je z smulanjem s MERC 135HP v colnu dolgem 18ft.
Oz kako se bo dalo smučati z tem mojim4.3 mpi 220hp?Lahko povlečeš dva 75kg človeka hkrati iz vode?Ne predstavljam si, kako je s temi konji pri 4t motorjih, kjer je teza plovila večja itd...

Admin tebe pa prosim, da spišeš kakšen FAQ o petah. :lol:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 12, 2008 16:44

Evo mene... :wink:

Tole s petami je tako.
Alpha One je vsaka "gen II" od (nisem točno ziher, mogoče leto kasneje) leta 1993 naprej. Pred tem je bila Alpha One, še prej pa pre-Alpha. Ta slednja si deli 99% delov z Alpha One, najnovejša gen II pa je malo spremenjena. Ima drugače hidravliko, drugačno vodno pumpo, pa manj "niplnov" za mazanje. V glavnem narejena, da traja manj kot stara. :D Na nogi ne boš nikjer našel napisano "gen II", saj je to samo oznaka, da gre pač za drugo generacijo noge Alpha...

Za tvoj čoln bo 4.3MPI OK, nogo pa vzami kar Alpha. Je najceneje in tudi po masi najlažje... Če pa hočeš bolj raketo od čolna in želiš imeti vrhunski odziv v zavojih, potem pa pojdi na Bravo Three in motor 5.0 MPI, če je možno raje na MAG 350, ki je 5.7MPI...

S smučanjem je tako, da ne pridobiš bistveno z večanjem moči motorja. Če boš vzel močnejši motor bodo pospeški z mesta v glisiranje ("out of the hole") podobni, saj imaš potem nameščen propeler z večjim korakom, saj dosegaš večjo končno hitrost... V vsakem primeru boš lahko na enkrat potegnil 2 smučarja...

LP
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 12, 2008 17:02

Mogoče še eno vprasanje.Kakšne so cene servisov.Recimo prve dve leti dokler je v garanciji ne mislim sam nič čarati po motorju.Se pravi pred zimo konzervacjia, pred poletjem dekonzervacija?
Glede samega vzdrzevanja 4.3mpi motorja, bi vas prosil, če mi lahko še kaj poveste.
Kako pa je z elisami?.Kakšena je po defaultu zmontirana?Ljudje to kaj spreminjajo ali puščajo original?
Aja pa še nekaj me zanima, kako je z izpuhi.Slišal sem, oz videl sem, da si ljudje dajejo gor odprte izpuhe, oz lahko preklapjajo med izpuhom v vodo in atmosfero.Kako je s tem?Odprt izpuh v atmosfero se sliši prav ubijalsko.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 12, 2008 18:37

Ta "ubijalski" zvok te bo koštal dodatnih 3.000 EUR, uradno pa takega plovila v EU niti ne moreš registrirati... Seveda se da, ampak je pa "mučka"...

Elisa mora biti že original OK. Menjava ponavadi ni potrebna, pomembno je, da se naroči barka za slano vodo in ne sladko. Propeler pride za morje nekaj manjši, saj drugače motor ne dosega pravih vrtljajev. Če veliko smučaš, potem bi ti priporočil 4 krako, pa za eno colo manjši korak. Torej npr. če imaš original gor 3 kraki propeler 14.25x21 daš gor npr. 4 kraki 14.25x20 ali 14.50x20. Vlek z mesta je precej boljši, končna hitrost pa nekaj manjša.

Servis je najprej nulti, potem pri 20 urah, nato pa vsako jesen oziroma vsakih 100 ur, kar nastopi prej...

LP
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 12, 2008 23:08

Okvirne cene teh servisov?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 12, 2008 23:15

Cena takega servisa z materialom je lahko od 150 do 600 EUR. Načelno je potrebno motor pregledati, menja pa se olje v motorju, oljni filter, olje v nogi, podmazovanje vseh mazalic, ki pa jih je danes žal zelo malo, gibljivih delov, gredi propelerja, svečke... Pri ceni vse zavisi od tega kdo ti bo delal. Pooblaščeni je dražji, pocarji so precej cenejši, velikokrat tudi boljši... Pač si nekje v teh okvirih...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti