Trim

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

rider666
Admiral

Trim

OdgovorNapisal/-a rider666 » Sr Avg 08, 2012 18:49

Pozdravljeni!

Lihkar sem prišel z dopusta in sem plovilo zaprl in dvignil motor ker grem na naslednji dopust šele 1. septembra, motor suzuki 150 sem dvignil v najvišji položaj, ta motor ima takšen zatič katerega zapreš da se motor nasloni nanj da ne trpi hidravlika, problem se pojavi da ko je motor v najvišjem položaju jaz tega zatiča ne morem zapret ker se motor premalo dvigne, tako da mi sedaj motor podpira hidravlika.

1. v čem bi bil problem? V navodilih piše da se motor dvigne zatič zapre in motor spusti nazaj da se nasloni na zatič, meni se motor ne dvigne dovolj da bi sploh zaprl oz. spustil zatič.

2. Ali je v tem primeru bolje da motor spustim da je noga v vodi ali ga pustim na hidravliki? Lahko naročim kolegu da miga spusti nazaj v vodo!

Hvala!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 08, 2012 21:27

Jaz bi si na tvojem mestu če ne gre drugač s kakšnim primerno dolgim kosom lesa pomagal. Deščico 2 cm x 5 cm x primerna dolžina, da se nasloni med spodnji nosilec in nogo motorja.

Motorja nebi pustil spuščenega.

LP
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Sr Avg 08, 2012 21:44

Ja neko oporo bom naredil me pa zanima zakaj se motor ne dvigne dovolj, kje bi bil lahko problem?
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Sr Avg 08, 2012 21:55

Če je čoln v vodi je najslabše kar si naredil za motor to, da si pustil motor dvignjen iz vode. Motor je ostal slan, voda oziroma sol se sedaj suši povsod (impeler, itd...) in to je naslabše kar je možno, da sol sedaj požira vse možne dele.

Mi gredo kar lase pokonci ko vidim na morju čoln v vodi z dvignjenim motorjem čez noč...je veliko bolje da je v vodi, ga manj požira...

lp

Bine
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 08, 2012 22:34

No Bine se pač ne strinjam s tabo in če bi bilo tako hudo kot ti navajaš, bi vsi moji motorji že bili brez pete, ker bi jo požrlo. Impeler se posuši... kaj ne hujšega. Iz gume je in pri motorju, ki ga imam sedaj, se menjava na 3 leta... Sol se posuši na lakirani površini - kaj hujšega... Če je motor v vodi se gor nabira rastlinje, pri večjih makinah ki imajo inox prop gor so galvanski tokovi še toliko hujši - cinke pobira da je veselje.

Če se vse posuši - in se če je noga v celoti zunaj, sol nič bolj ne požira kot če je potopljeno v vodi, brez zgoraj napisanih stranskih učinkov.

Tam kjer dopustujem praktično ni čolna, ki bi imel motor v vodi čez noč. Če bi ti hodil tam, bi frizer bil vesel.

No kakorkoli že vsak ima svoje mišljenje, vendar mene definitivno nisi prepričal. Jaz pa tebe verjetno tudi ne...
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Avg 08, 2012 22:41

rider666 napisal/-a:Ja neko oporo bom naredil me pa zanima zakaj se motor ne dvigne dovolj, kje bi bil lahko problem?

Komad pod številko 14. Z njim štelaš maksimalno pozicijo trima.

http://store.brownspoint.com/df150/fig031.asp

L.p.
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Sr Avg 08, 2012 23:08

kasaudio napisal/-a:No kakorkoli že vsak ima svoje mišljenje, vendar mene definitivno nisi prepričal. Jaz pa tebe verjetno tudi ne...

Verjetno res...vedi pa da sol na suhem veliko bolj žre kot v vodi...
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Avg 09, 2012 14:26

rider666 napisal/-a:Ja neko oporo bom naredil me pa zanima zakaj se motor ne dvigne dovolj, kje bi bil lahko problem?

mogoče ima hidravlična sveča samo toliko hoda in nič več.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Avg 09, 2012 14:26

Meni pride najprej na misel, da je premalo olja v hidravliki (ugibam)
Glede položaja motorja, pa so se mnenja kresalaže pred nekaj leti. Kolikor se spomnim je najslabše, če je le del pete v morju. Jaz imam tudi vedno motor spuščen od maja do novembra, pa ni hudega, razen malo školjkic, ki gredodol z koščkom lesa, po koncu sezone pa z solno kislino.
mirno morje
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Avg 09, 2012 14:28

kasaudio napisal/-a:No Bine se pač ne strinjam s tabo in če bi bilo tako hudo kot ti navajaš, bi vsi moji motorji že bili brez pete, ker bi jo požrlo. Impeler se posuši... kaj ne hujšega. Iz gume je in pri motorju, ki ga imam sedaj, se menjava na 3 leta... Sol se posuši na lakirani površini - kaj hujšega... Če je motor v vodi se gor nabira rastlinje, pri večjih makinah ki imajo inox prop gor so galvanski tokovi še toliko hujši - cinke pobira da je veselje.

Če se vse posuši - in se če je noga v celoti zunaj, sol nič bolj ne požira kot če je potopljeno v vodi, brez zgoraj napisanih stranskih učinkov.

Tam kjer dopustujem praktično ni čolna, ki bi imel motor v vodi čez noč. Če bi ti hodil tam, bi frizer bil vesel.

No kakorkoli že vsak ima svoje mišljenje, vendar mene definitivno nisi prepričal. Jaz pa tebe verjetno tudi ne...

tudi jaz vedno dvignem motor iz vode in še ni bilo nobenega problema z impelerjem, letos menjan po šestih letih, cinki pa še taprvi gor in praktično celi.motor Tohatsu 18 2t letnik 2005.
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » To Avg 14, 2012 11:44

Da se vključim; enako kot nekateri zagovarjajo servis pred zimo, drugi pres splovitvijo, je tudi tu, eno za zunaj, eni za v vodi...
Če je peta v vodi, je pač nevarnost alg, oblog, ka načeloma lahko rešimo z antifaulingom za peto, vendar se lahko alge naberejo tudi na mrežici oziroma luknjah za zajem vode.
Po drugi strani pa če je peta iz vode, se morska voda posuši, otanejo obloge, kristali soli, apnenec, ki lahko pri ponovnem zagonu poškoduje impeler ali celo zapre dotok...
Res pa je, da vgrajenih motorjev ne moremo dvignit, da bi bila peta iz vode, Zato bi sam mogoče preferiral opcijo v vodi... In tudi navodila za izvenkrvne motorje navajajo, da bi po vsaki uporabi oziroma ko ga damo iz vode, morali motor sprati z sladko vodo. Pri yamahi imajo celo spredaj ventil, da lahko to naredimo na čulnu v vodi, ne rabimo slušalk, direktno cev.
in še ena stvar, v vseh navodilih piše, da nikoli ne smemo transportirat čolna z dvignjenim trimom! ena razlaga je obremenitev hidravlike, druga pa prah, ki se nabere na vodilu in lahko poškoduje semering trima. Enako razlagajo za vgradne motorje, da nikoli ne sme motor biti v vodi z dvignjenim trimom, ker se na vodilu naberejo alge, ki spet poškodujejo semering trima.
Evo, pa mate kost za debato...
LP iz Lošinja, še info, letos že imam preko 700 milj, skoraj 60 ur...
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Sr Avg 15, 2012 12:59

boss napisal/-a:Če je peta v vodi, je pač nevarnost alg, oblog, ka načeloma lahko rešimo z antifaulingom za peto, vendar se lahko alge naberejo tudi na mrežici oziroma luknjah za zajem vode.

Temno vrečo čez peto (najraje platneno oz. tako, da ne prepusti praktično nič svetlobe), in je peta kot nova (brez školjkic, trave, ipd.) tudi po daljšem času v vodi. Za dan ali dva pa verjetno nima smisla, v enem tednu pa se že pozna. BTW: zelo uporabne so bile nekoč vreče za shranjevanje avtomobilskih gum, se dobi še kje take? Kar sem gledal pri vulkanizerjih, sedaj gume vsi dajejo v neke plastične vrečke...
mlaki
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mlaki » Če Avg 16, 2012 10:56

boss napisal/-a: Pri yamahi imajo celo spredaj ventil, da lahko to naredimo na čulnu v vodi, ne rabimo slušalk, direktno cev.

Prvič slišim. Kje pa je ta ventil?
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Če Avg 16, 2012 11:16

mlaki napisal/-a:
boss napisal/-a: Pri yamahi imajo celo spredaj ventil, da lahko to naredimo na čulnu v vodi, ne rabimo slušalk, direktno cev.

Prvič slišim. Kje pa je ta ventil?

Večina novejših izvenkrmnih motorjev ima ta ventil. Google: "Outboard flushing port"
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 16, 2012 21:23

Tudi moj Tohatsu ga ima.

Me pa zanima ali lahko na suhem taće motor, če mu vodo točim skozi ta nastavek. V navodilih piše: "it is not required to run the engine during this washing...", nikjer pa ali lahko. Na servisih sem vedno videl, da je motor na suhem tekel s slušalkami na odprtinah za sesanje vode na spodnjem delu pete. Zanimivo je, da ima Tohatsu poleg te zgorjne še eno posebno luknjo za nastavek za spiranje spodaj na peti, čisto zraven vijaka za nalivanje olja v peto. Se pravi, namestno s slušalkami, bi lahko na suhem tekel z vodo na tistim nastavku, kaj pa na tem zgoraj?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti