Trimanje gliserja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

hmhm
Štabni vodnik
Kraj: Ljubljana

Trimanje gliserja

OdgovorNapisal/-a hmhm » Sr Maj 14, 2008 22:06

Pozdravljeni,
prejšnji teden sem splovil svoj prvi čoln, in po popravilu manjših težav imam sedaj čas za razmišljanje in vprašanje:
Čoln je Bayliner Capri Sport 1851SS z vgradnim motorjem Mercruiser 130KM, Alpha one noga.
O trimanju nimam kaj dosti pojma, brzinomer mi (še) ne dela, tako da uspešnosti trimanja ne morem meriti.
Vsa opažanja so ob 2 osebah na krovu:
Ko je noga povsem spuščena se mi volan zdi relativno mehak, čoln se relativno lepo pelje čez valove, vendar na krmi ni lepega, gladkega vzdolžnega vala, temveč voda kar močno prši.
Ko nogo dvigujem postaja ta val bolj gladek in ko je popolnoma gladek (kar bi po moji logiki pomenilo, da čoln najbolj gladko drsi po gladini) postane volan dosti trši, čoln pa tudi bolj skače čez valove.
Zanima me katera od teh dveh variant bi bila bližje optimumu in če je trši volan ob trimanju običajen pojav.

Potem pa me še zanima, če je to običajno da pri motorjih z enim vijakom čoln tudi pri glisiranju skozi minimalno zavija (pri meni v levo smer)?

Hvala lepa za odgovore!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 14, 2008 22:37

Hja trimanje čolna z eno Z nogo in brez krilc res ni neka znanost. Izglisiraš vedno s povsem spuščeno nogo, takoj ko pa se začne premec spuščati pritisneš na stikalo za cca. 2 sekundi in to je to... Potem med glisiranjem še malenkostno poizkusaš gor in dol, da najdeš optimum. Vso trimanje izvajaj izključno po glasu motorja in propelerja. Ko boš nogo preveč dvignil bo propeler zajel zrak, optimum pa je malo nazaj. No ta optimum je za mirno morje, ob valovih pa nogo malo bolj spustiš, kar ti vzame kakšnega pol do enega vozla hitrosti, motor pa se malenkost muči... Vse se sliši!

Da se spreminja trdota volana je običajno, če nimaš servo volana. Verjetno ga tvoj 3.0L še nima, serijsko je šele v zadnjih letih... In če ga nima, potem imaš za propelerjem na nogi cink protektor v obliki krilca. Ta mora biti pravilno nastavljen, da je volan popolnoma mehak v položaju, ko je noga že dvignjena na optimum!!! Če je mehak pri popolnoma spuščeni, je nastavitev napačna. Nastaviš ga s poskušanjem. Potrebuješ imbus ključ in v vodo, malo prestaviš, pa poskusiš... In tako nekajkrat in ti bo uspelo. Ko menjavaš cink, si označi položaj, da ne bo potrebna ponovna nastavitev....

To da čoln vleče v levo je normalno za desnosučni propeler. Še posebno se to pozna pri izglisiranju... Težavo odpravljajo dvopropelerske noge, kot so Mercruiser Bravo Three, Volvo Penta DuoProp ali Yamaha HydraDrive TRP. Vse imajo enak namen...

Upam, da pomaga,
LP
hmhm
Štabni vodnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a hmhm » Sr Maj 14, 2008 23:18

Odlično!
Hvala lepa, komaj čakam vikend, da preizkusim zapisano!
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 11:04

Mogoče obrazlaga ZAKAJ je tako:

kot med propelerjem in zrcalom je takrat ko imaš nogo čisto doli manj kot 90 stopinj - takrat sila propelerja premec čolna tišči "navzdol"; če se voziš s takšno nastavitvijo "plužiš" z nosom čolna po vodi - fino za valove. Tisti 2 sekundi ki jih omenja admin, dvigne nogo ravno toliko, da je kot približno optimalen, to je malce več kot 90 stopinj; takrat propeler optimalno tišči čoln naprej (ni več "pluženja). Če kot še povečaš (dviguješ nogo), pa bo sila propelerja dvignila premec in ga hotela potisniti iz vode. Bom poskusal zadevo narisati, da bo še bolj jasna.

A ima kdo izkušnje z trimanjem dveh motorjev + flapsi? Meni trim kazalca ne delata (kot večini) in je nastavitev dosti težja kot pri enem motorju. Namigi? :D

LP

SS
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 15, 2008 17:33

Pri dveh motorjih je z nogami ponavadi ista zgodba, le da jih ne premikaš tako pogosto. Če je hidravlika OK, jih ponavadi pustiš vedno v oprimalnem položaju, jaz jih pospravim samo zvečer ali pa ko barka stoji nekaj dni, da so batnice hidravličnih cilindrov v celoti notri in se na njih ne nabirajo školje in ne korodirajo po nepotrebnem... Optimalen položaj najdeš, ko imaš flape še popolnoma dvignjene ali spuščene za največ 10%, ker takrat še nimajo vpliva... V praksi se na dvomotornih barkah s flapi igraš predvsem z flapi. Te uravnavaš tako, da dosežeš mirno plovbo z ne preveč potopljenim premcem. Izglisiraš ponavadi z vsaj 50% flapov, saj se tako motorji manj mučijo in barka hitreje preide v glisiranje. Če imaš še kakšno družbo v kokpitu, pa obvezno 100% flapov, ki jih začneš dvigovati takoj ko barka nakaže željo po glisiranju... To je pri plovilih med 8 in 12 metri pri cca. 12 do 15 vozlih... Običajno dvigneš flape na nekje 30%, potem pa se začne igračkanje, zmanjševanje, povečevanje...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Maj 16, 2008 09:49

ss9940 napisal/-a:
A ima kdo izkušnje z trimanjem dveh motorjev + flapsi? Meni trim kazalca ne delata (kot večini) in je nastavitev dosti težja kot pri enem motorju. Namigi? :D

SS

Trimanje po trim instrumentih je za moje pojme skoraj nemogoče. Malce drugačna razporeditev teže v barki, pa je že vse drugače. Od instrumentov sta ti najboljša pokazatelja brzinomer in merilnik vrtljajev motorja. Pri izbranih vrtljajih poiskušaš z trimanjem doseč največjo hitrost plovila. Ostalo pa je predvsem feeling in kolk si navajen na barko.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Maj 16, 2008 13:48

Res je, ampak pri 2 motorjih je problem, ker ne moreš imet občutka za razliko med enim in drugim Z-jem (eden gor, drugi dol). Z enim pogonom je stvar enostavna kot pasulj.

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 16, 2008 19:53

Pri dveh motorjih gresta vedno obe nogi gor in obe dol. Nikoli jih ne dviguj različno. Odlično ročico ima npr. Yamaha na svojih diesel motorjih. Tam imaš na komandi posamezna stikala za posamezno nogo, na sami ročici pa stikalo, ki dviga in spušča obe hkrati. Tega tudi vedno rabiš... No tudi Merc ima na SmartCraft komandah podobno. Kar se prestavnih ročic tiče pa je katastrofa Volvo EVC. Saj so luštne ročice, za moj okus gredo le malo prerade v prestavo, kar lahko naredi pošteno sranje... No ni pa gor trima... Za ta namen ti zraven dodajo neko trapasto komandno ploščico, ki jo nekateri proizvajalci postavijo na pravo mesto, drugi pa na tako trapasto, da boli glava...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov